Nakladaný melón na zimu v pohároch

Nakladaný melón na zimu v pohároch

Nakladaný melón na zimu v pohároch

Môžeme s istotou povedať, že každý alebo takmer každý miluje zrelé sladké melóny. Ich sezóna sa však rýchlo končí – asi 3-4 mesiace a to je všetko. Je to škoda, musíte súhlasiť! Aby ste si mohli vychutnať toto nádherné bobule v zime, skúste na zimu pripraviť nakladané, solené a jemne solené vodné melóny v pohároch. Verte mi, táto pochúťka nie je v žiadnom prípade nižšia ako paradajky a uhorky, ktoré poznáme viac.

Nakladaný melón na zimu v pohárochO čom budeme hovoriť v článku:Konzervovaný melón – čo to je Kde a kedy sa objavili melóny v konzerveZákladné princípy nakladania melónuReceptyNajjednoduchší recept na nakladaný melón na zimu Jemne solený melón s cesnakom a kôprom Pikantný nakladaný melón s chrenomMalovaný melón so zeleromNakladaný melón na zimu? zima v pohároch Marinovaný melón s bazalkou a chilli papričkou Melónové čipsy v zime v pohároch Melónový džem s rozmarínom

Konzervovaný melón – čo to je?

Vzhľadovo sa vodný melón v pohári nelíši od čerstvého, možno len trochu bledší. Čo sa týka chuti, stáva sa bohatšou, sladkokyslou, korenistou alebo dokonca korenistou. Znalci tvrdia, že melón z konzervy je trochu ako nakladané jablká a hodí sa k mäsovým, rybím a zeleninovým jedlám. Takéto občerstvenie by sa však nemalo považovať za univerzálne. Správnejšie by bolo povedať toto – nie pre každého.

Preto, ak ste zrazu kúpili nevydarený melón – nezrelý, príliš vodnatý a bez chuti, určite ho skúste na zimu uložiť do pohárov. Prečo nie, nemáte čo stratiť! Navyše je veľká pravdepodobnosť, že experiment bude úspešný a objavíte nové zaujímavé chute a ich kombinácie.

Kde a kedy sa objavili konzervované vodné melóny?

V 17. storočí sa vodné melóny namáčali, varili a solili. S marinovaním sme začali neskôr, pomocou octu a citrónovej šťavy.
V 17. storočí sa vodné melóny namáčali, varili a solili. Marinovať sme začali neskôr, s použitím octu a citrónovej šťavy (Shutterstock/FOTODOM)

Predpokladá sa, že vodné melóny sa stali populárnymi v Rusku v 17. storočí a dodávali sa dokonca aj na kráľovský dvor. Pestovali sa v Astrachane na príkaz Alexeja Michajloviča Romanova a v skleníkoch moskovského Kremľa. Jedenie melónov v surovom stave však vtedy nebolo akceptované. Po prvé, bolo takmer nemožné dopraviť ich čerstvé do hlavného mesta – cesta je dlhá a po chladničkách zatiaľ niet ani stopy. A po druhé, cirkev verila, že táto bobuľa vyzerá ako odrezaná hlava, takže kto by ju zjedol, určite by bol posadnutý démonmi.

Vodové melóny sa vtedy solili, namáčali a tiež varili v zmesi medu a cesnaku. O niečo neskôr začali používať techniku ​​morenia, s použitím rôznych prírodných octov alebo citrónovej šťavy.

Ako si vybrať správny melón

Svetlé šarlátové zrelé melóny alebo ružové, mierne nezrelé melóny sú vhodné na zber na zimu. Ak je dužina veľmi voľná a zrnitá, rýchlo stratí tvar a zmení sa na pyré, preto si toto ovocie odložte na džem alebo džem.

Či odrezať kôrku alebo nie, je vecou vkusu. Ak ste si istí kvalitou produktu, nechajte ho, prečo nie? Stačí ho najskôr dôkladne umyť kefkou alebo špongiou a potom odstrániť všetky pokrčené alebo stmavnuté miesta.

Ak je však kôrka veľmi hrubá a húževnatá, bude lepšie ju aspoň čiastočne odstrániť.

Základné princípy morenia melónu

Nakladané vodné melóny v pohároch
Nakladané vodné melóny v pohároch (Shutterstock/FOTODOM)

Na morenie sa zvyčajne používa kyselina citrónová alebo ocot. Ak je to možné, vzdajte sa jedálne a dajte prednosť prírodným – jablkovým, vínnym či malinovým. Pred nákupom si nezabudnite prečítať zloženie produktu – bezohľadní dodávatelia niekedy miešajú ovocnú šťavu s octovou esenciou, čo nemožno považovať za prírodný ocot.

Aby mal melón jasnejšiu a výraznejšiu chuť, do marinády sa pridáva bobkový list, korenie, horčica, cesnak a ďalšie korenie. Na dno nádoby môžete dať chren, kôprové dáždniky, listy ríbezlí alebo čerešní. Výborne tu fungujú aj stredomorské bylinky – rozmarín, bazalka, tymian, vodný melón sa hodí k škorici, klinčekom a štipľavej čili papričky.

Mimochodom, v niektorých južných oblastiach sa pruhované bobule nakladajú spolu s tekvicou. Považuje sa za výborný doplnok k divine a slaným koláčom.

Recepty

V našom výbere nájdete 6 jednoduchých, osvedčených receptov na nakladané, solené a jemne nasolené melóny, ako aj bonus – džem a čipsy na zimu.

Najjednoduchší recept na nakladaný melón na zimu

Nakladaný melón je predjedlo, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať! Uisťujeme vás, že je ideálny na grilovanie, grilované ryby a hydinu a je pripravený rýchlo a nie je vôbec náročný. Upozorňujeme – v tomto recepte budete potrebovať octovú esenciu.

Najjednoduchší recept na nakladaný melón na zimu
Najjednoduchší recept na nakladaný melón na zimu (Shutterstock/FOTODOM)

30 min

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

• melón – 2 kg

• voda – 1,5 l

• cukor – 3 lyžice. l.

• soľ – 2 polievkové lyžice. l.

• octová esencia 70% – 1,5 lyžičky.

1. Pripravený melón nakrájajte na plátky hrubé 2 cm. Kúsky melónu vložte čo najtesnejšie do sterilizovaných pohárov. 1,5 litra vody priveďte do varu.

2. Do pohárov s melónom nalejte vriacu vodu, prikryte viečkami a nechajte 10 minút odstáť.

3. Opatrne nalejte vodu do prázdnej panvice a odmerajte objem tekutiny. Na každý liter vody pridajte 1,5 lyžice. l. cukor a 1 polievková lyžica. l. osolíme, premiešame a opäť privedieme do varu.

4. Do horúcej marinády nalejte octovú esenciu v množstve 3/4 lyžičky. na každý liter tekutiny. Vodové melóny zalejeme marinádou.

5. Zaváracie poháre ihneď zatvorte alebo zrolujte viečkom, otočte hore dnom, zabaľte do niečoho teplého a nechajte, kým úplne nevychladnú. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Spolu s cukrom a soľou môžete do melónovej marinády pridať škoricu, klinčeky a nové korenie.

MIMOchodom

Nezabudnite dôkladne umyť vodný melón kefou, dokonca môžete kôru opláchnuť vriacou vodou, aby ste zabránili vniknutiu choroboplodných zárodkov do pohárov, pretože v tomto recepte sa melón používa spolu s kôrou.

Ľahko osolený vodný melón s cesnakom a kôprom

Odborníci tvrdia, že správne nakladaný celý melón je chutný ako domáce uhorky v sude. V našom recepte sa pripravuje podľa všetkých pravidiel, len nie v celku, ale po kúskoch, no o to nie je chutnejšie!

Ľahko osolený vodný melón s cesnakom a kôprom
Jemne osolený melón s cesnakom a kôprom (Shutterstock/FOTODOM)

15 min

8 porcií

Na prípravu potrebujete:

• melón (najlepšie s tenkou kôrou) – 2 kg

• voda – 1,2–1,5 l

• soľ – 50–60 g

• cukor – 30–40 g

• kôpor – 1 stredný zväzok

• cesnak – 3–4 strúčiky

• stonky a súkvetia kôpru podľa chuti

1. Pripravený melón spolu s kôrou nakrájajte na stredné kúsky, odstráňte semená.

2. Kôpor nasekáme nadrobno. Cesnak pretlačte lisom a potom ho rozdrvte kôprom.

3. Opatrne vložte kúsky melónu do 2-3 pohárov vo vrstvách, dávajte pozor, aby ste ich nezhustili príliš tesne. Navrstvíme kôprovo-cesnakovú zmes. Do pohárov pridajte stonky a kvetenstvo kôpru.

4. V menšom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte soľ a cukor, povarte 1-2 minúty, potom mierne vychladnite. Výslednú soľanku nalejte do pohárov.

5. Poháre prikryte gázou a zatlačte na ne tak, aby boli kúsky melónu úplne pokryté soľankou. Umiestnite na chladné miesto (v chladničke alebo pivnici) na 3-4 dni. Akonáhle sa soľanka zakalí, môžete to skúsiť.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete zvýšiť chuť kôpru, môžete použiť niekoľko semien. Predávajú sa nielen v obchodoch, ale aj v lekárňach.

MIMOchodom

Do slaného nálevu môžete pridať niekoľko hrášku čierneho a nového korenia.

Pikantný nakladaný melón s chrenom

Nakladaný melón podávajte s tofu, halloumi alebo syrom Adyghe. Možno budete prekvapení, ale toto je naozaj skvelá kombinácia!

Pikantný nakladaný melón s chrenom
Pikantný nakladaný melón s chrenom (Foto od užívateľa, autora receptu)

40 min

Ďalší čas 20 min

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

• voda – 2 l

• melón – 1 kg

• cukor – 3 lyžice. l.

• soľ – 2 polievkové lyžice. l.

• cesnak – 4 strúčiky

• koreň chrenu – 10 g

• octová esencia 70% – 1,5 lyžičky.

• kôpor – 1 dáždnik

• listy ríbezlí – 4 ks.

• hrášok z nového korenia – 6 ks.

• bobkový list – 4 ks.

• klinčeky – 1 púčik

1. Melón nakrájajte na malé kúsky, ktoré sa pohodlne zmestia do pohárov. Koreň chrenu nakrájame na plátky.

2. Poháre naplníme kúskami vodného melóna, striedavo s nasekaným cesnakom, chrenom a listami ríbezlí.

3. V menšom hrnci priveďte do varu vodu, pridajte soľ, cukor, bobkový list, nové korenie a klinčeky. Varte 2 minúty, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia. Nalejte horúcu soľanku do pohárov a nechajte 10-15 minút.

4. Nalejte soľanku späť do panvice a znova priveďte do varu. Pridajte octovú esenciu a vzniknutou marinádou ihneď zalejte kúsky melónu v pohároch. Zatvorte pevnými viečkami, zabaľte do niečoho teplého a počkajte, kým úplne nevychladne.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ocotovú esenciu môžete nahradiť prírodným jablčným octom. Približný pomer: 1,5 lyžičky. do 15 lyžičiek.

MIMOchodom

Pri prestieraní nezabudnite podávať voňavý chlieb Borodino: hodí sa k vodnému melónu.

Nakladaný melón so zelerom

Melón plus zeler – zdá sa, čo môžu mať spoločné? Keď však vyskúšate predjedlo pripravené podľa nášho receptu, hneď vám bude jasné, že sú jednoducho stvorené jeden pre druhého!

Nakladaný melón so zelerom
Nakladaný melón so zelerom

Varenie 30 minút

3 porcie

Na prípravu potrebujete:

• vodný melón – 800 g

• voda – 800 ml

• zeler – 2 stonky

• kôpor – 50 g

• prírodný ocot (jablkový, vínny, malinový) – 3–4 polievkové lyžice. l.

• soľ – 1,5 lyžice. l.

• cukor – 1,5 lyžice. l.

• hrášok z nového korenia – 3–6 ks.

• bobkový list – 2–3 ks.

1. Vodný melón nakrájame na malé plátky. Oddeľte dužinu od kôr a nakrájajte na kúsky. Stopkový zeler nakrájame na kocky.

2. Na dno nádoby položte kôpor a potom plátky vodného melónu vo vrstvách striedajte so zelerom.

3. Do hrnca nalejeme vodu, privedieme do varu, pridáme cukor, soľ, korenie, ocot, bobkový list. Varte 1 minútu, mierne vychladnite a nalejte marinádu do pohárov s melónom. Pevne prikryte a uložte do chladničky na 5-8 dní.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Cukor v marináde je možné nahradiť medom. Budete potrebovať približne 2,5 lyžice. l.

MIMOchodom

Okrem stopkového zeleru môžete pridať pár vetvičiek byliniek.

Solený melón na zimu v pohároch

V južných oblastiach našej krajiny sa slaný melón zvyčajne podáva k vyprážanému mäsu alebo hydine. Navyše si takéto predjedlo môžete pripraviť buď so sladkým červeným melónom, alebo s nezrelým ružovým. V každom prípade to bude chutné, určite vyskúšajte!

Solený melón na zimu v pohároch
Solený melón v pohároch na zimu (Shutterstock/FOTODOM)

30 min

Dodatočný čas 3 dni

15 porcií

Na prípravu potrebujete:

• abruz – 10 kg

• cesnak – 6–8 strúčikov

• kôpor – 3–6 vetvičiek

• listy chrenu – podľa chuti

Pre soľanku (na 1 liter):

• pitná voda – 1 l

• soľ – 2 polievkové lyžice. l.

• cukor – 1 polievková lyžica. l.

1. Nakrájajte melón na plátky, ak chcete, odstráňte kôru. Každý plátok nakrájajte na malé kúsky. Pripravte si 2 alebo 3 litrové poháre.

2. Soľ a cukor rozpustite v studenej pitnej vode. Na dno pohárov položte 2 strúčiky cesnaku, 1-2 vetvičky kôpru a chrenové listy podľa chuti. Pevne poukladajte kúsky melónu.

3. Pripravte soľanku rozpustením soli a cukru vo vode. Naplňte ním poháre, položte na podnos a prikryte plastovými viečkami…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik