Halušky s kyslou kapustou
Halušky s kyslou kapustou — hit na domácom stole. Keby ste si kapustnicu aj sami kvasili — úžasné! Poslúži však aj osvedčený z obchodu. Trochu podusíme, pridáme štipku cukru — potrebné na vyváženie chuti a náplň je už pripravená.
O čom budeme hovoriť v článku:Cesto na halušky s kyslou kapustouPlnky na halušky s kyslou kapustouPodávané halušky s vyprážanou kyslou kapustou Halušky s kyslou kapustou a bravčovou masťou Halušky s kyslou kapustou a mletým mäsom Halušky s kyslou kapustou a hubamiLané halušky s kyslou kapustou
Ako všetky slané halušky, aj tie naše s kyslou kapustou prichádzajú s hotovou plnkou. Možno sú halušky tak pomenované práve preto, že plnka je už uvarená alebo vyprážaná. Ale v prípade kyslej kapusty ju ešte treba uviesť „do stavu“ — smažiť, dusiť.
Najprv cesto. Vyberte si svoj obľúbený alebo to, čo funguje najlepšie. Keďže halušky s kyslou kapustou môžu byť chudé, cesto sa dá pripraviť aj bez vajec. Iba voda, múka, soľ a rastlinný olej.
Cesto na halušky s kyslou kapustou
Cesto na halušky s kyslou kapustou
Cesto na halušky s kyslou kapustou
Na prípravu cesta potrebujete:
- voda – 380 ml
- pšeničná múka – 650 g
- soľ – 1/4 lyžičky.
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
Rýchla poznámka o múke. Zvyčajne sa používa prémiová pšeničná múka. Ale v praxi sa ukazuje, že cesto sa ukáže inak — silnejší alebo naopak príliš mäkký z rovnakého množstva ingrediencií. Všetko závisí od kapacity vlhkosti múky, koľko dokáže absorbovať, aby vzniklo elastické cesto, s ktorým sa príjemne pracuje. Preto sa musíte orientovať podľa pocitu. Cesto je príliš mäkké — To znamená, že múka je menej náročná na vlhkosť. V tomto prípade môžete pri práci s cestom pridať ešte trochu múky. Alebo je cesto príliš tesné — To znamená, že múka je náročná na vlhkosť a je suchá. Potom zľahka postriekajte nevytvarované cesto vodou a pokračujte v miesení.
Tu je veľmi pohodlný spôsob miesenia:
- Soľ rozpustite vo vode, pridajte rastlinný olej a premiešajte.
- Do misky nasypte múku.
- Na múku prisypeme trochu vody so soľou a olej, miešame rukami, kým zľahka nezvlhne. Potom pridajte vodu — aj s postriekaním. Zmiešame s múkou: vytvoria sa jemné omrvinky. Postupne prilievame vodu a miešame s múkou: omrvinky budú čoraz väčšie a vytvorí sa cesto. V tejto chvíli treba cítiť, či cesto nebude príliš silné, suché alebo naopak treba pridať trochu múky.
- Cesto zhromaždíme do gule a trochu prehnetieme — Netreba vynakladať veľké úsilie. Zabaľte do fólie a odložte na 20 minút.
- Po 20 minútach si cesto ešte trochu zapamätajte. Už by sa mala zmeniť, stať sa pružnejšou. Nechajte pôsobiť ďalších 20 minút. Opakujte miesenie a nechajte opäť niekoľko minút pôsobiť.
- Za hodinu budete mať cesto pripravené na použitie. — poddajné, príjemné na prácu.
Ako vidíte, nemusíte vynakladať veľké úsilie. Čas a odpočinok urobia všetku prácu za vás.
Ako ďalej pracovať s testom — vaša voľba. Môžete vyvaľkať veľkú a vystrihnúť polotovary (kruhy) na modelovanie. Alebo môžete vytvarovať klobásu, odrezať z nej puky a zrolovať ich do polotovarov. Druhá možnosť je ekonomickejšia.
Pri tvarovaní halušiek dávajte pozor, aby sa olej z plnky nedostal na okraj cesta, inak sa halušky ťažko formujú. Ak sa tak stane, treba ho posypať trochou múky alebo navlhčiť vodou.
Aby sa halušky s kyslou kapustou vo vode nerozpadli, treba okraj dôkladne zabezpečiť — vrkoč alebo stlačte hrotmi vidličky.
Halušky vložíme do vriacej osolenej vody a po uvarení ich varíme 3-4 minúty. Aby sa halušky neprilepili na dno, je potrebné miešať vodu, kým nezovrie.
Dobrá rada: aby sa halušky po uvarení nezlepili, pridajte do vody trochu rastlinného oleja.
Hotové výrobky sú namazané zeleninou alebo maslom. Ešte chutnejšie je, keď sa vypráža do zlatista.
Na čo si dať pozor pri výbere kyslej kapusty, ak nemáte vlastnú domácu? Na trhu alebo v obchode často predávajú kapustu, ktorá nie je kyslou kapustou, ale prinesená približne podľa chuti s kyselinou octovou a cukrom. Táto kapusta neprešla fermentáciou a, samozrejme, má chuťovo a kvalitatívne veľmi ďaleko od pravej kyslej kapusty. Preto nakupujte od dôveryhodných predajcov a potom vás potešia kapustové knedle.
Plnka z kyslej kapusty — Toto je základná, najnenáročnejšia možnosť. Ak ste pripravení experimentovať, pridajte do nej huby, mleté mäso, tekvicu a vyprážanú masť.
Plnky do halušiek s kyslou kapustou
Pôstne halušky s vyprážanou kyslou kapustou
Pri dusení kyslej kapusty určite treba pridať trochu cukru do plnky. Kapusta rýchlejšie skaramelizuje a chuť sa stane harmonickejšou.
Pôstne halušky s vyprážanou kyslou kapustou
Na prípravu potrebujete:
- kyslá kapusta – 500 g
- stredná žiarovka
- cukor – 1 lyžička.
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- Cibuľu nakrájajte na stredné kocky.
- Na panvici zohrejte rastlinný olej a osmažte cibuľu, kým nebude priehľadná a mierne zlatá.
- Kapustu zľahka vyžmýkame a pridáme do panvice s cibuľou. Posypte cukrom. Poradenstvo. Ak je kapusta nastrúhaná na dlhé prúžky, môžete ju podľa potreby nakrájať na menšie kúsky.
- Kapustu a cibuľu premiešame, prikryjeme a na miernom ohni za občasného miešania dusíme 20–25 minút.
- Po pripravenosti vychlaďte. Kapusta by mala zmäknúť.
Na plnenie použite vychladnutú kapustu.
Hotové výrobky vyprážajte v rastlinnom oleji. Podávame s opraženou cibuľkou.
Halušky s kyslou kapustou a bravčovou masťou
Moja obľúbená možnosť je s bravčovou masťou a paradajkovým pretlakom. Paradajkový pretlak, štipka cukru — a výplň sa stáva jasnejšou a zaujímavejšou. Táto plnka bude vyzerať ako hodgepodge a malé vyprážané kúsky bravčovej masti len zdôraznia túto podobnosť.
Halušky s kyslou kapustou a bravčovou masťou
Na prípravu potrebujete:
- kyslá kapusta – 400 – 500 g
- slaná bravčová masť – 150 g
- žiarovka
- paradajková pasta – 2 lyžice. l.
- cukor – 1 lyžička.
- Masť nakrájajte na veľmi malé kocky, vložte do studenej panvice, zapnite oheň a na strednom ohni opekajte, kým sa masť neroztopí a nevytvoria sa škvarky. Oškvarky netreba príliš vyprážať.
- Cibuľu nakrájame na stredné kocky a dáme na panvicu s bravčovou masťou. Duste do zlatista. Pridajte paradajkovú pastu, premiešajte a smažte s cibuľou 1-2 minúty.
- Kapustu na halušky zľahka pretlačíme a pridáme k orestovanej cibuľke.
- Pridáme cukor, premiešame, prikryjeme a na miernom ohni za občasného miešania dusíme 20–25 minút.
Hotovú kapustu úplne ochlaďte a použite na náplň.
Halušky s kyslou kapustou a mletým mäsom
Výživné, brutálne — perfektné. Na mleté mäso môžete použiť akékoľvek mäso: hovädzie, bravčové alebo ich zmes. S bravčovým mäsom bude šťavnatejšie, ale aj kalorickejšie. Pre ľahšiu verziu môžete použiť mleté morčacie stehno.
Je dosť ťažké spojiť strúhanú kyslú kapustu a mleté mäso: náplň sa rozpadne. Aby sa náplň ľahšie „zabalila“ do cesta, je potrebné ju nasekať. Potom sa mleté mäso a kapusta dobre premiešajú a s plnkou sa bude lepšie pracovať.
Halušky s kyslou kapustou a mletým mäsom
Na prípravu knedlíkov potrebujete:
- kyslá kapusta – 300 g
- mleté mäso – 200 g
- stredná žiarovka
- zelenina alebo ghee – 2 polievkové lyžice. l.
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
- kyslá smotana, zelenina na servírovanie
- Pripravte si kyslú kapustu — zľahka stlačíme a nasekáme nožom alebo pomelieme cez mlynček na mäso s veľkými otvormi.
- Cibuľu nakrájame na kocky.
- Zahrejte 1 polievkovú lyžičku. l. olej na panvici a opražte cibuľu, kým nebude priehľadná. Potom kapustu pridáme k cibuli a spolu dusíme 20–25 minút, kým kapusta nezmäkne. Preložíme do misky.
- Na panvici rozohrejeme zvyšný olej a opečieme mleté mäso. Soľ a korenie podľa chuti. Vložte do misky s kapustou a premiešajte.
- Úplne vychladíme a použijeme ako náplň do halušiek s kyslou kapustou a mletým mäsom.
- Pripravené knedle podávame s kyslou smotanou a bylinkami.
Halušky s kyslou kapustou a hubami
Ďalšia štíhla možnosť. Výborne sa dopĺňa o rastlinné bielkoviny — huby. Miska sa okamžite stáva kompletnou: sacharidy, bielkoviny, vláknina, vitamíny. Aké huby je najlepšie vziať? Áno, akékoľvek, ktoré máte v nádobách: mrazené, sušené alebo si môžete kúpiť šampiňóny.
Halušky s kyslou kapustou a hubami
Na prípravu knedlíkov potrebujete:
- kyslá kapusta – 300 g
- huby (šampiňóny, hliva ustricová, mrazené lesné huby) – 200 g
- stredná žiarovka
- rastlinný olej – 3 lyžice. l.
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
- žiarovka
- zelená
- Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na panvici na rozohriatom rastlinnom oleji do zlatista.
- Huby nakrájajte na malé kocky a pridajte do panvice s cibuľou, všetko spolu smažte 5-7 minút. Osolíme a posypeme korením podľa chuti.
- Kyslú kapustu vytlačíme z nálevu a ak sú jej pásiky príliš dlhé, nakrájame na menšie kúsky.
- Kyslú kapustu vložte do panvice s cibuľou a hubami. Miešajte.
- Plnku knedlí prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme na miernom ohni 20 minút.
- Odstráňte hotovú náplň z ohňa a úplne vychladnúť.
- Pripravte knedle obvyklým, známym spôsobom.
Na servírovanie opražíme cibuľku na rastlinnom oleji a poukladáme na pripravené knedle. Posypeme nasekanými bylinkami.
Lenivé halušky s kyslou kapustou
Vymiesime cesto, vykrajujeme kolieska, robíme halušky — Toto je, samozrejme, pomalý proces. Bude to trvať najmenej hodinu a pol. Je možné urýchliť proces? Bez pochýb. Najjednoduchší spôsob — pripravte kyslú kapustu (smažte s cibuľou v rastlinnom oleji). A so zameraním na lenivé tvarohové knedle vymiesime cesto s kapustou, kefírom, múkou, krupicou a práškom do pečiva. Nakrájame na kolieska, uvaríme v osolenej vode a podávame s restovanou cibuľou.
Ale stále preferujem inú metódu. Lenivé halušky a jedlo s názvom štrúdli robím tak často. Metóda eliminuje proces, ktorý je najnáročnejší na prácu — robiť halušky.
Cesto sa vyvaľká na veľké cesto, plnka sa rozotrie po celej ploche cesta a všetko sa zvinie do rolády. Ďalej sa rolka nakrája na kúsky (ako klobása) a výsledné rolky sa posielajú na panvicu alebo guláš.
Môžete opražiť ešte trochu kapusty, dať ju na rolky a všetko spolu povariť. Prídavná príloha bude lahodná kapustnica. Alebo urobte smaženie z cibule a mrkvy a varte spolu s lenivými knedľami.
Do náplne môžete pridať huby a mleté mäso.
Podávajte lenivé knedle s kyslou smotanou. Cenovo výhodné, uspokojivé a veľmi chutné jedlo na obed alebo večeru.
Lenivé halušky s kyslou kapustou
Na prípravu knedlíkov potrebujete:
- kyslá kapusta – 500 g
- stredná žiarovka
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- cukor – 1 lyžička.
- mleté čierne korenie podľa chuti
- bobkový list
Na vyprážanie:
- veľká cibuľa
- veľká mrkva
- rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
- kyslá smotana na podávanie
- Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na rastlinnom oleji do zlatista.
- Kapustu zľahka vyžmýkame a pridáme do panvice s cibuľou. Posypeme cukrom, mletým čiernym korením,…