Najlepšie recepty na výrobu kuracích nugetiek doma
Čo sú nugety? Toto je jemné kuracie filé vo veľmi chutnom chrumkavom obale, ktorému sa nedá odolať! A hoci sme si zvykli brať si toto jedlo zo supermarketov alebo predajní rýchleho občerstvenia, nugety nie je vôbec ťažké pripraviť doma. Povieme vám, ako to urobiť, aby to bolo zaručene chutné, a na čo treba venovať osobitnú pozornosť.
O čom budeme hovoriť v článku:Kto vynašiel nugetyTajomstvá lahodných nugetiek ako v slávnom rýchlom občerstveníReceptyPrsné nugetky na panviciKuracie nugetky domaKuracie nugetky so sezamovými semienkami v rúreKuracie nugetky s dvojitým obaľovaním v rúreNugkový šalát s medovohorčicovým dresingomRoládka s nugetami
Kto vynašiel nugety
Samotné slovo „nugget“ sa objavilo v Amerike v polovici 19. storočia, keď na kontinente zúrila „zlatá horúčka“. V tých časoch sa nugety nazývali nugety čistého zlata. O storočie neskôr, v roku 1950, Američan Robert Baker, profesor na Fakulte potravinárskej technológie, prišiel s receptom na kuracie filé vo veľmi chrumkavej, tvrdej kôrke z cesta, ktorá farbou a textúrou pripomínala zlaté nugety.
V roku 1979 bol špeciálne pre sieť reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonalds vyvinutý špeciálny recept na nugety, ktorý rýchlo zachytil chuť širokej verejnosti. Dá sa povedať, že od 80. rokov minulého storočia začali kuracie nugetky svoje víťazné ťaženie po celej planéte. V súčasnosti sa podávajú v baroch, kaviarňach a reštauráciách a vo svete sa predávajú aj vo forme polotovarov.
Tajomstvo lahodných nugetiek ako v známom rýchlom občerstvení
Tradičné pečivo na nugety – múka, rozšľahané vajíčko a strúhanka (Shutterstock/FOTODOM)
Dnes sa nugety pripravujú buď z filé z pŕs alebo stehna, alebo z mletého kuracieho mäsa, pričom ako obal sa používajú sušienky, múka, škrob, všetky druhy vločiek atď.
Možno prvým tajomstvom výroby lahodných nugetov je použitie čerstvého alebo chladeného mäsa. Faktom je, že mrazený výrobok stráca časť svojej vlhkosti a stáva sa suchým, čo, samozrejme, ovplyvňuje chuť. To isté platí pre mleté mäso.
Ak chcete pridať viac jasu kuraciemu mäsu s neutrálnou chuťou a navyše ho urobiť jemnejším a šťavnatejším, použite marinády. Tu je rozsah fantázie prakticky neobmedzený, pretože kuracie mäso je kombinované s väčšinou bylín a korenín. Kúsky mäsa jednoducho potriete aromatickou soľou/adjikou alebo ich vložíte do zmesi sójovej omáčky, medu a horčice, prípadne zalejete solenádou – niečo medzi soľankou a marinádou. Možnosti sú neobmedzené!
Tradičným obalom na nugety je múka, potom rozšľahané vajíčko a nakoniec strúhanka. „Tradičné“ však neznamená to najlepšie, takže do polievky môžete pridať syr, cereálie, obľúbené korenie, semienka alebo orechy. Skvele tu fungujú sezamové semienka, jemne mleté ovsené vločky, kukuričná múka atď.
Nugety je potrebné vyprážať vo veľkom množstve rastlinného oleja, asi 2–4 minúty z každej strany a sceďte na pokrčených papierových utierkach, aby ste odstránili prebytočný tuk.
V posledných rokoch je čoraz populárnejšie pečenie nugetiek v rúre namiesto vyprážania. Obalené kuracie kúsky jednoducho položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 200 °C do zlatista.
A posledným tajomstvom pre dnešok je lahodná omáčka. Neexistujú tu jasné pravidlá, takže si k nugetkám naservírujte, čo máte radi – kečup, kyslú smotanu, tzatziki, tatarák, sladkokyslé, horčicu, grilovačku alebo 1000 ostrovov.
Recepty
V našom výbere nájdete 4 win-win recepty na kuracie nugetky doma, ako aj bonus – šalát a rolku s kuracími nugetami.
Prsné nugety na panvici
Deti aj dospelí jednoducho milujú chrumkavé zlaté nugety z kuracích pŕs! Pozývame vás pripraviť si túto pochúťku doma – verte, že je chutnejšia a oveľa zdravšia ako v ktorejkoľvek kaviarni s rýchlym občerstvením.
Prsné nugety na panvici (LLC Publishing House Gastronom)
40 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• filet z kuracieho prsníka – 500 g
• strúhanka – 150 g
• rastlinný olej – 100 ml
• vajce C0 – 1 ks.
• biely chlieb na opekanie – 4 kusy
• mlieko – 1 polievková lyžica. l.
• sladká mletá paprika – 1 lyžička.
• soľ
1. Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme a posypeme paprikou.
2. Z chleba odrežte kôrku, strúhanku nakrájajte na ľubovoľné kúsky a vložte do misy mixéra alebo kuchynského robota. Rozdrvte na omrvinky pomocou pulzačného režimu.
3. Pridajte kuracie mäso, pomeľte na hrubé mleté mäso.
4. Mleté mäso preložíme na plech s papierom na pečenie a uhladíme ho do vrstvy s hrúbkou 5 mm. Nakrájajte na štvorce so stranou 4-5 cm Zakryte potravinovou fóliou a vložte priamo na dosku do mrazničky na 5 minút.
5. V hlbokom tanieri rozšľaháme vajíčko so štipkou soli a mliekom. Každý štvorček mletého mäsa ponorte do vajca, nechajte odkvapkať prebytočný objem, potom ho vyvaľkajte v strúhanke a prebytočný otriasajte.
6. Vyprážajte na strednom ohni do zlatista z oboch strán. Nugety podávajte horúce.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Mleté mäso na nugety je možné pripraviť nielen v mixéri, ale aj v mlynčeku na mäso s najväčším roštom.
MIMOchodom
Mleté mäso na prsné nugety je najvhodnejšie vyrovnať na panvici s dlaňami pomastenými rastlinným olejom.
Domáce kuracie nugetky
Poznáme niekoľko pravidiel, podľa ktorých si môžete kuracie nugetky pripraviť doma natoľko, že sa potešia aj vaši blízki! Recept na lahodnú ovocnú omáčku je priložený.
Kuracie nugety doma (LLC Publishing House Gastronom)
40 min
Ďalší čas 30 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• kuracie filety bez kože (po 180–220 g) – 4 ks.
• múka – 150 g
• panko krekry alebo nadrobno nadrobený starý biely chlieb – 150 g
• vaječný bielok – 3 ks.
• Worcestershire omáčka – 2 polievkové lyžice. l.
• soľ – 1 polievková lyžica. l.
• mletý sušený cesnak – 1 lyžička.
• čerstvo mleté čierne korenie – 3/4 lyžičky.
Na hlboké vyprážanie:
• rastlinný olej – 1–2 l
Na omáčku:
• jablkový alebo marhuľový džem – 150 g
• biely vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
• sójová omáčka – 1 lyžička.
• mletý sušený cesnak – na špičke noža
• mletý zázvor – na špičke noža
• mleté kajenské korenie – na špičku noža
1. Každé filé rozrežte priečne a mierne diagonálne na 3 kusy. Potom nakrájajte na polovice, tiež diagonálne.
2. Do hlbokej misky nalejte 500 ml pitnej vody, pridajte worcestrovú omáčku a 1 polievkovú lyžičku. l. soľ. Do výslednej soľanky vložte kúsky kuracieho filé. Misku prikryte potravinovou fóliou a vložte na 30 minút do chladničky. Panko krekry vložíme do vrecka, rozdrvíme valčekom, položíme na tanier, pridáme sušený cesnak a čerstvo mleté čierne korenie.
3. V rovnej miske zľahka vyšľaháme bielky vidličkou; Kuracie kúsky obalíme v múke, potom ich namáčame do vyšľahaných bielkov, potom obalíme v strúhankovej zmesi a zľahka pritlačíme dlaňami. Preložíme na tanier. Nechajte pôsobiť 8-10 minút.
4. Do panvice alebo hlbokého hrnca nalejte rastlinný olej v 2 cm hrubej vrstve a zohrejte na 180 °C. Nugety opäť nastrúhajte v strúhankovej zmesi, prebytočnú zmes vytraste a opečte z oboch strán do zlatista.
5. Džem zohrejte na miernom ohni, trochu ho rozrieďte pitnou vodou (1-2 polievkové lyžice) a pridajte všetky bylinky a koreniny. Keď sa džem stane tekutým, pridajte ocot a sójovú omáčku. Premiešame a ihneď odstavíme z ohňa. Vychladíme a podávame s nugetkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na prípravu kuracích nugetiek doma je vhodnejšie použiť panko sušienky. Ich striedka je hrubšia, vzdušnejšia a chrumkavejšia ako bežná strúhanka.
MIMOchodom
Pamätajte, že kuracie kúsky na nugety by ste mali uchovávať v slanom náleve nie dlhšie ako 30 minút uvedených v recepte. To je prípad, keď „viac“ neznamená „lepšie“. V opačnom prípade budú vaše nugety presolené.
Kuracie nugetky so sezamovými semienkami v rúre
Dobrou správou je, že obľúbené nugety detí nemusia byť vyprážané! Upečieme ich v rúre a podávame s domácou paradajkovou omáčkou alebo kyslou smotanou zmiešanou s čerstvými bylinkami. A žiadne vidličky! – dajte deťom jesť rukami chutné chrumkavé kuracie plátky, lebo im to chutí lepšie.
Kuracie nugety so sezamovými semienkami v rúre (Gastronom Publishing House LLC)
Čas varenia: 1 hodina 30 minút
8 porcií
Na prípravu potrebujete:
• filet z kuracieho prsníka – 4 ks.
• vajcia – 2 ks.
• malé ovsené vločky („extra») – 1/2 šálky
• strúhanka – 1/2 šálky
• sezam (surový) – 1–2 polievkové lyžice. l.
• olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
• cesnakový alebo cibuľový prášok – 1 lyžička.
• soľ
Na omáčku:
• veľmi zrelé veľké paradajky – 2 ks.
• cibuľa – 1 ks.
• olivový olej – 1–2 polievkové lyžice. l.
• paradajková omáčka – 1 polievková lyžica. l.
• cesnak – 1 strúčik
• cukor – 1 lyžička.
• suché oregano – 1/2 lyžičky.
• soľ
1. Paradajky na omáčku oparíme vriacou vodou, opláchneme studenou vodou, zbavíme šupky, semien a dužiny nasekáme. Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kocky. V hrnci zohrejte olej, pridajte cesnak a po 30 sekundách cibuľu. Miešajte a smažte, až kým nebude jemne zlatá, 7 minút.
2. Do hrnca pridajte paradajky a paradajkovú omáčku, premiešajte a varte asi 5 minút. Pridáme cukor, soľ podľa chuti, posypeme oreganom a na miernom ohni dusíme 10 minút. Odstráňte z tepla a ochlaďte, 30 minút. Potom vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
3. Rúru predhrejeme na 220°C. Plech na pečenie vymastíme olejom. Kuracie filé na nugety nakrájajte na kocky dlhé 3–5 cm.
4. V miske rozšľaháme vajíčka. V samostatnej miske zmiešajte strúhanku, ovos, sezamové semienka, cesnakový alebo cibuľový prášok a soľ.
5. Kuracie kúsky najprv ponorte do vajíčka a potom do chlebovej zmesi. Uistite sa, že nugety sú úplne pokryté strúhankou.
6. Kurča položíme na pripravený plech a ihneď znížime teplotu rúry na 180°C. Pečieme do zlatista, 10-15 minút. Kuracie nugetky podávajte s vychladenou paradajkovou omáčkou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Nugety v rúre je možné pripraviť nielen z kuracieho mäsa, ale aj z moriek. Ukáže sa to chutné. Skúste do strúhankovej zmesi pridať aj mletú papriku a obľúbené sušené bylinky, ako je oregano alebo tymian.
MIMOchodom
Omáčku na kuracie nugetky pečené v rúre možno dlhodobo skladovať v chladničke. Na tento účel pripravte nádobu: umyte, zalejte vriacou vodou a dobre osušte. Potom preneste vychladnutú omáčku a pevne uzavrite.
Dvojité obaľované kuracie nugetky v rúre
Tradične sa nugety vyrábajú z kuracích pŕs, ale ak máte radi šťavnatejšie mäso, vezmite si filé zo stehna. A nezabudnite kurča marinovať aspoň 30 minút, najlepšie cez noc.
Dvojité kuracie nugetky v rúre (Foto autor receptu)
25 min
Ďalší čas 20 min
3 porcie
Na prípravu potrebujete:
• kuracie filety – 500 g
Pre leison:
• žĺtok – 2 ks.
• minerálna voda – 2 polievkové lyžice. l.
Na pečenie:
• múka – 3/4 šálky
• korenie na kuracie mäso podľa chuti – 1 polievková lyžica. l.
• cibuľový prášok – 1 ČL….