5 jednoduchých receptov na jablkové kúpele
19. augusta sa slávi Jablkový Spasiteľ, ktorý pripadá na cirkevný sviatok Premenenia Pána. Poradíme vám, ako oslavovať a čo pripraviť.
O čom budeme hovoriť v článku:Vyprážané jablkové krúžky Švec s ovocímJablká v ceste Ratatouille s hroznomRebarbora a jablkový kompót
V Rusi pred Spasiteľom jabĺk bolo zakázané jesť jablká, hrozno a iné ovocie a od 19. augusta – iba po vysvätení v kostole počas sviatku. Táto tradícia sa objavila spolu so zavedením gréckeho kalendára, pretože práve v deň Premenenia Pána Gréci požehnali hrozno, ktoré dozrelo v tomto čase. Keďže hrozno v našich zemepisných šírkach prakticky nerastie, nahradili ho jablká. V deň Spasiteľa jabĺk je zvykom pripravovať pôstne jedlá s jablkami: koláče, palacinky a zákusky.
Vyprážané jablkové krúžky
Apple Spas sa oslavuje počas prísneho Dormition Fast a zdá sa, že sa treba vo všetkom obmedziť. Existuje však veľa chutných bezmäsitých jedál, ako sú tieto vyprážané jablkové krúžky.
Vyprážané jablkové krúžky
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- múky – 3/4 šálky
- prášok do pečiva – 2 lyžičky.
- soľ – 1 štipka
- rastlinný olej
- jablká – 2 ks.
- voda – 150 ml
- jemný cukor alebo práškový cukor
- mletá škorica
- V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Nalejte do vody a 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej a premiešajte metličkou. Vznikne vám cesto, ktoré má podobnú hrúbku ako kefír. V prípade potreby pridajte ešte trochu vody alebo múky.
- Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Jablká nakrájajte na krúžky s hrúbkou 1,2 – 1,5 cm.
- Nalejte asi 4 cm rastlinného oleja do malého hrnca alebo fritézy a dobre zohrejte. Ak chcete skontrolovať pripravenosť oleja, naberte trochu cesta a vložte ho do panvice – ak olej okolo neho prská a cesto rýchlo zozlatne, môžete začať vyprážať.
- Jablkový kruh ponorte do cesta a opatrne ho vložte do horúceho oleja. Vyprážame z oboch strán do zlatista. Hotový krúžok položte na pokrčené papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný olej. Týmto spôsobom opečte všetky krúžky.
- Vložte cukor do taniera a namočte obe strany jablkových koliesok do cukru, potom posypte škoricou. Ihneď podávajte.
Švec s ovocím
Cobbler je ľahký, ovocný americký koláč. Vybrali sme úžasný pôstny recept s čerstvým ovocím, ovsenými vločkami a aromatickým korením.
Švec s ovocím
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- konzervované broskyne – 1 plechovka (800 g)
- slivky (môžu byť mrazené) – 400 g
- jablká – 3 veľké
- hnedý cukor – 1/2 šálky
- škrob – 2 polievkové lyžice. l.
- mandľové lupienky na servírovanie
- vanilkový extrakt – 1 lyžička.
- mletá škorica – 1/2 lyžičky.
- voda – 1/3 šálky
Na test:
- ovsené vločky – 1 pohár
- mleté mandle – 1/4 šálky
- cukor – 2 polievkové lyžice. l. a ešte trochu na posypanie
- mlieko (mandľové, sójové, kokosové, atď.) – 1/2 šálky
- mletá škorica – 1/2 lyžičky.
- rastlinný olej – 3 polievkové lyžice. l.
- Rúru predhrejeme na 200°C a stredne veľkú zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom.
- Jablká ošúpeme. Všetko ovocie nakrájajte na rovnaké plátky. Vo veľkom hrnci zmiešajte ovocie, cukor, kukuričný škrob a škoricu. Zalejte vodou a priveďte do varu, znížte teplotu a varte 40 minút do zhustnutia. Odstráňte panvicu z ohňa a pridajte vanilkový extrakt. Ovocnú náplň preložíme na pripravenú panvicu.
- Ovsené vločky rozdrvte mixérom na múku a nalejte do misy. Pridajte mandle, cukor, soľ, škoricu a prášok do pečiva a miešajte, aby sa spojili. Nalejte rastlinný olej a znova premiešajte. Tenkým prúdom prilievame mlieko a vymiesime cesto. Lyžicou nanášame cesto na ovocnú plnku a posypeme trochou cukru.
- Pečieme 25-30 minút do zlatista. Na suchej panvici opražte mandle do zlatista, 2–3 minúty. Ševca podávame teplý, posypaný praženými mandľami alebo práškovým cukrom.
Jablká v ceste
Nie nadarmo sa jeden z hlavných symbolov kráľovskej moci — štátu — nazýval jablko. Ideálne nielen formou, ale aj obsahom, ovocie je veľmi dobré pri pečení!
Jablká v ceste
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- lístkové cesto bez droždia – 500 g
- jablká – 4 ks.
- lúpané vlašské orechy – 2 polievkové lyžice. l.
- vajcia – 1 ks.
- med – 2 lyžice. l.
- Lístkové cesto bez droždia, v ktorom sa budú jablká piecť, vyberte z obalu a položte na pracovný stôl. Nechajte úplne rozmraziť pri izbovej teplote.
- Rúru predhrejeme na 200°C. Jablká umyte a osušte papierovou utierkou. Potom veľmi opatrne pomocou ostrého tenkého noža alebo špeciálneho zárezu odstráňte jadrá so semenami zo strany stonky.
- Pripravte jablkovú náplň. Vylúpané vlašské orechy nasekáme nožom. Spojte s medom a premiešajte. Výslednou plnkou naplňte pripravené jablká.
- Cesto rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 2-3 mm. Nakrájajte na 4 štvorce. Do stredu položte jablko s náplňou. Zo stredu každej strany štvorca cesta urobte rez v pravom uhle k spodnej časti jablka.
- Výsledné trojuholníky cesta zdvihnite nad jablkami a spojte vrcholy. Opatrne stiahnite bočné švy. Vajíčko rozšľaháme a potrieme ním povrch jabĺk v ceste. Pečieme 15–20 minút.
Ratatouille s hroznom
U južných Slovanov boli Jablkové kúpele považované za deň, kedy sa začalo so zberom hrozna, tak sa im aj hovorilo „hrozno». V tomto ľahkom zeleninovom ratatouille sú jablká a hrozno doslova cítiť „v pohode».
Ratatouille s hroznom
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- zemiak
- jablko
- petržlen – 1 vetvička
- estragón – 1 vetvička
- majorán – 1 vetvička
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- biele hrozno – 2 strapce
- cibuľa – 1 cibuľa
- zeler – 1 stonka
- sladká paprika – 1 ks.
- paradajka – 1 ks.
- cuketa – 3 ks.
- Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Hrozno umyte a osušte. Jablká ošúpeme a nakrájame na 4 časti. Zeleninu nasekáme nadrobno.
- Zeleninu, hrozno a jablká uložíme do zapekacej misy, pridáme zmes byliniek.
- Nalejte olej a pol pohára vody. Dochutíme soľou, korením, prikryjeme a pečieme 1,5 hodiny v rúre vyhriatej na 200°C, v prípade potreby podlievame trochou horúcej vody. Podávajte horúce.
Rebarborový a jablkový kompót
Voňavé jablko a kyslá rebarbora sú ideálnym párom na osviežujúci letný kompót.
Rebarborový a jablkový kompót
Na prípravu 10 porcií potrebujete:
- rebarbora – 500 g
- sladké a kyslé jablká – 3 ks.
- vanilka – 0,5 struku
- škorica – 1 tyčinka
- cukor – 60 – 70 g
- citrón – 1 kus
- Rebarboru nakrájajte na kúsky dlhé 3 cm Jablká nakrájajte na 4 časti, odstráňte jadierka. Každú štvrtinu nakrájajte na stredné kocky.
- Priveďte do varu 2.5–3 litre pitnej vody. Pridajte rebarboru, jablká, cukor, vanilkové semienka a tyčinku škorice. Opäť priveďte do varu.
- Počas tejto doby odstráňte tenkú (iba žltú) vrstvu kôry pomocou škrabky na zeleninu. Pridáme do panvice a kompót odstavíme z ohňa. Nechajte vylúhovať 6–8 hodín Pred podávaním podľa potreby precedíme a vychladíme.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jablká #Jablkové kúpeleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach