Ako a ako dlho smažiť krevety

Ako a ako dlho smažiť krevety

Ako a ako dlho smažiť krevety

Krevety sú drahý produkt a bola by veľká škoda pokaziť ich nevhodnou prípravou. Ale je tu dobrá správa! Spoiler: ak smažíte krevety správne, bude to trvať veľmi málo času a výsledok sa vám určite bude páčiť. Teraz k detailom.

Vyprážané krevety

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Všeobecné pravidlá pre výber a prípravu kreviet
  • Ako a ako dlho smažiť mrazené krevety (ošúpané a v škrupine)
  • Ako a koľko smažiť veľké krevety na panvici (kráľ a tiger)
  • Ako smažiť krevety s cesnakom (so sójovou omáčkou a bez nej)
  • Ako a koľko smažiť krevety v cestíčku
  • Ako grilovať krevety

Takže si prišiel do obchodu kúpiť krevety. Aký je tvoj cieľ? Od toho bude závisieť vaše rozhodnutie. Poďme na to.

Všeobecné pravidlá pre výber a prípravu kreviet

Krevety vyberajte v obale, na ktorom je uvedený typ produktu, dátum výroby a dátum spotreby
Krevety vyberajte v obale, na ktorom je uvedený typ produktu, dátum výroby a dátum spotreby

Ak plánujete smažiť krevety a pridať ich do šalátu alebo predjedla, vyberte si malé (50-100 kusov na kilogram – táto informácia by mala byť na obale). Mimochodom, malé krevety sa zvyčajne nachádzajú v studených vodách. Ale v teplom počasí chytia veľké – tigrované alebo kráľovské, dlhé až 25 cm! Tieto jednoducho prosia, aby sa dali na gril alebo na panvicu a potom sa stali úplne nezávislým jedlom.

Aké krevety bežne nájdete v našich predajniach? Väčšinou mrazené. Môžete vidieť visiace, najčastejšie nepomenované: cenovo sú veľmi lákavé. Za tieto peniaze však riskujete, že si kúpite veľa ľadu, snehu a, bohužiaľ, aj morských plodov, ktoré boli niekoľkokrát zmrazené a rozmrazené.

Preto je lepšie dať prednosť krevetám v balení so špeciálnym „oknom“, v ktorom je viditeľný vzhľad obsahu. Samozrejme, stojí za to skontrolovať dátumy výroby a expirácie. A ešte jedna vec: pozorne si prečítajte informácie na štítku, aby ste pochopili, aký druh kreviet sa chystáte kúpiť – čerstvé mrazené alebo varené mrazené. Od toho závisí spôsob a čas ich spracovania.

Krevety nie je potrebné pred vyprážaním marinovať, ale môžete. Na to je vhodné suché biele víno, citrónová šťava, sójová omáčka. Sušené bylinky nie sú zakázané. Krevety nie je potrebné dôkladne namáčať v marináde, stačí nechať 5–10 minút pri izbovej teplote. Potom začnite smažiť, ideálne v zmesi olív a masla. A ešte niečo: cesnak sa často pridáva do oleja pri vyprážaní kreviet. Zvyčajne sa klinčeky mierne sploštia plochou stranou veľkého noža, opražia sa 3 minúty na panvici a potom sa vyhodia. Výsledkom je, že olej získava bohatú arómu, ktorá sa prenáša na krevety.

Ako dlho smažiť krevety? Najväčšie exempláre budú pripravené za 10 minút. Pre malé a stredne veľké lúpané krevety stačí 5-6 minút. Ale prvé veci.

Ako a ako dlho smažiť mrazené krevety (ošúpané a v škrupine)

O niečo vyššie sme si povedali, že v našich obchodoch sa bežne vyskytujú mrazené krevety. Navyše varené mrazené a čerstvo mrazené. Je celkom ľahké rozlíšiť jeden od druhého: prvé sú ružové alebo červenkasté, druhé sú sivé alebo zelenkasté. Mnoho ľudí na tento rozdiel ani nepomyslí a uvarené podrobia dodatočnému tepelnému spracovaniu, pričom sa dajú jednoducho rozmraziť a zjesť. Alebo ho vložte na 10 minút do veľmi horúcej vody, sceďte do cedníka a potom zjedzte.

Chceli by ste smažiť tieto krevety? Urobte to čo najrýchlejšie! Na panvici zohrejte olej, pridajte krevety a smažte na vysokej teplote za stáleho miešania 3-4 minúty. Len do zhnednutia. Pamätajte si, že krevety by mali byť na panvici voľné, takže buď použite veľkú panvicu, alebo smažte v dávkach.

Čerstvo zmrazené krevety vložte do cedníka alebo sitka a nechajte niekoľko hodín v chladničke (je možné aj cez noc). Takéto jemné rozmrazovanie zachová šťavnatosť kreviet. Potom postupujte rovnako ako pri varených: na panvici zohrejte olivový olej, pridajte morské plody a na prudkom ohni smažte 6-8 minút. Mimochodom, počas procesu tepelného spracovania sa sivé, nenápadné krevety zmenia na chutné ružové.

Všetky tieto tipy platia pre lúpané krevety. Mrazené krevety v škrupine by sa tiež mali nechať rozmraziť v chladničke, potom ich za občasného miešania smažiť na olivovom oleji 10 minút.

Ako a koľko smažiť veľké krevety na panvici (kráľ a tiger)

Veľké krevety sa vyprážajú o niečo dlhšie ako zvyčajne a najlepšie je ich pred vyprážaním marinovať.
Veľké krevety sa vyprážajú o niečo dlhšie ako zvyčajne a najlepšie je ich pred vyprážaním marinovať.

Tieto krevety sú pomerne veľké (môžu dosiahnuť dĺžku 25 cm), takže ich vyprážanie zaberie trochu viac času ako u malých. Takéto morské plody sa zvyčajne podávajú ako hlavné jedlo, doplnené bylinkami a čerstvou zeleninou. To znamená, že môžete „popracovať“ na chuti kreviet. Napríklad marinujte: vložte do misky, nalejte citrónovú šťavu, soľ a korenie, premiešajte a nechajte 10 minút pri izbovej teplote. Môžete pridať nasekaný cesnak alebo sušené bylinky. Potom vložíme na panvicu s rozohriatym olivovým olejom a smažíme za otáčania 10–11 minút.

Ako smažiť krevety s cesnakom (so sójovou omáčkou a bez nej)

V Španielsku a Taliansku sa cesnak považuje za uznávaného „spoločníka“ kreviet. Nie je dôvod nesúhlasiť s tými, ktorí vedia o morských plodoch takmer všetko! Preto pridávanie cesnaku do panvice pri vyprážaní kreviet je nielen možné, ale aj nevyhnutné.

Robia to 2 spôsobmi. V prvom prípade dáme rozdrvené klinčeky na panvicu s rozohriatym olejom a poriadne ich opražíme. Potom sa chytia štrbinovou lyžicou a vyhodia a krevety sa vyprážajú vo výslednom aromatickom oleji.

Druhým spôsobom je pridať mletý cesnak k takmer uvareným vyprážaným krevetám. Miešajte a niekoľko minút zahrievajte. Ukazuje sa tiež veľmi chutné.

Je možné urobiť vyprážané cesnakové krevety ešte chutnejšie? Samozrejme, ak do panvice pridáte trochu sójovej omáčky 5 minút predtým, ako bude hotová. V dôsledku toho by sa mala takmer úplne odpariť, čím získajú krevety zaujímavú chuť a chutnú karamelovú farbu.

Ako a koľko smažiť krevety v cestíčku

Krevety v cestíčku by sa mali vyprážať na veľkom množstve rastlinného oleja
Krevety v cestíčku by sa mali vyprážať na veľkom množstve rastlinného oleja

Skúste uvariť krevety v cestíčku. Vajíčko rozšľaháme so 100 ml veľmi studenej vody a 60 g múky. Pridajte soľ, korenie, premiešajte. Pripravte krevety (najlepšie strednej a veľkej veľkosti), ponorte ich do cesta a opečte vo veľkom množstve rafinovaného rastlinného oleja. Pripomíname, že ak sa chystáte použiť mrazené, mali by ste ich nechať pomaly rozmraziť. Hotové vyprážané krevety v cestíčku položte na niekoľko vrstiev papierových utierok, aby absorbovali prebytočný tuk.

Ako grilovať krevety

Najletnejším spôsobom varenia kreviet je grilovanie. Najväčšie exempláre vložíme do misy, pokvapkáme citrónovou šťavou zmiešanou s cesnakom, pretlačeným lisom, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a napríklad sušeným oreganom. Premiešame a necháme 10 minút odstáť. Potom položte na gril a opekajte z oboch strán 5 minút.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #krevetySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik