Celé šampiňóny: čo môžete variť

Celé šampiňóny: čo môžete variť

Celé šampiňóny: čo môžete variť

Existuje názor, že šampiňóny sú nudné, pretože takmer nevoňajú ako huby. V odpovedi chcem zvolať: jednoducho neviete, ako ich variť! V skutočnosti sú šampiňóny chutná, výživná a cenovo dostupná superpotravina, ktorá sa predáva v každom obchode. A aby boli huby dokonalé, mali by ste začať so základným triedením. Pretože šampiňóny prichádzajú v rôznych veľkostiach a od toho závisí spôsob ich prípravy.

Celé šampiňóny: čo môžete variťO čom budeme hovoriť v článku:Aké druhy šampiňónov existujú a ako ich najlepšie uvariť Potrebujete uvariť šampiňóny pred varením na panvici? mrazené šampiňóny pred varením na panvici Ako smažiť šampiňóny v obale so zeleninou Ako pripraviť predjedlo zo surových šampiňónov?

Aké druhy šampiňónov existujú a ako ich najlepšie variť?

Najmenšie huby, alebo ako sa im hovorí „gombíky“, sa zvyčajne nakladajú, vyprážajú celé a pridávajú do šalátov.

Stredne veľké šampiňóny (od 2 do 6 cm v priemere) sú ideálne na pečenie a plnenie, ako aj na vyprážanie v celku na panvici.

Veľké exempláre môžu byť grilované a grilované, používané ako kokteilátory alebo vyprážané ako steaky.

Umyť alebo vyčistiť?

Pestované šampiňóny nepotrebujú vážne umývanie, pretože sa nepestujú na zemi, ale na špeciálnom substráte
Pestované šampiňóny nevyžadujú vážne umývanie, pretože sa nepestujú na zemi, ale na špeciálnom substráte (Shutterstock/FOTODOM)

Pestované šampiňóny nerastú na zemi, ale na špeciálnom substráte v čistej miestnosti bez hmyzu, takže nepotrebujú žiadne vážne čistenie ani umývanie. Jednoducho odrežte spodok stonky nožom, odstráňte prípadné poškodenia a huby utrite vlhkou handričkou alebo špongiou. Ak si myslíte, že to nestačí, rýchlo ich opláchnite studenou vodou, ale za žiadnych okolností ich nenamáčajte. Pamätajte, že šampiňóny sú z 90% zložené z vody, takže určite nepotrebujú dodatočnú vlhkosť.

Existuje aj dosť nezvyčajný spôsob, ako vyčistiť šampiňóny múkou – jednoducho ňou posypte huby a potom odstráňte prebytok špongiou, obrúskom alebo priamo rukami. Múka tu zohráva úlohu abrazíva, ktoré pomôže odstrániť nečistoty z povrchu.

Musím šampiňóny pred varením na panvici uvariť?

Šampiňóny vôbec nevyžadujú dlhodobú tepelnú úpravu, pretože rástli na čistom mieste a neabsorbovali nič zbytočné. Okrem toho sa môžu vo všeobecnosti jesť surové! Preto nie je potrebné tieto huby pred vyprážaním variť.

Metódy krájania

Spôsob krájania šampiňónov závisí od jedla, ktoré pripravujete. Napríklad sa krájajú na plátky na pizzu, hubové rezance atď.
Spôsob krájania šampiňónov závisí od jedla, ktoré pripravujete. Napríklad sa krájajú na plátky na pizzu, hríbové rezance a pod. (Shutterstock/FOTODOM)

Ak sa vám nepodarilo kúpiť malé šampiňóny, nebuďte naštvaní, len nakrájajte čiapky veľkých exemplárov na menšie kúsky. Mimochodom, stonky týchto húb sú tiež celkom jedlé, ale majú inú štruktúru, takže môžu byť zmrazené a potom pridané do mletého mäsa, polievky alebo duseného mäsa.

Spôsob krájania vždy závisí od jedla, ktoré pripravujete. Napríklad pre julienne, vyprážané mäso s hubami alebo omeletu sa čiapky zvyčajne nakrájajú na stredné kocky. Na dusenie alebo polievku ich nakrájajte na 48 dielov. A na pizzu, hubové rezance, vyprážané zemiaky so šampiňónmi – plátky s hrúbkou 3 mm.

Niekedy na omáčky, hubový kaviár alebo iné nátierky na sendviče sa šampiňóny nakrájajú na veľmi malé kocky.

Kuracia polievka so šampiňónmi a rezancami

Sama o sebe je kombinácia ľahkého vývaru, kuracieho mäsa a zeleniny absolútna výhra. A keď sa k zmesi pridajú šampiňóny a rezančeky, výsledkom je polievka s veľmi jasnou a bohatou chuťou!

Kuracia polievka so šampiňónmi a rezancami
Kuracia polievka so šampiňónmi a rezancami (gastronom.ru)

Čas varenia: 45 min + 5 min

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

• kuracie stehná – 500 g

• šampiňóny – 200 g

• zemiaky – 200 g

• mrkva – 100 g

• cibuľa – 100 g

• vermicelli – 70 g

• sójová omáčka – 2 polievkové lyžice. l.

• petržlen – 4 vetvičky

• rastlinný olej na vyprážanie

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• soľ

1. Pripravte kuracie stehná, odrežte prebytočný tuk a v prípade potreby odstráňte kožu. Vložte kurča do hrnca, pridajte 1,6 litra vody a priveďte do varu na miernom ohni.

2. Znížte teplotu na minimum a pridajte trochu soli. Mrkvu ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovice a pridáme na panvicu spolu s petržlenovou vňaťou. Nohy varte 30 minút, pričom z vývaru pravidelne odstraňujte penu.

3. Mrkvu a petržlen vyberieme z vývaru (už ich nebude treba). Hotové kura preložíme na tanier a necháme mierne vychladnúť. Mäso oddelíme od kostí a rozoberieme na malé kúsky.

4. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Malé šampiňóny necháme v celku a veľké nakrájame na plátky. Zohrejte suchú panvicu a šampiňóny opečte, kým zo všetkých strán nezhnednú. Potom pridajte rastlinný olej a po 1 minúte pridajte cibuľu. Smažte, miešajte, kým sa cibuľa nestane transparentnou.

5. Zemiaky nakrájame na kocky s rozmermi 1,5 x 1,5 cm Vývar privedieme do varu a pridáme zemiaky. Varte na miernom ohni za občasného miešania asi 5 minút.

6. Do polievky pridáme huby osmažené s cibuľou a varíme 3 minúty. Pridajte rezančeky, dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a varte, kým sa rezančeky úplne nerozvaria. Vypnite teplo.

7. Kuracie kúsky vráťte do polievky a pridajte sójovú omáčku a korenie. Necháme prikryté postáť asi 5 minút. Polievku nalejeme do misiek a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Namiesto rezancov môžete použiť akýkoľvek iný druh krátkych cestovín – podľa vašej chuti. Na obale si však určite prečítajte, ako dlho ich treba variť. Potom budete vedieť správne vypočítať, kedy do polievky pridať cestoviny, aby neostali surové a nerozvarili sa na kašu.

MIMOchodom

V budúcnosti je lepšie túto polievku zohriať po častiach, pričom potrebné množstvo nalejete do hrnca alebo malého hrnca. Takto rezance nerozvaríte do kašovitého stavu.

Čo robiť, aby vyprážané šampiňóny nestmavli

Okamžite urobme rezerváciu – niekedy čerstvé šampiňóny stmavnú, pretože dlho ležali alebo boli nesprávne skladované. Ak je farba huby na prestávke stále svetlá, môže sa jesť, ale ak je tmavá ako zvonka, huba sa pokazila a treba ju vyhodiť.

Pri varení huby tiež stmavnú, ale z úplne iného dôvodu, ktorý nemá nič spoločné s ich čerstvosťou. Ak vám to prekáža, stačí počas varenia pridať trochu citrónovej šťavy alebo len trochu kyseliny citrónovej. V tomto prípade zostanú šampiňóny svetlé.

Mám mrazené huby pred vyprážaním rozmraziť?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Ak ste šampiňóny zmrazili sami a ste si úplne istí ich kvalitou, môžete jednoducho odstrániť prebytočný ľad a huby okamžite umiestniť na vyhrievanú panvicu, odpariť všetku tekutinu a potom smažiť do mäkka. Upozorňujeme, že by ste nemali pridávať príliš veľa šampiňónov naraz. V tomto prípade teplota v panvici prudko klesne a výrobok sa začne skôr dusiť ako smažiť.

Ak ste si kúpili šampiňóny v obchode alebo na trhu, je lepšie ich najskôr rozmraziť jemným spôsobom – na úplne hornej polici chladničky na niekoľko hodín. Vložte huby do cedníka, ktorý naopak vložte do hlbokej misy. Je to potrebné, aby kvapalina vytvorená počas procesu odmrazovania stekala dole. Ale ak ste si istí dodávateľom a výrobcom, predbežné rozmrazovanie možno zanedbať.

Ako smažiť šampiňóny

Na varenie na panvici sú ideálne malé, stredné alebo nakrájané na 2 kusy.6 dielov veľkých exemplárov. Najskôr dobre rozohrejte panvicu a vhoďte do nej malú dávku šampiňónov. Upozorňujeme, že v tejto fáze nemusíte pridávať žiadny olej ani soľ! Smažte huby na vysokej teplote, miešajte, kým sa výsledná kvapalina neodparí. Teraz môžete priliať trochu oleja, dobre premiešať, počkať, kým sa vytvorí zlatohnedá kôrka, a nakoniec dosoliť. Zohrejte šampiňóny ešte o 12 minúty a ihneď odstavte z ohňa. Mimochodom, táto klasická metóda je vhodná nielen pre šampiňóny, ale aj pre iné pestované huby.

Pre jasnejšiu chuť môžete počas vyprážania pridať pár polievkových lyžíc dobrej sójovej omáčky alebo korenia: čerstvo mleté ​​biele a čierne korenie, provensálske bylinky, muškátový oriešok, bobkový list. Nezabudnite na čerstvý cesnak alebo cesnakovú soľ.

Ako nakladať šampiňóny

Malé šampiňóny sa zdajú byť špeciálne vytvorené pre všetky druhy marinád, pretože absorbujú chuť korenín a korenín ako špongia. Huby jednoducho utrite vlhkou handričkou alebo špongiou, vložte do čistej suchej nádoby a pridajte cibuľu, cesnak, klinčeky, zrnká korenia, horčičné fazuľky atď. Marinádu pripravte podľa chuti pomocou soli, cukru a octu (najlepšie prírodného) a nalejte ňou huby – doslova po 2.Už teraz si ich môžete vyskúšať na 3 hodiny.

Nakladané šampiňóny skladujte v chladničke nie dlhšie ako 78 dní, pokiaľ ich, samozrejme, domácnosť nezje v ten istý večer.

Ako piecť šampiňóny v rúre

Aby boli pečené šampiňóny čo najvoňavejšie a nie suché, pripravte si marinádu: rastlinný olej, cesnak, korenie, paprika, zázvor alebo iné korenie podľa chuti. Môžete pridať pár kvapiek sójovej omáčky alebo citrónovej šťavy. Klobúčiky šampiňónov bohato natrieme vzniknutou marinádou, potom poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na cca 10 minút. Presný čas závisí od veľkosti húb a vlastností rúry, ale v každom prípade by mali byť šampiňóny dobre opečené.

Pred pečením môžeme veľké huby naplniť ľubovoľnou plnkou podľa vlastného výberu.

Veľmi veľké šampiňóny môžete tiež naplniť a zapiecť v rúre, ale budete potrebovať viac času – až pol hodiny.

Čo sa týka húb portobello, tie majú skôr ploché okraje, takže plnenie takýchto húb je náročné – plnka môže vypadnúť. Je lepšie ich dať do marinády na 12 hodiny a potom grilujte alebo opekajte ako steaky. Ako marináda skvele poslúži sójová omáčka s čerstvým zázvorom a sezamovým olejom, teriyaki s cesnakom, či ghee so sušenými bylinkami.

Mimochodom, odporúčame vám uvariť v rúre jedno z najobľúbenejších a najobľúbenejších (v dobrom zmysle slova) jedál – šampiňóny so zemiakmi. Budete prekvapení, aké je to jednoduché!

Zemiaky nakrájame na veľké plátky, uložíme do zapekacej misy, posypeme olejom, soľou, korením, posypeme sušenými bylinkami, opatrne premiešame a vložíme do stredu rúry vyhriatej na 200 °C. Varte 30 minút, potom vyberte panvicu, pridajte malé alebo stredne veľké huby, predtým utreté špongiou a osušené papierovými utierkami. Opäť pokvapkáme olejom, premiešame a varíme ešte asi 10 minút. Rozdeľte jedlo na taniere a môžete podávať!

Ak pripravujete večeru…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik