Ako môžu nesprávne potraviny urýchliť starnutie: rady odborníkov
Lekári menovali prospešné a škodlivé lipidy
Odborníci na výživu identifikovali kľúčové zdroje živín, ktoré telo potrebuje na udržanie krásy a zdravia. Píše o tom RG.ru
Často vznikajú otázky o príjme tukov, najmä medzi ženami. Lekári tvrdia, že vo vyváženej strave by tuky mali tvoriť asi 30 %, keďže sú dôležitou súčasťou bunkovej membrány a zdrojom pohlavných hormónov.
Je však dôležité rozlišovať medzi prospešnými a škodlivými lipidmi. Zdravé tuky sa nachádzajú v orechoch, avokáde a mastných rybách. Naopak, odporúča sa obmedziť nasýtené tuky ako tučné mäso, maslo, palmový a kokosový olej a tiež masť. Transmastné kyseliny, ktoré sa často nachádzajú v pečive z obchodu, zákuskoch s dlhou trvanlivosťou, fast foodoch a iných spracovaných potravinách, by ste mali obmedziť na minimum, pretože ich konzumácia negatívne ovplyvňuje srdce, cievy, gastrointestinálny trakt a pokožku. stave.
Pacienti sa často zaujímajú o to, ktoré produkty sú najlepšie na získanie bielkovín, ktoré sú hlavným stavebným materiálom pre bunky. Lekári poznamenávajú, že bielkoviny by mali byť prítomné v každom jedle, ale nie je potrebné jesť vajcia a mäso každý deň. Dobrým zdrojom bielkovín sú strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach, cícer), ale aj hydina a biele ryby.
Niektoré z najzdravších príloh zahŕňajú hnedú ryžu, pšenicu a ovos. Na udržanie zdravia a krásy sa v diéte odporúča aj celozrnný chlieb, výrobky z bielej múky môžu mať opačný efekt.
Pomoc: Najzdravšia strava je taká, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nenasýtené tuky, aké nájdeme napríklad v orechoch a tučných rybách.
Namiesto toho, aby sme sa zamerali na jednotlivé živiny, mali by sme sa na stravu pozerať ako na celok – strava by mala obsahovať rôzne potraviny prospešné pre srdce.
Predtým sme písali, ako sa zbaviť prejedania. Spôsob likvidácie pomenoval lekár Pavlova