Ankle bens šalát z cukety na zimu

Ankle bens šalát z cukety na zimu

Ankle bens šalát z cukety na zimu K receptu

Šalát z cukety na zimu sa už dlho stal obľúbenou ľudovou prípravou. Nájdu sa dokonca aj mladé gazdinky, ktoré nevedia, odkiaľ ten názov pochádza. Ale kedysi dávno, v 90. rokoch, neexistovali pod značkou Uncle Ben’s žiadne obľúbenejšie konzervované potraviny ako omáčky a zeleninové chuťovky, čo v preklade z angličtiny znamená „od strýka Bena“. Logo zdobil portrét samotného strýka Bena – staršieho Afroameričana s motýlikom. Hovorilo sa, že vychádzal zo skutočného hlavného čašníka z Chicaga menom Frank Brown. Ale v roku 2020 zástupca spoločnosti Mars – áno, tá istá, ktorá vyrába všetky druhy Snickers, Mars, Whisky a Uncle Bens – priznal, že s najväčšou pravdepodobnosťou žiadny skutočný Ben neexistoval. Aký je však rozdiel, ak boli omáčky a šaláty také chutné, že ruské gazdinky tento nápad rýchlo prijali a začali si vymieňať recepty. Priznajme si to, recept na cuketu „uncle bensa“ má veľa variácií. Ponúkame naše. A môžete meniť proporcie a robiť úpravy, ako chcete. V prvom rade ide o množstvo soli a cukru. Z objemu surovín navrhnutých v našom recepte získate o niečo viac ako 2,5 litra šalátu, teda na 5 pollitrových pohárov.

zložitosť: ľahko Kalórie: 317,77 kcal/porcia Porcie: 5 varenie: 1 hodina Použité: 6,50 g/13,16 g/43,26PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 5 PORCIÍCuketa 1,2 gParadajky 1 kgpaprika 500 gCibuľa 300 gCesnak 25 gRafinovaný rastlinný olej 60 mlstolový ocot 9% 3 polievkové lyžice.Cukor 2 polievkové lyžice.Soľ 1 polievková lyžica.Bobkový list 2 ks.Sušená majoránka alebo oregano 1 lyžičkaSušená bazalka 1 lyžičkaPetržlen 15 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si ingrediencie. Ak je cuketa veľká a „stará“, odstráňte šupku škrabkou na zeleninu a vyškrabte semienka. Ak máte mladé cukety, nemusíte nič odstraňovať ani krájať. Cuketu nakrájame na malé kocky alebo plátky.

Ankle bens šalát z cukety na zimu
Šalát Ankle Bens z cukety na zimu (gastronom.ru)

Krok 2

Z papriky odstráňte semená a blany, dužinu nakrájajte na štvorce alebo prúžky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké štvrť krúžky.

Ankle bens šalát z cukety na zimu
Šalát Ankle Bens z cukety na zimu (gastronom.ru)

Krok 3

Do šupky paradajok urobte krížové rezy, ovocie ponorte na 20 sekúnd do vriacej vody a potom rýchlo preneste do misky s ľadovou vodou. Paradajky zbavíme šupky a nakrájame na ľubovoľné kúsky.

Ankle bens šalát z cukety na zimu
Šalát Ankle Bens z cukety na zimu (gastronom.ru)

Krok 4

Paradajky vložte do veľkého hrnca alebo hrnca, zmes priveďte do varu na miernom ohni, pridajte rastlinný olej, soľ, cukor, suché bylinky a bobkový list. Miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Ankle bens šalát z cukety na zimu
Šalát Ankle Bens z cukety na zimu (gastronom.ru)

Krok 5

Do paradajkovej zmesi vložte cuketu a zmes opäť priveďte do varu. Pridajte papriku a cibuľu. Zmes varte na miernom ohni asi pol hodiny. Zelenina by mala byť pomerne mäkká, ale nie kašovitá.

Ankle bens šalát z cukety na zimu
Šalát Ankle Bens z cukety na zimu (gastronom.ru)

Krok 6

Rozdrvte strúčiky cesnaku plochou stranou noža, ošúpte a nasekajte. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno, stonky neberieme. Do zeleninovej zmesi pridáme nasekaný cesnak a petržlenovú vňať.

Ankle bens šalát z cukety na zimu
Šalát Ankle Bens z cukety na zimu (gastronom.ru)

Krok 7

Zmes ešte pár minút povarte, potom pridajte ocot, dobre premiešajte a horúci šalát s fazuľou položte do sterilizovaných pohárov. Zrolujte poháre s viečkami, otočte ich, zabaľte a nechajte úplne vychladnúť. Skladujte na chladnom mieste až do zimy.

Ankle bens šalát z cukety na zimu
Šalát Ankle Bens z cukety na zimu (gastronom.ru)

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Niektoré recepty na šalát Ankle Bens z cukety na zimu odporúčajú mletie paradajok v mixéri. To je úplne zbytočné. Ošúpané paradajky sa počas varenia rýchlo zmenia na pyré.

MIMOchodom

Ak sa náhle ukážu, že vaše paradajky nie sú príliš šťavnaté a počas varenia si uvedomíte, že nie je dostatok tekutiny, môžete pridať trochu vriacej vody s paradajkovou pastou zriedenou v nej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik