Ako a ako dlho správne variť fazuľu

Ako a ako dlho správne variť fazuľu

Ako a ako dlho správne variť fazuľu

Zdieľame základné pravidlá: ako a koľko variť červenú a bielu fazuľu, či je potrebné ich namočiť, aby boli mäkké. Áno, príprava si vyžiada čas, ale vo svojom arzenáli budete mať alternatívu k bežným prílohám a základ pre rôzne jedlá.

Fazuľa, fazuľové jedláO čom budeme hovoriť v článku:Prečo variť fazuľu Ako si vybrať fazuľu Potrebujete namočiť fazuľu a ako presne Ako a koľko variť fazuľu Ako variť fazuľu v pomalom hrnci Ako variť fazuľu v mikrovlnnej rúre Čo variť s varenou fazuľou, pár nápadov?

Prečo variť fazuľu?

Pestrá strava je v súčasnosti kľúčovým trendom zdravého životného štýlu. Mnohí z nás už počuli o tanierovom pravidle, o dôležitosti konzumácie čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov a už sa nebojíme ani rastlinných tukov a živočíšnych bielkovín. Z nejakého dôvodu však vždy zabúdajú na takú dobrú potravinovú skupinu, akou sú strukoviny.

Fazuľa patrí medzi strukoviny dostupné v našich zemepisných šírkach. Je chutný, krásny (hlavne červený!), obsahuje veľa bielkovín a vlákniny, kombinuje sa so zeleninou, mäsom a korením a zasýti na dlhú dobu. Pre vegetariánov a vegánov sú fazuľa a iné strukoviny hlavnou náhradou mäsa v strave.

Ak potrebujete presvedčivejšie argumenty, tu je súhrn výhod:

  • Fazuľa je šampiónom v obsahu vlákniny: približne 1215 g na 100 g varenej fazule. Dospelá žena potrebuje denne aspoň 28 g vlákniny a muž potrebuje 34 g vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre bezproblémové trávenie a normálnu hladinu cholesterolu.
  • Pomáha kontrolovať hmotnosť. Keď držíte diétu, je obzvlášť ťažké vybrať si stravu, aby ste nepociťovali neustály hlad. Fazuľa je veľmi sýta. A je v ňom málo kalórií: hotové, napríklad len 100110 kcal na 100 g.
  • Nízky glykemický index. Toto je dôležité vedieť, ak máte cukrovku. A každého, kto sa snaží zabrániť náhlym skokom hladiny cukru v krvi, to bude tiež zaujímať.
  • Obsahuje nenasýtené omega-3 mastné kyseliny. Len málo potravín, ktoré sa pravidelne objavujú na našich stoloch, je bohatých na túto živinu. Namiesto kupovania doplnkov stravy zaraďte do svojho jedálnička fazuľu. 1 stačí2 krát týždenne.

Ďalšia dobrá správa: fazuľa vydrží dlho. V suchej forme – najmenej 1,5 roka, najmä ak ju nalejete do nádoby s tesným uzáverom a uchovávate ju mimo vlhkosti a priameho slnečného žiarenia.

A tu je návnada pre kuchára. S fazuľou môžete variť prílohy, teplé jedlá a občerstvenie. Jedno výdatné a aromatické gruzínske lobio stojí za to! Existujú aj jednoduché kombinácie: fazuľu stačí správne uvariť, opražiť s cibuľou, dochutiť soľou a korením a hneď podávajte.

Červená a biela fazuľa sa varí rovnakou technológiou
Červená a biela fazuľa sa varí pomocou rovnakej technológie (Shutterstock/FOTODOM)

Ako si vybrať fazuľa

Na varenie sú vhodné 2 druhy fazule – biela a červená. Líšia sa vizuálne, ale sú približne rovnaké v obsahu živín. Biela a červená fazuľa majú podobnú chuť, ale je tu viditeľný rozdiel v štruktúre: červená fazuľa je hustejšia.

Suché strukoviny sa často predávajú vo vreciach po 450 g alebo 1 kg. Menej často podľa hmotnosti. Je lepšie, ak sa rozhodnete dať prednosť už zabalenej v čiastočne priehľadnom obale. Takto môžete zhodnotiť vzhľad produktu. Fazuľa by mala byť približne rovnakej farby a veľkosti, celá. Nie je kritické, ak sú v balení nejaké prasknuté fazule. Len majte na pamäti, že sa uvaria rýchlejšie.

Dobrá fazuľa nemusí byť drahá. Vyberte si overené značky, ktoré ste už varili a boli s nimi spokojní.

Potrebujete namočiť fazuľu a ako presne?

Pred varením fazule je lepšie ich namočiť a existujú pravidlá, ako to urobiť a koľko vody naliať.

Hlavnou zásadou je trpezlivosť. Je lepšie začať s prípravou večer. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je dobre opláchnuť zakúpenú fazuľu – môžete to urobiť v tečúcej vode a pomocou sita.

Potom nasypte čistú fazuľu do hrnca, zalejte studenou vodou tak, aby pokryla poriadnu zásobu a vložte do chladničky. Fazuľa musí stráviť vo vode aspoň 4 hodiny. Noc je optimálna, aby ste nestrácali čas čakaním počas dňa.

Po namáčaní sa fazuľa rýchlejšie uvarí do mäkka.

Ako a ako dlho variť fazuľu

Po prvé, záleží na type fazule, ktorú plánujete podávať. Po druhé, bez ohľadu na to, aké jedlo máte na mysli, je správne variť červenú a bielu fazuľu oddelene od iných potravín. Tu je niekoľko tajomstiev varenia fazule na sporáku:

  1. Fazuľu uvaríme v čistej prefiltrovanej vode.
  2. Vopred namočenú červenú fazuľu varíme asi 90 minút. Biele fazule môžu zmäknúť po 4060 minút po uvarení.
  3. Nezameriavajte sa na to, ako dlho sa varí červená alebo biela fazuľa, ale na ich konzistenciu. Hneď ako zmäkne, môžete sporák vypnúť a vodu vypustiť.
  4. Uistite sa, že voda je 2 cm nad fazuľou. V prípade potreby pridajte viac, ale nezabudnite pridať horúce.
  5. Po uvarení znížte oheň na minimum, aby voda naďalej mierne bublala. Tým sa zníži praskanie fazule.
  6. Korenie môžete pridať v ktorejkoľvek fáze varenia.
  7. Fazuľu je lepšie počas varenia miešať, najmä ak má panvica tenké dno.

Namáčanie fazule výrazne skracuje čas varenia. Bez tohto predbežného kroku môžete stráviť čakaním pri sporáku až 2,5 hodiny. Preto dôrazne odporúčame tento krok nepreskočiť. Existuje však spôsob, ako obmedziť varenie fazule.

Za týmto účelom nalejte fazuľa do hrnca, zakryte hojne vodou a pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. sóda Priveďte do varu, potom ihneď odstráňte z tepla a nechajte lúhovať 60 minút. Vodu sceďte, fazuľu vložte do sitka a prepláchnite. Opäť pridáme vodu a varíme do mäkka. Nevýhodou je, že fazuľa sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmení na kašu, takže tento spôsob nie je vhodný pre všetky jedlá.

Fazuľa je dobrá aj v jedlách, ktoré sú pre ňu nezvyčajné, napríklad v cviklovej polievke
Fazuľa je dobrá aj v pre ňu nezvyčajných jedlách, napríklad v cviklovej polievke (Shutterstock/FOTODOM)

Ako variť fazuľu v pomalom hrnci

Fazuľu namočte priamo do misky a nechajte cez noc v chladničke. Vodu sceďte, fazuľu prepláchnite, vložte späť do misky a naplňte čistou vodou do 23 cm Umiestnite misku do multivarky a vyberte režim „Polievka“. Varíme do mäkka asi 1,5 hodiny.

Ako variť fazuľu v mikrovlnnej rúre

Mikrovlnná rúra sa zvyčajne nepoužíva na varenie fazule. Na internete však existuje odporúčanie, ako to urobiť rýchlo. Fazuľu je potrebné najskôr namočiť. Vložte do sklenenej nádoby a naplňte čistou vodou, najlepšie horúcou. Vložte do mikrovlnnej rúry, zapnite na maximálny výkon na 10 minút. Všetko premiešajte lyžičkou a zapnite ďalších 20 minút. Sľubujú, že potom sú fazule pripravené. Pozor – voda v mikrovlnke vykypí a môže aj špliechať.

Čo variť s varenými fazuľkami: niekoľko nápadov

Varené fazule môžu byť pridané do jedál alebo varené niečo na ich základe. Lobio je gruzínska klasika pre všetky príležitosti. Keď si vaša duša pýta experimenty, pridajte uvarenú fazuľu do cviklovej polievky alebo hrnca s kyslou uhorkou.

Fazuľa a kuracie mäso sú perfektným párom v šalátoch. Aby to bolo uspokojujúce a zdravé, nakrájajte viac zeleniny, napríklad paradajky, papriku a cibuľu. Môžete dochutiť zmesou vínneho octu a olivového oleja.

Fazuľa sa hodí aj k mäsu do duseného mäsa. Použite čo najviac korenín a kapary pre pikantnú chuť.

V deň bez mäsa si pripravte vegetariánsky šalát: kombinujte varenú fazuľu s mrkvou, zelerom, cibuľou, paprikou, cviklou, červenou kapustou a vlašskými orechmi. Tu budete potrebovať biele fazule.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #fazuľa #biela fazuľa #ako variť #červenú fazuľuSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik