Višňový a malinový džem
K receptu
Čerešňový a malinový džem je prekvapivý v tom, že dve bobule tak jasné vo farbe, chuti a vôni sa navzájom neprehlušia, ale naopak veľmi harmonicky kombinujú. Zdá sa, že čerešne a maliny zdieľajú svoje najlepšie vlastnosti navzájom a samozrejme aj s tými, ktorí majú možnosť vychutnať si tento úžasný džem. Júl je najlepší čas na jeho prípravu. Ale ak ste zrazu počas sezóny nestihli pripraviť čerešňový a malinový džem, nezúfajte. Náš recept je vhodný nielen pre čerstvé bobule, ale aj pre mrazené.
zložitosť: ľahko Kalórie: 176,80 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 45 min Pridať. čas: 15 hod Použité: 0,60 g/0,38 g/42,62VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍČerešňa 1 kgMalina 500 gCukor 700 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak máte maliny z vlastnej záhrady, potom by ste ich nemali umývať. Ak ste si kúpili bobule na trhu, dôkladne ich umyte a snažte sa bobule nerozdrviť. To znamená, že nie pod tečúcou vodou, ale v umývadle, opatrne s ním pohybujte rukami. Maliny dáme do cedníka a necháme odtiecť vodu.
Čerešňový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 2
Opláchnite čerešne, osušte ich obrúskami a odstráňte semená z bobúľ pomocou zatváracieho špendlíka, kancelárskej sponky, paličky alebo špeciálneho nástroja, ak je k dispozícii. Čerešne ihneď vložte do panvice, v ktorej budete pripravovať džem.
Čerešňový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 3
Do čerešní na panvici nasypte polovicu cukru, jemne premiešajte a nechajte hodinu pôsobiť, aby sa vytvorilo dostatok šťavy. Potom umiestnite čerešne s cukrom na stredné teplo a za stáleho miešania priveďte sirup do varu a cukor sa úplne rozpustí.
Čerešňový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 4
Čerešne varte na miernom ohni 10 minút, nezabudnite odstrániť penu. Vypnite oheň a pridajte zvyšnú polovicu cukru a maliny na panvicu. Opatrne premiešame a necháme vychladnúť – 3-4 hodiny.
Čerešňový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 5
Zmes priveďte do varu a varte 5–7 minút za stáleho miešania a varu. Znova ochlaďte a nechajte džem odležať 4-5 hodín. Cyklus varu a odpočinku zopakujte ešte 1-2 krát, podľa toho, aký hustý džem máte radi.
Čerešňový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 6
Po ďalšom varení nalejte horúci čerešňový a malinový džem do sterilizovaných pohárov a pevne ich uzavrite viečkami. Otočte ich hore dnom a nechajte ich tak, kým úplne nevychladnú.
Čerešňový a malinový džem (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak sa stane, že vaše maliny nie sú „bobule na bobule“, ale pokrčené a mokré, potom je lepšie ich rozdrviť na pyré a v tejto forme pridať k čerešniam. To ovplyvní iba štruktúru čerešňového a malinového džemu, ale nie chuť.
MIMOchodom
Ak čerešne alebo maliny nie sú dostatočne sladké, môžete zvýšiť množstvo cukru podľa chuti. Stačí ochutnať džem v každej fáze varenia. Ak sa vám zdá kyslé, pridajte cukor.