Marinády na šašlik s octom a cibuľou

Marinády na šašlik s octom a cibuľou

Marinády na šašlik s octom a cibuľou

Grilovanie nie je len jedlo, ale celý rituál, ktorý spája ľudí okolo ohňa a chutného jedla. Jedno z tajomstiev lahodného kebabu sa okrem čerstvého a kvalitného mäsa skrýva v marináde. Práve to mu dodáva šťavnatosť, vôňu a jemnosť. Hovoríme o najlepších receptoch a o tom, prečo sú tieto konkrétne ingrediencie dobré.

Marinády na šašlik s octom a cibuľouO čom budeme hovoriť v článku:Aké mäso marinovať v octeKtorý ocot zvoliť na marináduPomery marinády na ražniči s octomKlasický recept na marinádu na ražniči s jablčným octomTradičný sovietsky recept na marinádu na ražniči z octu a cibuleMarináda s octom, cibuľou a majonézou na bravčový ražničiMarináda s octom, cibuľou a citrónom na jemný ražničiMarináda na bravčový šašlik s octom, cibuľou a minerálkou

Aké mäso treba marinovať v octe?

Jednou z hlavných výhod octovej marinády je jej schopnosť zmäkčiť aj tvrdé mäso. Ideálne pre bravčové a hovädzie mäso! Rovnakým spôsobom môžete marinovať teľacie, jahňacie, ale aj kuracie a morčacie mäso.

Ak plánujete grilovanie pripraviť vopred, ocot pomôže udržať mäso čerstvé a dodá mu bohatšiu chuť. Majte na pamäti, že kuracie a morčacie mäso je lepšie nemarinovať príliš dlho – stačí pár hodín.

Aký ocot si vybrať na marinádu

Môžete použiť bežný stolový ocot s obsahom kyselín 6 až 9 %, ale odporúčame ho nahradiť dobrým jablkovým, vínnym alebo ryžovým. Každý z nich pridá svoju jedinečnú poznámku.

Pomery marinády na šišský kebab s octom

Pomery ingrediencií v marináde si zvoľte podľa svojich preferencií. Čím viac octu, tým bude mäso mäkšie, no pamätajte, že kyslá chuť bude príliš výrazná. Existuje ďalšie nebezpečenstvo: dlhodobé držanie mäsa v agresívnom prostredí môže zmeniť kebab na vatu bez chuti. Preto si treba dávať pozor na odporúčané pomery a čas marinovania v osvedčených receptoch.

Ak používate stolový ocot, je vhodné ho zriediť vodou, aby ste dosiahli rovnováhu. Napríklad 1 kg mäsa vyžaduje približne 4 polievkové lyžice. l. octu 6% a 350 ml vody.

MIMOchodom

Slovo „kebab“ pochádza z krymského tatárskeho slova „šiš“, čo sa prekladá ako „špíz“. „Shishlyk“ v preklade znamená „niečo varené na ražni“. Tomuto jedlu dodáva nádych histórie a tradície.

Klasický recept na grilovaciu marinádu s jablčným octom

Grilovacia marináda s jablčným octom sa pripravuje veľmi jednoducho. Mäso vďaka nemu získa jedinečnú chuť a vôňu a navyše bude veľmi jemné a nepresušené.

Klasický recept na grilovaciu marinádu s jablčným octom
Klasický recept na grilovaciu marinádu s jablčným octom (Shutterstock/FOTODOM)

Čas varenia: 10 minút

Na 1 kg bravčovej krkovičky

Na prípravu potrebujete:

• jablčný ocot – 250 ml

• voda – 750 ml

• cibuľa – 2 ks.

• korenie – pár hrášku

• zelené – podľa chuti

• soľ – podľa chuti

1. Do veľkej misy nalejte vodu, pridajte jablčný ocot a šľahajte vidličkou.

2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo polkolieska a zelenú nasekáme nadrobno.

3. Vložte ich do výslednej tekutej zmesi, pridajte korenie a soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Aby sa mäso dobre marinovalo, marinády by malo byť toľko, aby bolo úplne zakryté.

MIMOchodom

Kým sa mäso vypráža, môžete ho tiež opatrne a po troškách polievať marinádou. Akonáhle kebab získa zlatistý odtieň a chutnú vôňu, môže sa podávať.

Tradičný sovietsky recept na marinádu na ražniči z octu a cibule

Časom overený recept, ktorý si už dlhé roky získava srdcia gurmánov a grilovačiek. Dokonale zmäkčuje vlákna a robí mäso veľmi mäkkým.

Klasický recept na grilovaciu marinádu s jablčným octom
Klasický recept na grilovaciu marinádu s jablčným octom

Čas varenia: 10 minút

Na 2 kg bravčového mäsa

Na prípravu potrebujete:

• cibuľa – 1,5 kg

• voda – 1 l

• ocot 9% – 3 lyžice. l.

• soľ a korenie – podľa chuti

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska po 35 mm.

2. V samostatnej miske zrieďte ocot vodou.

3. Pridáme nakrájanú cibuľu, korenie a soľ. Mäso polejeme marinádou a dáme na 10 do chladničky12 hodín.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ako urobiť grilovanie krásnym? Striedajte kúsky mäsa s cibuľou. Vyprážame, občas obraciame a polievame marinádou.

MIMOchodom

Ocot zabraňuje množeniu baktérií. Vďaka tomu sa mäso stáva úplne bezpečným na konzumáciu.

Marináda s octom, cibuľou a majonézou na bravčový kebab

Táto marináda sa považuje za dosť kalorickú, ale aké mäkké mäso produkuje! Určite vyskúšajte.

Marináda s octom, cibuľou a majonézou na bravčový kebab
Marináda s octom, cibuľou a majonézou na bravčové špízy (Shutterstock/FOTODOM)

Čas varenia: 10 minút

Na 1,5 kg bravčového mäsa

Na prípravu potrebujete:

• bravčové mäso – 1,5 kg

• cibuľa – 500 g

• majonéza – 100 g

• ocot 9% – 4 lyžice. l.

• soľ – podľa chuti

• korenie – podľa chuti

1. Cibuľu nakrájajte na kolieska po 35 mm.

2. Naplňte ich majonézou.

3. Pridajte soľ, zmes korenia a ocot. Dôkladne premiešame.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

V majonéze je lepšie uchovávať bravčové mäso v chladničke najmenej 810 hodín.

MIMOchodom

Pred vyprážaním nezabudnite z mäsa odstrániť prebytočnú omáčku rukami, aby sa nepripálilo.

Marináda s octom, cibuľou a citrónom na jemný kebab

Tento recept dokonale kombinuje kyslosť octu a sviežosť citróna. Spolu s cibuľou tieto prísady robia mäso mäkké a chutné.

Marináda s octom, cibuľou a citrónom na jemný kebab
Marináda s octom, cibuľou a citrónom na mäkké kebaby (Shutterstock/FOTODOM)

Čas varenia: 10 minút

Na 1 kg bravčového mäsa

Na prípravu potrebujete:

• citróny – 2 ks.

• cibuľa – 34 ks.

• voda – 300 ml

• ocot 9% – 70 ml

• soľ a korenie – podľa chuti

1. Cibuľu a citróny nakrájame na kolieska.

2. V samostatnej miske zmiešame vodu s octom.

2. Do tejto zmesi pridáme cibuľu a citróny.

3. Osolíme a okoreníme.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak máte málo času, nechajte bravčové mäso v marináde 46 hodín alebo ešte lepšie cez noc.

MIMOchodom

Nezabudnite pravidelne otáčať špajle. Varenie šišského kebabu na uhlí alebo grile trvá asi 1520 minút.

Marináda na bravčový ražniči s octom, cibuľou a minerálkou

Perlivá minerálna voda pomáha rovnomerne rozložiť marinádu a urýchľuje proces marinovania vďaka oxidu uhličitému. Kebab bude pripravený na vyprážanie už za 34 hodiny.

Marináda na bravčový ražniči s octom, cibuľou a minerálkou
Marináda na bravčový ražniči s octom, cibuľou a minerálkou (Shutterstock/FOTODOM)

Na 1,5 kg bravčového mäsa

Na prípravu potrebujete:

• cibuľa – 45 ks.

• ocot 9% – 100 ml

• perlivá minerálna voda – 500 ml

• soľ – 1,5 lyžice. l.

• cukor – 1 polievková lyžica. l.

• čierne korenie – 1 lyžička.

• paprika – 1 lyžička.

• bobkový list – 34 ks.

1. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na kolieska a zľahka podrvíme rukami, aby pustila šťavu.

2. Vo veľkej mise zmiešame ocot, minerálku, soľ, cukor, mleté ​​čierne korenie a papriku.

3. Pridajte cibuľu a bobkový list.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Keď máte mäso marinované, prikryte misku, aby neabsorbovala prebytočné pachy a vložte ju do chladničky.

MIMOchodom

Mäso napichnite na špízy striedavo s cibuľou. Vďaka tomu bude jedlo ešte atraktívnejšie a chutnejšie.

Nebojte sa experimentovať a určite nájdete recept, ktorý sa vám bude páčiť!

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kebab #marinádaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik