Domáce vodkové likéry a ďalšie: tajomstvá a najlepšie kombinácie s bobuľami, orechmi, bylinkami

Domáce vodkové likéry a ďalšie: tajomstvá a najlepšie kombinácie s bobuľami, orechmi, bylinkami

Domáce vodkové likéry a ďalšie: tajomstvá a najlepšie kombinácie s bobuľami, orechmi, bylinkami

Lahodný alkohol nie je v dnešnej dobe lacný a je tak ťažké odoprieť si potešenie z pohára či dvoch chutnej tinktúry alebo aromatického likéru, najmä v zime… Naozaj milujem a vážim si tento biznis, vyrábam domáce tinktúry s vodkou a to nielen dlhé roky a som obklopený veľkým počtom ľudí, ktorí majú veľa svojich vlastných „tinktúr“. Poviem vám, ako vyrobiť zaujímavé tinktúry s rôznymi produktmi.

Domáce vodkové likéry

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Čo potrebujete na domácu tinktúru: základné princípy prípravy
  • Ako správne vylúhovať bobule a ovocie
  • Ako lúhovať orechy a bylinky
  • Ako vylúhovať pikantnú zeleninu
  • Top 10 kombinácií vodkových likérov
  • Recepty na tinktúry vodky
  • Čerešňová tinktúra s vodkou
  • Jablková tinktúra
  • Kedrovka: cédrová tinktúra s vodkou
  • Rýchla vodková tinktúra z bobúľ
  • Marhuľová tinktúra
  • Slivková tinktúra s vodkou

Mimochodom, je rozdiel medzi vodkovou tinktúrou a vodkovým likérom? Bolo raz, a významné. Tinktúry boli alkohol, ktorý absorboval šťavu a vôňu bylín, korenistej zeleniny a korenín. Do tinktúr sa nepridávalo žiadne sladidlo, alebo len veľmi málo. To znamená chren, korenie, luskáčik, konvenčný „Jägermeister“ alebo rižský balzam – tinktúry. Likéry sa vyrábali z ovocia a bobúľ s prídavkom cukru, cukru alebo iného sirupu, medu a niekedy korenia. Teda brusnicová, čerešňová, slivková, marhuľová, jahodová tinktúra a napríklad aj ríbezľové likéry. Ale teraz sa všetky tieto nápoje zvyčajne nazývajú tinktúry – nazvime to tiež, aby sme sa nezmýlili.

Predtým sa do tinktúr nepridávali sladidlá, preto sa im hovorilo horčiny. A likéry, ktoré boli vyrobené z ovocia a bobúľ s prídavkom cukru, cukru alebo iného sirupu alebo medu, sa považovali za sladké
Predtým sa do tinktúr nepridávali sladidlá, preto sa im hovorilo horčiny. A likéry, ktoré boli vyrobené z ovocia a bobúľ s prídavkom cukru, cukru alebo iného sirupu alebo medu, sa považovali za sladké

Čo potrebujete na domácu tinktúru: základné princípy prípravy

Na domácu tinktúru potrebujete silný alkohol s teplotou najmenej 38 °C a dochucovaciu prísadu: jeden alebo viac. Princíp je nasledujúci. Aby bol výsledok lúhovania uspokojivý (to znamená, že chuť a vôňa aditíva sa plne preniesli do nápoja), je potrebná jedna z dvoch vecí: buď dlhý čas lúhovania, alebo veľké množstvo arómy. Každá možnosť má svoje pre a proti. V prvom prípade musíte čakať veľmi dlho (v niektorých prípadoch až šesť mesiacov), ale nápoj sa ukáže ako lacný a dlhotrvajúci. Takéto dlhotrvajúce tinktúry doma prakticky nestratia chuť v priebehu času a nezhoršujú sa. V druhej možnosti môže byť tinktúra hotová do jedného dňa a bude mať veľmi silnú a atraktívnu vôňu. Keďže je však prísada potrebná vo veľkých množstvách (často presahuje objem alkoholu), môže byť dosť drahá – a vo väčšine prípadov sa prísada po precedení tinktúry nedá použiť: je bez chuti. Navyše, rýchle tinktúry zvyčajne nevydržia ani šesť mesiacov a zmenia sa na akési mumbo jumbo. A to je len taký malý smútok. Pri výbere receptu sa teda zamerajte na svoje ciele a zámery. Nejaké nálevy – povedzme s citrusovými plodmi, alebo s jesennými bobuľami – robím teraz, začiatkom jesene, s nadhľadom na Vianoce, 23. februára, 8. marca a na májové sviatky budúceho roka. A ďalšie – napríklad na jablkách či slivkách, ktoré niekedy naozaj nemajú kam ísť – bude potrebné zapiť pred Novým rokom.

Ach, zabudol som: pri rýchlom vylúhovaní sú domáce vodkové likéry obohatené o veľké množstvo ovocnej a bobuľovej šťavy a sila pôvodného alkoholu klesá 2-krát. To znamená, že ak ju nalejete vodkou, získate silu 18–22 °, s alkoholom 35–40 °. Neviem, či je to plus alebo mínus? U každého je to iné.

Ako správne vylúhovať bobule a ovocie

Maximálnu vôňu a chuť ovocia a bobúľ obsahujú ihneď po zbere a našou úlohou je ich „chytiť“ a držať. Najjednoduchší spôsob, ako extrahovať všetko chutné, je použiť cukor. Ak si myslíte, že ovocie nie je dosť dobré, môžete ho dokonca povariť s cukrom – dopadne to oveľa lepšie. Ak ste spokojní s kvalitou, môžete nakrájané ovocie a bobule posypať cukrom a nechať pustiť šťavu, potom zmiešať s alkoholom. Alebo jednoducho pridajte cukor alebo sirup do alkoholu súčasne s dochucovaním. Ovocie, a najmä bobule, je potrebné starostlivo triediť, aby ste nevynechali pokazené – môžu pokaziť chuť vašej tinktúry. Ale čo sa týka umývania… Ovocie dôkladne umyjem. A väčšinu bobúľ neumývam, pretože po umytí jednoducho nezostane nič z arómy malin, černíc, čučoriedok alebo jahôd. Baktérie aj tak zomrú v agónii pod vplyvom silného alkoholu a vy ich vytriedením rukami oslobodíte od stebiel trávy, ihličia a červov.

Ovocie, a najmä bobule, je potrebné starostlivo triediť: pokazené môžu pokaziť chuť tinktúry. V tomto prípade sa odporúča umývať iba ovocie, ale bobule po umytí nezostanú žiadnu chuť.
Ovocie, a najmä bobule, je potrebné starostlivo triediť: pokazené môžu pokaziť chuť tinktúry. V tomto prípade sa odporúča umývať iba ovocie, ale bobule po umytí nezostanú žiadnu chuť.

Ako lúhovať orechy a bylinky

Orechy (v škrupine aj v samotnej dužine) je potrebné lúhovať dlhodobo, minimálne 3 týždne. V tomto prípade je lepšie škrupiny dobre opláchnuť, vysušiť (aby ste sa zbavili prachu a prípadných nečistôt) a zahriať (pre maximálnu arómu). Všetky orechy pri lúhovaní vyvinú horkosť, takže na vyváženie je potrebný cukor alebo iné sladidlo. Množstvo cukru, ktoré budete potrebovať, je ťažké určiť od samého začiatku, preto nechajte prísady na 3/4 potrebného času a sirup pridajte až po uplynutí tejto doby.

S bylinkami je situácia zvyčajne úplne rovnaká. Ak chcete do tinktúry pridať výrazné koreniny – najmä klinčeky, aníz, bobkový list, škoricové tyčinky – pridajte ich na konci nálevu, v poslednom týždni alebo viac, súčasne so sladidlom.

Orechy je potrebné lúhovať aspoň 3 týždne a bylinky je lepšie pridať do tinktúry na konci prípravy súčasne so sladidlom.
Orechy je potrebné lúhovať aspoň 3 týždne a bylinky je lepšie pridať do tinktúry na konci prípravy súčasne so sladidlom.

Ako vylúhovať pikantnú zeleninu

Našou hlavnou pikantnou zeleninou na tinktúru je samozrejme chren. A s ním nemám ani tieň pochybností. Chren dodá alkoholu to najlepšie a to najhoršie z alkoholu odoberie do 24, maximálne 48 hodín. A potom začne opačný proces – a dostanete nepríjemný zápach, ktorý súčasne zapácha ako spálenina a neprané ponožky. Chren nelúhujem dlhšie ako 36 hodín, pre každý prípad. To isté so zázvorom. Ale feferónky v malom množstve (jedna malá paprika bez semien a medzistien na štandardnú 0,75 litrovú fľašu vodky) sa dá skladovať aj niekoľko mesiacov.

Doba starnutia infúzií s pikantnou zeleninou závisí od hlavnej zložky. Chren a zázvor je vhodné lúhovať najviac 2 dni. Horúca paprika sa môže uchovávať vo vodke niekoľko mesiacov
Doba starnutia infúzií s pikantnou zeleninou závisí od hlavnej zložky. Chren a zázvor je vhodné lúhovať najviac 2 dni. Horúca paprika sa môže uchovávať vo vodke niekoľko mesiacov

Top 10 kombinácií vodkových likérov

Ak vás nudí výroba jedného produktu, tu sú win-win kombinácie, ktoré vám prinesú ešte viac cti a rešpektu od vašich hostí (a čo je najdôležitejšie, bude sa vám to páčiť).

  • Jablká + škoricové tyčinky + citrónová kôra
  • Čerstvé brusnice + sušené brusnice + trochu rozmarínu
  • Broskyne + celý kardamón „škatuľky“
  • Slivky + trocha rumu + badián
  • Čierne ríbezle + pomarančové šupky
  • Malina + kôra z grapefruitu + ružová voda (len trochu!!! inak sa z toho stane osviežovač WC)
  • Chren + čerstvá uhorka + kôpor alebo kôprové semienka
  • Citrónová tráva + čerstvý zázvor + limetkové listy
  • Tymián + med + nové korenie + čierne korenie
  • Pálivá paprika + sladká paprika + trochu rasce

Recepty na tinktúry vodky

Čerešňová tinktúra s vodkou

Jedným z najobľúbenejších vodkových likérov a tinktúr medzi Rusmi je čerešňová tinktúra. Aj keď sezóna čerešní prešla, nie je potrebné sa rozčuľovať – ​​v obchodoch sú vždy mrazené čerešne a svoju prácu urobia o nič horšie ako čerstvé. A nemusíte ani odstraňovať semená!

Čerešňová tinktúra s vodkou
Čerešňová tinktúra s vodkou

  • 800 g mrazených vykôstkovaných čerešní
  • 0,75 l vodky
  • 200 g hnedého cukru
  1. Mrazené čerešne vložte do cedníka a vložte do misky s cukrom na dno. Prikryte a nechajte rozmraziť 8-10 hodín.
  2. Premiestnite bobule do pohára. Ak sa cukor v šťave vypustenej z čerešní nerozpustil, zmes mierne zohrejte, miešajte, kým sa nerozpustí a nalejte na bobule.
  3. Doplňte vodkou. Zatvorte veko a umiestnite na tmavé miesto na 1-3 mesiace.
  4. Pred podávaním precedíme najprv cez sitko, potom cez 6-8 vrstiev gázy alebo kávový filter.

Poradenstvo. Ak máte čerstvé čerešne, odstráňte semená, zasypte čerešne cukrom na 8-10 hodín a potom postupujte podľa receptu.

Jablková tinktúra

Apple tinktúra môže byť vyrobená s vodkou alebo alkoholom. V prvom prípade získate viac „dámske“ prevedenie so silou nie väčšou ako 30°. Pred použitím je lepšie zriediť alkoholický „jablkový strom“ na 40–42 °, inak skončíte s veľmi prenikavou zbraňou. Na riedenie sa zvyčajne používa destilovaná voda, ale úprimne povedané, môžete si vziať aj obyčajnú minerálku bez plynu, len kvalitnú.

Jablková tinktúra
Jablková tinktúra

  • 2 kg sladkých aromatických jabĺk
  • 1 liter vodky
  • 1 malý citrón
  1. Citrón umyte kefkou a osušte uterákom. Okrajovým nožom opatrne odrežte 5-7 prúžkov kôry, pričom dávajte pozor, aby ste nezobrali bielu časť. Vytlačte šťavu z citróna.
  2. Jablká dôkladne umyte a odstráňte všetky pokazené. Jablká náhodne nakrájajte na stredné kúsky. Nemusíte odstraňovať jadro, ak je to možné, vytraste semená. Jablká polejeme citrónovou šťavou.
  3. Vložte jablká a kôru do pohára a naplňte vodkou. Zatvorte ho a položte na tmavé miesto. Nechajte 3 mesiace, občas pretrepte. Pred podávaním preceďte cez 6-8 vrstiev gázy alebo kávový filter.

Poradenstvo. Ak jablká nie sú dostatočne sladké, tinktúru môžeme dochutiť cukrom alebo karamelovým sirupom, prípadne medom. Sladidlo zrieďte v časti tinktúry, nechajte 1 deň, potom pridajte sladkú tinktúru do hlavného množstva a premiešajte.

Kedrovka: cédrová tinktúra s vodkou

Cédrová tinktúra s vodkou alebo alkoholom bola vždy obľúbeným nápojom nielen pre obyvateľov Sibíri, kde rastú stromy potrebné na získavanie orechov, ale aj na celom zvyšku územia našej obrovskej vlasti. Výroba píniových orieškov nie je náročná, ale je lepšie dodržať technológiu – aspoň z pohľadu prípravy píniových orieškov. Ak ste ich nezbierali sami, určite ich poriadne umyte.

Kedrovka: cédrová tinktúra s vodkou
Kedrovka: cédrová tinktúra s vodkou

  • 200 g píniových orieškov v škrupine
  • 0,75 l vodky
  • 50 g tmavohnedého cukru
  • 50 ml pitnej vody
  1. Orechy namočte na 1 hodinu do veľkého množstva vody pri izbovej teplote, potom opláchnite a sceďte v cedníku. Nechajte úplne vyschnúť.
  2. Rúru predhrejeme na 250°C na 20 minút a vypneme. Plech vystelieme papierom na pečenie a v tenkej vrstve rozložíme píniové oriešky. Vložte do rúry na 5-7 minút.
  3. Horúce orechy nasypte do pohára a ihneď zalejte vodkou. Kým zmes chladne, uvaríme si sirup z cukru a pitnej vody – cukor potrebujeme, aby sa rozpustil. Horúci sirup nalejte do nádoby s vodkou a orechmi a znova vychladnite.
  4. Zatvorte a umiestnite na tmavé miesto na 1 mesiac. Preceďte cez…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik