Ako zabrániť tomu, aby čučoriedkam dochádzali koláče

Ako zabrániť tomu, aby čučoriedkam dochádzali koláče

Ako zabrániť tomu, aby čučoriedkam dochádzali koláče

Pamätáte si na koláče s čučoriedkovou náplňou? To znamená, že leto je v plnom prúde. A ak je pre tieto bobule dobrý rok, len málokto odmietne potešenie z pečenia čučoriedkového koláča. Existuje len jeden problém: čučoriedková plnka počas varenia vykypí a vyteká z koláča na okraje panvice a niekedy aj na dno rúry. A samotný koláč so šmuhami je frustrujúci, ale naozaj chcete, aby bol nielen chutný, ale aj dokonale krásny!

Čučoriedkový džemČučoriedkový koláčškrobCestovinyČučoriedkový džemČučoriedkový koláč

O čom budeme hovoriť v článku:

  • O pektíne v čučoriedkach
  • škrob
  • Krupicová kaša
  • Sušienky alebo sušienky
  • Cestoviny
  • Tekutý džem
  • Urobte džem
  • Proporcie

Čo môžem urobiť, aby mi čučoriedky z koláčov nevytekali? Existujú nejaké tipy a triky, aby ste si vychutnali svoje čučoriedkové koláče bez toho, aby ste sa rozčuľovali, že plnka vyteká? Samozrejme, že existuje!

O pektíne v čučoriedkach

Po prvé, poďme sa rozprávať o samotnom bobule – čučoriedkach. Nie o jeho prospešných vlastnostiach, každý o nich vie. A to, že samotné čučoriedky majú vlastnosť želírovania, keďže obsahujú prírodnú látku pektín. Ale na to potrebujete, aby všetky bobule v koláči praskli a aktívne sa varili. Vtedy začne pôsobiť pektín. Kto robí zaváraniny a džemy, vie o čom hovorím. To si vyžaduje čas, takže príprava čučoriedkových koláčov trvá dlho – 7080 minút. Je lepšie ich nejesť hneď – náplň vytečie. Treba ich nechať dobre vychladnúť. Potom sa pektín stabilizuje a plnka sa zmení na želé.

Kým sa koláče pečú, bobule prasknú, sirup sa uvarí a tu začína to najnepríjemnejšie: cesto nedrží plnku. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte urobiť čo najbezpečnejšie zastrčenie, čučoriedková plnka buchotá a vyteká.

Aby čučoriedky z pirohov nevytekali, existuje niekoľko osvedčených rád, ktorých hlavným princípom je zabezpečiť plnku a zahustiť ju.

Pri použití akéhokoľvek „zahusťovadla“ na čučoriedkovú plnku nezabudnite čučoriedky dobre premiešať so suchými ingredienciami.

škrob

Malé množstvo škrobu udrží náplň v koláči.
Malé množstvo škrobu udrží náplň v koláči.

Najčastejšie sa na zahustenie používa škrob, ktorý sa zmieša so šťavou z bobúľ, čím vznikne želé. Plnka, hoci bude vrieť, neutečie ďaleko a kôrka cesta udrží hustú plnku. Je vhodnejšie použiť kukuričný škrob: nebude mať pachuť ako zemiakový škrob a jeho štruktúra je viskóznejšia.

Krupicová kaša

Dobrým zahusťovadlom je krupica. Krupica dobre napučiava v tekutine – poznáme to z hustej krupicovej kaše, nedáva žiadnu chuť ani vôňu; Pravda, s krupicou si treba dávať pozor. Ak použijete suché čerstvé bobule, na povrchu náplne môžu zostať „ostrovčeky“ krupice nenavlhčenej šťavou. V tomto prípade sa nebojte rozdrviť pár bobúľ, keď čučoriedky zmiešate s cereáliami a cukrom. Kým všetky bobule pri pečení prasknú, krupica už bude vlhká a dobre napučia.

Sušienky alebo sušienky

Rozdrvené sušienky alebo strúhanka napučia v čučoriedkovej šťave rovnako dobre ako krupica a uzatvoria plnku. Môžete použiť akékoľvek suché sušienky, ale na strúhanku si treba dať pozor. Strúhanka z obchodu môže mať prídavné látky a otázna je aj kvalita chleba, z ktorého bola sušená a mletá na obaľovanie. Preto je na tieto účely lepšie sušiť sušienky sami a okamžite ich rozdrviť na omrvinky. Na zahustenie čučoriedkovej plnky sú vhodné aj hotové sladké krutóny.

Ak používate sladké sušienky a krutóny, môžete v čučoriedkových koláčoch použiť menej cukru.

Cestoviny

Cestoviny zapichnite do bobuľovej plnky a tá nasaje všetku šťavu, ktorá sa uvoľnila.
Cestoviny zapichnite do bobuľovej plnky a tá nasaje všetku šťavu, ktorá sa uvoľnila.

Ďalším životným trikom od gazdiniek je vpichovanie kúskov cestovín do plnky. Pri pečení napučia, nasajú vzniknutú šťavu a čučoriedková plnka z koláča nevytečie. Keď je koláč pripravený, vyberte cestoviny. Úprimne, ešte som to neskúšal. Ak niekto urobil takýto experiment, napíšte do komentárov.

Úplne všetky rady, čo robiť, aby čučoriedky z koláčov nevytekali, sa dajú aplikovať aj na mrazené čučoriedky.

Je možné piecť koláče z tekutého džemu, v ktorom plávajú bobule?

Tekutý džem

Správny džem je, keď celé bobule plávajú v čírom sirupe. A niekedy si chcete spomenúť na leto a upiecť koláč s bobuľami! Ale prax ukazuje, že džem z koláčov a koláčov tečie. Potom je v prvom rade potrebné dať džem do sitka a nechať sirup čo najviac odtiecť.

Potom je všetko rovnaké ako s obyčajnými bobuľami – škrob, krupica, mleté ​​sušienky a sušienky – všetko zachráni náplň pred vytekaním z koláčov. A do džemovej náplne nepridávajte cukor – bobule sú už dosť sladké.

Tiež nemôžete použiť žiadne z uvedených zahusťovadiel, ale jednoducho uvarte džem na hustý džem.

Urobte džem

Na plnenie použite hustý džem namiesto čerstvých bobúľ alebo konzerv.
Na plnenie použite hustý džem namiesto čerstvých bobúľ alebo konzerv.

Ako sa džem líši od džemu? Džem má na rozdiel od konzerv hustú, hustú konzistenciu. Ak to zvážime z hľadiska technológie varenia, džem sa vyvarí do stavu, keď v ňom zostane menej vlhkosti ako v džeme. A s bobuľami v džeme sa už nezaobchádza tak opatrne. To znamená, že musíte džem uvariť, aby sa vlhkosť odparila a vyvarila. Sirupu bude menej, stane sa hustejším, džem zhustne a stane sa džemom. A keď džem vychladne, bude ešte hustejší. Potom bude oveľa pohodlnejšie ho použiť na plnenie ako tekutý džem.

Proporcie

Aby ste zabránili úniku čučoriedok z koláčov, môžete použiť nasledujúce pomery: na 1 šálku (150160 g) čučoriedky, musíte si vziať 1 polievkovú lyžičku. l. škrob. Náplň bude ešte hustejšia, ak použijete škrob a múku v pomere 1:2 – jeden diel škrobu na 2 diely múky.

1 ČL krekrov, sušienok, krupice stačí. na 1 šálku čučoriedok.

Aby lekvárová plnka pri pečení nevytiekla, zahustite ju v rovnakom pomere.

Mimochodom. Ďalším dobrým spôsobom, ako zahustiť plnku a potiahnuť spodnú časť koláčov, je pomlieť kukuričné ​​lupienky v mixéri. Tie bez cukru sú lepšie.

Poznámka pre majiteľa. Na spodok akýchkoľvek koláčov, nielen bobuľových, môžete posypať škrob. Dno od plnky nenavlhne a bude chrumkavé. Na rovnaké účely môžete použiť vaječný žĺtok na namazanie spodnej časti koláča.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #čučoriedkový koláč #čučoriedkový koláčSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Clanky Cirkus Lánik