Egrešový a malinový džem
K receptu
Egrešový a malinový džem si vyžaduje jemný prístup. Hlavnou črtou je, že bobule týchto záhradných plodín sa veľmi líšia textúrou. Z tohto dôvodu je takmer nemožné uvariť džem tak, aby v ňom zostali bobule oboch druhov nedotknuté. Ale existuje niekoľko prístupov. Niekto melie egreše a vo vzniknutom pyré uvarí celé maliny, iný naopak maliny melie a egreše nechávajú vcelku. Je tu, samozrejme, táto možnosť: všetko zmiešať, rozdrviť a povariť s cukrom. Ale na takúto maškrtu, hoci lahodnú, nie je potrebný žiadny recept. Náš recept ponúka rovnaký jemný prístup k bobuľovým plodom, ktorý sme spomenuli na začiatku. Práca je namáhavá, ale nie náročná a výsledok bude úžasný.
zložitosť: priemer Kalórie: 116,00 kcal/porcia Porcie: 40 varenie: 50 min Pridať. čas: 4 hodiny Použité: 0,28 g/0,11 g/28,96VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 40 PORCIÍKustovnica 1 kgMalina 500 gCukor 1 kg Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Egreše roztriedime a umyjeme. Odstráňte všetky nečistoty a odrežte všetky chvosty bobúľ pomocou nožníc na nechty. Vyberte príliš zrelé bobule, ak nejaké existujú, a odložte zvlášť. Zvyšné bobule prepichnite špáradlom alebo vidličkou.
Egrešový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 2
Napichané egreše vložte do panvice, v ktorej budete variť džem. Pridajte cukor a premiešajte. Počkajte, kým egreše dajú šťavu a cukor sa začne rozpúšťať.
Egrešový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 3
Maliny roztriediť. Celé, pevné bobule odložíme bokom. Príliš zrelé a pokrčené egreše spolu s prezretými pomelieme v mixéri alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Egrešový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 4
Bobuľovú hmotu prepasírujeme cez sitko a tuhé časti poriadne vytlačíme. Všetky semená by mali zostať v sitku a miska bude mať jemné, hladké, krémové pyré.
Egrešový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 5
Pridajte bobuľové pyré do panvice s egrešmi v cukrovom sirupe, dobre premiešajte a dajte panvicu na oheň. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
Egrešový a malinový džem (gastronom.ru)
Krok 6
Do panvice pridáme celé maliny a džem povaríme 2-3 minúty. Necháme vychladnúť a dáme späť na oheň. Varte 5-7 minút a nalejte do sterilizovaných pohárov. Zatvorte a nechajte na zimu.
Egrešový a malinový džem (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Egrešový a malinový džem je sám o sebe veľmi aromatický, no môžete si doň pridať obľúbené korenie. Je lepšie neexperimentovať so všetkým džemom naraz. Skúste do pripraveného horúceho džemu pred vírením pridať rôzne koreniny: do jednej nádoby badián, do druhej tyčinku škorice, do tretej pár púčikov klinčekov.
MIMOchodom
Pomery bobúľ a cukru pre egrešový a malinový džem sú veľmi ľubovoľné. Vôbec nie je potrebné brať dvakrát toľko egrešov ako malín. Naopak, na maliny sa môžete zamerať pridaním trochy zeleného kustovnice pre pikantnosť.