Solený medvedí cesnak na zimu

Solený medvedí cesnak na zimu

Solený medvedí cesnak na zimu K receptu

Solený medvedí cesnak na zimu sa zvyčajne pripravuje z už vyrastených, ale ešte jemných stoniek, podobne ako cesnakové šípky. Do tejto doby listy rastliny zhrubnú a už sa nepoužívajú na morenie. Náš recept vám umožňuje pripraviť medvedí cesnak najjednoduchším spôsobom bez octu – len so soľou – a skladovať ho celú zimu v dózach, no na chladnom mieste. Takéto konzervované jedlo sa dá použiť ako pikantné občerstvenie, ktoré sa hodí k zemiakom a mäsu. Slaný medvedí cesnak bude vďaka svojej špecifickej cesnakovej aróme skvelým doplnkom do polievok a šalátov.

zložitosť: priemer Kalórie: 350,00 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 40 min Pridať. čas: 336 h Použité: 24,00 g/1,00 g/65,00KonzervovaniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUStonky medvedieho cesnaku 1 kgHrubá soľ 2 polievkové lyžice.Pitná voda 1 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Vytriediť medvedí cesnak. Odstráňte listy a stonky kvetov. Odrežte spodné konce stoniek a odstráňte červenkasté šupiny. Stonky medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme a dáme do hrnca.

Solený medvedí cesnak na zimu
Solený medvedí cesnak na zimu (gastronom.ru)

Krok 2

Varte vodu, pridajte do nej soľ, počkajte, kým sa úplne nerozpustí. Preceďte soľný roztok cez dvojitú vrstvu gázy, aby ste odstránili všetky cudzie látky.

Solený medvedí cesnak na zimu
Solený medvedí cesnak na zimu (gastronom.ru)

Krok 3

Horúcim soľným roztokom zalejeme stonky medvedieho cesnaku v hrnci. Prikryte drevenou okrúhlou doskou alebo tanierom, pritlačte, napríklad nádobu s vodou, kameň alebo malé závažie. Zakryte štruktúru kuchynskou utierkou.

Solený medvedí cesnak na zimu
Solený medvedí cesnak na zimu (gastronom.ru)

Krok 4

Medvedí cesnak nechajte vo fyziologickom roztoku dva týždne pri izbovej teplote. Sledujte proces fermentácie: pravidelne odstraňujte penu, ktorá sa vytvorí. Umyte tiež tanier a závažie a utrite ich dosucha, než ich položíte späť.

Solený medvedí cesnak na zimu
Solený medvedí cesnak na zimu (gastronom.ru)

Krok 5

Po 14–15 dňoch odstráňte útlak, medvedí cesnak vyberte z nádoby a preložte do litrovej nádoby alebo rozdeľte do dvoch pollitrových nádob. Nálev precedíme cez gázu a nalejeme na medvedí cesnak v pohároch.

Solený medvedí cesnak na zimu
Solený medvedí cesnak na zimu (gastronom.ru)

Krok 6

Poháre uzatvorte nylonovými viečkami a odložte na chladné miesto – do chladničky alebo pivnice. Takto pripravený medvedí cesnak môžeme skladovať až do zimy a dokonca aj do ďalšej úrody.

Solený medvedí cesnak na zimu
Solený medvedí cesnak na zimu (gastronom.ru)

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na prípravu medvedieho cesnaku na zimu môžete do nálevu pridať listy ríbezlí, mätu a čierne korenie. Potom sa k cesnakovej vôni medvedieho cesnaku pridajú príjemné svetlé akcenty.

MIMOchodom

Na zimu môže byť medvedí cesnak solený v pohároch suchou metódou. K tomu je potrebné čisté stonky medvedieho cesnaku spolu s niektorými listami jemne nasekať a zmiešať so soľou. Potom nádobu dôkladne naplňte zmesou, zatvorte ju a uchovávajte v chladničke.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik