Ako a ako dlho variť líšky do mäkka
V tmavom tmavom lese, na tmavej, tmavej čistinke, pod tmavými, tmavými listami rástli roztomilé svetločervené hríby, ktoré sa volajú lišajníky. Ľudia ich hľadali, starostlivo zbierali, brali domov a pripravovali chutné pokrmy. Z úst do úst, od starého otca k vnukovi, od matky k dcére sa odovzdávali pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať, aby sa nezamieňali s inými predstaviteľmi sveta húb a aby sa varili nie, ale lahodne. Potom prišla industrializácia, urbanizácia a aké boli tiché poľovačky do lesa… Mnohé recepty z minulosti upadli do zabudnutia, ale my si určite pamätáme, ako tieto žlté huby variť, a povieme vám to v tomto článku.
O čom budeme hovoriť v článku:Lišky a miesta, kde žijúČo môžete robiť s liškamiKoľko minút variť líšky, kým sú hotovéAko uvariť líšky na polievku Slávnostná polievka z líšokMusím uvariť líšky pred vyprážaním Vyprážané líšky so zemiakmi a strateným vajíčkom Zmrazte líšky na budúce použitie
Lišky a miesta, kde žijú
Lišky, alebo ako sa im niekedy hovorí „kohútiky“, patria medzi najobľúbenejšie huby používané pri varení už mnoho desaťročí. A to z dobrého dôvodu: vďaka svojej pozitívnej farbe vyzerajú pri podávaní chutne a pôsobivo, ale čo je najdôležitejšie, majú nezabudnuteľnú, neporovnateľnú jemnú chuť a vôňu. Zároveň obsahujú veľké množstvo bielkovín, vitamínov (B, C, D), esenciálnych aminokyselín a pre človeka dôležitých mikroprvkov (železo, zinok, horčík atď.). Za zmienku stojí aj ich nízky obsah kalórií – len asi 20 kcal na 100 g Telo ich dobre vstrebáva a nemajú prakticky žiadne kontraindikácie, a preto sú veľmi cenené a sú považované za atraktívny produkt pre zdravú a chutnú stravu. Rovnako ako iné huby by sa však nemali podávať malým deťom a pre tehotné ženy a starších ľudí je lepšie ich užívať opatrne.
Podľa odborníkov môžete svoju prvú úrodu zozbierať začiatkom júna, po silných dažďoch a búrkach, no tie najpôsobivejšie koše nazbierate niekde od augusta do októbra vrátane. Šťastní sú obyvatelia regiónov s miernym podnebím a ihličnatými a zmiešanými lesmi – na takých miestach sa najčastejšie nachádzajú „kohúty“. Skvelá správa je však aj pre ostatných: tieto huby dobre znášajú prepravu, a preto ich počas sezóny možno nájsť v predaji takmer všade.
Napriek tomu, že sa ich vedcom zatiaľ nepodarilo úplne vypestovať, môžete to skúsiť vo svojej záhrade. Hneď si povedzme, že úloha nie je jednoduchá. Faktom je, že títo predstavitelia hubového sveta patria do rodiny mykoríznych, čo znamená, že nemôžu existovať oddelene od stromov, z ktorých koreňov dostávajú vlhkosť. Nefungujú tu žiadne pne, piliny ani špeciálne substráty.
Čo môžete robiť s liškami?
Špagety s liškami (Shutterstock/FOTODOM)
Lišky sú vhodné na prípravu najrôznejších jedál – rovnako dobre sa správajú pri vyprážaní, varení a dokonca aj pečení. V nakladanej alebo solenej forme ich väčšina z nás pozná aj z prvej ruky. A čo je na tom najlepšie: dodržaním zásad mrazenia si ich môžete vychutnať takmer po celý rok!
Po zbere „kohúta“ ho musíte očistiť od priľnutých listov a vetvičiek a potom ho rýchlo opláchnuť v studenej vode, aby ste sa zbavili pôdy a piesku – na to môžete použiť mäkkú špongiu alebo handričku. Potom huby osušte na papierových utierkach. Mimochodom, nepotrebujú dlhodobé namáčanie – chuť sa tým nijako nezlepší, ale jemná vôňa lesa sa navždy stratí. Čerstvý výrobok sa môže uchovávať v chladničke 2–3 dni. V takom prípade by ste ho mali umyť až bezprostredne pred varením.
A ak ste nazbierali pôsobivú úrodu „kohútov“, skúste si z nej niečo usušiť. Keď sú suché, dobre sa skladujú v kuchynskej skrinke a nezaberajú vzácne miesto v mrazničke (ktorého je tak často nedostatok!). Suché huby sú vynikajúce plnky do koláčov a kundubov, polievok, ale aj dipov a nátierok.
Koľko minút variť líšky, kým nie sú hotové?
Na varenie líšok ich vo väčšine prípadov musíte najskôr uvariť vo vriacej osolenej vode. V budúcnosti môže byť tento vývar použitý ako vývar – buď okamžite alebo zmrazený na budúce použitie. Čím viac vody na porciu húb, tým menej hutný a výdatný bude vývar (neskôr ho môžeme pre koncentrovanejšiu chuť prevariť) a naopak. Okrem toho pri varení existujú základné pravidlá:
1. Huby uvaríme v osolenej vode. Na 1 liter vody je potrebná 1/2 polievkovej lyžice. l. soľ.
2. Huby vložíme iba do vriacej vody.
3. Trvanie varenia sa počíta od okamihu, keď voda opäť vrie a priamo závisí od toho, čo presne sa s nimi stane ďalej:
• na následné zmrazenie huby povarte 5 minút, potom ich sceďte v cedníku, vysušte a vložte do nádob s pevným vekom alebo do špeciálnych vrecúšok na zips.
• na nakladanie huby varte 15 minút vo vriacej vode s pridaním malého množstva octu;
• pred vyprážaním sa huby vôbec nevaria alebo sa uchovávajú vo vriacej vode doslova 3–5 minút. V opačnom prípade môže byť konečný produkt gumový.
Ako uvariť líšky na polievku
Čerstvé líšky do polievky sa odporúča najskôr opražiť na panvici (Shutterstock/FOTODOM)
Polievku je možné pripraviť z čerstvých, sušených alebo mrazených líšok s použitím vývaru (mäsového alebo zeleninového), smotany alebo vody ako základu.
Čerstvé huby sa zvyčajne zľahka opečú na panvici na troche oleja. Tu je dôležité, aby pustili šťavu, ktorú treba mierne odpariť. Upozorňujeme, že v tejto fáze by ste ich nemali soliť! Ďalej je potrebné obsah panvice poslať do vriaceho vývaru, pridať zeleninu a cereálie, ak je to potrebné, a variť, kým sa úplne neuvarí. Veľmi chutné sa ukáže, ak do tejto polievky pridáte maslo alebo trochu hustej smotany, ako aj jemne nasekanú petržlenovú vňať alebo kôpor, suchý cesnak a biele korenie.
Ak máte suché lišajníky alebo zmes suchých húb (čo je ešte lepšie), potom ich najskôr naplňte studenou vodou a nechajte mierne nasiaknuť. Potom dôkladne opláchnite, aby ste odstránili všetok piesok a nakrájajte na stredne veľké kúsky. Stlačte a opečte v rastlinnom oleji spolu s cibuľou, mrkvou a inou zeleninou. Dusený vývar pridajte do vriaceho vývaru, nalejte hubovú tekutinu a polievku varte do mäkka, pridajte čerstvé alebo sušené bylinky podľa chuti.
Ak máte mrazené huby, musíte ich najskôr úplne rozmraziť. V opačnom prípade stratia svoj tvar a zmenia sa na nechutnú hmotu. Tieto huby by sa mali pridať do polievky asi 10 minút predtým, ako sú hotové, pretože už boli uvarené pred zmrazením.
Slávnostná polievka z líšok
Liškovú polievku pripravenú podľa nášho receptu možno bezpečne nazvať kráľovskou! Špeciálnu sofistikovanosť mu dodáva smotana, koňak, šampiňóny opečené so slaninou a samozrejme podávanie – hrnce s jedlými viečkami z cesta.
Slávnostná polievka z líšok (gastronom.ru)
Varenie: 1 hodina 45 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
• kurací, hubový alebo zeleninový vývar – 1 l
• lišajníky – 400 g
• lístkové cesto bez droždia – 300 g
• smotana 33% tuku – 300 ml
• biele víno – 200 ml
• cibuľa – 2 ks.
• stonkový zeler – 2 ks.
• vajcia – 1 ks.
• koňak alebo brandy – 60 ml
• plátok slaniny – 1 ks.
• cesnak – 2 strúčiky
• mleté biele korenie
• soľ
1. Lišky očistite od lesných zvyškov, rýchlo ich umyte pod tečúcou vodou a nahrubo nasekajte. Cibuľu a zeler nakrájame na malé kocky, cesnak pretlačíme lisom. Slaninu nakrájame na pásiky.
2. Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej a dobre zohrejte. Pridajte slaninu, varte 1 minútu, potom pridajte cibuľu, zeler a cesnak a varte do zmäknutia, asi 5 minút. Pridajte huby a varte za častého miešania, kým sa tekutina neodparí, 15 až 20 minút.
3. Nalejte koňak do panvice, premiešajte a zo spodnej časti zoškrabte všetky zhnednuté šťavy špachtľou. Zalejeme vínom, privedieme do varu, povaríme 2 minúty. Pridajte vývar a varte 20 minút.
4. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte polievku na hladkú kašu. Pridáme smotanu, soľ a biele korenie. Nalejte polievku do 6 hrncov odolných voči rúre.
5. Rúru predhrejeme na 175°C. Lístkové cesto vopred rozmrazte na hornej polici chladničky (nikdy nie v blízkosti radiátora!). Cesto rozvaľkáme a vykrojíme 6 kruhov. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Hrnce zakryte cestom a pevne uzavrite.
6. Viečka potrieme rozšľahaným vajíčkom. Hrnce pečieme 15-20 minút, kým pečivo dobre nezhnedne.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak túto polievku pripravujete pre deti, potom všetok alkohol nahraďte silným zeleninovým vývarom.
MIMOchodom
Ako vypočítať veľkosť čiapky? Odmerajte priemer hrnca a pridajte 2-3 cm.
Musím líšky pred vyprážaním uvariť?
Vyprážanie je možno najobľúbenejší spôsob varenia líšok. Na tento účel sa výrobok nakrája na nie príliš malé kúsky (môžete ho roztrhnúť rukami) a varí sa na panvici so zeleninou alebo maslom do zlatista. Môžete pridať aj cibuľu, cesnak, majoránku, vetvičku tymiánu alebo borievky – vďaka tomu bude chuť pokrmu bohatšia a komplexnejšia.
Či variť huby pred vyprážaním alebo nie, je otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď. Mnoho ľudí si myslí, že to nie je potrebné, zatiaľ čo iní sú si naopak istí, že predvarené a potom vyprážané huby sú jemnejšie. Je logické predpokladať, že budete musieť vyskúšať obe metódy a sami sa rozhodnúť, ktorá sa vám páči viac. V každom prípade to budú úspešné experimenty a nebudete sa mýliť – vyprážané „kohúty“ sú neuveriteľne chutné! Podávajte ich samotné alebo ako prílohu k hovädziemu steaku, bravčovému escalope alebo grilovanej hydine. Hodia sa aj k zelenej fazuľke, baby mrkve a zemiakom v akejkoľvek forme.
Vyprážané líšky so zemiakmi a strateným vajíčkom
Huby so zemiakmi sú klasikou, ktorú miluje každý, alebo takmer každý. Pozývame vás „prečítať“ klasiku po novom a pridať pošírované vajíčko, vďaka ktorému bude servírovanie skutočne reštauračné, ale vyprážaným liškám dodá výraznejšiu a jemnejšiu chuť.
Vyprážané líšky so zemiakmi a strateným vajcom (zabezpečí tlačová služba podniku)
Varenie: 1 hodina
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• stredne veľké nové zemiaky – 1kg
• kuracia pečeň – 400 g
• vajcia – 4 ks.
• lišajníky – 150 g
• cibuľa – 1 ks.
• múka – 2 polievkové lyžice. l.
• koriandr – 2-3 vetvičky
• rastlinný olej na vyprážanie
• soľ
• čerstvo mleté čierne korenie
• zelená cibuľa – voliteľné
1. Zemiaky nakrájajte na tenké plátky a smažte v zohriatom rastlinnom oleji, kým sa neuvaria.
2. Lišky očistite od lesných zvyškov, rýchlo opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami. Huby nakrájajte na malé kúsky (môžete ich roztrhať rukami). Cibuľu nakrájame na tenké krúžky. Pečeň obalíme v múke.
3. Na ďalšej panvici…