Konzervovanie zeleného hrášku

Konzervovanie zeleného hrášku

Konzervovanie zeleného hrášku K receptu

Konzervovanie zeleného hrášku je spôsob, ako čo najviac zachovať jeho chuť a výhody. Je známe, že hrach obsahuje dôležité mikroelementy ako draslík, selén a zinok. Obsahuje veľa vitamínov B potrebných pre nervový systém, ako aj vitamíny C a PP. Okrem toho hrášok obsahuje rastlinné bielkoviny, ktoré telo takmer úplne absorbuje. Pri správnej príprave sú výhody hrachu plne zachované. Zaváraním hrášku podľa nášho receptu krok za krokom si môžete byť istí, že každý téglik bude obsahovať iba čistý produkt bez konzervantov a sladidiel. Zbierajte alebo nakupujte hrášok na trhu počas celého leta – to je optimálny čas na zber. Uschovajte si ho doma a užívajte si tento úžasný produkt celú zimu!

zložitosť: ľahko Kalórie: 77,47 kcal/porcia Porcie: 7 varenie: 45 min Pridať. čas: 25 min Použité: 4,29 g/0,17 g/15,45PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 7 PORCIÍZelený hrášok 600 gCukor 1 polievková lyžica.Soľ 1 polievková lyžica.stolový ocot 9% 1 polievková lyžica. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Poháre dôkladne opláchnite. Naplňte ich do dvoch tretín studenou vodou a vložte do veľkého hrnca. Nalejte vodu do panvice tak, aby jej hladina siahala do stredu pohárov. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Znížte teplotu na strednú a zohrievajte poháre 10-15 minút. Vyberte z panvice a položte hore dnom na čistú utierku.

Konzervovanie zeleného hrášku
Konzervovanie zeleného hrášku (gastronom.ru)

Krok 2

Pripravte viečka. Umyte ich horúcou vodou a sódou bikarbónou a vložte do misy. Zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút odstáť. Vypustite vodu a položte viečka na uterák.

Konzervovanie zeleného hrášku
Konzervovanie zeleného hrášku (gastronom.ru)

Krok 3

Odstráňte hrášok zo strukov. Za týmto účelom rozlomte strúčik a potiahnite hornú tvrdú žilu – strúčik sa otvorí na dve časti. Vyberte hrášok do misky. Zároveň odstráňte nevhodný hrášok. Ak si želáte, môžete si ich okamžite zoradiť podľa veľkosti.

Konzervovanie zeleného hrášku
Konzervovanie zeleného hrášku (gastronom.ru)

Krok 4

Hrášok umyte a vložte do hrnca. Zalejte studenou vodou tak, aby hrach zakrývala 2 cm. Na prudkom ohni priveďte do varu a 5 minút blanšírujte. Pomocou štrbinovej lyžice odstráňte všetku penu, ktorá sa vytvorila z povrchu vody.

Konzervovanie zeleného hrášku
Konzervovanie zeleného hrášku (gastronom.ru)

Krok 5

Vložte hrášok do cedníka a nechajte horúcu vodu odtiecť. Vložte hrášok do misky so studenou vodou a nechajte 5-7 minút. Vypustite vodu a vložte hrášok do pripravených pohárov. Poháre naplňte až po ramená, na vrchu nechajte priestor na tekutinu. Optimálny pomer tuhých a tekutých zložiek je 70 % hrášku a 30 % soľanky.

Konzervovanie zeleného hrášku
Konzervovanie zeleného hrášku (gastronom.ru)

Krok 6

V malom hrnci prevarte 1 liter vody. Pridajte soľ a cukor, znova priveďte do varu a zahrievajte 1 minútu. Odstráňte z tepla, nalejte do octu a premiešajte. Nalejte soľanku do pohárov s hráškom a voľne prikryte viečkami.

Konzervovanie zeleného hrášku
Konzervovanie zeleného hrášku (gastronom.ru)

Krok 7

Na dno veľkého hrnca položte uterák. Poháre s hráškom vložíme do hrnca, naplníme ich vodou až po vešiaky, privedieme do varu a sterilizujeme 10 minút. Poháre opatrne vyberte, uzavrite viečkom a nechajte vychladnúť, otočte ich hore dnom. Hrach skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Konzervovanie zeleného hrášku
Konzervovanie zeleného hrášku (gastronom.ru)

UŽITOČNÉ RADY

Zelený hrášok konzervovaný na zimu je pomerne úzky produkt, najčastejšie sa používa v šalátoch a studených predjedlách. Doma je preto vhodné zavárať hrášok v malých dózičkách, ako je odporúčané v recepte – takto ho môžete použiť naraz a neskladovať otvorený dóza dlho.

MIMOchodom

Nevyhadzujte aquafabu, tekutinu, ktorá obsahuje konzervovaný hrášok! Obsahuje obrovské množstvo rastlinných bielkovín, takže aquafaba dobre šľaha a drží tvar. Používa sa ako náhrada vaječného bielka. Na základe tejto tekutiny môžete pripraviť majonézu, palacinky, pusinky a iné pochúťky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik