Ako správne umývať zeleninu, ovocie a bobule
Sezónne ovocie sa predáva po celý rok. A pravidlá umývania zeleniny a ovocia sa nemenia v závislosti od ročného obdobia. Dôležitý je typ produktu. Poradenstvo od Rospotrebnadzor a ďalšie relevantné odporúčania.
O čom budeme hovoriť v článku:Tečúca voda Ocot, sóda, soľ, namáčanieAko umývať rôzne druhy ovocia a zeleniny?Ako umývať bobule bez pomliaždeniaAko správne umývať vodné melóny a veľké melónyAko umývať zeleninu
Tečúca voda
Podľa moderných odporúčaní, ako správne umývať zeleninu a ovocie, potrebujete tečúcu vodu. Poslúži aj z vodovodu, ale pre pokoj v duši môžete ovocie v záverečnej fáze zaliať prevarenou vodou z kanvice.
Teplá tečúca voda zmyje nečistoty, prach a všetko, čo sa používa na manuálne spracovanie plodov, ak ich treba previezť ďaleko. Akékoľvek ovocie, zelenina alebo ovocie, ktoré ležalo na zemi (napríklad melón alebo tekvica), by sa malo riadne umyť kefou.
Nie sú potrebné žiadne špeciálne čistiace prostriedky ani mydlo. Aj keď je na obale uvedené, že zloženie je bezpečné a šetrné k životnému prostrediu, s najväčšou pravdepodobnosťou ho nebude možné úplne zmyť zo šupky, pretože je porézne. Navyše účinnosť takýchto prostriedkov nebola preukázaná.
Teplota vody by mala byť zvolená tak, aby bola pohodlná. Nie nevyhnutne studené, ale ani horúce. Aby ste mohli všetko pokojne a dôkladne umyť.
Ocot, sóda, soľ, namáčanie
Západné výskumy naznačujú, že dôkladné umývanie a namáčanie zeleniny, ovocia a byliniek úplne neodstráni nečistoty a chemikálie používané pri pestovaní z ich povrchu.
To všetko však zostáva tak málo, že potenciálne škody viac ako prevažujú nad výhodami nepretržitej konzumácie rastlinných potravín. Soľ, sódu a ocot by ste mali používať iba v prípadoch, keď vám strach o zdravie bráni v pestrej strave.
Soľ a sóda sa v tomto zložení zriedia v pomere 1:10, plody môžete namočiť na 10 minút, potom ich opláchnite tečúcou vodou. Roztok 10% octu (1:3) je účinný na paradajky, brokolicu a jablká, ako odporúča americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Tepelná úprava dobre funguje aj proti chemikáliám a baktériám. Ale nie je vhodný pre všetku zeleninu a ovocie. Jedzte čerstvé ovocie vždy, keď je to možné.
Ako umývať rôzne druhy ovocia a zeleniny
Koreňovú zeleninu (zemiaky, reďkovky, mrkvu, cviklu a pod.) namočíme na chvíľu do teplej vody. Potom dôkladne kefou a dobre opláchnite.
Pred opláchnutím studenou vodou je zvyčajne potrebné kapustu (bielu kapustu, čínsku kapustu a iné listnaté druhy) zbaviť vrchných listov. Pred opláchnutím studenou vodou je lepšie oddeliť karfiol a odstrániť všetky stmavnuté súkvetia.
Na umývanie tvrdého ovocia a zeleniny použite špeciálne kefy.
Zeleninu, ktorá nerastie na zemi, teda uhorky, paradajky a papriku, stačí umyť tečúcou vodou. Ak sú viditeľné škvrny, môžete jemne pretrieť neabrazívnou stranou špongie, pričom dávajte pozor, aby ste nepoškodili šupku. Mimochodom, po umytí je lepšie zeleninu dôkladne osušiť papierovou utierkou a potom ju už dlho neskladovať.
Hrušky a jablká, dokonca aj sezónne, môžu byť potiahnuté tenkou vrstvou vosku. Ide o prirodzenú bariéru, ktorá chráni ovocie pred rôznymi nešťastiami. Ako umývať takéto ovocie? Bude stačiť obyčajná teplá voda – potierajte ju rukami, najmä nerovné miesta. Dovážané hrušky a jablká je lepšie umyť dôkladnejšie, pretože sú často potiahnuté ochrannými látkami na dlhodobú prepravu. To je pre človeka bezpečné, ale neuškodí, ak ovocie potriete mäkkou špongiou pod tečúcou vodou.
Ako umývať bobule bez pomliaždenia
Bezprostredne pred umytím akýchkoľvek bobúľ by ste mali vybrať všetky „extra“: pokrčené, prezreté, nezrelé, zhnité, poškodené. Bobule by ste nemali dlho umývať ani držať vo vode.
Na opláchnutie jahôd, čerešní, malín a ríbezlí vložte bobule do cedníka v jednej vrstve a opláchnite pod tečúcou vodou po dobu 5 minút, aby ste z povrchu odstránili nečistoty alebo prach. Potom usporiadajte kontrastné „kúpele“ pre bobule: striedavo spúšťajte cedník do nádoby s horúcou (ale nie vriacou vodou!) a studenou vodou. 2–3 takéto postupy stačia na odstránenie všetkých mikróbov.
Hrozno umyte pod „sprchou“ z kohútika. Po umytí nechajte vodu odtiecť. Ak sú strapce tesné, oddeľte ich pomocou nožníc bez odtrhnutia bobúľ.
Ako správne umývať vodné melóny a veľké melóny
Tieto plody vyžadujú kefu, pretože rastú na zemi. Vodný melón alebo melón dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a pomocou kefy alebo brúsnej strany špongie potiahnite celý povrch. Na konci môžete opláchnuť vriacou vodou.
Ako opláchnuť zeleninu
Zeleninu roztrieďte (zelenú cibuľku, kôpor, petržlen, koriander, šťavel, šalátovú zeleninu), odstráňte korene, zažltnuté a poškodené listy. Namočte na 15 minút do studenej vody, vodu pravidelne vymieňajte a zeleň rozdeľte na jednotlivé listy a vetvičky, kým sa všetka nečistota neusadí na dne a voda nebude čistá. Potom sa zelenina musí dôkladne opláchnuť tečúcou vodou. Na lepšie očistenie zelene od patogénnych baktérií a mikróbov ich môžete na 30 minút namočiť do roztoku soľného octu (1 polievková lyžica soli a octu na 1 liter vody).
Na základe materiálov z rospotrebnadzor.ru
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #RospotrebnadzorSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach