Top 10 najlepších marinád na kuracie mäso
Naša krajina miluje kuracie mäso natoľko, že sa považuje za skutočne národný produkt. To nie je vôbec prekvapujúce, pretože je prístupné, cenovo dostupné a vhodné pre dospelých aj deti. Tento vtáčik má ešte jedno obrovské plus, alebo skôr rovno dve – kuracie mäso je chuťovo celkom neutrálne a uvarí sa veľmi rýchlo. To je dôvod, prečo mu pomocou všetkých druhov marinád môžete dať širokú škálu chutí – od klasických až po exotické.
O čom budeme hovoriť v článku:Ako si vybrať kvalitné kuraUniverzálne omáčky na marináduUniverzálne koreniny na marináduAko nevysušiť kuraNajrýchlejšia marináda na kurčaMarináda na kura na grileMarináda na kura so sladkou chilli omáčkouMarinada na kura kebabMarinada na kura a la chimichurriMarinada na kura s medomSójová marináda na kuraMarinada na kura s horčicouMarináda na kura s majonézouLahodná marináda na kura na panvici
Ako si vybrať kvalitné kuracie mäso
Marináda môže dať mäsu jasnú chuť a vôňu, ako aj mierne zmäkčiť bielkovinové vlákna, čím sa stanú jemnejšími. Ani tá najvychytenejšia marináda však zo starého či pokazeného jedla neurobí chutné jedlo. Najdôležitejšou (nie však jedinou!) podmienkou úspešného pikniku pri grile či nedeľného obeda s rodinou je preto čerstvosť a kvalita originálneho produktu.
Pri výbere kuracieho mäsa uprednostňujte chladený pred mrazeným produktom a dávajte pozor aj na farbu vtáka. Čerstvý korpus má jemne ružový odtieň a elastickú dužinu, ktorá sa po stlačení rýchlo vráti do tvaru. Koža by mala byť bez poškodenia, hlienu a modrín a žilky by mali byť biele alebo ružové.
Univerzálne marinádové omáčky
Sójová omáčka je jednou z najobľúbenejších marinád na kuracie mäso (Shutterstock/FOTODOM)
Marinád na hydinu je jednoducho nespočetne veľa! Uisťujeme vás, že tú dokonalú – či už na krídelká alebo celý korpus – si pripravíte, ak máte doma malú zásobu univerzálnych omáčok a dochucovadiel.
Sójovú omáčku dnes nájdete takmer v každej kuchyni. Používa sa namiesto soli, pridáva sa do šalátov, prvého a druhého jedla, a nie nevyhnutne ázijského. Kuracia marináda založená na nej sa považuje za jednu z najúspešnejších. Po prvé, enzýmy zmäkčujú mäsové vlákna a po druhé, umami výrazne zvýrazňuje chuť kurčaťa, vďaka čomu je oveľa jasnejšie a bohatšie. Okrem toho môžete pridať cesnak, aromatické bylinky, med, majonézu alebo horčicu.
Ďalším orientálnym hosťom, ktorý sa určite kamaráti s kuracím mäsom, je rybacia omáčka. Na rozdiel od názvu sa nepripravuje z rýb, ale skôr z mäkkýšov, ktoré sa posypú soľou a nechajú vo veľkých sudoch kvasiť. Predpokladá sa, že má veľmi jasnú chuť s ľahkými orieškovými tónmi, takže do marinády na hydinu sa pridáva len veľmi málo. Doslova 1–2 polievkové lyžice. l. dosť na to, aby jedlo dostalo skutočnú chuť reštaurácie.
Worcestershire alebo Worcestershire omáčka (britská fermentovaná) je možno jednou z najznámejších na celom svete. Pripravuje sa z melasy, sladového octu, cesnaku, cibule, soli, ančovičiek, citrónu, klinčekov a iných korenín. Marináda na jej základe zmäkčuje hydinové mäso, dodáva mu sladkú a kyslú chuť a príjemnú, nie príliš jasnú vôňu. Okrem toho môžete pridať tmavé pivo alebo jablčný mušt, suché bylinky, pár kvapiek Tabasca alebo Sriracha.
Jedným z najznámejších je aj gril, ktorý sa pridáva na marinovanie mäsa, rýb a hydiny. Obsahuje ocot, paradajkový pretlak, cibuľový prášok, horčicu, melasu, čierne korenie atď. Vďaka kyseline dokonale zmäkčuje proteínové vlákna, cukor napomáha procesu karamelizácie s následnou tvorbou chutnej zlatohnedej kôrky a koreniny dodávajú jedinečnú chuť. Pripravenou grilovačkou stačí potrieť korpus alebo stehná, nechať 2–3 hodiny a potom grilovať alebo piecť v rúre.
Ďalšou univerzálnou omáčkou na kuracie mäso je teriyaki. Ako nikto iný vie dať vyprážanému mäsu chrumkavú lesklú kôrku, ktorej sa jednoducho nedá odolať. Aj tu je všetko veľmi jednoduché – pridajte trochu citrónovej šťavy, kôry a pár polievkových lyžíc rafinovaného rastlinného oleja. A všetko je pripravené na následnú prípravu nôh, krídel či drobov.
Univerzálne korenie na marinádu
A je skvelé, ak máte v kuchyni hotové koreniace zmesi, ako je garam masala, suchá adjika, svanská soľ atď. A s ich pomocou pripravíte marinádu behom chvíľky jednoduchým pridaním tekutej zložky – kefíru, paradajkovej šťavy, prírodného octu, jablčného muštu alebo vína, ako aj trochou rastlinného oleja.
Garam masala (garam znamená „zahrievanie tela“ a masala znamená „korenie“) je zmes pôvodom z Indie a krajín južnej Ázie. Spravidla obsahuje mletú papriku, koriander, badián, muškátový oriešok, kardamón, klinčeky, rascu a listy balabaru. Niekedy sa pridáva aj čili paprička, cesnak a zázvor. Garam masala dáva vtákovi jemnú korenistosť a orientálnu vôňu. Jeho chuť je navyše taká intenzívna a sebestačná, že nevyžaduje žiadne ďalšie dochucovadlá.
Svanská soľ patrí k tradičnej gruzínskej kuchyni a hodí sa nielen k hydine, ale aj k bravčovému, hovädziemu mäsu, rybám a zeleninovým jedlám. Predpokladá sa, že toto korenie by malo obsahovať najmenej 7 zložiek, ako je utskho-suneli, kôpor, cesnak, koriander, rasca, feferónka a imeretský šafran. Pridajte ho pri príprave grilovania a získate skutočný kaukazský prízvuk.
Za ďalšie univerzálne korenie možno považovať kuraciu soľ, ktorá obsahuje cesnakový a cibuľový prášok, mletú papriku, suchý kurací vývar, zelerovú soľ a trochu kari. Túto zmes vynašiel Peter Brickworth, majiteľ malej kaviarne v Južnej Austrálii, približne v 70. rokoch minulého storočia. Kuracia soľ sa skvele hodí k vyprážanej a pečenej hydine, ale aj grilovanej zelenine, hranolčekom a morským plodom.
Zmes Canjun sa skladá z bylín, cibule, cesnaku a niekoľkých druhov paprík. Prvýkrát sa objavil v štáte Louisiana, kam sa v 18. storočí presťahovalo veľa prisťahovalcov z Kanady. Korenie sa hodí k hydine, dodáva jej štipľavú a korenistú vôňu.
Ako sa vyhnúť vysušeniu kuracieho mäsa
Pri pečení kurčaťa v rúre použite teplomer so sondou (Shutterstock/FOTODOM)
A pamätajte, že kura sa rýchlo varí, takže aby ste ho nevysušili, použite teplomer so sondou. Keď vnútorná teplota dosiahne 74 °C, môžete misku vybrať z ohňa. Ďalším spôsobom, ako skontrolovať prepečenie, je prepichnúť najhrubšiu časť stehna ostrým nožom. Ak z rezu vyteká číra šťava, máte hotovo.
Najrýchlejšia marináda na kuracie mäso
Vyskúšajte uvariť kura v rýchlej marináde na šťave z granátového jablka – obsahuje ovocné kyseliny na zmäkčenie mäsa a tiež cukor na získanie nádhernej zlatohnedej kôrky. Cesnak a mletá paprika dodajú kuraťu miernu pikantnosť a ak ho máte radi pikantnejšie, pridajte aj štipľavú štipľavú čili papričku.
Najrýchlejšia marináda na kuracie mäso (Gastronom Publishing House LLC)
Varenie 10 minút
Predĺženie 30–60 minút
6 porcií
Na marinádu na 12 kuracích stehien budete potrebovať:
- šťava z granátového jablka – 200 ml
- cesnak – 3-4 strúčiky
- mletá paprika – 1 lyžička.
- olivový olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- vločky chilli papričky – voliteľné
Ak chcete odoslať:
- semená granátového jablka
- microgreens
1. Nastrúhajte cesnak na jemnom strúhadle alebo prejdite cez lis. Vo veľkej miske zmiešajte šťavu z granátového jablka, cesnak, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, papriku a 2-3 lyžice. l. olivový olej. Dôkladne premiešame. Ak chcete, pridajte trochu horúcej čili papričky.
2. Stehná dáme do misy tak, aby bolo mäso zo všetkých strán pokryté marinádou. Zakryte hornú časť misky potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote 30–60 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aké microgreens by som mal použiť na podávanie? Každý s aktívnou chuťou bude robiť: reďkovky, rukola atď.
MIMOchodom
Stehná môžu byť varené buď na otvorenom ohni alebo v rúre.
Marináda na kura na grile
Grilované kura nebude nudné, ak k nemu vyberiete správnu marinádu. Určite sa bližšie pozrite na náš recept, pretože kebab v stredomorskej marináde určite osloví deti aj dospelých.
Marináda na grilované kura (gastronom.ru)
Varenie 10 minút
Ďalší čas 1 hodina
10 porcií
Na marinádu na 1,5 kg kurčaťa budete potrebovať:
- citrónová šťava – 200 ml
- olivový olej – 100 ml
- citrón (kôra) – 1 ks.
- cesnak – 6 strúčikov
- horúca červená paprika – 1 ks.
- tymián – 3 vetvičky
- rozmarín – 3 vetvičky
- morská soľ
1. Rozdrvte cesnak na marinádu plochou stranou veľkého noža. Odstráňte semienka z struku feferónky a dužinu nasekajte. Zeleninu dôkladne vysušte a potom odtrhnite listy z konárov.
2. V miske zmiešame cesnak, feferónku a citrónovú kôru. Posypte trochou soli. Vidličkou rozšľaháme 100 ml olivového oleja s citrónovou šťavou, pridáme do misky a premiešame. Marináda je pripravená.
3. Pripravené kuracie kúsky vložíme do misky s marinádou, vrch misky prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 1 hodinu do chladničky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Je lepšie napichnúť kúsky kurčaťa na jeden špíz, ktorý sa bude piecť súčasne a rovnomerne. Za týmto účelom nakrájajte kostru na stredne veľké kúsky a droby nechajte celé.
MIMOchodom
Kurací ražniči si môžete uvariť doma – opečte ho na grilovacej panvici. Alebo pečieme v rúre vyhriatej na 190–200 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie. Proces bude trvať asi 20 minút (počas tejto doby kebab raz otočte).
Kuracia marináda so sladkou chilli omáčkou
Kuracia marináda na omáčke Sweet Chili je skutočným nálezom pre milovníkov sladkých a kyslých chutí. A táto omáčka vždy pomôže v situácii „hostí na prahu“ – nakrájajte kúsky kuracieho mäsa, vložte do marinády doslova pol hodiny a varte!
Marináda na kuracie mäso so sladkou chilli omáčkou (My Magnit)
Varenie 10 minút
Predĺženie 30–60 minút
4 porcie
Na marinádu na 1 kura budete potrebovať:
- citrón (šťava a kôra) – 1 ks.
- sladká chilli omáčka – 3-4 lyžice. l.
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- cesnak – 4 strúčiky
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. V hlbokej miske zmiešajte sladké čili, prelisovaný cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a kôru. Trochu soli a korenia.
2. Pripravené kurča vložíme do misy a zvnútra aj zvonku dôkladne natrieme marinádou. Zakryte hornú časť misky potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote 30–60 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kuracie mäso môžete piecť prsiami nahor po celú dobu varenia bez toho, aby ste ho otočili, ale tento spôsob bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou za následok, že prsia budú príliš suché, preto si nájdite čas na pečenie kurčiat najskôr prsiami nadol a potom 20 minút pred varením. otočte prsiami nahor, aby ste získali peknú chrumkavú kôrku aj na tejto strane.
MIMOchodom
Okrem kuracieho mäsa môžete použiť plátky jabĺk, pomarančov a sušeného ovocia.
Marináda na kurací kebab
Kuracie filé stačí marinovať v pomarančovej šťave s kôrou, olivovým olejom a…