Studené nakladané uhorky
K receptu
Skutočný symbol leta – chrumkavé jemne solené uhorky! Jemne nasolené uhorky pripravte studeným spôsobom a podávajte s novými zemiakmi – a budete mať radosť vy aj vaši blízki! Keď zjedia prvú porciu, môžete opäť dosoliť a robiť to donekonečna, kým neskončí leto a v záhrade alebo v predaji nebudú skutočné mleté uhorky. Dôležitým detailom je, že prvé dni zostávajú jemne osolené a stupeň solenia sa mení každý deň: po dvoch dňoch majú uhorky jemnú, takmer čerstvú chuť, po troch dňoch dosiahnu najlepšiu, strednú slanosť a po týždeň sú už dobre hotové – stanú sa skutočne slanými a prosia o pridanie do vinaigrette.
zložitosť: ľahko Kalórie: 43,99 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 20 min Pridať. čas: 26 h Použité: 1,85 g/0,24 g/8,82VečeraVečeraObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍuhorky 2 kgDill 3 pobočkyListy chrenu 2 ks.Čerešňové alebo ríbezľové listy 5 ks.Cesnak 3 klinčekyZrnká čierneho korenia 7 ks.Pre soľanku na 1 liter vody:Soľ 2 polievkové lyžice.Cukor 1 polievková lyžica. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu studených nakladaných uhoriek. Uhorky vopred dôkladne opláchnite a namočte do studenej vody na 2-3 hodiny. Kôpor, chren a čerešňové listy tiež opláchnite a osušte na uteráku. Cesnak nakrájame na 2-3 časti.
Studené nakladané uhorky (gastronom.ru)
Krok 2
Pripravte studenú soľanku: do hrnca nalejte potrebné množstvo studenej prevarenej vody, pridajte soľ a cukor podľa receptu. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
Studené nakladané uhorky (gastronom.ru)
Krok 3
Na dno smaltovanej panvice alebo trojlitrovej nádoby položte jeden chrenový list, všetky čerešňové listy a pár vetvičiek kôpru. Pridajte polovicu nasekaného cesnaku.
Studené nakladané uhorky (gastronom.ru)
Krok 4
Z pripravených uhoriek odrežte konce a uložte ich vo vrstvách do panvice alebo pohára tak, aby bola nádoba naplnená viac ako do polovice. Vrstvy zeleniny posypeme nasekaným cesnakom a čiernym korením.
Studené nakladané uhorky (gastronom.ru)
Krok 5
Nalejte studenú soľanku do nádoby s uhorkami a bylinkami. Malo by ho byť toľko, aby úplne pokrylo všetky plody. Na vrch položte druhý chrenový list a zvyšné čerešňové listy.
Studené nakladané uhorky (gastronom.ru)
Krok 6
Do panvice položíme tanier a navrch prípadný tlak, aby uhorky neplávali. Zakryte pokrievkou alebo uterákom a nechajte 1 deň pri izbovej teplote. Uhorky budú napoly osolené a pripravené na konzumáciu. Úplná pripravenosť nastane na druhý deň. Uchovávajte ich v chladničke.
Studené nakladané uhorky (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na morenie vyberte iba mleté uhorky, malé veľkosti. Uhorky budú voňavé, ak do soľanky pridáte nielen kôpor, ale aj jeho dáždniky, ako aj zmes listov ríbezlí, čerešní, malín a chrenu. Chren okrem iného dezinfikuje soľanku a zabraňuje jej kysnutiu.
MIMOchodom
Za starých čias existovali špeciálne odrody uhoriek na morenie, napríklad Nezhin alebo Lukhovitsky. Dnes sú na tento účel vyšľachtené hybridy uhoriek. Môžete ich identifikovať podľa vzhľadu: sú malé, s pichľavými pupienkami.