Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu
K receptu
Šalát z cvikly, papriky a paradajok na zimu je v podstate príprava dva v jednom. Dá sa považovať nielen za šalát, ale aj ako dresing na boršč. Veď ingrediencie sú na túto úlohu ako stvorené. Ale v našom recepte kladieme väčší dôraz na šalát a v šaláte je dôležité, aby ingrediencie vyzerali atraktívne. V rôznych variáciách receptov na zimný šalát zo zeleniny, ako je repa, paradajky a paprika, môžete vidieť, že repa je strúhaná na bežnom strúhadle, paradajky prechádzajú cez mlynček na mäso a niekedy sa to isté robí s paprikou. Domnievame sa, že takáto zmes by sa už nemala nazývať šalát, preto navrhujeme nakrájať všetky ingrediencie. Pokiaľ ide o paradajky, v každom prípade sa po dlhom dusení zmenia na pyré, takže použitie mlynčeka na mäso a mixéra znamená umývanie riadu navyše. Ale myslíme si, že paradajky nie je zbytočné šúpať. Skúste si pripraviť tento úžasný šalát na zimu podľa nášho receptu – bude veľmi chutný so zemiakmi, aj s čiernym chlebom a bude sa hodiť aj do boršču.
zložitosť: ľahko Kalórie: 116,78 kcal/porcia Porcie: 16 varenie: 1 hodina 45 minút Použité: 2,26 g / 5,18 g / 14,84PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 16 PORCIÍRepa 1 kgParadajky 700 gSladká paprika 600 gCibuľa 300 gCesnak 0,5 ks.Bobkový list 2 ks.Zrnká čierneho korenia 10 ks.Semená koriandra hrášok 1 lyžičkaCukor 2 polievkové lyžice.Soľ 1 polievková lyžica.Rastlinný olej 80 mlStolový ocot 3 polievkové lyžice. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cviklu umyte a ošúpte. Nakrájajte ho na tenké plátky. Ak ste leniví používať nôž, môžete si repu nastrúhať pomocou kórejského strúhadla na mrkvu, no ručné krájanie bude v šaláte určite vyzerať oveľa estetickejšie.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 2
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na štvrtiny koliesok. Odstráňte stopky, blany a semená z papriky. Papriku nakrájajte na tenké pásiky, veľkosťou porovnateľné s plátkami repy.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 3
Na šupke paradajok urobte zárezy v tvare kríža, plody ponorte na 30 sekúnd do vriacej vody a potom ich preneste do misky so studenou vodou. Potom odstráňte šupku z paradajok.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 4
Zahrejte polovicu rastlinného oleja vo veľkom hrnci, kotlíku alebo žiaruvzdornom hrnci. Do tejto nádoby vložte nakrájanú repu a smažte ju na miernom ohni 10 minút, pridajte polovicu octu.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 5
Ošúpané paradajky nakrájame na malé kocky a pridáme k cvikle. Premiešame a na miernom ohni za občasného miešania dusíme 15 minút. Zároveň položte na sporák druhú panvicu.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 6
Zvyšnú polovicu oleja rozohrejeme na panvici. Pridajte cibuľu a restujte 5 minút do zlatista. Pridáme nakrájanú papriku a spolu s cibuľou restujeme ďalších 10 minút.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 7
Pridajte cibuľu a papriku k repe a paradajkám. Zeleninu ochutíme soľou a cukrom, pridáme zrnká korenia, koriander a bobkové listy. Premiešame, prikryjeme a na miernom ohni dusíme 20 minút.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 8
Cesnak ošúpeme a nasekáme nožom alebo pretlačíme lisom na cesnak. Pridajte cesnak k zelenine spolu so zvyšným octom. Premiešame a varíme ďalších 5 minút.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
Krok 9
Pripravte si vopred sterilizované poháre s viečkami. Horúci šalát z červenej repy, papriky a paradajok dáme do pohárov a zvinieme vrchnáky. Otočte poháre hore dnom a nechajte ich pod prikrývkou, kým úplne nevychladnú. Šalát nechajte na zimu na chladnom mieste.
Šalát z repy, papriky a paradajok na zimu (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Bolo by pekné pridať mrkvu do tohto šalátu z repy, paradajok a papriky. Pol kilogramu s uvedenými proporciami bude stačiť. Bude potrebné orestovať spolu s cibuľou a paprikou.
MIMOchodom
Pre tých, ktorí majú radi niečo pikantné, odporúčame pridať na zimu čili papričku alebo jej časť k ingredienciám do šalátu z cvikly, paradajok a papriky. Pamätajte, že horkosť papriky klesá od stopky po špičku. A najpálčivejšie na tom sú semená.