Malinový kompót
K receptu
Mnoho ľudí pripravuje malinový kompót na zimu: možno ho ľahko nazvať jedným z najobľúbenejších prípravkov z bobúľ v našej krajine. Konkurovať môže len nápojom z jahôd a ríbezlí. Ako variť malinový kompót? Vezmeme trojlitrovú nádobu, sterilizujeme ju, vložíme do nej maliny a naplníme vriacim cukrovým sirupom. A neexistujú žiadne úskalia: hlavná vec je, že nádoba je čistá a bobule sú dobre spracované. Pol hodiny – a lahodný malinový kompót je pripravený! Ako zabrániť tomu, aby sa do nápoja dostal hmyz, ktorý často „žije“ v malinách, sa dozviete z nášho receptu práve teraz.
zložitosť: ľahko Kalórie: 126,33 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 30 min Pridať. čas: 20 min Použité: 0,47 g/0,29 g/29,77PrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍMalina 700 gCukor 300 gVoda 2,5 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si trojlitrovú nádobu a veko na malinový kompót. Dôkladne ich umyte sódou bikarbónou. Sterilizujte nádobu akýmkoľvek vhodným spôsobom. Jednoducho povarte veko vo vode tri minúty.
Krok 2
Pripravte si maliny na kompót. Umyte bobule pod tečúcou vodou, odstráňte stonky a poškodené úlomky. Vložte do širokej misky naplnenej studenou, mierne osolenou vodou. Nechajte pôsobiť 20 minút. Ak bol v malinách hmyz, budú plávať (treba ich odstrániť štrbinovou lyžicou).
Krok 3
Preneste maliny na stôl vyložený niekoľkými vrstvami papierových utierok. Je lepšie to urobiť ručne a nie dať to do cedníka, inak sa jemné bobule rozdrvia.
Krok 4
Varte sirup na kompót. Nasypte cukor do hrnca a naplňte ho pitnou vodou. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Kompótový sirup povarte asi tri minúty.
Krok 5
Položte nádobu na horúci stojan alebo hrubú utierku. Nalejte maliny cez široký lievik. Opatrne, aby sme pohár neroztrhli, zalejeme vriacim sirupom.
Krok 6
Nádobu s malinami v sirupe uzavrite vekom. Prevráťte ho na zložený uterák a zabaľte do teplej prikrývky. Malinový kompót necháme úplne vychladnúť tak, ako je.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Malinový kompót na zimu sa ukáže byť dosť sladký (je to potrebné, aby sa dal lepšie skladovať), preto by sa mal nápoj pred použitím zriediť pitnou vodou.
MIMOchodom
Malinový kompót možno pred rolovaním sterilizovať v panvici s vriacou vodou (15 minút). V takom prípade musíte na dno nádoby položiť starú hrubú utierku a položiť na ňu nádobu s kompótom prikrytú vekom.