Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie K receptu

Čerešňový kompót, pripravený na zimu bez sterilizácie, je dokonale skladovaný, ak dodržiavate všetky pravidlá podrobne opísané v našom receptúre. Nie je na tom však nič extrémne. Čerešne len dobre umyte, odstráňte poškodené, zavárajte poháre (len ich treba veľmi opatrne spracovať!), vložte do nich ovocie a cukor, zalejte vriacou vodou a zrolujte. A tiež – starostlivo ho zabalíte do teplej deky, ako milované dieťa! A to nie je len vtipný detail: tento proces zabezpečuje dlhodobú tepelnú úpravu, ktorá zaručuje dlhodobé skladovanie čerešňového kompótu bez akejkoľvek sterilizácie.

zložitosť: ľahko Kalórie: 104,58 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 30 min Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,33 g/0,21 g/25,48PrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍČerešňa 500 gGranulovaný cukor 250 gVoda 2,5 l1 plechovka s objemom 3 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si nádobu na kompót. Dôkladne ho umyte sódou bikarbónou a opláchnite. Sterilizujte akýmkoľvek pohodlným spôsobom. Povarte pokrievku vo vode päť minút.

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie
Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)

Krok 2

Pripravte si čerešne. Opatrne opláchnite pod tečúcou vodou a položte na papierové obrúsky, aby sa čerešne vysušili. Pretrieďte a odstráňte poškodené ovocie.

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie
Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)

Krok 3

Nalejte vodu do veľkého hrnca a priveďte do varu. Vložte čerešne do horúcej sterilizovanej nádoby. Pridajte cukor. Nalejte vriacu vodu až po vrch.

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie
Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)

Krok 4

Nádobu ihneď uzavrite vekom. Potom ho vezmite chňapkami a jemne ho povaľujte na utierke položenej na stole, aby sa cukor rozpustil.

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie
Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)

Krok 5

Prevráťte nádobu s čerešňovým kompótom na zloženú utierku. Prikryte hrubou prikrývkou alebo kobercom. Čerešňový kompót necháme úplne vychladnúť (môže to trvať deň aj viac).

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie
Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)

Krok 6

Nádobu s kompótom umiestnite do chladničky alebo jednoducho na chladné a tmavé miesto. Konzervovaný čerešňový kompót s kôstkami možno skladovať asi rok bez sterilizácie.

Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie
Čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Čerešňový kompót možno pred podávaním zriediť dobrou pitnou vodou: nápoj tak bude osviežujúci, menej sladký a samozrejme menej kalorický.

MIMOchodom

Je možné pripraviť takýto čerešňový kompót na zimu bez sterilizácie pohárov? Neodporúčali by sme to! Faktom je, že podľa tohto receptu nie sú čerešne podrobené dôkladnému tepelnému spracovaniu, takže mikroorganizmy, ktoré prežijú na stenách nesterilizovaných pohárov, môžu prípravky zničiť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik