Najlepšie prílohy k nugetkám
Dnes chceme hovoriť o najlepších prílohách na nugety, ktoré si môžete ľahko pripraviť doma. Navyše si povieme ako o tradičnej prílohe k týmto lahodným kúskom kuracích pŕs v chrumkavej poleve – hranolčekoch, tak aj o veľmi nezvyčajnej, napríklad fazuľovej s parmezánom a quinoa.
O čom budeme hovoriť v článku:Prečo potrebujú nugety prílohu Ktorá príloha je zdravšia k nugetám Hranolky k nugetám Príloha z ryže Pšenový šalát z bulguru so zeleninou Zeleninový guláš Príloha z quinoy Fazuľa na nugety S akou omáčkou podávať nugety
Prečo nugety potrebujú prílohu?
Na túto otázku máme 3 odpovede naraz. Po prvé, aby bol obed s nugetami uspokojivejší, a po druhé, aby ich telo lepšie vstrebalo. A do tretice, len aby vám to, samozrejme, lepšie chutilo! S čím vôbec ješ kuracie nugetky? Keď hovoríme o zariadeniach rýchleho občerstvenia, hneď sa nám vybavia hranolky. A bez ohľadu na to, čo kto hovorí o takejto vysokokalorickej kombinácii, je nepravdepodobné, že niekedy vyjde z módy.
Ak túto klasiku odignorujeme, potom môžeme prísť s ďalšími zaujímavými prílohami k nugetkám. Koniec koncov, kuracie mäso je produkt, ktorý sa hodí k obilninám, strukovinám, hubám a zelenine. Dokonca je ťažké nájsť takú, ktorá sa bude v spoločnosti tohto vtáka cítiť nepríjemne. Nugetky preto pokojne doplňte ryžou a pohánkou, quinou a jačmeňom, bulgurom a fazuľou, cícerom a hráškom, ale aj čerstvou, dusenou či pečenou zeleninou. Mimochodom, o niečo neskôr dáme recepty na prílohy, ktoré sú originálne a ľahko sa pripravujú. No, ktorý z nich je najchutnejší, posúďte sami
Ktorá príloha je k nugetkám zdravšia?
Zeleninové tyčinky sú jednou z najzdravších príloh nielen k nugetkám (Shutterstock/FOTODOM)
Ale táto otázka je už dosť vážna, hodná premyslenej diskusie. Čokoľvek si človek môže povedať, nugety v zásade nie sú najzdravšie jedlo, preto by sme ich neodporúčali jesť každý deň. Ale ak tieto chrumkavé kuracie prsty občas zaradíte do rodinného jedálnička, nič zlé sa vášmu zdravému telu nestane. A ak budete nugety podávať so „správnou“ prílohou, budú výborne stráviteľné a urobia vo vás len príjemné dojmy.
Na prvé miesto v zozname najužitočnejších príloh pre nugety dáme zeleninové tyčinky. Recept na ich prípravu je jednoduchý: mrkvu, stonkový zeler, čerstvú uhorku, sladkú papriku nakrájajte na tenké dlhé plátky a podávajte s chrumkavým kuracím mäsom. Zelenina prispeje k lepšiemu tráveniu nugetov, ktoré sú pre telo dosť ťažké, a obsah kalórií v miske s takouto prílohou sa veľmi nezvýši.
Druhé miesto dáme šalátom z čerstvej zeleniny a byliniek. Čokoľvek máte najradšej! Len prosím, obliekajte si šaláty rastlinným olejom, nie majonézou. V tomto prípade sa zlepší stráviteľnosť nugetiek a neskôr vás už nebudú trápiť nepríjemné pocity v žalúdku. Vhodný je aj zeleninový prívarok doplnený aromatickými bylinkami. Bude to veľmi chutné a opäť ľahké!
Na tretie miesto z hľadiska „zdravosti“ môžete umiestniť obilniny a strukoviny. V prvom prípade je lepšie uprednostniť hnedú ryžu, pohánku, jačmeň, quinou: obsahujú veľa živín cenných pre telo. Ak cereálie doplníte zeleninou a bylinkami, výsledok bude úplne fantastický.
Teraz poďme ku konkrétnostiam. Tu je 5 receptov na prílohy k nugetkám, ktoré by ste si určite mali všímať.
Hranolky na nugetky
Chutné a chrumkavé hranolky si ľahko pripravíte aj doma, ak dodržíte všetky pokyny v našom recepte. Zdá sa, že v tejto veci nie je nič zložité, ale existuje dostatok dôležitých jemností. Aspoň toto: rastlinný olej v panvici musí dosiahnuť určitú teplotu, inak sa vám o chrumkavej kôrke na zemiakoch ani nesníva.
Hranolky na nugety (Vydavateľstvo Gastronom LLC)
20 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• zemiaky – 1 kg
• rafinovaný rastlinný olej na vyprážanie
• soľ
1. Zemiaky ošúpeme. Zaoblené kúsky na všetkých stranách odrežte, aby ste vytvorili obdĺžnikový blok. Nakrájajte ho pozdĺžne na 1 cm hrubé plátky, potom každý na 1 cm hrubé plátky.
2. Zemiaky opláchneme a vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou (malo by jej byť veľa, aby v nej kocky voľne ležali). Na strednom ohni priveďte vodu do varu. Znížte teplotu na minimum a varte zemiaky 2 minúty. Scedíme v cedníku, necháme vyschnúť a vychladnúť.
3. Zemiaky rovnomerne rozložíme na podnos a vložíme na 20-30 minút do mrazničky. V dôsledku tohto postupu sa na zemiakoch počas vyprážania vytvorí chrumkavá kôrka.
4. Pripravte si hlbokú, širokú panvicu s hrubým dnom. Nalejte do nej olej, aby ste vytvorili vrstvu vysokú 10 cm.
5. Panvicu položte na vysoký oheň a olej zohrejte na 190°C. Zemiaky po častiach ukladáme do oleja a opečieme zo všetkých strán do zlatista. Hotovú zmes položte na papierové utierky, aby absorbovali prebytočný tuk.
MIMOchodom
Hranolky sú rovnaké jedlo, ktoré nevydrží nielen skladovanie, ale ani dlhý pobyt na stole. Skúste si to teda načasovať tak, aby ste rezne opražili a hneď zjedli.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak nemáte teplomer, môžete skontrolovať teplotu fritézy nasledovne. Do rozpáleného oleja vložíme kocku bieleho chleba. Ak sa uvarí do zlatista za 30 sekúnd, fritéza je pripravená.
Ryžová príloha
Ryža s cuketou a hlivou je dizajnová príloha: jej ingrediencie možno obmieňať podľa želania. Namiesto zmesi bielej a divokej ryže použite napríklad jednu z nich. A cuketu môžete nahradiť sladkou paprikou a doplniť ju zeleným hráškom alebo kukuricou.
Ryžová príloha (My Magnet)
30 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• biela dlhozrnná ryža – 120 g
• divoká ryža – 120 g
• hliva alebo šampiňóny – 150 g
• cuketa – 200 g
• cibuľa – 1 ks.
• cesnak – 2 strúčiky
• petržlen – 2 vetvičky
• rastlinný olej – 4 lyžice. l.
• soľ
• mleté čierne korenie
1. Do panvice pridajte oba druhy ryže. Zalejte 350 ml horúcej vody, osoľte a na prudkom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum, panvicu prikryte a duste 15 minút. Ryžu niekoľkokrát premiešame vidličkou. Prikryté necháme na teplom mieste 10 minút.
2. Hlivu alebo šampiňóny nakrájame na plátky, cuketu na pásiky, cibuľu na pierka. Na panvici zohrejte rastlinný olej a smažte cibuľu 3 minúty. Pridajte huby a cuketu. Dochutíme soľou a korením a varíme 7 minút.
3. Ryžu zmiešame so zeleninou a hubami, pridáme nasekaný cesnak a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Jemne premiešame a podávame s nugetkami.
MIMOchodom
Pri varení ryže dbajte na to, aby sa neprevarila a nepremenila na kašu: príloha by sa mala drobiť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak absolútne nechcete pridávať cesnak do ryže, pretože jeho vôňa a chuť sú príliš silné, nerobte to: aróma petržlenu bude úplne stačiť.
Bulgurový šalát so zeleninou
Podobný šalát sa pripravuje v mnohých krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky. Jedlo nepredstiera, že je obzvlášť sofistikované, ale zároveň je čerstvé, aromatické a uspokojujúce. Šalát sa, samozrejme, dá jesť aj samostatne, ale ako príloha k nugetkám sa výborne hodí.
Bulgurový šalát so zeleninou (Foto užívateľa, autor receptu)
20 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• bulgur – 150 g
• paradajky – 2 ks.
• uhorka – 1 ks.
• cesnak – 1 strúčik
• petržlen – 1 vetvička
• kôpor – 1 vetvička
• mäta – 1 vetvička
• zelená cibuľa – 1 stonka
• olivový olej – 3 lyžice. l.
• citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
• soľ
• mleté čierne korenie
1. V hrnci zohrejte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej. Pridajte bulgur a za stáleho miešania smažte na strednom ohni asi 10 minút. Zalejte 300 ml horúcej vody a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 10 minút.
2. Zelenú cibuľku, petržlenovú vňať, kôpor a mätu dôkladne umyte, potom dobre osušte papierovou utierkou. Jemne nakrájajte (odstráňte hrubé stonky kôpru a petržlenu).
3. Vychladnutý bulgur zmiešame s pripravenou zeleninou, cesnakom, zelenou cibuľkou, kôprom, petržlenovou vňaťou a mätou vo veľkej mise. Soľ a korenie podľa chuti. Miešajte.
4. Na omáčku zľahka vyšľaháme citrónovú šťavu s olivovým olejom. Omáčkou prelejeme turecký šalát s bulgurom a premiešame. Nechajte 2 hodiny a potom podávajte. Môžete posypať píniovými orieškami.
MIMOchodom
Tento šalát sa dá pripraviť nielen s bulgurom, ale aj s kuskusom či dokonca quinoou. V druhom prípade bude jedlo obohatené o hodnotné rastlinné bielkoviny a horčík.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Do tohto šalátu môžete pridať viacfarebnú sladkú papriku: príloha bude vyzerať veľmi malebne.
Zeleninový guláš
Tento guláš je zjednodušenou verziou francúzskeho ratatouille, ktorého ingrediencie sa zvyčajne nakrájajú na kolieska, potom sa krásne poukladajú do formy a pečú sa v rúre. V našom prípade sa zelenina jednoducho dusí na sporáku, pričom sa navzájom absorbujú chute a vône.
Zeleninový guláš (Shutterstock/FOTODOM)
40 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• baklažán – 1 ks.
• červená paprika – 1 ks.
• žltá paprika – 1 ks.
• cuketa – 1 ks.
• zeleninový vývar – 3 lyžice. l.
• mrkva – 1 ks.
• cibuľa – 1 ks.
• rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
• cherry paradajky – 200 g
• sušený tymián – 1/2 lyžičky.
• soľ
• mleté čierne korenie
1. Baklažán nakrájame na kolieska, potom na plátky. Posypte soľou, nechajte 15 minút pôsobiť, potom opláchnite a vyžmýkajte.
2. Mrkvu a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Sladkú papriku po odstránení semienok nakrájajte na plátky. Nakrájajte aj cuketu. Paradajky umyte a nakrájajte na štvrtiny.
3. Baklažány opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán. Pridajte cibuľu, mrkvu a papriku. Varte na strednom ohni 6 minút.
4. Pridáme cuketu a paradajky. Dochutíme tymianom, soľou a korením. Zalejeme vývarom a na miernom ohni dusíme 12 minút.
UŽITOČNÉ RADY
Zeleninový guláš môžeme podávať s nugetami teplý, teplý alebo studený. Zamerajte sa na svoj vkus!
MIMOchodom
Ak chcete, aby bol guláš chutnejší, pridajte doň 5 minút pred tým, ako bude hotový, strúčik cesnaku pretlačený lisom.
Quinoa príloha
Quinoa obsahuje veľa rastlinných bielkovín, vlákniny a približne 11 % dennej hodnoty železa potrebnej pre dospelého človeka. A ak túto obilninu skombinujete s pečenou zeleninou, ako sme to urobili my, získate neskutočne zdravú prílohu, ktorá je ideálna aj na nugetky.
Quinoa príloha (My Magnet)
35 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• quinoa – 200 g
• veľká sladká paprika – 3 ks.
• tymián – 2 vetvičky
• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.
• maslo – 3 lyžice. l.
• soľ
• sójová omáčka na podávanie
1. Rúru so zapnutým grilom predhrejeme na 200°C. Papriky prekrojíme na polovicu, semienka odstránime priečkami. Položte kožou nahor pod gril a pečte do zuhoľnatenia 15 až 20 minút. Vložte papriku do misy, prikryte fóliou, ochlaďte a ošúpte.
2. Quinou dôkladne opláchnite prstami vo viacerých vodách. Vložte do hrnca s hrubým dnom, pridajte olivový olej a premiešajte. Naplňte horúcou vodou, priveďte do…