Domáca kari omáčka
Príprava kari omáčky doma nie je príliš náročná, ale stojí za to mať na pamäti, že takáto úloha si vyžaduje predbežnú prípravu. Budete si musieť kúpiť ázijské korenie a korenie, inak jednoducho nezískate charakteristickú bohatú chuť. Povedzme hneď, že náš článok bude hovoriť o skutočných kari omáčkach, a nie o „zjednodušenej verzii“, ktorú možno často nájsť na internete.
O čom budeme hovoriť v článku:Kari omáčka: zložitá históriaAko používať kari omáčku Domáca kari omáčkaKrémová kari omáčkaMangová kari omáčka Ananásová kari omáčka so sójovou omáčkou
Kari omáčka: zložitý príbeh
Skúste sa svojich priateľov a známych opýtať, čo je kari, a sme si istí, že dostanete úplne iné odpovede. Niektorí si spomenú na korenie v práškovej forme, ktoré sa predáva v každom obchode s potravinami. Iné sú horúce s kuracím, bravčovým alebo morčacím mäsom v pikantnej omáčke. Treťou je hustá omáčka-pasta, ktorá sa opäť môže pridať počas prípravy mäsového jedla. A odborníci na botaniku dokonca spomínajú karí strom rastúci v Indii. Dnes si ale povieme konkrétne o omáčke, ktorú možno použiť na servírovanie a prípravu najrôznejších jedál.
Mimochodom, vedeli ste, že rodiskom kari, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou rovnomennej omáčky, vôbec nie je India, ale Veľká Británia? Toto je pravda! Faktom je, že India bola dlho britskou kolóniou, a preto tu žilo veľké množstvo Britov, predovšetkým vojenských. V Indii slúžili desaťročia, a tak si osvojili chuťové návyky miestnych obyvateľov. Takže títo Briti si už nevedeli predstaviť svoju stravu bez kurkumy, zázvoru, senovky gréckej a štipľavej čili papričky. Po návrate do Anglicka si so sebou vzali indické korenie a dali ho svojim kuchárom, aby si mohli pripraviť jedlo, na ktoré boli zvyknutí. Je pravda, že kuchári skutočne nevedeli, ako používať toto exotické jedlo. Experimentovali teda zo všetkých síl: pomleli korenie a zmiešali ich v rôznych pomeroch. V dôsledku mnohých pokusov a omylov sa zrodil kari prášok so známou chuťou.
No a čo omáčky? Ale práve ich vymysleli indickí, thajskí, malajzijskí a indonézski kuchári. Pozrite sa na mapu sveta a pochopíte, že na také rozsiahle územie jednoducho nemôže existovať jediný recept! Preto sa kari omáčky so všetkým výrazným pikantným charakterom líšia receptúrami aj možnosťami použitia.
Ako používať kari omáčku
Kari omáčka sa tradične varí s ryžou alebo rezancami (Shutterstock/FOTODOM)
Keďže kari omáčka je dieťaťom ázijského regiónu, je zrejmé, že sa môže a dokonca by mala podávať s ryžou a rezancami. Najčastejšie sa toto korenie pripravuje bez pridania živočíšnych produktov, preto ho milujú vegetariáni, ktorých je v Indii dosť. Samozrejme, ryža sa dá jesť jednoducho so zeleninou, ale kari omáčka posúva jej chuť na novú gastronomickú úroveň. Výborne sa k nemu hodí aj varený karfiol, brokolica a fazuľa.
Ak vám vegetariánske zásady nie sú blízke, vedzte, že kari omáčka je ako stvorená k vyprážanému mäsu, kuraciemu mäsu, morčaciemu mäsu a rybám. Chcete si pripraviť hot pot v ázijskom štýle? Na panvicu s opečenými kúskami mäsa pridáme kari omáčku, rozriedime vývarom, smotanou alebo kyslou smotanou a dusíme do varenia. Takto získate horúce veci, o ktorých sme hovorili na samom začiatku článku.
Viete si kari omáčku pripraviť aj doma? Je to možné a dokonca nevyhnutné: získate lahodné korenie bez zahusťovadiel, farbív a iných umelých prísad, ktoré poskytne náskok každému z obchodov. Je pravda, že je tu jedno „ale“: práve kvôli svojej „prirodzenosti“ sa domáce kari omáčky nemôžu skladovať na dlhú dobu. Môže to však zastaviť skutočného gurmána? Samozrejme, že nie! Preto si v prípade potreby určite pripravte kari omáčku podľa našich receptov a vychutnajte si vynikajúce výsledky.
Domáca kari omáčka
Táto omáčka sa najlepšie používa horúca, dopĺňa ryžu, cestoviny, bulgur, kuskus. Mäso v nej môžete ohriať a ihneď podávať. Alebo ňou polejte kúsky bravčového či kuracieho mäsa, nechajte vychladnúť a vložte do chladničky až do použitia. Toto jedlo sa môže skladovať dva až tri dni (pred použitím ho treba zohriať).
Domáca kari omáčka (Shutterstock/FOTODOM)
20 min
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
• konzervované pyré paradajky – 500 g
• cibuľa – 250 g
• čili paprička – 1 ks.
• koreň zázvoru – 40 g
• kokosové mlieko – 400 ml
• rastlinný olej – 70 ml
• kari – 1 polievková lyžica. l.
• horčičné semienka – 1,5 lyžičky.
• mletá paprika – 1 lyžička.
• semená senovky gréckej – 1 lyžička.
• kurkuma – 1 lyžička.
• soľ
1. Nakrájajte chilli papričku spolu so semienkami. Koreň zázvoru ošúpeme a nasekáme nadrobno. Ošúpte a nakrájajte cibuľu.
2. V menšom hrnci rozohrejeme olej. Pridajte horčičné semienka, senovku grécku a kari. Premiešame a za stáleho miešania smažíme 3 minúty.
3. Pridáme cibuľu, čili papričku a zázvor. Smažte za stáleho miešania na strednom ohni 5 minút. Pridáme paradajky, kurkumu a mletú papriku. Priveďte do varu a varte ďalších 5 minút.
4. Zalejte 100 ml pitnej vody a kokosovým mliekom. Podľa chuti dosolíme. Kari omáčku povarte 5 minút.
MIMOchodom
Ak chcete dať kari omáčke sviežejší nádych, môžete pred podávaním pridať nasekaný koriandr alebo petržlenovú vňať.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Senovka grécka (shamballa) sa musí vyprážať: po prvé sa tak stane aromatickejšou a po druhé prestane byť veľmi horká.
Krémová kari omáčka
Teplá alebo horúca smotanová kari omáčka je dokonalou prílohou k pečenému alebo varenému kuraciemu, morčaciemu alebo dusenému karfiolu, zeleným fazuľkám alebo brokolici.
Krémová kari omáčka (Vydavateľstvo Gastronom LLC)
20 min
3 porcie
Na prípravu potrebujete:
• smotana 20% tuku – 150 ml
• rastlinný olej – 40 ml
• maslo – 20 g
• paradajky – 250 g
• cibuľa – 100 g
• koreň zázvoru – 25 g
• galangálny koreň – 20 g
• čili paprička – 1 ks.
• cesnak – 3 strúčiky
• koriandr – 2 vetvičky
• kari – 2 lyžičky.
• mletý koriander – 2 lyžičky.
• mletá rasca – 2 lyžičky.
• mletá škorica – 1 lyžička.
• mletá kurkuma – 1 lyžička.
• soľ
1. Zohrejte zmes oleja a masla v malej panvici na strednom ohni. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme do tmavo zlatistej farby.
2. Galgán, zázvor a cesnak nakrájame nadrobno. Pridajte k cibuli a varte 2 minúty. Zmes preložíme z panvice do mixéra a rozmixujeme na pyré.
3. Výslednú zmes vložte do hrnca. Pridáme kari, škoricu, koriander, rascu, kurkumu. Varte na miernom ohni, kým zmes nedosiahne konzistenciu pasty.
4. Paradajky narežeme priečne, vložíme na 1 minútu do vriacej vody, potom ich ošúpeme. Vložte dužinu do misky mixéra. Pridajte čili papričky (so semienkami alebo bez semien) a koriandr. Rozdrvte na pyré.
5. K cibuľovej zmesi pridáme pretlak a mierne zahrievame, kým sa prebytočná paradajková šťava neodparí. Prilejeme smotanu a podľa chuti osolíme. Priveďte do varu a odstráňte z tepla. Rozdrvte mixérom do hladka.
MIMOchodom
Galangal je príbuzný zázvoru, má korenistú korenistú chuť s ľahkými citrusovými tónmi a veľmi zaujímavú vôňu pripomínajúcu šafran.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Namiesto čerstvých paradajok môžete použiť pyré z konzervy alebo nakrájané paradajky.
Mango kari omáčka
Zrelé, šťavnaté mango dodáva kari omáčke príjemné ovocné tóny, ktoré sa harmonicky hodia k mäsu, hydine a dokonca aj rybám. Ten druhý sa zdá byť zvláštny, ale mnohí považujú takúto „kyticu“ za úplne neporovnateľnú.
Mango kari omáčka (Shutterstock/FOTODOM)
10 min
Podáva 2
Na prípravu potrebujete:
• kokosové mlieko – 400 ml
• cibuľa – 100 g
• cesnak – 3 strúčiky
• koreň zázvoru – 20 g
• kari – 1 lyžička.
• kurkuma – 1/2 lyžičky.
• mletá čili paprička – 1/2 ČL.
• rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
• mangová dužina – 120 g
1. Cibuľu, cesnak a koreň zázvoru nakrájame nadrobno. Na panvici zohrejte rastlinný olej. Pridajte pripravenú zeleninu a smažte za stáleho miešania do zlatista.
2. Pridajte kari, kurkumu a čili prášok. Zohrievajte na miernom ohni 2 minúty, aby sa uvoľnila vôňa korenia.
3. Zalejeme kokosovým mliekom. Podľa chuti dosolíme. Privedieme do varu a na miernom ohni dusíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a rozmixujeme v mixéri do hladka.
4. Dužinu z manga rozdrvte v mixéri na pyré. Pridáme do vychladnutej omáčky a premiešame.
MIMOchodom
Nalejte omáčku do pohára, zatvorte bežným vekom a nechajte vychladnúť, kým nie je pripravený na použitie. Korenie uchovávajte nie dlhšie ako 2 dni.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Namiesto kokosového mlieka môžete na prípravu omáčky použiť bežnú smotanu s obsahom tuku 10–20 %.
Ananásová kari omáčka
Textúra tejto prírodnej jogurtovej omáčky je oživená malými kúskami ananásu, ktorý dodáva pikantnú chuť, ktorá je sladká a osviežujúca. Najlepšou spoločnosťou na toto dochucovanie je kuracie alebo bravčové mäso vrátane grilovaného.
Ananásová kari omáčka
10 min
Podáva 2
Na prípravu potrebujete:
• prírodný jogurt – 300 ml
• rastlinný olej – 30 ml
• šalotka – 100 g
• kari – 2 lyžičky.
• mletý koriander – 1/2 lyžičky.
• mletá kurkuma – 1 lyžička.
• mletá červená paprika – 1/3 lyžičky.
• šťava a kôra z 1 limetky
• konzervované ananásy – 100 g
• soľ
1. Šalotku nasekáme veľmi jemne. Na panvici zohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania opečte do zlatista.
2. Pridajte kari, koriander, kurkumu a červené chilli. Zohrievajte na miernom ohni 2 minúty, aby sa uvoľnila vôňa korenia.
3. Odstavte z ohňa a pridajte jogurt, šťavu a limetkovú kôru. Rozdrvte mixérom do hladka Pridajte soľ podľa chuti.
4. Ananásy nakrájame na veľmi malé kocky. Pridajte do omáčky a premiešajte.
MIMOchodom
Na omáčku používame šalotku, ktorá má jemnejšiu chuť ako cibuľa. Poslúži aj pór (vezmite bielu časť stonky).
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pred použitím položte konzervovaný ananás na papierové utierky, aby absorboval prebytočný sirup.
Kari omáčka so sójovou omáčkou
Touto omáčkou môžeme ihneď po uvarení poliať kúsky vyprážaného bravčového, morčacieho alebo rybieho mäsa, pár minút zohriať a ihneď podávať. Ukáže sa to svetlé, pikantné a veľmi voňavé!
Kari omáčka so sójovou omáčkou (Vydavateľstvo Gastronom LLC)
10 min
Podáva 2
Na prípravu potrebujete:
• kokosové mlieko – 250 ml
• zelené čili – 1 ks.
• strúhaná kôra z 1 limetky
• kari – 1 lyžička.
• tamarindová omáčka – 3 lyžice. l.
• sójová omáčka – 2 polievkové lyžice. l.
• hnedý cukor – 1 polievková lyžica. l.
• rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
• soľ
1. Nalejte 2 polievkové lyžice do woku. l. rastlinný olej. Pridajte kari a varte 1 minútu. Za stáleho miešania v troch dávkach prilejte kokosové mlieko (zakaždým by sa na povrchu mlieka mal objaviť olejový film).
2. Pridáme tamarindovú omáčku, sójovú omáčku a cukor. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte trochu soli. Pridajte limetkovú kôru a priveďte do varu.
MIMOchodom
Do tejto omáčky môžete pridať aj pár polievkových lyžíc pripravenej zelenej kari pasty pre bohatšiu chuť a hustejšiu textúru.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Omáčku pripravíme v…