Mätový džem
K receptu
Vedeli ste, že mätu možno nielen sušiť? Mätový džem sa ukáže ako veľmi aromatický a zachováva si svoje prospešné vlastnosti. Šálka bylinkového čaju s nočným mätovým džemom vám dopraje pokoj a sladký spánok. Navyše príprava takéhoto džemu nebude náročná, najmä ak vo vašom vidieckom dome rastie mäta. Na zvýraznenie chuti potrebujete len cukor a trochu citrónovej šťavy. Textúra je podobná želé a zachováva si všetky svoje liečivé vlastnosti po dlhú dobu. Môžete si ho teda pokojne pripraviť na zimu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 235,56 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 25 min Pridať. čas: 14 h Použité: 2,15 g/0,21 g/56,48PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍČerstvá mäta 500 gCukor 500 gVoda 200 gCitrónová šťava 3 polievkové lyžice.Agar-agar 30 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak si chcete pripraviť mätový džem doma, opláchnite mätu spolu so stonkami v studenej vode a vložte do cedníka, aby odkvapkala. Potom vysušte na ľanovej utierke. Pripravenú mätu nasekajte nožom na kúsky.
Mätový džem (gastronom.ru)
Krok 2
Nasekanú mätu dáme do hrnca na prípravu džemu, pridáme cukor a zalejeme vodou. Prikryjeme pokrievkou a necháme 3-4 hodiny pri izbovej teplote, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Mätový džem (gastronom.ru)
Krok 3
Položte panvicu s mätou a cukrom na oheň, odstráňte veko, priveďte do varu a varte 10 minút. Ak sa objaví pena, odstráňte ju dierovanou lyžicou. Vypnite oheň a vyberte panvicu zo sporáka.
Mätový džem (gastronom.ru)
Krok 4
Panvicu zakryte mätou ľanovou utierkou alebo gázou a nechajte 10 hodín alebo cez noc. Potom pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a vráťte na oheň, priveďte do varu a varte 5 minút.
Mätový džem (gastronom.ru)
Krok 5
Džem stiahneme z ohňa a precedíme cez sitko, aby sme odstránili lístky a stonky mäty. Vráťte mätový sirup do panvice, pridajte agar-agar, znova priveďte do varu a varte 5 minút. Vypnite teplo.
Mätový džem (gastronom.ru)
Krok 6
Horúci mätový džem stiahneme zo sporáka a ihneď nalejeme do vopred vysterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkami, otočíme a necháme vychladnúť. Skladujte na chladnom mieste.
Mätový džem (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby mal mätový džem krásnu zelenú farbu, môžete ho zafarbiť šťavou zo špenátu alebo petržlenu. Za týmto účelom rozdrvte 150 g zelene v mixéri, vytlačte šťavu cez sito, priveďte do varu a ihneď odstráňte z tepla. Do hrnca so šťavou ihneď pridajte kúsky ľadu. Precedíme a na samom konci varenia pridáme do mätového džemu, povaríme 5 minút.
MIMOchodom
Mätový džem bude chutnejší, ak v prvej fáze pridáte celý citrón, rozdrvený v mixéri alebo nakrájaný na kúsky, spolu s kôrou.