Zapečená cuketa so syrom a paradajkami: 12 osvedčených a jednoduchých receptov

Zapečená cuketa so syrom a paradajkami: 12 osvedčených a jednoduchých receptov

Zapečená cuketa so syrom a paradajkami: 12 osvedčených a jednoduchých receptov

Vyriešte hádanku: vyzerá skromne, ale dokáže veľa. Alebo tu je ďalšia vec: ktokoľvek ho nájde v záhrade, potom ho obťažuje na tisíc riadov. Áno, reč je o cukete, ktorá, ak sa nad tým poriadne zamyslíte, je takmer všemocná – pri patričnej šikovnosti kuchárky sa dokáže premeniť na špagety, napodobniť tropické ovocie v džeme, rovnako dokonale sa hodí k mäsu a rybe, príp. starostlivo sa zamaskovať do pečiva. Dokonca aj keď skomplikujete úlohu a varíte ju s použitím minimálneho súboru prísad, môžete sa vyhnúť monotónnosti. Otestujme túto teóriu – doplňte cuketu syrom a paradajkami v rôznych variáciách a presvedčte sa, či je naozaj taká dobrá!

Zapečená cuketa so syrom a paradajkami: 12 osvedčených a jednoduchých receptovO čom budeme hovoriť v článku:O výhodách cuketyVšestrannosť cuketyVlastnosti pečeniaReceptyPlátky cukety s mletým mäsom, syrom a paradajkami v rúreCuketa v rúre so syrom a paradajkamiCuketa so syrom, paradajkami a krutónmi, zapečená v rúreCuketové predjedlo so syrom a paradajkami Cuketová kastrol s paradajkovou omáčkou cuketové plátky so syrom a paradajkamiZelenina tian (cuketa zapečená so zemiakmi, paradajkami a syrom)Cuketový kastról so syrom a paradajkami (Gâteau de courgettes)Cuketa s mletým kuracím mäsom, zeleninou a quinoou Plnená cuketa so syrom a cherry paradajkamiZeleninové cuketové lasagne so syrom a cuketou paradajkyRáta , baklažán, paradajky a syr feta

Keď pred vami ležia hladké a elastické čerstvé cukety, máte pokušenie rýchlo ich uvariť chutnejšie. „Áno, ale iba na začiatku sezóny – na konci sa na ne už nechcete ani pozerať!“ – povedia mnohí. No zarytých skeptikov sa ešte pokúsime presvedčiť, pretože cuketa je skutočne univerzálna zelenina a je pripravená podporiť takmer každú vašu kulinársku fantáziu. „Nechceme fantazírovať, chceme rýchlo, jednoducho a úspešne umiestniť všetky tieto cukety niekam!“ – ostatní budú namietať. Dobre, nech sa páči! Doprajme cukete na pomoc tie najjednoduchšie ingrediencie – paradajky a syr – a uvidíme, ako si poradí s úlohou: byť iná, byť chutná, vyzerať krásne a chutne a nenudiť sa čo najdlhšie.

O výhodách cukety

Mladú cuketu môžete jesť nielen varenú, ale aj surovú.
Mladú cuketu je možné jesť nielen tepelne upravenú, ale aj surovú (Shutterstock/FOTODOM)

Než začnete kulinársku prax, stojí za to pripomenúť si prospešné vlastnosti cukety. Z pohľadu zdravej výživy, ktorá uchvacuje čoraz viac ľudí na celom svete a pre niektorých sa už dávno stala každodennou normou, by sa cuketa mohla uchádzať o špeciálne ocenenie a titul superpotravina. Má nízky obsah kalórií (iba 27 kcal na 100 g), obsahuje horčík, železo, organické kyseliny, karotén, vitamíny C a PP, ako aj vitamíny skupiny B. Ľahko a rýchlo sa vstrebáva do tela a podobne ako iná zelenina , pomáha rýchlejšie a Proteínové potraviny sú ľahšie stráviteľné, ak ich dopĺňajú. Cukety, najmä mladé, majú nádhernú jemnú štruktúru a môžu sa jesť surové alebo varené. A v druhom prípade je, samozrejme, pečenie vhodnejšie ako vyprážanie, pretože vám umožňuje zachovať viac živín v produkte. Tento článok je venovaný tomuto spôsobu varenia cukety.

Všestrannosť cukety

Ak usporiadate pomyselnú súťaž o najobľúbenejší cuketový „form factor“ na servírovanie, potom sa pravdepodobne ujmú „lode“ – zelenina pripravená v tejto podobe vyzerá na stole veľmi pôsobivo. Zároveň sa robia čo najjednoduchšie: cuketu treba pozdĺžne prekrojiť, lyžicou vydlabať dužinu, naplniť akoukoľvek vhodnou plnkou a zapiecť s paradajkami a syrom. Nemenej atraktívne sú všetky druhy jedál s použitím cukety, nakrájané na tenké plátky. Najmä minipizzy – v tomto prípade šunka, slanina (alebo diétnejšie druhy mäsa) a paradajky sa poukladajú na kolieska, pomastia sa kyslou smotanou a posypú syrom. Nezmazateľný dojem robia vegetariánske lasagne, kde je mäso nahradené zeleninou a namiesto mozzarelly je použité tofu. A to sú len 3 možnosti a koľko ich ešte je! Súhlasíte, náš experiment, ktorý je založený na 3 základných zložkách – cuketa, paradajky a syr – podľa všetkých indícií sľubuje, že bude sľubný.

Funkcie pečenia

Pridajme ešte pár slov o vlastnostiach pečenia cukety v rúre. Ak zrazu narazíte na príliš vodnaté vzorky, nevadí – posypte ich trochou soli a počkajte 10–15 minút. Počas tejto doby sa uvoľní šťava, ktorú je potrebné odstrániť (napríklad pomocou obrúskov alebo papierových utierok). Existuje aj iný spôsob: cuketu môžete zľahka opražiť na panvici na kvapke oleja (alebo bez neho, ak používate grilovaciu panvicu).

Prerastené cukety tiež nie sú problém: sú dostatočne jemné a výborné na pečenie s paradajkami a syrom, ak zhrubne, stačí odstrániť šupku a vydlabať semienka.

Teraz poďme cvičiť! Dávame do pozornosti 12 overených a jednoduchých receptov a trúfame si dúfať, že si každý nájde ten svoj obľúbený a nikto neodíde urazený a hladný.

Recepty

Plátky cukety s mletým mäsom, syrom a paradajkami v rúre

Cuketa s mletým mäsom, syrom a paradajkami je výbornou možnosťou na ľahký a chutný obed v každom zmysle. Dokonale vyvážené ingrediencie a jednoduchý proces varenia – čo viac potrebujete? Poďme variť!

Plátky cukety s mletým mäsom v rúre
Plátky cukety s mletým mäsom v rúre

Na prípravu cukety na 4 porcie potrebujete:

  • cuketa – 1-2 ks.
  • mleté ​​mäso – 300 g
  • syr – 100 g
  • paradajka – 1 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • kyslá smotana – 2 lyžice. l.
  • petržlen – 2 vetvičky
  • cesnak – 1 strúčik
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 190°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Môžete použiť veľkú žiaruvzdornú formu s rozmermi 24×30 cm Posypte dno formy olivovým olejom.

2. Cuketu nakrájame na 3 cm hrubé kolieska, pomocou malého noža alebo lyžičky vydlabeme dužinu. Stredy cukety nakrájame nadrobno. Syr nastrúhame. Paradajku nakrájame na tenké plátky, cibuľu na malé kocky. Cesnak nasekáme, oddelíme od stoniek a nasekáme petržlenovú vňať.

3. V hlbokej panvici zohrejte olivový olej a cibuľku 5 minút poduste do priehľadnosti. Pridajte nakrájané stredy cukety a cesnak a varte ďalších 5 minút. Vložte mleté ​​mäso do panvice so zeleninou. Dochutíme soľou, korením a smažíme na prudkom ohni. Mleté mäso neustále miešajte vareškou, pričom rozdrobte všetky hrudky, 5–6 minút.

4. Cuketu dáme na plech alebo do formy a naplníme pripraveným mletým mäsom. Obložíme plátkami paradajok. Nastrúhaný syr spojíme s kyslou smotanou, premiešame a natrieme na paradajky. Pekáč alebo plech zakryte fóliou a vložte do rúry na 20 minút.

5. Odstráňte fóliu a pokračujte v pečení cukety ďalších 20 minút. Počas tejto doby zelenina zmäkne a vytvorí sa na nej zlatá kôrka z roztaveného syra.

6. Cuketu preložíme na tanier, posypeme bylinkami a podávame horúce.

Poznámka pre hostiteľku

Cuketu v tomto jedle je možné nahradiť cuketou alebo jemne nakrájanou tekvicou. Čo sa týka mletého mäsa, možno ho pokojne nahradiť kuracím alebo morčacím mäsom.

Mimochodom

Ako korenie v tomto jedle môžete použiť aromatickú papriku, ušľachtilý šafran alebo svetlú kurkumu.

Cuketa v rúre so syrom a paradajkami

Cuketa a paradajka sú duetom všetkých čias. A ak k nim pridáte kúsky opraženej slaniny, smotanový syr a navrch posypete štipľavou paprikou, dostanete zápalnú zostavu, ktorá by zrejme mohla predviesť poriadny kulinársky džez. Parafrázovať: jedlo bude svetlé, výrazné a veľmi originálne.

Cuketa v rúre so syrom a paradajkami
Cuketa v rúre so syrom a paradajkami

Na prípravu cukety na 4 porcie potrebujete:

  • mladá cuketa – 3 ks.
  • smotanový syr (alebo akýkoľvek syr, ktorý sa dobre topí) – 150–200 g
  • malé zrelé mäsité paradajky – 2-3 ks.
  • feferónka červená – 1 ks.
  • slanina – 80 g
  • zelená cibuľa – 2-3 perá
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 170°C. Slaninu nakrájame na kúsky a opražíme na suchej panvici, kým jemne nezhnedne. Položte na papierovú utierku.

2. Paradajky nakrájame na plátky. Cuketu prekrojíme na polovicu a stred vyberieme pomocou lyžice alebo noža. Papriku a zelenú cibuľku nakrájame nadrobno.

3. Vnútro pripravenej cukety osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom zo všetkých strán. Syr zmiešame so slaninou, cibuľou a korením. Podľa chuti pridajte soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie.

4. Cuketu naplníme, vložíme do zapekacej misy, navrch poukladáme plátky paradajok a vložíme do vyhriatej rúry.

5. Cuketu so syrom a paradajkami pečieme v rúre 30–40 minút. Hotovú cuketu narežeme priečne alebo šikmo na kúsky. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Pri príprave tohto občerstvenia vyberajte mladé, malé a silné plody, v ktorých semená ešte nedozreli.

Mimochodom

Skúste si toto jedlo pripraviť na taliansky spôsob: namiesto smotanového syra použite parmezán a mozzarellu a pripravenú cuketu posypte korením a soľou, jemne posypte bazalkou a oreganom.

Cuketa so syrom, paradajkami a krutónmi, pečená v rúre

Počuli ste už o chutných cuketách pečených v rúre so syrom, paradajkami a krutónmi? Hovorí sa, že im nikto neodolá. Bol jeden odvážlivec, ktorý dlho odolával, no napriek tomu neodolal a skúsil to. A chutilo mu to tak, že zjedol aj poslednú omrvinku – bolo to veľmi chutné. Skúste to tiež!

Cuketa s paradajkami, syrom a krutónmi, pečená v rúre
Cuketa s paradajkami, syrom a krutónmi, pečená v rúre

Na prípravu cukety na 4 porcie potrebujete:

  • stredne veľké cukety – 4 ks.
  • veľké zrelé paradajky – 2 ks.
  • biely chlieb – 100 g
  • citrón – 1 ks.
  • s/c slanina – 2-3 plátky
  • cibuľa (stredne veľká) – 1 ks.
  • maslo – 30 g
  • strúhaný syr – 4 lyžice. l.
  • rastlinný olej – 4 lyžice. l.
  • nakrájaná zelenina – 2 lyžice. l.
  • cesnak – 1 strúčik
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Každú cuketu rozrežte pozdĺžne na polovicu, odstráňte časť dužiny, aby ste urobili malú priehlbinu. Suché.

2. Cesnak roztlačíme plochou stranou noža a nasekáme. Zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami. l. rastlinný olej, citrónová šťava, soľ a korenie podľa chuti. Položte cuketu na tanier alebo dosku, nalejte na výsledný aromatický olej a nechajte 15 minút.

3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na malé kocky. Na panvici rozohrejeme zvyšný olej a opražíme cibuľu do zlatista. Pridajte slaninu. Za stáleho miešania varte na prudkom ohni do zlatista.

4. Rozdrobte čerstvý chlieb. Na panvici rozpustíme maslo so slaninou a cibuľou, pridáme kôru a strúhanku a potom nasekané bylinky. Varte na strednom ohni za stáleho miešania do zlatista.

5. Rúru vyhrejeme na 200°C. Polovičky cukety uložíme na plech alebo zapekaciu misu reznou stranou nahor a pečieme asi 7 minút. Kým sa cuketa varí, nakrájame si paradajky na tenké plátky.

6. Na cuketu natrieme polovicu slaninovej strúhanky. Potom poukladáme plátky paradajok a prikryjeme zvyšnou strúhankou. Pečieme 5 minút, posypeme syrom a vložíme do rúry na ďalšie 3 minúty. Podávajte horúce.

K hostiteľke…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik