Domáca smotanová omáčka: najlepšie recepty
Smotanová omáčka nebola vždy známa a univerzálna. V skutočnosti je rebelským dieťaťom Veľkej francúzskej revolúcie a svojho času prirodzene vyprodukoval gastronomickú revolúciu. Teraz si bez nej nevieme predstaviť obedy a večere, pretože môže dodať jemnú a jasnú chuť všetkému: od zeleniny a rýb až po mäso a cestoviny. Najprv zvládneme základy a potom vás naučíme, ako to urobiť zaujímavejšie pomocou cesnaku, špenátu a dokonca aj húb.
O čom budeme hovoriť v článku:Smotanová omáčka: kde a ako sa objavilaAko pripraviť smotanovú omáčkuK akým jedlám sa hodí smotanová omáčka?ReceptyRecept na smotanovú omáčku na panviciSmotanová omáčka s cesnakom na cestoviny s hubamiSmotanová omáčka s hubami na kuraSmotanová syrová omáčka na zemiakové haluškySmotanová paradajková omáčka na kuracie krídelká a viacSmotanová omáčka so špenátom k rybámSmotanová omáčka k mäsu
Smotanová omáčka: kde a ako sa objavila
História smotanovej omáčky, podobne ako mnohé iné príbehy siahajúce stáročia, má niekoľko verzií, z ktorých žiadna nemá stopercentné dôkazy. Existujú len dve najstabilnejšie premenné: prvá potvrdená zmienka o takejto omáčke pochádza zo 16. storočia a rozšírila sa predovšetkým vo Francúzsku po Veľkej francúzskej revolúcii, keď haute cuisine, podobne ako mnohé iné veci, prestala existovať. byť výsadou výlučne šľachty. Od tohto momentu si omáčka získala skutočne obrovskú obľubu! Po Francúzsku dobyl ďalšie európske krajiny a potom možno aj celý svet. Dnes je to jedna z top najznámejších a najpoužívanejších omáčok.
Existuje veľa variácií smotanovej omáčky – pridávajú sa do nej rôzne koreniny, bylinky, syr a dokonca aj víno. V závislosti od ingrediencií a techniky varenia môže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu alebo sa môže stať ľahšou a jemnejšou verziou. Tradičný recept na bielu omáčku obsahuje rovnaké časti masla a múky, mlieka a malého množstva soli a korenia.
Ako pripraviť krémovú omáčku
Technológia varenia je jednoduchá, ale vyžaduje si starostlivosť. Najprv si na panvici alebo v hrnci s hrubým dnom na strednom ohni roztopte maslo. Pridajte k nej múku a miešajte 1-2 minúty, kým hmota nie je hladká a sotva viditeľne zlatá. Táto hmota sa nazýva roux (fr. roux). Potom začnú do zápražky po troškách pridávať mlieko za stáleho miešania, aby nevznikli hrudky. Omáčku priveďte do varu na strednom ohni za stáleho miešania, potom znížte teplotu na minimum a varte ďalších 5-10 minút, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Na konci pridajte soľ a korenie.
Aká by mala byť konzistencia? Krémová, dosť hustá, ale stále tečúca: aby ste touto omáčkou mohli jedlo polievať, ako lyžicou.
Pri príprave smotanovej omáčky je dôležité použiť teplé mlieko (nie horúce!). V opačnom prípade sa múka skrúti do hrudiek (Shutterstock/FOTODOM)
Základné pravidlá na zabezpečenie toho, aby omáčka dopadla tak, ako má:
1. Pomery zložiek. Prísady odmerajte pomocou kuchynskej váhy. Hrúbku omáčky reguluje múka: ak chcete hustejšiu konzistenciu, pridajte ešte trochu múky, doslova pár gramov a ak chcete, aby bola omáčka tekutejšia, množstvo trochu znížte.
2. Mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce (inak sa múka začne variť a potom sa nedá vyhnúť hrudkám).
3. Pripravenú omáčku ochlaďte pod filmom, aby povrch nevyschol.
4. Omáčka by nemala byť horká. Ak má horkú chuť, znamená to, že ste múku prevarili. V tomto prípade sa už nedá uložiť;
Krémová omáčka sa môže uchovávať v chladničke až 3-4 dni. Pred podávaním ho zohrejte na sporáku (nie v mikrovlnke!), pridajte trochu mlieka, aby sa vrátilo do pôvodnej konzistencie, pretože počas chladenia a skladovania určite zhustne.
Jednou z najznámejších variácií smotanovej omáčky je bešamelová omáčka. Má prísnejší vzorec na pomer múky, masla a mlieka – 1:1:10. Do bešamelu sa navyše vždy pridáva štipka mletého muškátového orieška, ktorý je zodpovedný za charakteristickú, rozpoznateľnú chuť a vôňu tejto omáčky. Mlieko je často ochutené zmesou bobkových listov a klinčekov, aby sa vytvorila omáčka s ešte jemnejšími a výraznejšími tónmi.
Biela omáčka vyrobená zo smotany namiesto mlieka je tiež veľmi populárna. Jeho chuť je ešte jemnejšia a pôžitok z jedál s ním je ešte väčší! Proces prípravy takejto omáčky má svoje vlastné nuansy: ak použijete smotanu s obsahom tuku 30% alebo viac, pridajte minimálne množstvo múky alebo vôbec – smotana zhustne aj bez nej.
Smotanová syrová omáčka je ďalšou jednoduchou variáciou základného receptu. Všetky kroky varenia sú rovnaké, až na to, že je potrebné znížiť množstvo múky a na záver pridať strúhaný parmezán a omáčku variť do hladka, kým sa syr úplne nerozpustí. Ak omáčka nie je dostatočne hustá, pridajte radšej syr ako múku.
Toto je len niekoľko možností, ako posúdiť, aké pohodlné je použiť smotanovú omáčku ako základ. A koľko z nich existuje po celom svete – je nemožné spočítať! To všetko vďaka univerzálnemu základu, ktorý možno ľahko pridať s ďalšími prísadami v závislosti od jedla, pre ktoré túto omáčku pripravujete: pridajte cesnak, aromatické bylinky, korenie, huby, vývar spolu s mliekom alebo namiesto mlieka. Fantazírujte, improvizujte!
Na aké jedlá sa hodí smotanová omáčka?
Bez preháňania môžeme povedať, že smotanová omáčka sa hodí ku každému hlavnému jedlu. Ideálny je napríklad na prípravu cestovín: uvarte si tie, ktoré máte radi, do krémovej omáčky pridajte bylinky a voilá – rýchly, chutný a cenovo výhodný obed je hotový. A ak pridáte krevety!… (Áno, obed už nebude cenovo dostupný, ale stane sa oveľa pôsobivejším a rafinovanejším.)
Ku kuraciemu mäsu sa hodí aj smotanová omáčka. Kuracie kúsky jednoducho opečte na panvici, potom pridajte omáčku a niekoľko minút poduste. Toto jedlo môžeme podávať s varenými zemiakmi, ryžou alebo cestovinami.
Príbeh s rybami nie je o nič menej harmonický: pripravte krémovú omáčku, pridajte k nej morské plody alebo ryby a dusíme na miernom ohni, kým sa neuvarí. A teraz máte ideálny základ na obed!
Okrem toho sa biela omáčka hodí k varenej alebo dusenej zelenine – brokolicu, karfiol a mrkvu s omáčkou podusíme na panvici pár minút a zelenina bude jemnejšia a chutnejšia.
Pečené hovädzie alebo bravčové mäso v smotanovej omáčke je skutočným sviatkom chuti! Pri vyskúšaní takto pripraveného jedla, ktoré je zároveň jednoduché a rafinované, možno začnete cítiť podstatu, ducha a pulz haute cuisine.
Samostatne stojí za zmienku nutričné vlastnosti bielej omáčky: zachováva si všetko, čo je prospešné v masle, mlieku a pšeničnej múke – je bohatá na vápnik, Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny a vitamíny A, D, E a K. Ale je tiež veľmi kalorický, a preto by sa mal konzumovať s mierou (bohužiaľ).
Recepty
Krémová omáčka na panvici
Tento recept robí jednoduchú, krémovú omáčku s jemnou chuťou a peknou hustou textúrou. Znie to formálne, však? Povedzme to inak: táto omáčka je vašou tajnou superschopnosťou, vďaka ktorej bude chutné aj to najnudnejšie jedlo! Len 20 minút. Len 5 ingrediencií.
Krémová omáčka na panvici
varenie: 20 minút
Na varenie 4 porcie treba:
- smotana 22% tuku – 250 ml
- maslo – 50 g
- múka – 1 polievková lyžica. l.
- mletý muškátový oriešok – podľa chuti
- soľ
1. Múku preosejeme. Na panvicu s hrubým dnom predhriatej na strednom ohni nasypeme múku a za stáleho miešania sušíme, kým sa farba mierne nezmení (asi 1 minútu). Pridáme na kocky nakrájané maslo. Za stáleho miešania metličkou zmes opražte 1 minútu a odstavte z ohňa.
2. Do hrnca nalejeme smotanu, ochutíme muškátovým orieškom, soľou a na miernom ohni zohrejeme, bez varu. Horúcu smotanu tenkým prúdom nalejeme do panvice s múkou a maslom. Vymiešame metličkou. Omáčku zahrejte na miernom ohni za stáleho miešania. Vyhnite sa hrudkám. Priveďte do varu a ihneď odstavte z ohňa. Krémovú omáčku necháme poriadne vychladnúť a potom podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Sušením by múka mala získať svetlý krémový odtieň a po rýchlom orestovaní na masle by mala byť svetlo zlatá. Omáčka by sa nemala nechať vrieť, inak sa jednoducho oddelí.
Mimochodom
Krémová omáčka môže mať jasnejšiu chuť. Pridajte napríklad strúčik cesnaku pretlačený lisom. V tomto prípade nepridávajte muškátový oriešok, aby si chute nekolidovali.
Krémová cesnaková omáčka na hubové cestoviny
Cestoviny so šampiňónmi v smotanovej cesnakovej omáčke sa pripravujú pomerne jednoducho a rýchlo, ale majú ohromujúci efekt. Vaši blízki ocenia vaše úsilie a pravdepodobne vás požiadajú, aby ste toto jedlo uvarili znova a znova!
Krémová omáčka s cesnakom na cestoviny s hubami (gastronom.ru)
varenie: 30 minút
Na varenie 4 porcie treba:
- huby eringi – 500 g
- cestoviny penne alebo fusilli – 400 g
- maslo – 50 g
- olivový olej – 30 g + trochu viac na servírovanie
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na omáčku:
- smotana s obsahom tuku nad 30% -300 g
- suché biele víno – 60 g
- maslo – 50 g
- čerstvá petržlenová vňať – 30 g
- cesnak – 6 strúčikov
- muškátový oriešok na špičke noža
1. Ringi nakrájame podľa želania a opečieme na zmesi olejov do zlatista. Dochutíme soľou a korením.
2. Cesnak a petržlenovú vňať nasekáme a opražíme na masle 1 minútu. Zalejeme bielym vínom a privedieme do varu. Pridáme smotanu, soľ, korenie a muškátový oriešok a varíme 1 minútu.
3. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale al dente, scedíme v cedníku, potom preložíme do hrnca, zalejeme omáčkou a varíme 1 minútu.
4. Hotové cestoviny v omáčke dáme do nahriatych tanierov, navrch pridáme horúce huby. Okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
Poznámka pre hostiteľku
Eringi môžete nahradiť inými pestovanými hubami: hlivou ustricovou, šampiňónmi atď.
Mimochodom
Pri vyprážaní cesnaku dávajte pozor, aby sa nepripálil, inak sa pokazí chuť pokrmu.
Krémová omáčka s hubami na kuracie mäso
Kuracie mäso v smotanovej omáčke s hubami je skvelé na rodinnú večeru: toto jedlo pravdepodobne poteší každého vo vašej domácnosti. Tajomstvom dokonalej omáčky je dobrá smotana s obsahom tuku aspoň 20 % a suché biele víno, ktoré jedlu dodáva obzvlášť rafinovaný nádych.
Krémová hubová omáčka na kuracie mäso (gifer.com)
varenie: 45 minút
Na varenie pre 6 porciípotrebuješ:
- kurča s hmotnosťou asi 1,5 kg – 1 ks.
- smotana 20% tuku – 1 l
- suché biele víno – 200 ml
- maslo – 100 g
- cibuľa – 1 ks.
- šampiňóny – 10 ks.
- cesnak – 2 strúčiky
- bouquet garni: 2 vetvičky tymiánu a petržlenovej vňate + 1 bobkový list
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Kuracie mäso nakrájame na porcie. Vo veľkej panvici rozpustíme maslo a pridáme…