Pečená cuketa chutí lepšie ako mäso pečené v rúre: 8 rýchlych a jednoduchých receptov

Pečená cuketa chutí lepšie ako mäso pečené v rúre: 8 rýchlych a jednoduchých receptov

Pečená cuketa chutí lepšie ako mäso pečené v rúre: 8 rýchlych a jednoduchých receptov

Cuketa chutí lepšie ako mäso – to si povie každý, kto sa ju pokúsi uvariť podľa nášho receptu. Teraz sa cuketa predáva vo veľkom na každom rohu. Môžu sa vyprážať, dusiť, dávať surové alebo nakladané do šalátov, robiť z nich rolky, konzervovať na zimu a oveľa viac. Ale hlavná vec je, že cuketu je možné piecť v rúre rôznymi spôsobmi. Táto zelenina má pórovitú štruktúru a pri vyprážaní absorbuje veľa oleja, ale tomu sa dá vyhnúť pri pečení.

Pečená cuketaO čom budeme hovoriť v článku:Cuketa v rúre s paradajkami a syromCuketa s tvarohomCuketa plnená kozím syromFrittata s cuketou v rúreCuketový kastról s kyslou smotanou Cuketové tyčinky v chrumkavej poleve Cuketa s paradajkami, tvarohom a orechmiCuketa s chrumkavou kôrkou

Cuketa a cuketa sú dokonalým základom mnohých jedál. Prakticky nemajú svoju výraznú chuť, no zároveň ich jemná pórovitá dužina pohltí chute všetkých ostatných ingrediencií, ktoré pri príprave pokrmu použijete. Vo všeobecnosti je ťažké vybrať produkt, s ktorým by sa cukety nekombinujú, pretože sa pripravujú so všetkým, čo im príde pod ruku. S rybami, mäsom, hydinou, divinou, inou zeleninou, syrom, mliečnymi výrobkami a dokonca aj ovocím.

Existuje veľa možností na varenie cukety v rúre. Zelenina sa plní pozdĺžnym rozrezaním na dve polovice alebo priečne na niekoľko častí a časť dužiny sa odstráni, aby sa nahradila inými prísadami. Mimochodom, odstránená dužina sa často používa aj na mleté ​​mäso. Cuketa sa tiež nakrája na tenké ploché plátky a používa sa ako vrstva (ako cesto na lasagne) medzi ostatné zložky misky. Cuketa je tiež strúhaná a zmiešaná v tejto forme s ostatnými prísadami, aby sa vytvorili chutné kastróly alebo dokonca kotlety. Čo keby ste nakrájali cuketu na plátky hrubé 1?1,5 cm alebo dlhé tyčinky, marinujte v jasnom korení a pridajte len trochu aromatického oleja a potom jednoducho pečte v rúre, získate ideálne samostatné jedlo alebo ľahkú prílohu k uspokojivejšej hlavnej ingrediencii.

V našom výbere nájdete 8 rýchlych a jednoduchých receptov na cuketu pečenú v rúre, ktoré určite nenechajú nikoho ľahostajným a potešia vás aj vašich blízkych.

Cuketa v rúre s paradajkami a syrom

Cuketa s paradajkami je top kombinácia augustovej zeleniny v jednom jedle. A tiež pridajte smotanový syr, ktorý sa topí z tepla rúry. To však nie je všetko. Chceli sme spestriť tradičné obľúbené produkty niečím žiarivým a výrazným. Napríklad kúsky opraženej slaniny. Od prvých minút pečenia cukety v rúre sa kuchyňou šíri taká vôňa, že sa rodina pribehne opýtať: Kedy to bude hotové? Skontrolované!

Cuketa v rúre s paradajkami a syrom
Cuketa v rúre s paradajkami a syrom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • cuketa – 3 ks.
  • smotanový syr (alebo akýkoľvek syr, ktorý sa dobre topí) – 150200 g
  • feferónka červená – 1 ks.
  • slanina – 80 g
  • zelená cibuľa – 23 pierka
  • mäsité paradajky – 3-4 ks.
  • olivový olej
  • červený vínny ocot – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Zapnite rúru na predhriatie na 170 °C. Slaninu nakrájame na kúsky a opražíme na suchej panvici, kým jemne nezhnedne. Odstráňte na papierovú utierku.
  2. Papriku prekrojíme na polovicu, zbavíme semienok a nasekáme nadrobno. Nakrájajte zelenú cibuľu. Paradajky nakrájame na plátky.
  3. Cuketu prekrojíme na polovicu a stred vyškrabeme lyžicou, čím si pripravíme priestor na plnku. Zo všetkých strán pokvapkáme olejom a vnútro cukety dochutíme soľou a korením.
  4. Syr zmiešame so slaninou, cibuľou a korením. Podľa chuti pridáme soľ a mleté ​​čierne korenie. Naplňte cuketu a navrch poukladajte plátky paradajok.
  5. Vložte cuketu do pekáča a vložte do predhriatej rúry. Cuketu so syrom a paradajkami pečieme v rúre 3040 min. Ak chcete podávať, nakrájajte cuketu na kúsky priečne alebo šikmo.

Užitočné rady

Na cuketu zapečenú so syrom a paradajkami v rúre potrebujete malé, silné, mladé cukety s nezrelými semienkami.

Mimochodom

Slanina v tomto jedle sa dá ľahko nahradiť akoukoľvek varenou údenou klobásou. Bude potrebné ho jemne nasekať a vyprážať na panvici rovnakým spôsobom, len o niečo menej času, inak sa kúsky klobásy môžu stať tvrdými.

Cuketa s tvarohom

Plnená cuketa pečená v rúre s tvarohom je skvelá chuťovka, ktorá poteší vás aj vaše deti. Tieto cukety sa môžu podávať ku všetkým jedlám – raňajkám, obedu, popoludňajšiemu olovrantu a večeri.

Cuketa s tvarohom
Cuketa s tvarohom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • cuketa alebo cuketa – 4 ks.
  • tvaroh – 200 g
  • cibuľa – 2 ks.
  • cesnak – 2 strúčiky
  • mäta – 4 vetvičky
  • rastlinný olej – 4 lyžice. l.
  • mletý kmín – 1 lyžička.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Opláchnite cuketu. Každú rozrežte diagonálne na 2 priečne polovice. Opatrne odstráňte časť dužiny, pričom steny nechajte 0,7 cm hrubé.
  2. Cibuľu a cesnak ošúpte, nakrájajte a smažte 4 minúty na panvici v 2 polievkových lyžiciach. l. zahriaty olej. Pridáme nakrájanú dužinu z cukety. Varte za stáleho miešania 3 minúty. Dochutíme soľou a korením a odstavíme z ohňa.
  3. Zmesou naplníme cuketovú zmes a pokvapkáme zvyšným olejom. Cuketu položíme na vystlaný plech alebo zapekaciu misu a podlejeme 1 šálkou vody. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 20 minút.
  4. Mätu umyte, osušte, rozdeľte na lístky a nasekajte. Nasekanú mätu zmiešame s tvarohom, pridáme kmín, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame.
  5. Vyberte cuketu z rúry a nechajte ju mierne vychladnúť, doslova 5 minút. Pripravený tvaroh natrieme na cuketu a ihneď podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Cuketu môžete prekrojiť na 2 pozdĺžne polovice. To uľahčí odstránenie časti dužiny, ale pokrm bude vyzerať menej pôsobivo.

Mimochodom

Počas praženia cibule a cesnaku môžeme do plnky pridať slaninu alebo uvarenú údenú klobásu. Len jemne nasekajte akúkoľvek mäsovú prísadu a snažte sa vylúhovať časť tuku, ktorá sa potom spolu s olejom vpije do dužiny cukety.

Cuketa plnená kozím syrom

Cuketa a syr sú jednoducho stvorené jedna pre druhú. Preto je cuketa pečená v rúre so syrom a najmä s kozím syrom len rozprávkou na vašom stole! Toto predjedlo môže byť prílohou alebo samostatným jedlom. Ideálne je podávať tieto cukety s pohárom dobrého vína.

Cuketa plnená kozím syrom
Cuketa plnená kozím syrom

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • cuketa – 6 ks.
  • šampiňóny – 500 g
  • kozí tvaroh – 200 g
  • dlhozrnná ryža – 160 g
  • paradajka – 1 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • cesnak – 2 strúčiky
  • petržlen – 3 vetvičky
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ
  1. Opláchnite a ošúpte cuketu, vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 7 minút.
  2. Šampiňóny umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejte rastlinný olej a na miernom ohni opečte cibuľu, cesnak a šampiňóny 10 minút.
  3. Cuketu scedíme v cedníku a prekrojíme na polovice. Pomocou čajovej lyžičky z nich odstráňte jadrovník a nasekajte ho nadrobno. Paradajky umyte a nakrájajte na malé kocky. Do hrnca s hubami a cibuľou pridajte nakrájanú dužinu z cukety a paradajky, prikryte pokrievkou a varte 3 minúty. Odstráňte z tepla.
  4. Kozí syr vyberte z obalu a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte zvyšné prísady do hrnca a jemne premiešajte.
  5. Rúru predhrejeme na 210°C. Polovičky cukety naplníme pripravenou plnkou, uložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a pečieme v rúre 8–10 minút.
  6. Medzitým uvaríme ryžu vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Petržlenovú vňať umyjeme, nasekáme a zmiešame s ryžou. Podávajte cuketu na stôl s ryžou ako prílohu.

Poznámka pre hostiteľku

Pre tieto cukety so syrom môžete použiť akýkoľvek syr, hlavná vec je, že je kombinovaný s hubami. A to je väčšina polotvrdých a mäkkých syrov. Vyskúšajte variť cuketu s mozzarellou, goudou, suluguni atď.

Mimochodom

A huby v tomto predjedle môžu byť použité nielen šampiňóny. Medzi tie najdostupnejšie v obchode zoženiete lišajníky, nameko, hlivu ustricovú, šitake, ale aj zmes mrazených lesných.

Frittata s cuketou v rúre

Frittata je talianska omeleta, ktorá vyzerá ako otvorený koláč, pretože sa pripravuje z veľkého množstva prísad a je veľmi nadýchaná. Ak hľadáte recept na rýchlu cuketu v rúre, toto jedlo vás nepochybne poteší. Je ideálny na raňajky a popoludňajšie občerstvenie. A táto cuketová frittata sa pripravuje len pol hodiny, takže vám to nezaberie veľa času.

Frittata s cuketou v rúre
Frittata s cuketou v rúre

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • cuketa – 2 ks.
  • vajcia – 6 ks.
  • strúhaný parmezán – 80 g
  • cesnak – 3 strúčiky
  • cibuľa – 1 ks.
  • rastlinný olej – 4 lyžice. l.
  • nasekané listy bazalky – 2 polievkové lyžice. l.
  • soľ
  1. Cuketu nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olejov Pridajte cibuľu, smažte ju 2 minúty. Pridajte cuketu a cesnak, varte ďalšie 4 minúty. Jemne osolíme, preložíme na hlboký tanier a odložíme.
  2. Vajíčka zľahka rozšľaháme, pridáme polovicu parmezánu a bazalku. Vmiešame cuketu.
  3. Rúru predhrejeme na 180°C. Zapekaciu misu vymastíme zvyšným olejom a nalejeme do nej vaječnú zmes. Na vrch posypte zvyšný syr. Pečieme 10 minút bez pokrievky. Podávajte horúce.

Poznámka pre hostiteľku

Do tejto cuketovej frittaty môžete pridať mnoho ďalšej zeleniny: paradajky, papriku, baklažán atď. A okrem zeleniny sú ideálnym doplnkom šampiňóny a slanina.

Mimochodom

Kým sa rúra predhrieva, pripravíte si suroviny na toto jedlo. Najskôr do vymastenej zapekacej misy poukladáme tenké plátky zemiakov v jednej vrstve a vložíme do rúry. Potom na takmer hotové zemiaky poukladáme zvyšok surovín a pečieme podľa receptu. Potom bude mať vaša frittata naspodku tenkú, chrumkavú zemiakovú kôrku.

Cuketový kastról s kyslou smotanou

Zelenina v ukrajinskej kuchyni je milovaná nie menej ako jedlá z mäsa a rýb. Aj keď možno táto láska pramení z nevyvrátiteľného faktu: zelenina slúži ako vynikajúca príloha k mäsu a rybám! Zdá sa nám však, že taký cuketový kastról, varený v rúre, nevyžaduje nič iné ako dobrú kyslú smotanu. No a paradajkový šalát s aromatickým slnečnicovým olejom.

Cuketový kastról s kyslou smotanou
Cuketový kastról s kyslou smotanou

Na prípravu 6-8 porcií potrebujete:

  • cuketa – 1,5 kg
  • mlieko – 200 ml
  • cibuľa – 1 ks.
  • rastlinný olej
  • krupica – 4 lyžice. l.
  • cukor – 2 lyžičky.
  • vajcia – 2 ks.
  • sušienky – 1 polievková lyžica. l.
  • kyslá smotana na podávanie
  • soľ
  1. V prípade potreby cuketu ošúpeme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, pridáme studené mlieko, privedieme do varu a na miernom ohni varíme do mäkka 10–20 minút podľa druhu cukety.
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a na miernom ohni za stáleho miešania smažte do zlatista 10 minút.
  3. Uvarené cukety rozklepeme na kašu spolu s mliekom, v ktorom sa varili….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik