Ako si vyrobiť chutnú paradajkovú pastu doma

Ako si vyrobiť chutnú paradajkovú pastu doma

Ako si vyrobiť chutnú paradajkovú pastu doma

Môžete porovnať paradajkovú pastu z obchodu s tou, ktorú pripravujeme doma vlastnými rukami zo zrelých a prírodných paradajok? Toto je kvintesencia paradajkovej chuti, nazýva sa aj umami». Tu je to obzvlášť jasné, pretože kvapalina pre paradajkový pretlak sa odparuje na maximum, koncentrácia sušiny v nej je od 25 do 40%, zatiaľ čo v paradajkovom pretlaku je len 1220 %. Takže zdieľame tajomstvá, ako pripraviť paradajkový pretlak doma na zimu.

Paradajková pastaO čom budeme hovoriť v článku:Tajomstvo dokonalého paradajkového pretlakuAko si vybrať paradajky a korenie na cestovinyJednoduchý recept na paradajkový pretlakVarenie paradajkového pretlaku v rúreRecept na pikantný paradajkový pretlakEšte tri alternatívy klasického paradajkového pretlaku na zimuLecho s paradajkovým pretlakom na zimuTalianska paradajková omáčka na zimuDomáce kečupy na zimu zima

Priemyselná paradajková pasta sa pripravuje po celý rok, no najchutnejšia je, samozrejme, tá, ktorá sa vyrába v období zberu paradajok. Preto si na obale paradajkového pretlaku pozerajte nielen dátum spotreby, ale aj mesiac výroby. Ak je obal priehľadný, vyberte si jasne červenú pastu – ide o najvyššiu triedu. Pasta prvej triedy – s hnedým odtieňom.

Keď si v obchode prečítate etiketu paradajkového pretlaku, zistíte veľa zaujímavostí. Okrem dvoch ingrediencií uvedených v recepte – paradajky a soľ – môže byť farbivo, škrob na zahustenie a konzervačné látky. Pri domácom varení zodpovedáte za zloženie a kvalitu len vy. Pozrime sa na všetky nuansy prípravy paradajkovej pasty – to sa dá dokonca urobiť v rúre.

Tajomstvo dokonalej paradajkovej pasty

Domáca paradajková pasta bude chutná a zisková, ak ju pripravíte v sezóne. Je lepšie to urobiť v auguste alebo septembri, keď sú trhy plné sezónnej zeleniny a ceny sú nižšie ako kedykoľvek v roku. Nájdite si čas na výber tých najlepších paradajok – váš kulinársky úspech priamo závisí od toho. Pred nákupom ovoňajte paradajky: mali by mať výraznú a charakteristickú vôňu zrelosti. Je lepšie vybrať odrody s množstvom buničiny.

Buďte pripravení tráviť čas. Tiež sa paradajky veľmi rozvaria. Ide o normálny proces, ktorý zaručuje koncentrovanú chuť a žiarivú farbu.

Paradajková pasta bude skvelá, ak:

  1. Kúpte si kvalitné sezónne paradajky – mäsité, nie príliš šťavnaté. Paradajky musia byť celé, bez poškodenia alebo známok skazenia.
  2. Neponáhľajte sa: paradajky budete musieť variť aspoň 2 hodiny plus čas prípravy.
  3. Vyberte si harmonicky kombinované korenie alebo sa obmedzte na soľ.
  4. Nepridávajte nič navyše, nechajte paradajky naplno rozvinúť svoju chuť.

Ako si vybrať paradajky a korenie na cestoviny

Najprv si vyberte paradajky. Výnosnejšie budú tie mäsité, ktoré majú veľa dužiny a málo šťavy, ako by povedali ekonómovia. Najjednoduchšie a najlacnejšie paradajky sú odroda „Slivka“. Za odrody „Alsu“, „Býčie srdce“, „Nastenka“ budete musieť zaplatiť viac, ale okrem mäsitosti sa vyznačujú sladkou, bohatou paradajkovou chuťou – robia obzvlášť chutnú paradajkovú pastu. 1 lyžička. dosť na to, aby jedlo alebo omáčka získala výraznú paradajkovú chuť.

Pre jednoduchú paradajkovú pastu stačí soľ ako korenie. Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať čerstvo mleté ​​čierne korenie, cesnak, cibuľu, čili papričky a bylinky. Výsledkom nebude klasický domáci paradajkový pretlak, ale omáčka, ktorá sa však v zime zrejme tiež zíde.

Jednoduchý recept na paradajkovú pastu

Najobyčajnejšia, no ideálna paradajková pasta obsahuje len paradajky a soľ. Nič viac nepotrebujete: ak všetko urobíte správne, získate výborný základ, z ktorého potom pripravíte šťavu alebo voňavú omáčku na špagety.

Na výrobu paradajkovej pasty doma je vhodná akákoľvek odroda paradajok, ale mäsité budú potrebovať menej času na odparenie tekutiny
Na výrobu paradajkovej pasty doma je vhodná akákoľvek odroda paradajok, ale mäsité budú potrebovať menej času na odparenie tekutiny

10 porcií

3 hodiny

Na prípravu potrebujete:

  • paradajky – 4 kg
  • soľ – 80-100 g, podľa vášho vkusu
  1. Paradajky umyte, osušte a nakrájajte na 48 dielov podľa veľkosti ovocia. Vystrihnite stopku.
  2. Umiestnite paradajky do hrnca primeranej veľkosti s hrubým dnom a položte na strednú teplotu. Za občasného miešania priveďte do varu, aby neprihoreli. Znížte teplotu na minimum, prikryte a duste asi 40 minút. Kým sa šupky úplne neoddelia od dužiny a samotná dužina sa nerozptýli na vločky.
  3. Teraz máte 3 možnosti. Dužinu môžete rozdrviť mixérom spolu so šupkami a potom vrátiť paradajkový pretlak do panvice na ďalšie varenie. Drevinu zo šupiek môžete pretrieť cez sitko drevenou vareškou alebo vareškou a potom pokračovať vo varení. Alebo utrite dužinu zo šupiek špeciálnym strojom na čistenie bobúľ a zeleniny. To je veľmi výhodné pre veľké objemy.
  4. Po použití jednej z troch možností vráťte pyré do panvice a pridajte polovičné množstvo soli. Zvyšok pridajte podľa chuti 10-15 minút pred tým, ako bude hotový – len sa uistite, že ho nepresolíte.
  5. Varte asi 2 hodiny na miernom ohni, odokryté za stáleho miešania. Uvidíte, ako sa tekutina postupne vyparí a pasta bude hustejšia. Toto je klasický paradajkový pretlak. Čas varenia závisí od objemu paradajok: čím väčší je počiatočný produkt, tým dlhšie bude varenie.

MIMOchodom

Pre optimalizáciu procesu je jednoduchšie paradajku najprv prekrojiť na polovicu tak, aby stopka zostala v jednej z polovíc, a potom ju vyrezať v jednom kroku. Takto je to oveľa rýchlejšie.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Niektorí ľudia odporúčajú pri krájaní okamžite odstrániť tekutinu z plátkov paradajok. Ale nerobím to, pretože želatínová tekutina v blízkosti semien obsahuje najväčšiu koncentráciu chuti. Nechajte to variť ďalej spolu s dužinou: pasta bude chutnejšia.

Varenie paradajkovej pasty v rúre

Ak chcete použiť túto metódu, paradajkový pretlak položte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 100 °C asi na 3 hodiny, pričom občas otvorte a premiešajte. Existuje metóda podobná vareniu v rúre – odparovanie na slnku. Paradajková hmota sa tiež položí na plech a nechá sa na slnku. Táto metóda bude trvať niekoľko dní. Ušetríte však na elektrine.

Prvým krokom pri príprave paradajkovej pasty doma je rozmixovanie paradajok v mixéri.
Prvým krokom pri príprave paradajkovej pasty doma je rozmixovanie paradajok v mixéri.

Má zmysel pripraviť si domácu paradajkovú pastu na budúce použitie umiestnením do sterilizovaných pohárov. Musia byť pevne uzavreté a pasterizované. Po otvorení nádobu skladujte v chladničke nie dlhšie ako týždeň, pričom povrch zalejte olejom.

Veľmi pohodlným spôsobom je zmraziť paradajkový pretlak v miske na ľad. A podľa potreby vyberte požadovaný počet kociek.

Domáca paradajková pasta je výborným základom do omáčok, polievok a omáčok.
Domáca paradajková pasta je výborným základom do omáčok, polievok a omáčok.

Netreba dodávať, že domáca paradajková pasta je dôležitou ingredienciou na prípravu mnohých jedál a výborným základom pre studené i teplé omáčky. Klasickým príkladom sú marinované ryby, ktoré sú obzvlášť dobré s domácim paradajkovým pretlakom. Kečup, horúca barbecue omáčka v rôznych príchutiach a pizza omáčka sú rýchle, studené omáčky. Sovietska „omáčka“, omáčka na báze bešamelu zvaná „Aurora“, boloňská na cestoviny – veľa omáčok na teplé jedlá by nebolo možné bez paradajkovej pasty.

Recept na pikantnú paradajkovú pastu

Ako pikantnú alternatívu k paradajkovej paste na zimu ponúkame recept na satsebeli – gruzínsku omáčku na báze paradajok s korením. Ideálne cítiť skutočnú vôňu orientálnej kuchyne priamo v teple varenia.

Klasické satsebeli
Klasické satsebeli (gastronom.ru)

10 porcií

1 hodina

Na prípravu potrebujete:

  • paradajky – 500 g
  • cesnak – 34 plátky
  • koriander – 4 vetvičky
  • petržlen – 34 vetvy
  • kôpor – 3 vetvičky
  • paprika – 1 ks.
  • paprika – 1 ks. alebo podľa chuti
  • khmeli-suneli
  • cukor
  • soľ
  1. Paradajky umyte, nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca. Za občasného miešania varíme do zhustnutia. Dávajte pozor, aby ste neprihoreli.
  2. Pretrieme cez sitko. Sitko by malo mať jemné oká, aby sa semienka nedostali do omáčky. Je lepšie vziať drevenú lyžicu: zaoblený povrch je produktívnejší na trenie cez sito.
  3. Rozmixované cestoviny vráťte do panvice. Červenú papriku, feferónku, petržlenovú vňať a kôpor rozmixujeme v mixéri a pridáme k paradajkovej zmesi. Varte na 45 minút.
  4. Cesnak pretlačíme lisom a do omáčky pridáme cesnak, khmeli-suneli a podľa chuti soľ. Ak chcete, môžete pridať štipku cukru. Pripravte si ďalšie 34 minúty. Pred podávaním vychladnúť.

MIMOchodom

Ak chcete pripraviť omáčku na zimu, musíte ju preniesť do vopred sterilizovaných pohárov. A potom pasterizovať.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ideálnym náčiním na prípravu satsebeli je kotlík. Má hrubé dno.

3 ďalšie alternatívy klasického paradajkového pretlaku na zimu

Lečo s paradajkovým pretlakom na zimu

Ak už máte pripravenú domácu paradajkovú pastu, zvážte väčšinu vykonanej práce. Zostávajúce fázy prípravy lecho nezaberú veľa času. Ocenia to aj tie najvyťaženejšie gazdinky.

Lečo s paradajkovým pretlakom na zimu
Lecho s paradajkovou pastou na zimu (gastronom.ru)

10 porcií

2 hodiny

Na prípravu potrebujete:

  • sladká paprika – 3 kg
  • paradajková pasta – 500 g
  • rastlinný olej – 100 ml
  • cukor – 80 g
  • ocot 9% – 40 ml
  • soľ
  1. Papriku na lečo umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a odstránime jadrovník a takmer všetky semienka. Vnútro paprík nie je potrebné oplachovať: pár zvyšných semienok dodá jedlu príjemnú pikantnosť. Polovice pozdĺžne nakrájajte na veľké okvetné lístky.
  2. Paradajkovú pastu vložte do misky, pridajte rastlinný olej, cukor a soľ. Miešajte. Vložte papriku do veľkého hrnca a nalejte výslednú paradajkovú zmes.
  3. Dajte na silný oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte za stáleho miešania 15 minút. Nalejte ocot, premiešajte a varte ďalších 5 minút. Bez chladenia nalejte do sterilizovaných pohárov a zatvorte ich. Lečo sa môže konzumovať po niekoľkých dňoch.

MIMOchodom

Lečo môže byť pikantnejšie a zohrievajúce: pridajte nasekaný cesnak alebo malý struk čili papričky.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na občerstvenie si vyberte sladkú papriku predĺžený tvar s nie veľmi tenkými stenami.

Talianska paradajková omáčka na zimu

Výborná príprava na vychutnanie si domácej pizze celú zimu. Oveľa lepšie ako používať kečup alebo hotové omáčky s dlhými a ťažko čitateľnými ingredienciami.

Talianska paradajková omáčka na zimu
Talianska paradajková omáčka na zimu (gastronom.ru)

20 porcií

8 hodín 30 minút

Na prípravu potrebujete:

  • paradajky – 4 kg
  • zelená bazalka – 100 g
  • cesnak – 6 klinčekov
  • červená feferónka v struku – 3 ks.
  • octová esencia 70% –1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 200 g
  • soľ – 4 polievkové lyžice. l.
  • karafiát v púčikoch – 15 ks.
  • nové korenie – 10 hrách
  • suchá horčica – 1 lyžička.
  • mletá červená paprika – 1 lyžička.
  • mleté ​​čierne korenie – 1 lyžička.
  • mletý muškátový oriešok – 0,3 lyžičky.
  1. Ak chcete pripraviť taliansku paradajkovú omáčku na zimu, paradajky dobre umyte, nakrájajte na kúsky a odstráňte stopky. Cesnak ošúpeme.
  2. Paradajky a cesnak pomelieme na mlynčeku na mäso alebo ich rozmixujeme na pyré pomocou kuchynského robota. Klinčeky a nové korenie rozdrvte v mažiari. Listy nasekáme nadrobno…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik