Tatarák a vzácny steak: odborníci na výživu vysvetľujú nebezpečenstvo surového mäsa – poznámka pre labužníkov

Tatarák a vzácny steak: odborníci na výživu vysvetľujú nebezpečenstvo surového mäsa – poznámka pre labužníkov

Vyprážanie nepomáha

Tatarák, carpaccio a vzácny steak. V poslednej dobe si jedlá zo surového mäsa získavajú čoraz viac sŕdc. Je možné ich jesť bez ujmy na zdraví, uviedla publikácia Russian Seven.

V skutočnosti je vzácny steak len názov. Steak na vašom stole nebude krvácať, pretože pochádza z jatočného tela zvieraťa na bitúnku. To, čo sa na kuse stredne vzácneho mäsa javí ako krv, je v skutočnosti mäsová šťava. Sčervená vďaka proteínu myoglobínu, ktorý reaguje s kyslíkom.

Niektorí ľudia veria, že nedostatočne tepelne upravené mäso môže byť nebezpečné, pretože môže obsahovať parazity. Ale toto je bežný omyl. Parazity skutočne môžu byť v mäse, ale tepelná úprava ich nezabije. Preto, ak bolo zviera infikované, jeho mäso sa nemôže jesť, aj keď je dobre vyprážané.

Surové mäso má mnoho výhod. Čím menej tepelnej úpravy prejde, tým viac užitočných látok v nej zostane: aminokyseliny, vitamíny a ďalšie dôležité prvky. Telo ich navyše vstrebe oveľa lepšie ako pri porovnaní s dobre prepečeným steakom.

Odborníci na výživu tvrdia, že vzácne mäso je nízkokalorické a zasýti na dlhý čas. Nebude to ťažké na trávenie, pretože takéto mäso obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú tráveniu.

Predtým sme vám povedali, prečo by ste si mali dať cesnak každý večer pod vankúš: výsledok vás prekvapí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik