Marhuľový džem s levanduľou
K receptu
Marhuľový džem s levanduľou je vynikajúca pochúťka, ktorá spája sladkosť zrelých marhúľ a jedinečnú sofistikovanú kvetinovú vôňu levandule. Do džemu sme pridali aj čerstvú citrónovú šťavu, aby pochúťka jemne nakysla. K džemu s levanduľou odporúčame zvoliť veľmi zrelé, vrátane drvených a prezretých marhúľ (v žiadnom prípade však pokazených!), keďže obsahujú viac prírodných pektínov, ktoré džemu pomôžu dobre stuhnúť. Marhuľový džem s levanduľou je ideálny na raňajky a popoludňajšie občerstvenie. Môže sa podávať s hriankami, koláčikmi alebo použiť ako náplň do akéhokoľvek pečiva, koláčov a pečiva. Recept na tento džem je určený aj pre neskúsené gazdinky, ktoré džem a iné sladké prípravy len skúšajú.
zložitosť: ľahko Kalórie: 162,33 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 30 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 0,54 g/0,06 g/39,55DezertINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍMarhule 1 kgCukor 700 gCitrón 1 kusSušené kvety levandule 1 polievková lyžica. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Marhule dáme do misky, zalejeme 2 litrami vriacej vody a necháme 2 minúty odstáť. Scedíme v cedníku a zalejeme studenou vodou. Marhule opatrne ošúpeme, prekrojíme na polovice a zbavíme kôstok. Stlačte 2 polievkové lyžice z citróna. l. šťavy
Krok 2
Marhuľovú dužinu nakrájajte na kocky so stranou 1 cm a vložte do hrnca alebo hrnca. Pridáme cukor, pridáme citrónovú šťavu a vareškou premiešame. Nechajte marhule na pracovnej ploche 1 hodinu.
Krok 3
Umiestnite hrniec s marhuľami na stredne vysokú teplotu a priveďte do varu. Znížte teplo na stredné a odstráňte penu. Varte džem 10 minút.
Krok 4
Krok 4
K marhuliam pridáme sušené kvety levandule, privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Džem vložte do pripravených pohárov, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pevne uzavrite viečkami a vložte do chladničky.
UŽITOČNÉ RADY
Levanduľa teraz rastie dokonca aj v strednom Rusku. Preto, ak máte príležitosť, vysušte si to sami – nie je to ťažké. Nazbierajte malé kytičky, zviažte ich a zaveste hore nohami na tmavé, chladné a suché miesto s dostatkom cirkulácie vzduchu na jeden až dva týždne.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Okrem levandule môžete do marhuľového džemu pridať aj ďalšie bylinky či koreniny – mätu, vanilku, škoricu či zázvor. Zvýraznia jeho chuť a vôňu. A ak nemáte po ruke čerstvý citrón, použite kyselinu citrónovú zriedenú s vodou. Budete potrebovať približne 5 g prášku.