Sušené paradajky: ako ich variť a čo s nimi neskôr
Sušenie paradajok na slnku bolo vynájdené samozrejme tam, kde je veľa paradajok a veľa slnka – v Stredomorí. Postupom času, z jednoduchých zimných zásob, sa sušené paradajky zmenili na prírodnú pochúťku, hoci teraz v 60% prípadov nie sú varené na slnku, ale v bežnej rúre.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ktoré paradajky sú vhodné na sušenie?
- Ako pripraviť paradajky na sušenie
- Ako vylepšiť budúce sušené paradajky
- Ako sušiť paradajky v rúre
- Ako sušiť paradajky na slnku
- Tipy na prípravu sušených paradajok
Ktoré paradajky sú vhodné na sušenie?
Hlavnou vecou pri sušení paradajok je kvalita buničiny. Mal by byť hustý, mäsitý a malo by v ňom byť čo najmenej vody. To znamená, že ideálna odroda paradajok na sušenie na slnku je slivka, alias „smotanová“, alias roma a najlepšia odroda je San Marzano. Bežné slivkové paradajky domácich odrôd ako „chio-chio-san“ alebo „buyan“ patria v sezóne k najlacnejším.
Ďalšou možnosťou – oveľa drahšou, ale nemenej úspešnou – sú takzvané paradajky „Baku“. Keďže sú okrúhle a nie podlhovasté, len ich treba inak strihať. Mnohí naši priatelia, ako napríklad úžasná Miriam Ben-Sander, autorka knihy „Gastronoma“ o židovskej domácej kuchyni, používajú cherry paradajky, ale musia byť husté a mäsité.
Ako pripraviť paradajky na sušenie
Príprava paradajok nie je náročná, ale vyžaduje si čas. Aby ste to nestratili príliš aktívne, je lepšie vykonať proces v sérii.
Séria 1: Pripravte si pracovnú plochu pokrytím niekoľkými vrstvami papierových utierok; lyžička s ostrou hranou alebo nôž nôž a miska na „odpad“.
Séria 2: Všetky slivkové paradajky prekrojte pozdĺžne na polovicu (okrúhle na 4 kusy).
Séria 3: vyzbrojení lyžicou odstráňte semená z každého plátku spolu s tekutinou a vložte do misky. Paradajky položte reznou stranou nahor na uteráky.
Epizóda 4: Vnútro každej paradajky dobre osoľte a otočte reznou stranou nadol na papierové utierky. Nechajte prebytočnú tekutinu odtiecť 20-30 minút.
Séria 5: Plechy na pečenie vysteľte papierom na pečenie a zľahka ho pomažte olivovým olejom.
Ak je v dome okrem vás ešte niekto nažive, môžete do rôznych epizód priradiť rôznych pracovníkov. Premení inak nudný proces na zábavný rodinný čas.
Paradajky pripravené na sušenie
Ako vylepšiť budúce sušené paradajky
Samotné sušené paradajky sú veľmi chutná vec, no stále potrebujú jeden produkt, ktorý im dodá noblesu. Toto je extra panenský olivový olej. Nastriekajte ním vnútro paradajok (predtým je možné každú polovicu odstránenú z papierovej utierky dodatočne vysušiť novou papierovou utierkou, ale je to úplne voliteľné). Do každej polovice môžete pridať nejaké dochucovadlo (pozri Tipy a triky). Vždy pridám tenký plátok cesnaku.
Ako sušiť paradajky v rúre
Zapnite rúru, nastavte teplotu na 60–90 °C: môžete použiť konvekčný režim alebo len zdola nahor. Vložte plechy na pečenie s paradajkami dovnútra, zatvorte dvierka a zabudnite na ne asi 3 hodiny, čím nižšiu teplotu nastavíte, tým dlhšie budú paradajky prirodzene sušiť, ale tým dlhšie bude výsledok uložený.
Keďže u mňa aj tak nevydrží dlhšie ako týždeň, nastavil som na 95°C. Po 3-4 hodinách skontrolujte, ako sa im darí. Vysychá príliš rýchlo? Potom musíte znížiť teplotu. je to dokonca? Potom treba plech otočiť o 180 °C. Paradajky sušte týmto spôsobom 4 až 12 hodín, v závislosti od kvality paradajok, teploty rúry a vašich osobných preferencií.
Neviem presne poradiť ohľadom pripravenosti. Pozrite sa, ako vyzerajú plátky paradajok a vyskúšajte ich. Napriek tomu ich nie je potrebné sušiť, kým sa nestanú papierovými – budú, samozrejme, dlho skladované, ale potom ich budete musieť pred použitím namočiť.
Paradajky sušené v rúre
Ako sušiť paradajky na slnku
V prítomnosti skutočného slnka (to znamená od rána do večera, s minimálnou vlhkosťou a teplotou vzduchu nie nižšou ako 30 ° C) urobte všetky rovnaké prípravy, položte paradajky na stojany alebo podnosy vyložené papierovými utierkami, prikryte gázu, ak tam sú osie muchy, a dajte ju von. Musíte ho otočiť aspoň raz za 4 hodiny. Len čo slnko začne zapadať, prineste ho do domu a ráno ho znova uhaste. A znova to otočte. Pripravenosť sa určuje rovnakým spôsobom – zrakom a chuťou.
Ako skladovať sušené paradajky
Sušené paradajky je možné skladovať obyčajné vo vrecku Ziploc v chladničke po dobu 2-10 týždňov v závislosti od stupňa suchosti alebo vložiť do dózy.
Najchutnejšie sušené paradajky sú tie zaliate olivovým olejom. Alebo lahodnú slnečnicu. Ale dá sa to samozrejme vylepšiť, ak vám nevadí vaše predchádzajúce úsilie. S pridaním byliniek, cesnaku a možno aj olív, kôry, čili a iných príjemných chutí.
Je tu jedno „ale“: keďže v paradajkách stále zostáva tekutina – a kombinácia vody a oleja počas dlhodobého skladovania môže viesť k najvážnejším problémom – existujú dve východiská. Prvým je uložiť ho nie príliš dlho (týždeň, maximálne dva) do chladničky a zjesť. Po druhé: používajte iba dôkladne vysušené produkty, vložte ich do sterilizovanej nádoby, pasterizujte vo vodnom kúpeli 30-40 minút – a pre každý prípad uchovávajte v chladničke.
Dobrí pomocníci v boji proti mikróbom sú už dlho známi, môžete ich pridať – soľ a ocot. Morská soľ, červené víno alebo balzamikový ocot, biely aj čierny.
Mimochodom, keď paradajky v olivovom oleji ležia v chladničke, olej zhustne – a je úplne chutné natrieť sa na čierny chlieb. A ak rozšľaháte celý obsah nádoby s olejom a všetkými prísadami v mixéri, získate nádherné paradajkové pesto.
Sušené paradajky v olivovom oleji
Tipy na prípravu sušených paradajok
Keď paradajky „sedia“ v rúre, uvoľňuje sa z nich veľa tekutiny. Veľa tekutiny. A je vysoká pravdepodobnosť, že väčšina, ktorá sa sústredí na dvere zvnútra, pretečie do medzery a vytvorí na podlahe kaluž úžasnej veľkosti.
- Pod dvierka rúry položte niekoľko vrstiev papierových utierok alebo jednoduchej handry na podlahu.
Ak paradajky nie sú príliš chutné:
- Pred sušením ich posypte dovnútra, ale až po osolení trochou hnedého cukru. To neuveriteľne zlepšuje chuť.
Ak chcete dať sušeným paradajkám špeciálnu chuť, môžete k nim pridať počas sušenia alebo priamo do pohára:
- rozmarín + cesnak
- tymián + mäta + bobkový list
- pálivá čili paprička (treba ju sušiť spolu s paradajkami, olúpať od semienok a blán a nakrájať na niekoľko častí) + med
- zázvor + cesnak + šalotka
- citrónová tráva + listy kafírovej limetky
- rybia omáčka + sušené krevety (veľmi cool, ale nie pre každého)
Bruschetta so sušenými paradajkami
Čo robiť so sušenými paradajkami okrem ich konzumácie. Čítajte tu.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #prípravky #sušené paradajky #Marianna OrlinkováSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach