Ryby a hranolky v rúre: najlepšie recepty
Odborníci na výživu radia, aby ste do svojho jedálnička určite zaradili ryby, a to aspoň 2-3 krát týždenne. Ak chcete získať maximálny úžitok a chuť z tohto produktu, mal by byť varený v rúre pri nízkych teplotách. A čo príloha? Všetko dômyselné je jednoduché – ryby sa dajú piecť so zemiakmi, ktoré všetci milujeme. Je to chutné, uspokojujúce, rýchle, jednoduché a úplne neškodné pre váš rodinný rozpočet.
O čom budeme hovoriť v článku:Ktorá ryba je najlepšia na pečenie Ako pripraviť rybu na pečenie Výber korenia Ako je to so zemiakmi Ako v iných krajinách pripravujú rybu a zemiaky v rúre Šťuk so zemiakmi a smotanovým syrom v rúre? rúra so zemiakmi Platýs v rúre s novými zemiakmi Ryba a la „kapitánsky štýl“ v rúre so zemiakmi Kapor na kúsky v rúre so zemiakmi Ryba v rúre v alobale so zemiakmi a zeleninou
Ktorá ryba je najlepšia na pečenie?
Na pečenie v rúre so zemiakmi (a inou zeleninou) sa najlepšie hodia tučné druhy – losos, merlúza, platýza, sumec, ostriež, halibut atď. použite marinády alebo ďalšie omáčky. A aby sa ryba nevysušila, použite návlek na pečenie, fóliu alebo domáce „obálky“ vyrobené z pergamenového papiera. Vzhľadom na to, že vlhkosť, ktorá sa zmenila na paru, nemôže uniknúť, sú výrobky dusené takmer vo vlastnej šťave, takže sú určite jemné a aromatické.
Ako pripraviť ryby na pečenie
Rezanie rýb (Shutterstock/FOTODOM)
Samozrejme, je lepšie kupovať čo najčerstvejšie ryby, ale ak máte mrazené jatočné telá, určite ich vopred rozmrazte. Malo by sa to robiť šetrným spôsobom – na úplne hornej polici chladničky a v žiadnom prípade v blízkosti radiátora alebo pod tečúcou horúcou vodou. Pamätajte, že ryby sa veľmi rýchlo kazia, preto ich uchovávajte v chladničke, kým nebudú pripravené na varenie.
Či filetovať rybu je vecou chuti. Môžete piecť celé korpusy so zemiakmi, po ich vypitvaní a odstránení šupín a žiabrov. V takom prípade dôkladne opláchnite vonkajšok ryby a opláchnite vnútro (po vypitvaní) čistou špongiou na riad (hrubá strana). Ak chcete, môžete kostru nakrájať na veľké kusy a uvariť spolu s kosťami. Alebo ako možnosť použite hotové filé/mleté mäso.
Potom pripravenú rybu osušte papierovými utierkami (pri pečení nie je potrebná nadmerná vlhkosť), podľa potreby osoľte a posypte korením. Ak pripravujete celé jatočné telá, môžete urobiť zárezy na bokoch a do brucha vložiť čerstvé bylinky, olivy, kapary a plátky citróna. Ak máte chudé ryby, namažte ich olejom.
Ryby by sa mali piecť pri teplote nie vyššej ako 150 °C. Tento prístup mierne predĺži čas, ale umožní produktu piecť rovnomernejšie, lepšie nasýtiť korením, nevysušiť a zachovať viac výhod. Toto je len odporúčanie, variť môžete pri štandardných 180-200°C.
Výber korenia
Veľmi čerstvá a kvalitná ryba nepotrebuje veľa korenín – postačí len hrubozrnná morská soľ a čerstvo mleté biele alebo ružové korenie. Trocha korenia alebo aromatických byliniek však vôbec nezaškodí, ale dodá chuti len jas. Ak pečiete červenú rybu so zemiakmi, použite fenikel, tymian, papriku, bazalku, zázvor atď. K bielym rybám sa viac hodí majorán, mäta, rozmarín, cesnak, oregano, kôpor, citrónová kôra.
Čo so zemiakmi?
Príprava zemiakov ako prílohy k rybe (Shutterstock/FOTODOM)
Zemiaky sú považované za ideálnu prílohu pre všetky ryby – biele, červené, morské, riečne. Je však potrebné si uvedomiť, že táto zelenina sa pripravuje pomerne dlho, takže ju treba buď veľmi jemne nakrájať (napríklad na priesvitné plátky alebo kocky so stranou nie väčšou ako 1 cm), alebo priviesť do polovice uvarená. vopred (uvaríme v osolenej vode, vypražíme na rozpálenom oleji do zlatista kôrky, upečieme v rúre).
Najjednoduchšie je nakrájať zemiaky na veľké plátky, poukladať ich do pekáča, posoliť, posypať korením, pokvapkať olejom, premiešať a vložiť na 20-30 minút do vyhriatej rúry. Potom položte kúsky rýb na vrch, znova posypte olejom a pečte pri nízkej teplote, kým sa neuvaria.
K rybám sa hodia aj zemiaky à la gratin. Zeleninu nakrájajte na tenké plátky (najjednoduchšie je použiť strúhadlo na mandolíne), vložte ich do zapekacej misky, mierne sa prekrývajú, každú vrstvu potrite slanou smotanou alebo mliekom pomocou cukrárskeho štetca a vložte do predhriatej rúry na 20 minút. Potom položte ryby na zemiaky a pečte, kým nie sú hotové.
Malé zemiaky môžete uvariť aj v šupke do polovice, nakrájať na kocky a blanšírovať, piecť alebo vyprážať – možností je veľa. Mimochodom, aby boli zemiaky a ryby v rúre obzvlášť chutné, môžete do misky pridať cibuľu, mrkvu, papriku, šampiňóny, olivy, slaninu atď.
Ako varia ryby a hranolky v rúre v iných krajinách?
Slávny šéfkuchár a popularizátor novej francúzskej kuchyne Paul Bocuse prišiel s nápadom piecť ryby pod natenko nakrájanými plátkami zemiakov pripomínajúcimi šupiny. Veľmi skoro sa jedlo stalo módnym a začalo sa podávať na celom pobreží Stredozemného mora. Zároveň na tom nie je nič zložité – stačia veľmi čerstvé, kvalitné ryby (treska, losos, morský vlk a pod.), zemiaky a maslo. Pripravené filé vložíme do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie, posolíme, pokvapkáme olejom, naukladáme veľmi tenké, doslova priehľadné plátky zemiakov a opäť potrieme olejom. Pokrm pečieme v dobre vyhriatej rúre so zapnutým konvekčným režimom. Počas varenia potierame vrch rozpusteným maslom. Táto ryba sa zvyčajne podáva so špenátom pošírovaným v smotane, zeleným šalátom alebo citrónovou omáčkou.
Mimochodom, slávne britské jedlo fish and chips, ktoré sa pôvodne predávalo v pouličných stánkoch v robotníckych štvrtiach Londýna a ďalších veľkých anglických miest, sa dnes podáva dokonca aj na kráľovskom stole. Royalty uprednostňuje pečené jedlo, preto dvorní kuchári rybu najskôr nafiletujú, potom ju jemne posypú soľou a korením, opečú v panko strúhanke, pokvapkajú rozpusteným maslom a vložia do vyhriatej rúry. Zároveň na tom istom plechu na pečenie môžete pripraviť vopred blanšírované, dokonale hladké zemiakové lupienky. Kráľovské ryby a hranolky sa zvyčajne podávajú s holandskou omáčkou – verí sa, že je to najlepší doplnok k jedlu.
Pečené ryby a zemiaky sú obľúbené aj v Nemecku (áno, nejedia tam len bravčové!), Rakúsku, Česku, Poľsku a všetkých pobaltských krajinách. S použitím nových techník, korenín a korenín sa môžete každý deň vydať na kulinárske cesty!
Zubáč so zemiakmi a pórom v rúre
Niekedy nie je potrebné znovu vynájsť koleso – stačí vziať dostupné ryby, napríklad zubáča, a upiecť ich v rúre so zemiakmi. Jednoduché a veľmi chutné! Mimochodom, namiesto celého jatočného tela môžete použiť rybie filé.
Zubáč so zemiakmi a pórom v rúre (gastronom.ru)
40 min
3 porcie
Na prípravu potrebujete:
• zubáč vypitvaný o hmotnosti cca 600 g – 2 ks.
• zemiaky malé – 6 ks.
• citrón – 1 ks.
• pór (biela a svetlozelená časť) – 1/2 stonky
• maslo – 3 lyžice. l.
• smotana 33% tuku – 3 polievkové lyžice. l.
• strúhaný parmezán – 2–3 lyžice. l.
• tymian – 5 vetvičiek
• petržlen – 2 vetvičky
• cukor – 1 lyžička.
• čerstvo mleté čierne korenie
• soľ
1. Rúru predhrejeme na 200°C. Zemiaky umyte kefou, nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska a vložte do hrnca. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a varíme, kým zemiaky nezmäknú, 5 až 7 minút.
2. Na rybe urobte šikmé rezy, soľ a korenie. Vložte petržlen do brucha. Namažte pokožku 1 polievkovou lyžičkou. l. maslo a rybu vložíme do veľkej zapekacej misy.
3. Zemiaky scedíme a pridáme zvyšné maslo. Preložíme na rybu a posypeme parmezánom.
4. Pór veľmi dôkladne umyte, aby ste odstránili piesok, nakrájajte na kolieska. Zmiešame so smotanou, soľou.
5. Položte smotanový pór na ryby. Neďaleko položte polovice citróna a posypte cukrom. Poukladáme vetvičky tymiánu.
6. Vložte panvicu do rúry a pečte, kým nie sú ryby a zemiaky upečené, asi 20-25 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pór v tomto jedle možno nahradiť červenou alebo bielou šalátovou cibuľou.
MIMOchodom
Pre chuť a vôňu môžete do brucha ryby dať 2-3 strúčiky cesnaku.
Štikozub so zemiakmi a tvarohom v rúre
Tento recept sme pripravili pre tých, ktorí radi jedia výdatné a chutné jedlá bez toho, aby trávili veľa času prípravou. Všetko potrebné nájdete v chladničke alebo v najbližšom obchode – ryby, tvaroh, maslo, zemiaky a cibuľa.
Merlúza so zemiakmi a tvarohom v rúre (My Magnet)
1 hodina
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• zemiaky – 500 g
• filé zo merlúzy – 300 g
• tvaroh – 200 g
• cibuľa – 1 ks.
• maslo – 50 g
• soľ
• čerstvo mleté čierne korenie
1. Rúru predhrejeme na 200°C. Zapekaciu misu vymastíme maslom.
2. Zemiaky nakrájame na tenké kolieska, cibuľu na polkolieska. Filet zo merlúzy nasekajte veľkým nožom, vytlačte prebytočnú vlhkosť a spojte s tvarohom.
3. Na dno panvice položte polovicu zemiakov a cibule. Rozložte rybiu náplň a zvyšné zemiaky. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením, potrieme zvyšným maslom, nakrájaným na tenké plátky.
4. Pekáč vložíme do stredu rúry a pečieme 50 minút. Skontrolujte pripravenosť, ak je to potrebné, nechajte v rúre ďalších 5-10 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Zemiakový kastról s tvarohom a rybou plnkou podávame teplý, prípadne s kyslou smotanou alebo prírodným jogurtom ako omáčkou.
MIMOchodom
Namiesto merlúzy si môžete vziať svoje obľúbené konzervy, napríklad ružového lososa, makrelu alebo sleďa.
Treska v rúre so zemiakmi
Ryby varené v „obálke“ sa vždy ukážu ako šťavnaté a chutné. No, samozrejme, pretože hrubý pergamenový papier zachováva všetky arómy vo vnútri, vďaka čomu nestratíte ani jednu molekulu!
Treska jednoškvrnná v rúre so zemiakmi (Môj magnet)
25 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• filet z tresky jednoškvrnnej – 4 ks. 150 g každý
• zemiaky – 4 ks. (500 g)
• ghee – 3 lyžice. l. (60 g)
• petržlen – 1 malý zväzok (20 g)
• cesnak – 3 strúčiky (15 g)
• čerstvo mleté čierne korenie
• soľ
1. Petržlenovú vňať nasekáme veľmi jemne. Rozdrvte a nakrájajte cesnak. Na petržlenovú vňať položíme cesnak, trochu osolíme a všetko spolu nasekáme takmer na pastu.
2. Jednu stranu filé z tresky potrieme petržlenovou a cesnakovou pastou. Okoreníme a necháme trochu marinovať.
3. Zemiaky nakrájajte na 1 cm hrubé plátky. Opečte na polovici oleja vo veľkej panvici na strednom ohni. Zemiaky by mali byť zlatohnedé, ale stále mierne vlhké.
4. Na pracovnú plochu položíme 4 listy papiera na pečenie s rozmermi približne 30×40 cm.