Ryby a hranolky v rúre: najlepšie recepty

Ryby a hranolky v rúre: najlepšie recepty

Ryby a hranolky v rúre: najlepšie recepty

Odborníci na výživu radia, aby ste do svojho jedálnička určite zaradili ryby, a to aspoň 2-3 krát týždenne. Ak chcete získať maximálny úžitok a chuť z tohto produktu, mal by byť varený v rúre pri nízkych teplotách. A čo príloha? Všetko dômyselné je jednoduché – ryby sa dajú piecť so zemiakmi, ktoré všetci milujeme. Je to chutné, uspokojujúce, rýchle, jednoduché a úplne neškodné pre váš rodinný rozpočet.

Ryby a hranolky v rúre: najlepšie receptyO čom budeme hovoriť v článku:Ktorá ryba je najlepšia na pečenie Ako pripraviť rybu na pečenie Výber korenia Ako je to so zemiakmi Ako v iných krajinách pripravujú rybu a zemiaky v rúre Šťuk so zemiakmi a smotanovým syrom v rúre? rúra so zemiakmi Platýs v rúre s novými zemiakmi Ryba a la „kapitánsky štýl“ v rúre so zemiakmi Kapor na kúsky v rúre so zemiakmi Ryba v rúre v alobale so zemiakmi a zeleninou

Ktorá ryba je najlepšia na pečenie?

Na pečenie v rúre so zemiakmi (a inou zeleninou) sa najlepšie hodia tučné druhy – losos, merlúza, platýza, sumec, ostriež, halibut atď. použite marinády alebo ďalšie omáčky. A aby sa ryba nevysušila, použite návlek na pečenie, fóliu alebo domáce „obálky“ vyrobené z pergamenového papiera. Vzhľadom na to, že vlhkosť, ktorá sa zmenila na paru, nemôže uniknúť, sú výrobky dusené takmer vo vlastnej šťave, takže sú určite jemné a aromatické.

Ako pripraviť ryby na pečenie

Rezanie rýb
Rezanie rýb (Shutterstock/FOTODOM)

Samozrejme, je lepšie kupovať čo najčerstvejšie ryby, ale ak máte mrazené jatočné telá, určite ich vopred rozmrazte. Malo by sa to robiť šetrným spôsobom – na úplne hornej polici chladničky a v žiadnom prípade v blízkosti radiátora alebo pod tečúcou horúcou vodou. Pamätajte, že ryby sa veľmi rýchlo kazia, preto ich uchovávajte v chladničke, kým nebudú pripravené na varenie.

Či filetovať rybu je vecou chuti. Môžete piecť celé korpusy so zemiakmi, po ich vypitvaní a odstránení šupín a žiabrov. V takom prípade dôkladne opláchnite vonkajšok ryby a opláchnite vnútro (po vypitvaní) čistou špongiou na riad (hrubá strana). Ak chcete, môžete kostru nakrájať na veľké kusy a uvariť spolu s kosťami. Alebo ako možnosť použite hotové filé/mleté ​​mäso.

Potom pripravenú rybu osušte papierovými utierkami (pri pečení nie je potrebná nadmerná vlhkosť), podľa potreby osoľte a posypte korením. Ak pripravujete celé jatočné telá, môžete urobiť zárezy na bokoch a do brucha vložiť čerstvé bylinky, olivy, kapary a plátky citróna. Ak máte chudé ryby, namažte ich olejom.

Ryby by sa mali piecť pri teplote nie vyššej ako 150 °C. Tento prístup mierne predĺži čas, ale umožní produktu piecť rovnomernejšie, lepšie nasýtiť korením, nevysušiť a zachovať viac výhod. Toto je len odporúčanie, variť môžete pri štandardných 180-200°C.

Výber korenia

Veľmi čerstvá a kvalitná ryba nepotrebuje veľa korenín – postačí len hrubozrnná morská soľ a čerstvo mleté ​​biele alebo ružové korenie. Trocha korenia alebo aromatických byliniek však vôbec nezaškodí, ale dodá chuti len jas. Ak pečiete červenú rybu so zemiakmi, použite fenikel, tymian, papriku, bazalku, zázvor atď. K bielym rybám sa viac hodí majorán, mäta, rozmarín, cesnak, oregano, kôpor, citrónová kôra.

Čo so zemiakmi?

Príprava zemiakov ako príloha k rybám
Príprava zemiakov ako prílohy k rybe (Shutterstock/FOTODOM)

Zemiaky sú považované za ideálnu prílohu pre všetky ryby – biele, červené, morské, riečne. Je však potrebné si uvedomiť, že táto zelenina sa pripravuje pomerne dlho, takže ju treba buď veľmi jemne nakrájať (napríklad na priesvitné plátky alebo kocky so stranou nie väčšou ako 1 cm), alebo priviesť do polovice uvarená. vopred (uvaríme v osolenej vode, vypražíme na rozpálenom oleji do zlatista kôrky, upečieme v rúre).

Najjednoduchšie je nakrájať zemiaky na veľké plátky, poukladať ich do pekáča, posoliť, posypať korením, pokvapkať olejom, premiešať a vložiť na 20-30 minút do vyhriatej rúry. Potom položte kúsky rýb na vrch, znova posypte olejom a pečte pri nízkej teplote, kým sa neuvaria.

K rybám sa hodia aj zemiaky à la gratin. Zeleninu nakrájajte na tenké plátky (najjednoduchšie je použiť strúhadlo na mandolíne), vložte ich do zapekacej misky, mierne sa prekrývajú, každú vrstvu potrite slanou smotanou alebo mliekom pomocou cukrárskeho štetca a vložte do predhriatej rúry na 20 minút. Potom položte ryby na zemiaky a pečte, kým nie sú hotové.

Malé zemiaky môžete uvariť aj v šupke do polovice, nakrájať na kocky a blanšírovať, piecť alebo vyprážať – možností je veľa. Mimochodom, aby boli zemiaky a ryby v rúre obzvlášť chutné, môžete do misky pridať cibuľu, mrkvu, papriku, šampiňóny, olivy, slaninu atď.

Ako varia ryby a hranolky v rúre v iných krajinách?

Slávny šéfkuchár a popularizátor novej francúzskej kuchyne Paul Bocuse prišiel s nápadom piecť ryby pod natenko nakrájanými plátkami zemiakov pripomínajúcimi šupiny. Veľmi skoro sa jedlo stalo módnym a začalo sa podávať na celom pobreží Stredozemného mora. Zároveň na tom nie je nič zložité – stačia veľmi čerstvé, kvalitné ryby (treska, losos, morský vlk a pod.), zemiaky a maslo. Pripravené filé vložíme do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie, posolíme, pokvapkáme olejom, naukladáme veľmi tenké, doslova priehľadné plátky zemiakov a opäť potrieme olejom. Pokrm pečieme v dobre vyhriatej rúre so zapnutým konvekčným režimom. Počas varenia potierame vrch rozpusteným maslom. Táto ryba sa zvyčajne podáva so špenátom pošírovaným v smotane, zeleným šalátom alebo citrónovou omáčkou.

Mimochodom, slávne britské jedlo fish and chips, ktoré sa pôvodne predávalo v pouličných stánkoch v robotníckych štvrtiach Londýna a ďalších veľkých anglických miest, sa dnes podáva dokonca aj na kráľovskom stole. Royalty uprednostňuje pečené jedlo, preto dvorní kuchári rybu najskôr nafiletujú, potom ju jemne posypú soľou a korením, opečú v panko strúhanke, pokvapkajú rozpusteným maslom a vložia do vyhriatej rúry. Zároveň na tom istom plechu na pečenie môžete pripraviť vopred blanšírované, dokonale hladké zemiakové lupienky. Kráľovské ryby a hranolky sa zvyčajne podávajú s holandskou omáčkou – verí sa, že je to najlepší doplnok k jedlu.

Pečené ryby a zemiaky sú obľúbené aj v Nemecku (áno, nejedia tam len bravčové!), Rakúsku, Česku, Poľsku a všetkých pobaltských krajinách. S použitím nových techník, korenín a korenín sa môžete každý deň vydať na kulinárske cesty!

Zubáč so zemiakmi a pórom v rúre

Niekedy nie je potrebné znovu vynájsť koleso – stačí vziať dostupné ryby, napríklad zubáča, a upiecť ich v rúre so zemiakmi. Jednoduché a veľmi chutné! Mimochodom, namiesto celého jatočného tela môžete použiť rybie filé.

Zubáč so zemiakmi a pórom v rúre
Zubáč so zemiakmi a pórom v rúre (gastronom.ru)

40 min

3 porcie

Na prípravu potrebujete:

• zubáč vypitvaný o hmotnosti cca 600 g – 2 ks.

• zemiaky malé – 6 ks.

• citrón – 1 ks.

• pór (biela a svetlozelená časť) – 1/2 stonky

• maslo – 3 lyžice. l.

• smotana 33% tuku – 3 polievkové lyžice. l.

• strúhaný parmezán – 2–3 lyžice. l.

• tymian – 5 vetvičiek

• petržlen – 2 vetvičky

• cukor – 1 lyžička.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• soľ

1. Rúru predhrejeme na 200°C. Zemiaky umyte kefou, nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska a vložte do hrnca. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a varíme, kým zemiaky nezmäknú, 5 až 7 minút.

2. Na rybe urobte šikmé rezy, soľ a korenie. Vložte petržlen do brucha. Namažte pokožku 1 polievkovou lyžičkou. l. maslo a rybu vložíme do veľkej zapekacej misy.

3. Zemiaky scedíme a pridáme zvyšné maslo. Preložíme na rybu a posypeme parmezánom.

4. Pór veľmi dôkladne umyte, aby ste odstránili piesok, nakrájajte na kolieska. Zmiešame so smotanou, soľou.

5. Položte smotanový pór na ryby. Neďaleko položte polovice citróna a posypte cukrom. Poukladáme vetvičky tymiánu.

6. Vložte panvicu do rúry a pečte, kým nie sú ryby a zemiaky upečené, asi 20-25 minút.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pór v tomto jedle možno nahradiť červenou alebo bielou šalátovou cibuľou.

MIMOchodom

Pre chuť a vôňu môžete do brucha ryby dať 2-3 strúčiky cesnaku.

Štikozub so zemiakmi a tvarohom v rúre

Tento recept sme pripravili pre tých, ktorí radi jedia výdatné a chutné jedlá bez toho, aby trávili veľa času prípravou. Všetko potrebné nájdete v chladničke alebo v najbližšom obchode – ryby, tvaroh, maslo, zemiaky a cibuľa.

Štikozub so zemiakmi a tvarohom v rúre
Merlúza so zemiakmi a tvarohom v rúre (My Magnet)

1 hodina

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• zemiaky – 500 g

• filé zo merlúzy – 300 g

• tvaroh – 200 g

• cibuľa – 1 ks.

• maslo – 50 g

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 200°C. Zapekaciu misu vymastíme maslom.

2. Zemiaky nakrájame na tenké kolieska, cibuľu na polkolieska. Filet zo merlúzy nasekajte veľkým nožom, vytlačte prebytočnú vlhkosť a spojte s tvarohom.

3. Na dno panvice položte polovicu zemiakov a cibule. Rozložte rybiu náplň a zvyšné zemiaky. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením, potrieme zvyšným maslom, nakrájaným na tenké plátky.

4. Pekáč vložíme do stredu rúry a pečieme 50 minút. Skontrolujte pripravenosť, ak je to potrebné, nechajte v rúre ďalších 5-10 minút.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Zemiakový kastról s tvarohom a rybou plnkou podávame teplý, prípadne s kyslou smotanou alebo prírodným jogurtom ako omáčkou.

MIMOchodom

Namiesto merlúzy si môžete vziať svoje obľúbené konzervy, napríklad ružového lososa, makrelu alebo sleďa.

Treska v rúre so zemiakmi

Ryby varené v „obálke“ sa vždy ukážu ako šťavnaté a chutné. No, samozrejme, pretože hrubý pergamenový papier zachováva všetky arómy vo vnútri, vďaka čomu nestratíte ani jednu molekulu!

Treska v rúre so zemiakmi
Treska jednoškvrnná v rúre so zemiakmi (Môj magnet)

25 min

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• filet z tresky jednoškvrnnej – 4 ks. 150 g každý

• zemiaky – 4 ks. (500 g)

• ghee – 3 lyžice. l. (60 g)

• petržlen – 1 malý zväzok (20 g)

• cesnak – 3 strúčiky (15 g)

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• soľ

1. Petržlenovú vňať nasekáme veľmi jemne. Rozdrvte a nakrájajte cesnak. Na petržlenovú vňať položíme cesnak, trochu osolíme a všetko spolu nasekáme takmer na pastu.

2. Jednu stranu filé z tresky potrieme petržlenovou a cesnakovou pastou. Okoreníme a necháme trochu marinovať.

3. Zemiaky nakrájajte na 1 cm hrubé plátky. Opečte na polovici oleja vo veľkej panvici na strednom ohni. Zemiaky by mali byť zlatohnedé, ale stále mierne vlhké.

4. Na pracovnú plochu položíme 4 listy papiera na pečenie s rozmermi približne 30×40 cm.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik