Ako osláviť medové kúpele

Ako osláviť medové kúpele

Ako osláviť medové kúpele

Tradične sa oslavuje 14. august Medové kúpele. Predpokladá sa, že v tom čase už včely doniesli peľ, plásty sú úplne naplnené medom a včelári ich musia konečne „orezať“. Ako každý iný ľudový kresťanský sviatok, aj Medový Spasiteľ vždy sprevádza široká hostina, na ktorú sa jedlá pripravujú a jedia podľa určitých pravidiel. Po prvé, musia obsahovať med, to sú perníky, perníky, chudé palacinky s medom, medový kvas a medovina. Po druhé, musia byť rýchli, pretože hneď po tom, ako začne Medový Spasiteľ Gurmán – prísny dvojtýždňový pôst Nanebovzatia. Po tretie, musí sa s nimi zaobchádzať s priateľmi a susedmi. Vybrali sme pre vás pôstne sviatočné jedlá, ktoré sa ľahko pripravujú do Medových kúpeľov.

Ako osláviť medové kúpele O čom budeme hovoriť v článku:PP palacinky bez vajec a mliekaMarcipánové poleno Pečené jablká s figamiJablkový perník podľa starej receptúrySbiten

PP palacinky bez vajec a mlieka

Tradičným jedlom na sviatočný stôl sú pôstne palacinky s medom a sezónnym ovocím, na ktoré je august taký bohatý. Vďaka kombinácii škorice, medu a vanilky sú tieto palacinky neuveriteľne chutné.

PP palacinky bez vajec a mlieka
PP palacinky bez vajec a mlieka

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • múka – 320 g
  • mletá škorica – 1/2 lyžičky.
  • prášok do pečiva – 3,5 lyžičky.
  • soľ – na špičke noža
  • jemný cukor – 2-3 lyžičky.
  • rastlinné mlieko – 500 ml
  • vanilkový extrakt – 1/2 lyžičky.
  • pitná voda – 2-3 lyžice. l.
  • rastlinný olej – 3 lyžice. l. + ešte trochu na vymastenie panvice
  • bobule na servírovanie – podľa chuti
  • med na servírovanie – podľa chuti
  1. Cesto na PP palacinky pripravíme bez vajec a mlieka. Múku, mletú škoricu, prášok do pečiva a soľ preosejeme cez jemné sitko do veľkej misy. Pridajte cukor a premiešajte.
  2. Rastlinné mlieko nalejte do malej misky. Pridajte vanilkový extrakt a pitnú vodu. Miešajte lyžičkou, kým zmes nebude mať homogénnu konzistenciu.
  3. Spojte tekuté a suché zmesi na cesto na palacinky. Za týmto účelom pomaly, tenkým prúdom nalejte mlieko do múky za stáleho miešania vidličkou alebo veľkým šľahačom. Ak ostanú malé hrudky, tak áno.
  4. Nalejte rastlinný olej. Znova premiešame metličkou. Cesto necháme 15 minút pri izbovej teplote, aby sa lepok v múke rozvinul a palacinky sa počas pečenia nerozpadli.
  5. Zahrejte panvicu s hrubým dnom (najlepšie liatinovú) a namažte ju rastlinným olejom. Cesto naň nalievame po malých častiach a opekáme palacinky z oboch strán.
  6. Hotové palacinky uložíme na tanier a uložíme na teplé miesto. Roztopte med v mikrovlnnej rúre. Umyte a osušte bobule. Hotové PP palacinky podávame s lesným ovocím, pokvapkané medom.

Marcipánové poleno

Toto poleno je čistým príkladom pôstneho sviatočného jedla. Sladká, aromatická, ľahká, pretože obsahuje len oriešky, sušené ovocie, hrozno a med.

Marcipánové poleno
Marcipánové poleno

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • lúpané surové mandle – 200 g
  • cukor – 200 g
  • sušené marhule – 300 g
  • vlašské orechy – 100 g
  • med – 50 g
  • malé hrozno bez semien – 200 g
  1. Vložte mandle do vriacej vody na 1-2 minúty. Vložte do cedníka a odstráňte šupku z orechov. Jadrá umyjeme a za stáleho miešania opekáme 10–15 minút na suchej rozpálenej panvici. Orechy pomelieme v mixéri, kým nevzniknú pyré.
  2. Z cukru a 2 lyžice. l. Hustý sirup povarte na miernom ohni s vodou (kým sa cukor úplne nerozpustí). Do sirupu pridáme nasekané mandle a za stáleho miešania zahrievame 3-4 minúty. Zmes položte na rovnú misku, prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Prejdite cez mlynček na mäso.
  3. Sušené marhule umyjeme a sparíme vo vriacej vode. Rozdrvte 200 g sušených marhúľ v mixéri, kým nevznikne pyré. Nasekajte vlašské orechy nožom. V hrnci zmiešame pyré zo sušených marhúľ a vlašské orechy. Pridajte med a zahrievajte za stáleho miešania 3-4 minúty. Umyte hrozno, odstráňte bobule z vetvy.
  4. Obdĺžnikovú panvicu prikryte potravinovou fóliou. Na spodok poukladáme celé sušené marhule, potom jednu tretinu marcipánovej hmoty. Uložíme naň polovicu sušenej marhuľovej kaše s orechmi.
  5. Hrozno poukladáme na hrubú vrstvu a prikryjeme druhou tretinou marcipánu.
  6. Potom pridajte zvyšné pyré zo sušených marhúľ a orechov a zvyšný marcipán. Formu zakryte fóliou a vložte ju do chladničky na 4-5 hodín. Vyberte marcipán z formy, otočte ho na tanier a odstráňte fóliu.

Pečené jablká s figami

Toto jedlo používa tri absolútne biblické produkty – jablko, med a figy (aka figovníky a figovníky). A chutí úplne božsky.

Pečené jablká s figami
Pečené jablká s figami

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • veľké zelené jablká Granny Smith – 4 ks.
  • sušené figy – 70 g
  • sušené datle – 2 ks.
  • píniové oriešky – 2 lyžice. l.
  • mletá škorica – 1 lyžička.
  • zázvorový prášok – 1 štipka
  • med
  1. Figy namočíme na 10 minút do teplej vody. Potom vodu scedíme, figy osušíme a spolu s datľami nakrájame. Zmiešajte sušené ovocie, orechy, škoricu a zázvor.
  2. Odstráňte jadrovník z vrchnej časti jabĺk bez toho, aby ste jablko úplne prerezali. Pomocou ostrej lyžice veľmi opatrne odstráňte časť dužiny zvnútra bez toho, aby ste poškodili steny jablka. Jablká napicháme zo všetkých strán špáradlom, aby pri pečení nepraskli.
  3. Naplňte jablká zmesou sušeného ovocia a orechov. Každé jablko zabaľte do fólie, pričom navrchu nechajte otvorenú malú dierku. Jablká pečieme v rúre predhriatej na 180°C do mäkka, asi 25 minút. Podávame teplé, teplé alebo studené, s medom.

Jablkový perník podľa starého receptu

Korizhka je veľký mäkký perník, ktorého cesto sa miesi bez vajec a maslo sa ľahko nahrádza rastlinným olejom. Za starých čias sa perníky vyrábali veľmi veľké: až 1,5 metra v priemere, aby sa dali pohodlne prepravovať na veľké vzdialenosti.

Jablkový perník podľa starého receptu
Jablkový perník podľa starého receptu

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • múka – 4 šálky
  • cukor – 2 šálky
  • hrozienka – 1 šálka
  • škorica – 1 lyžička.
  • štipka soli
  • veľké jablká – 2 ks.
  • vanilkový cukor – 1 lyžička.
  • prášok do pečiva – 2 lyžičky.
  • vlašské orechy – 1 šálka
  • olivový olej – 1 šálka
  1. Jablká umyjeme a nahrubo nakrájame. Vložte do hrnca s 1 litrom vody, priveďte do varu a varte 10 minút. Odstráňte z tepla, prikryte a nechajte úplne vychladnúť. Vývar precedíme cez sitko, odmeriame 3 šálky. Jablká a zvyšný vývar použite na iné jedlá.
  2. Hrozienka umyte a orechy nasekajte nožom na stredné strúhanky. V hrnci na miernom ohni zohrejeme maslo s cukrom a soľou. Miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Pridajte hrozienka a orechy. Zalejeme jablkovým vývarom. Dobre premiešame a varíme 2-3 minúty. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť, kým sa nezohreje.
  4. Múku preosejeme s práškom do pečiva, škoricou a vanilkovým cukrom. Do maslovo-orechovej zmesi nasypeme múku a vymiesime cesto.
  5. Cesto vložte do obdĺžnikovej zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie, povrch zarovnajte a vložte do rúry predhriatej na 180 °C na 45 minút. Ak vrch začne horieť, prikryte perník ďalším listom pergamenu. Horúci perník môžeme namočiť do zvyšného jablkového vývaru a medu. Za týmto účelom pridajte do vývaru 1 polievkovú lyžičku. l. med, položte na mierny oheň a zahrievajte, miešajte, kým sa med úplne nerozpustí. Na povrchu perníka robíme časté vpichy vidličkou a zalejeme pripravenou zmesou. Prikryte listom pergamenu a nechajte vychladnúť. Potom nakrájajte na porcie.

Sbiten

No a čo by to bol za ruský sviatok bez sbitenu! Tento horúci, korenistý nápoj dokáže zatočiť hlavou lepšie ako akýkoľvek alkohol.

Sbiten
Sbiten

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • biely med – 1 pohár
  • balená voda – 6 pohárov
  • suchá mäta – 2 lyžičky.
  • čerstvý koreň zázvoru – 1 cm
  • škorica – 1 tyčinka
  • klinčeky – 3 púčiky
  1. Med zrieďte v zohriatej studni, pramenitej alebo balenej vode. Dajte na mierny oheň, pridajte mätu, zázvor, škoricu a klinčeky.
  2. Med s korením priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte 15 minút, pričom opatrne zbierajte penu.
  3. Hotový sbiten precedíme a podávame horúce.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #dovolenka #med #Medové kúpeleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik