Ako sa hash brown líši od hash brown a ako ich variť

Ako sa hash brown líši od hash brown a ako ich variť

Ako sa hash brown líši od hash brown a ako ich variť

Zemiakové hashbrowns sa stali populárnymi v Spojených štátoch na samom konci 19. storočia s príchodom veľkého počtu emigrantov z Európy. Veľmi jednoduché na prípravu jedla, plnka a lacné Čo ešte treba, aby sa začala pripravovať v každej kaviarni?

Ako sa hash brown líši od hash brown a ako ich variť

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Pôvod hashbrown
  • Hashbrown a hash brown: ako sa líšia a ako sú podobné
  • Ako pripraviť hashbrowns
  • Aké zemiaky sú najlepšie pre hash Browns?
  • Aký tuk použiť na hashbrowns
  • Čo môžete pridať do zemiakov na hashbrowns?
  • Je možné upiecť hashbrowns?
  • Aké omáčky možno podávať s hashbrowns?
  • Tradičný hashbrown recept od American Diner
  • Hash brown ako v McDonalde
  • Hašhnedý kastról so slaninou, vajcami a zeleninou

Pôvod hashbrown

Americké hashbrowns (hláskované hash brown) majú po celom svete veľa blízkych príbuzných: švajčiarske rösti a slovanské palacinky, írske boxties a zemiakové wafle, český bramborak a židovské latkes, švédsky potitisbullar, ako aj rôzne zemiakové placky, ktoré sa nachádzajú v takmer všetky európske kuchyne. Slovo „hash“ prišlo do angličtiny z francúzštiny (hacher znamená „sekať“). A hnedá v angličtine je „brown“ alebo „toasted“. Pečené nakrájané zemiaky toto je hash brown.

Hashbrown a hash brown: ako sa líšia a ako sú podobné

Draniki, na rozdiel od hashbrowns, sa zvyčajne podávajú ako nezávislé jedlo
Draniki, na rozdiel od hashbrowns, sa zvyčajne podávajú ako nezávislé jedlo

Zo všetkých vymenovaných jedál je nám, samozrejme, najbližšie porovnanie hashbrowns so zemiakovými plackami. Draniki sa odtiaľ objavili v slovanských kulinárskych kultúrach z Európy. S najväčšou pravdepodobnosťou z nemeckej kuchyne, len o niečo skôr, okolo 30. rokov 19. storočia. Majú rovnakú hlavnú zložku ako hashbrowns. strúhané zemiaky. A spôsob varenia smaženie na panvici. Tu končia podobnosti a začínajú rozdiely.

Základná hash brown obsahuje iba zemiaky, tuk a soľ. A zemiakové placky môžu obsahovať veľa prísad (v jednoduchej verzii sú zvyčajne vajcia a múka alebo škrob). Do cesta na zemiakové placky sa často pridáva nastrúhaná cibuľa, nasekaný cesnak, masť, huby, niekedy aj mäso.

Po vyprážaní sa palacinky môžu piecť v hrncoch v kyslej smotane alebo s rôznymi druhmi mäsa. Hashbrown sa vždy podáva priamo z panvice.

Draniki môže byť hlavným jedlom, hashbrown vždy neodmysliteľnou súčasťou, najčastejšie raňajok: s vajíčkami, párkami alebo slaninou. Nechýba však ani hashbrown obed. potom sa podáva so zeleninovým šalátom, vyprážaným ružičkovým kelom, zelenými fazuľkami a údenými rybami.

Ako pripraviť hashbrowns

Technológia varenia Ďalší rozdiel medzi hnedými a hnedými. Draniki sa vyrábajú zo surových zemiakov a zemiaky na hashbrowns sa nastrúhajú na hrubom strúhadle a veľmi rýchlo sa uvaria vo vode s nízkou teplotou varu. Zemiaky by nemali byť úplne uvarené, ale mali by byť dostatočne mäkké, aby sa na panvici rýchlo uvarili. Aby ste sa vyhli prevareniu, najjednoduchším spôsobom je použiť túto metódu: strúhané zemiaky vložte do vriacej vody, znova priveďte do varu, ihneď vypnite a nechajte presne 8 minút.

Uvarené zemiaky sa vyberú štrbinovou lyžicou do nejakej plochej nádoby, aby sa rýchlo vysušili, potom sa osolia, zmiešajú s tukom a opražia. Najlepšie je použiť nepriľnavú panvicu, aby ste nemuseli pridávať viac oleja. Varte hashbrown na strednom ohni. Aby bola kôrka pekná a chrumkavá, panvica musí byť dobre rozohriata. V závislosti od hrúbky vrstvy hnedých zemiakov smažte 5 až 10–12 minút. Zemiaky neotáčajte, kým sa na dne nevytvorí pevná kôrka!

Tvar hashbrowns môže byť veľmi odlišný: palacinky (ako zemiakové placky), veľká palacinka, ktorá vyplní celú panvicu, alebo jednoducho vrstva zemiakov vyprážaných z oboch strán takmer bez tvaru. Ukladá sa na tanier podľa potreby, bez špeciálneho obradu.

Prečítajte si o tom, ako pripraviť dokonalé zemiakové placky tu.

Aké zemiaky sú najlepšie pre hash Browns?

Zemiaky s neutrálnou chuťou, drobivou textúrou a vysokým obsahom škrobu sú najlepšie pre hashbrowns.
Zemiaky s neutrálnou chuťou, drobivou textúrou a vysokým obsahom škrobu sú najlepšie pre hashbrowns.

V Spojených štátoch sú najbežnejšie používané zemiaky na hashbrowns zemiaky Russet alebo Idaho, ktoré majú neutrálnu chuť, sypkú štruktúru a vysoký obsah škrobu.

V Rusku existuje veľa takýchto odrôd, ak si kúpite na trhu spýtaj sa predajcov. A v obchode hľadajte zemiaky s nápisom „na kašu“.

Aký tuk použiť na hashbrowns

Možností je veľa. Najtradičnejší pre štáty tuk vytavený zo slaniny počas vyprážania. A je to naozaj veľmi chutné! Môžete však použiť akýkoľvek iný živočíšny tuk: tavenú masť, kačaciu alebo husaciu masť. A samozrejme ghee, maslo alebo zmes masla a rastlinného oleja. Nepotrebujete veľa tuku, ale ani nemusíte veľa šetriť, inak bude bez chuti.

Čo môžete pridať do zemiakov na hashbrowns?

Najjednoduchší a najúčinnejší doplnok cibuľa, je lepšie ju nastrúhať, aj keď ju môžete jemne nakrájať nožom. Skvelý je aj cesnak. Zemiaky môžete dochutiť paprikou alebo svanskou soľou namiesto bežnej soli, dochutiť čerstvo mletým čiernym korením alebo červenou paprikou, ak máte radi pikantné. Je lepšie nedávať zelenú (okrem zrelej zelenej cibule) do hashbrown. zhorí skôr, ako sa zemiaky vyprážajú.

Je možné upiecť hashbrowns?

Hashbrowns je ideálne vyprážať vo vaflovači, ale nemali by ste ich piecť.
Hashbrowns je ideálne vyprážať vo vaflovači, ale nemali by ste ich piecť.

odpoveď: asi nie. Ide o to, že v rúre so zapnutým grilom potrebujete veľmi dobre prepečenú kôrku, na túto kôrku urobíte celý hashbrown, nezostane mäkký stred.

Ale ak máte vaflovač, hashbrowns sa v ňom dobre vypráža! Na hashbrowns zmiešajte vo vaflovači namiesto časti tuku zemiaky s nastrúhaným tvrdým syrom.

Aké omáčky možno podávať s hashbrowns?

Budete sa smiať, ale najchutnejšie s hashbrownmi dobrý kečup. Aj keď môžete prísť s mnohými možnosťami:

kyslá smotana + jemne nakrájaná zelená cibuľa;

majonéza + nakrájané nakladané uhorky;

jogurt + mäta alebo koriandr;

matsoni + červená abcházska/gruzínska adjika.

Tradičný hashbrown recept od American Diner

Tradičné hashbrowns z americkej reštaurácie
Tradičné hashbrowns z americkej reštaurácie

Diner (v angličtine diner, nezamieňať s večerou „obed“ alebo „večera“) Ide o veľmi špecifický americký formát „cateringového zariadenia“. Nie kaviareň, aj keď vyzerá veľmi podobne, nie reštaurácia ani jedáleň. Toto je miesto, ktoré ponúka iba tradičné americké jedlo (hamburgery hlavná časť jedálneho lístka) a funguje od skorého rána a najčastejšie do neskorých hodín a niekedy aj 24/7. Diners vyzerajú veľmi podobne: zvyčajne je to podlhovastá miestnosť s oddelenými kabínkami pre stoly a dlhým barovým pultom. Ráno takmer každé raňajky (vajcia, slanina, párky, hríby) obsahuje veľkú porciu špeciálne vyprážaných zemiakov hashbrown.

4 porcie

Škrobové zemiaky – 600 g

Slaninový tuk, maslo alebo ghee – 2-3 lyžice. l.

Rafinovaný rastlinný olej – 3-4 lyžice. l.

Soľ

1. Pripravte si širokú stabilnú misku so studenou vodou Zemiaky votriete priamo do vody, aby nezhnedli, vďaka tomu bude hashbrown vyzerať oveľa chutnejšie. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

2. Postavte veľký (to je dôležitý) hrniec s vodou (2/3 panvice) na silný oheň a priveďte do varu. Zemiaky scedíme v cedníku a vložíme do vriacej vody. Počkajte, kým voda opäť vrie a vypnite oheň. Nezatvárajte veko. Zemiaky necháme v horúcej vode 8 minút.

3. Zemiaky sceďte v cedníku alebo ich pomocou veľkej štrbinovej lyžice vložte do širokej nádoby, aby mierne vychladli a vysušili.

4. Veľkú nepriľnavú panvicu s hrubým dnom položte na stredne vysokú teplotu. Nechajte panvicu zohriať, asi 2 minúty.

5. Zemiaky zmiešame so soľou a korením, zalejeme rozpusteným tukom a rastlinným olejom. Dôkladne premiešajte.

6. Umiestnite zemiaky na panvicu, aby ste vytvorili veľké placky s priemerom približne 12 cm a hrúbkou o niečo viac ako 1,5 cm. Smažte 3-4 minúty.

7. Pomocou širokej špachtle otočte hashbrowns. buďte opatrní, môžu sa rozpadnúť. Ak sa však rozpadnú, je to v poriadku, stačí ich vrátiť späť do chlebového chleba a smažiť pri znížení teploty na strednú teplotu 5 minút.

8. Ak sa ukáže, že hashbrowns sú kypré, otočte ich a smažte ďalšie 2 minúty. Ihneď podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Veľmi krásne hashbrowns získate, ak nastrúhate zemiaky pomocou kórejského strúhadla na mrkvu.

Mimochodom

Slaninový tuk možno nahradiť škvarenou masťou alebo kačacou masťou.

Hash brown ako v McDonald’s

Hash brown ako v McDonald's
Hash brown ako v McDonald’s

Pre hashbrowns McDonald’s» používa dextrózu extrahovanú z kukurice na zachovanie farby zemiakov. Vyprážané sú mrazené, ale doma ich môžete vyprážať aj na panvici, len na značnom množstve oleja. Namiesto dextrózy použite bežný cukrový sirup. Technológia vám neumožňuje rýchlo uvariť tieto hashbrowns, ale všetka tá práca stojí za to a môžete si vyrobiť a zmraziť veľa naraz na neskôr! Do zemiakov môžete pridať akékoľvek korenie podľa chuti, dobrá je najmä údená paprika a mletý sušený cesnak.

4 porcie

Škrobové zemiaky – 600 g

Ryžová múka – 40 g

Kukuričný škrob – 40 g

Suchý cibuľový prášok – 3 g (o niečo menej ako 1 lyžička)

Soľ

Čerstvo mleté ​​čierne korenie

Ľad

Rastlinný olej na vyprážanie

Pre cukrový sirup:

Cukor – 50 g

Voda – 50 ml

1. Pripravte si širokú misku s ľadovou vodou. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame priamo do ľadovej vody. Nechajte 1,5–2 hodiny, potom sceďte do cedníka a nechajte vodu odtiecť.

2. Na cukrový sirup zmiešajte cukor a vodu, priveďte do varu a povarte 1 minútu cukor by sa mal úplne rozpustiť.

3. Do hrnca nalejte 750 ml vody, priveďte do varu, nalejte 2 polievkové lyžice. l. cukrový sirup, soľ, pridajte zemiaky. Akonáhle voda opäť vrie, počítajte presne 3 minúty a vypnite oheň.

4. Zemiaky vložte do cedníka, nechajte vodu odtiecť, potom zvyšnú vodu vyžmýkajte, ale nesušte zemiaky by mali byť vlhké.

5. Zemiaky preložíme do misy a posypeme zmesou škrobu, ryžovej múky, cibuľového prášku, korenia a soli (ak je to potrebné). Dôkladne premiešajte rukami.

6. Pripravte si dosku, tácku alebo úplne rovnú misku mali by sa voľne a rovnomerne zmestiť do vašej mrazničky. Pridajte trochu rastlinného oleja a vyložte papierom na pečenie (olej pomôže papier uzavrieť). Na pripravený povrch pomocou akejkoľvek formy položte hashbrowns. približne 2 polievkové lyžice. l. zemiaková hmota každý a trochu utlmiť. Vyberte formu a vytvarujte hashbrown do oválu. Vložte do mrazničky aspoň na 3 hodiny.

7. V hlbokej panvici zohrejte olej na vyprážanie alebo polosmaženie na strednom ohni na 180°C. Po dávkach opečte hashbrowns z oboch strán do zlatista. Poukladáme na pokrčené papierové utierky, aby vypustil olej a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Zemiakovú hmotu na takéto hashbrowns treba miesiť ručne: najlepšie…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik