Ako správne zmraziť lišajové huby na zimu

Ako správne zmraziť lišajové huby na zimu

Ako správne zmraziť lišajové huby na zimu

Lišky sú skladom užitočných látok. Odhaľte tajomstvá správneho mrazenia húb, ktoré si zachovajú svoju chuť a vôňu.

Ako správne zmraziť lišajové huby na zimuO čom budeme hovoriť v článku:Prečo zmraziť líškyVýhody a zloženie líšokAko pripraviť líšky na mrazenieAko zmraziť čerstvé líšky na zimuJe možné zmraziť surové líšky na zimuAko dlho variť líšky pred zmrazením na zimuAko zmraziť vyprážané liškyAko zmraziť lišky s bujónmi Ako skladovať v mrazničkeRecept na mrazené líšky

Tieto huby dostali svoje meno vďaka svojej červenej farbe, ktorá pripomína srsť líšky. Svetlé huby s vlnitým klobúkom sa objavujú po letných a jesenných dažďoch v zmiešaných alebo ihličnatých lesoch. Jedinečnou črtou líšok je, že sú zriedka poškodené hmyzom a nehromadia toxíny.

Prečo mraziť líšky?

V rôznych kuchyniach sú považované za pochúťku. Úroda týchto elegantných oranžových húb netrvá dlho. Je dosť ťažké jesť lišajníky mimo sezóny, pokiaľ sa vám v lete nepodarilo nazbierať veľkú úrodu. Je nepravdepodobné, že by sa hneď zjedlo niekoľko kilogramov líšok, ale dajú sa zmraziť, aby ste si ich mohli vychutnať v zime.

Výhody a zloženie líšok

Lišky obsahujú rastlinné bielkoviny, vlákninu, vitamíny A, D, B, zinok a meď
Lišky obsahujú rastlinné bielkoviny, vlákninu, vitamíny A, D, B, zinok a meď (Shutterstock/FOTODOM)

Na 100 g produktu je 20 kcal.

Makronutrienty:

● bielkoviny – 1,5 g

● tuky – 0,5 g

● sacharidy – 3 g

Lišky sú zdrojom rastlinných bielkovín. Proteín je dôležité zahrnúť do stravy ľudí, ktorí pravidelne cvičia alebo sa venujú ťažkej fyzickej práci. Prítomnosť rastlinných bielkovín v strave je dôležitá aj pre tých, ktorí sa z jedného alebo druhého dôvodu vzdali konzumácie mäsových výrobkov.

Výskumy potvrdzujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú huby, majú nízke riziko vzniku rakoviny. A látka ergosterol v líškach pôsobí antioxidačne a pomáha predchádzať ochoreniam srdca a ciev. Zlepšuje tiež funkciu pečene a podporuje tvorbu enzýmov.

Lišky sú bohaté na vlákninu. Diétna vláknina sa považuje za probiotikum, ktoré je prospešné pre zdravie tráviaceho systému. Glutatión v hubách pomáha udržiavať krásu a mladosť pokožky, zabraňuje tvorbe predčasných vrások.

Vysoký obsah retinolu (vitamínu A) v líškach pôsobí preventívne pri ochoreniach orgánov zraku, znižuje pravdepodobnosť vzniku šerosleposti a priaznivo pôsobí na zdravie vlasov, nechtov a pokožky.

Ale líšky nie sú rovnako prospešné pre každého. Oplatí sa obmedziť ich používanie na ľudí trpiacich chorobami tráviaceho traktu, ženy počas tehotenstva a laktácie, ako aj alergikov. Deťom do 14 rokov sa podľa Rospotrebnadzor neodporúča konzumácia húb. Je to spôsobené ťažkosťami s trávením.

Ako pripraviť líšky na mrazenie

Pred zmrazením líšok je potrebné ich dôkladne vyčistiť špeciálnou kefou.
Pred zmrazením líšok ich treba dôkladne očistiť špeciálnou kefou (Shutterstock/FOTODOM)

Po zmrazení sa zachová všetka čerstvosť a výhody húb. Okrem toho samotný proces netrvá veľa času a nevyžaduje veľa úsilia. Ale mimo sezóny si môžete vychutnať líšky. Z mrazených húb pripravíte rovnaké jedlá ako z čerstvých.

Na začiatok je potrebné správne spracovať líšky. Na čistenie húb existujú špeciálne kefy, ktoré pomáhajú odstraňovať malé častice odpadu a prilepené listy trávy z uzáveru. Namočte huby na 20 minút do studenej vody: zbavíte ich tak horkosti. Potom musíte vypustiť vodu a položiť huby na handričku. Huby sa musia dobre vysušiť, inak sa na nich pri mrazení vytvorí ľadová kôra. Malé líšky nechajte celé a veľké nakrájajte na niekoľko kusov. Potom sú 2 možnosti: zmraziť ich surové alebo uvariť.

Mimochodom

Uvarené huby zaberú v mrazničke oveľa menej miesta.

Ako zmraziť čerstvé líšky na zimu

Pred zmrazením sa odporúča namočiť čerstvé líšky vo fyziologickom roztoku.
Čerstvé líšky sa pred mrazením odporúča namočiť do soľného roztoku (Shutterstock/FOTODOM)

Dokonca aj po zmrazení nestratia svoje prospešné vlastnosti a jasný odtieň, ktorý bude vyzerať obzvlášť pôsobivo v jedlách. Čerstvé huby vopred namočte do soľného roztoku. Položte ich na plech a vložte ich do mrazničky na 1518 hodín. Potom ich vložte do vrecúšok alebo nádob.

Poznámka pre hostiteľku

Vezmite si malé vrecká, aby ste mohli huby ihneď použiť na varenie a nemuseli ich znova zmrazovať.

Je možné zmraziť surové líšky na zimu?

Skúsené ženy v domácnosti odporúčajú predhrievať huby. Vďaka tomu si môžete byť istí, že sú úplne neškodné. Ale líšky sú najbezpečnejšie huby, ktoré nemusia byť varené pred zmrazením.

Ako dlho variť líšky pred zmrazením na zimu

Keď ste huby starostlivo roztriedili a vyčistili od malých zvyškov, môžete prejsť do ďalšej fázy. Spravidla ich treba uvariť v osolenej vode 1520 minút. Potom ich vyberte dierovanou lyžicou, ochlaďte a zmrazte podľa rovnakých odporúčaní ako pri mrazení čerstvých húb. V tejto forme môžu byť skladované až 4 mesiace. Ak vaša mraznička umožňuje nastaviť teplotu pod -18 °C, potom je možné líšky skladovať približne rok.

Ako zmraziť vyprážané líšky

Vyprážané líšky môžeme zmraziť rovnakým spôsobom ako čerstvé.
Vyprážané líšky sa dajú zmraziť rovnako ako čerstvé (Shutterstock/FOTODOM)

V tejto forme môžete líšky aj zmraziť. Rovnako ako pri iných možnostiach prípravy, huby je potrebné triediť a umyť. Potom vložte do rozohriatej panvice a opečte. Nie je potrebné ich predvariť. Teraz počkajte, kým vychladnú, a môžete ich vložiť do nádob a vložiť do mrazničky.

Ako zmraziť líšky spolu s vývarom

Lišky uvaríme, vodu scedíme a postup zopakujeme. Ale druhýkrát ho musíte variť menej – asi 10 minút. Vývar osolíme, okoreníme, pridáme kôpor a petržlenovú vňať. Po 10 minútach odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť. Vložte líšky do nádob a zalejte vývarom. Tieto prípravky sú ideálne do polievok, omáčok alebo rizota.

Ako uchovávať líšky v mrazničke

Tieto jednoduché životné hacky pomôžu udržať líšky čerstvé a zdravé, aj keď sú zmrazené.

Hlavná vec je udržiavať požadovanú teplotu v mrazničke a huby znovu nezmrazovať. Ďalšou podmienkou je tesnosť obalu. Ideálne je, ak si môžete vyčleniť samostatnú policu na skladovanie mrazených húb.

Recept na mrazené líšky

Z mrazených líšok sa dá pripraviť krémová polievka, bruschetta a mnoho iného. Julienne sa často pripravuje v malých porciách. Ale môžete sa vyblázniť a variť ho vo veľkom pekáči. Alebo tu je ďalšie jedlo, ktoré poteší vašu rodinu aj hostí.

Polievka s liškami

Polievka s liškami
Lišková polievka (Shutterstock/FOTODOM)

Ingrediencie:

● líšky – 300 g

● tavený syr – 100 g

● mrkva – 1 ks.

● zemiaky – 3 ks.

● soľ, bylinky – podľa chuti

1. Vyberte líšky z mrazničky a počkajte, kým sa úplne nerozmrazia.

2. Prevaríme vodu a pridáme huby.

3. Mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame nadrobno.

4. Pošlite ich do vývaru s líškami.

5. Varte, kým sa zelenina úplne neuvarí.

6. Pridajte tavený syr a nechajte na ohni ďalšie 23 minúty.

7. V prípade potreby pridajte zeleninu.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #huby #lišky #mrazené potravinySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik