Skutočný poklad v záhrade: doktorka Dzhutova upozornila na bobule, ktoré sú nevyhnutné pre srdce a cievy
Bush je v Rusku veľmi populárny
Na vrchole leta je čas naložiť sa do čerstvej zeleniny a ovocia. Dietológ a kandidát lekárskych vied Maryana Džhutová radí nezabudnúť na bobule. Alebo skôr o jednej, tej, ktorá robí doslova zázraky.
Hovoríme o egrešoch. Táto nízkokalorická pochúťka je podľa Jutovej vhodná pre chudnúcich, diabetikov a ľudí so sklonom k nervovému vypätiu. Bobule sú bohaté na vitamíny, antioxidanty, fytonutrienty, ktoré znižujú riziko rakoviny – foláty, fenolové zlúčeniny, vitamíny E a C.
Okrem toho lekár špeciálne odporúča egreše pre „zdravých ľudí“ – dezert z kríka posilňuje srdce a steny krvných ciev.
„Antioxidanty v bobuliach zlepšujú zdravie srdca, zabraňujú oxidácii „zlého“ cholesterolu a fytonutrienty znižujú krvný tlak,“ vysvetlila Džhutová pre RIA Novosti.
Odkaz: Dnes existuje viac ako tisíc druhov egrešov. Plody sa môžu konzumovať čerstvé alebo upravené do džemov, želé, cukroviniek, želé, lekvárov a tiež z nich vyrobiť víno. Bobule môžu byť tiež sušené, nakladané alebo pyré s cukrom.
Predtým sme povedali, komu Elena Malysheva odporučila merať tlak v dvoch polohách tela.