Egrešové želé na zimu

Egrešové želé na zimu

Egrešové želé na zimu K receptu

Egrešové želé na zimu je jednou z najlepších možností na prípravu prípravkov z tohto aromatického a chutného bobule. Egreše sú ideálne na želé: obsahujú veľa pektínu, ktorý pôsobí ako prírodné zahusťovadlo, takže príprava želé na zimu nevyžaduje pridávanie želatíny. To nielen urýchľuje a zjednodušuje proces, ale sprístupňuje egrešové želé aj prísnym vegetariánom. Tu je tiež dôležité pochopiť rozdiel medzi bežným želé a prípravou na zimu. Do bežného želé môžete pridať len trochu cukru a vody, plus obligátne želírovacie činidlo a máte ľahký, nízkokalorický dezert. Zimné želé je úplne iná záležitosť. Ide o pochúťku blízku džemu či marmeláde, no nie takú hutnú a menej sladkú. Náš recept vám umožňuje rýchlo a jednoducho pripraviť želé na zimu so zníženým množstvom cukru a bez vody.

zložitosť: ľahko Kalórie: 112,93 kcal/porcia Porcie: 30 varenie: 35 min Použité: 0,33 g/0,09 g/28,86KonzervovaniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 30 PORCIÍKustovnica 1,4 kgCukor 700 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Vložte egreše do misky s vodou, dôkladne opláchnite bobule a pozbierajte všetky zvyšky, ktoré vyplávajú na povrch. Potom preložte egreše do cedníka a opláchnite tečúcou vodou.

Egrešové želé na zimu
Egrešové želé na zimu (gastronom.ru)

Krok 2

Bez toho, aby ste odrezali „chvosty“ a „výlevky“ bobúľ, vložte ich do hrnca a rozmixujte na pyré pomocou mixéra. Nie je potrebné dosiahnuť úplnú homogenitu. Namiesto mixéra môžete použiť mlynček na mäso.

Egrešové želé na zimu
Egrešové želé na zimu (gastronom.ru)

Krok 3

Panvicu s rolovanými egrešmi položte na oheň, zmes priveďte do varu a potom varte na miernom ohni 5–7 minút. Vzniknutú penu môžete odstrániť, ak vám prekáža.

Egrešové želé na zimu
Egrešové želé na zimu (gastronom.ru)

Krok 4

Odstráňte panvicu zo sporáka a egrešovú hmotu pretrite cez sito bez toho, aby ste čakali na vychladnutie. Vyžmýkajte všetky zvyšky v sitku pomocou lyžice alebo špachtle. Mali by ste získať homogénne mäkké pyré bez semien alebo iných pevných inklúzií.

Egrešové želé na zimu
Egrešové želé na zimu (gastronom.ru)

Krok 5

Do hrnca s pyré z egrešov nasypeme cukor, dobre premiešame, aby sa všetok cukor rovnomerne rozložil a kastról postavíme na oheň. Zmes priveďte do varu a varte 1-2 minúty.

Egrešové želé na zimu
Egrešové želé na zimu (gastronom.ru)

Krok 6

Nalejte budúce želé z egrešov do pripravených sterilizovaných pohárov. Poháre zrolujte s viečkami a prikryte prikrývkou. Vychladnuté poháre skladujte na chladnom mieste.

Egrešové želé na zimu
Egrešové želé na zimu (gastronom.ru)

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pre náš recept na egrešové želé na zimu je vhodnejšie použiť zrelé egreše akejkoľvek odrody. Ak vezmete zelené nezrelé egreše, potom bude potrebné upraviť recept. Bobule najskôr uvarte vo vode, aby sa dali ľahko rozmixovať. Po druhé, pridajte viac cukru.

MIMOchodom

Egrešové želé na zimu je možné podľa potreby ochutiť. Pridajte napríklad vanilkový cukor. Počas varenia môžete do pyré pridať aj niekoľko čerešňových listov.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik