5 jednoduchých receptov na jablkové kúpele

5 jednoduchých receptov na jablkové kúpele

5 jednoduchých receptov na jablkové kúpele

19. augusta sa slávi Jablkový Spasiteľ, ktorý pripadá na cirkevný sviatok Premenenia Pána. Poradíme vám, ako oslavovať a čo pripraviť.

5 jednoduchých receptov na jablkové kúpeleO čom budeme hovoriť v článku:Vyprážané jablkové krúžky Švec s ovocímJablká v ceste Ratatouille s hroznomRebarbora a jablkový kompót

V Rusi pred Spasiteľom jabĺk bolo zakázané jesť jablká, hrozno a iné ovocie a od 19. augusta – iba po vysvätení v kostole počas sviatku. Táto tradícia sa objavila spolu so zavedením gréckeho kalendára, pretože práve v deň Premenenia Pána Gréci požehnali hrozno, ktoré dozrelo v tomto čase. Keďže hrozno v našich zemepisných šírkach prakticky nerastie, nahradili ho jablká. V deň Spasiteľa jabĺk je zvykom pripravovať pôstne jedlá s jablkami: koláče, palacinky a zákusky.

Vyprážané jablkové krúžky

Apple Spas sa oslavuje počas prísneho Dormition Fast a zdá sa, že sa treba vo všetkom obmedziť. Existuje však veľa chutných bezmäsitých jedál, ako sú tieto vyprážané jablkové krúžky.

Vyprážané jablkové krúžky
Vyprážané jablkové krúžky

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • múky 3/4 šálky
  • prášok do pečiva 2 lyžičky.
  • soľ 1 štipka
  • rastlinný olej
  • jablká 2 ks.
  • voda 150 ml
  • jemný cukor alebo práškový cukor
  • mletá škorica
  1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Nalejte do vody a 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej a premiešajte metličkou. Vznikne vám cesto, ktoré má podobnú hrúbku ako kefír. V prípade potreby pridajte ešte trochu vody alebo múky.
  2. Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Jablká nakrájajte na krúžky s hrúbkou 1,2 – 1,5 cm.
  3. Nalejte asi 4 cm rastlinného oleja do malého hrnca alebo fritézy a dobre zohrejte. Ak chcete skontrolovať pripravenosť oleja, naberte trochu cesta a vložte ho do panvice – ak olej okolo neho prská ​​a cesto rýchlo zozlatne, môžete začať vyprážať.
  4. Jablkový kruh ponorte do cesta a opatrne ho vložte do horúceho oleja. Vyprážame z oboch strán do zlatista. Hotový krúžok položte na pokrčené papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný olej. Týmto spôsobom opečte všetky krúžky.
  5. Vložte cukor do taniera a namočte obe strany jablkových koliesok do cukru, potom posypte škoricou. Ihneď podávajte.

Švec s ovocím

Cobbler je ľahký, ovocný americký koláč. Vybrali sme úžasný pôstny recept s čerstvým ovocím, ovsenými vločkami a aromatickým korením.

Švec s ovocím
Švec s ovocím

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • konzervované broskyne 1 plechovka (800 g)
  • slivky (môžu byť mrazené) 400 g
  • jablká 3 veľké
  • hnedý cukor 1/2 šálky
  • škrob 2 polievkové lyžice. l.
  • mandľové lupienky na servírovanie
  • vanilkový extrakt 1 lyžička.
  • mletá škorica 1/2 lyžičky.
  • voda 1/3 šálky

Na test:

  • ovsené vločky 1 pohár
  • mleté ​​mandle 1/4 šálky
  • cukor 2 polievkové lyžice. l. a ešte trochu na posypanie
  • mlieko (mandľové, sójové, kokosové, atď.) 1/2 šálky
  • mletá škorica 1/2 lyžičky.
  • rastlinný olej 3 polievkové lyžice. l.
  1. Rúru predhrejeme na 200°C a stredne veľkú zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom.
  2. Jablká ošúpeme. Všetko ovocie nakrájajte na rovnaké plátky. Vo veľkom hrnci zmiešajte ovocie, cukor, kukuričný škrob a škoricu. Zalejte vodou a priveďte do varu, znížte teplotu a varte 40 minút do zhustnutia. Odstráňte panvicu z ohňa a pridajte vanilkový extrakt. Ovocnú náplň preložíme na pripravenú panvicu.
  3. Ovsené vločky rozdrvte mixérom na múku a nalejte do misy. Pridajte mandle, cukor, soľ, škoricu a prášok do pečiva a miešajte, aby sa spojili. Nalejte rastlinný olej a znova premiešajte. Tenkým prúdom prilievame mlieko a vymiesime cesto. Lyžicou nanášame cesto na ovocnú plnku a posypeme trochou cukru.
  4. Pečieme 25-30 minút do zlatista. Na suchej panvici opražte mandle do zlatista, 2–3 minúty. Ševca podávame teplý, posypaný praženými mandľami alebo práškovým cukrom.

Jablká v ceste

Nie nadarmo sa jeden z hlavných symbolov kráľovskej moci — štátu — nazýval jablko. Ideálne nielen formou, ale aj obsahom, ovocie je veľmi dobré pri pečení!

Jablká v ceste
Jablká v ceste

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • lístkové cesto bez droždia – 500 g
  • jablká – 4 ks.
  • lúpané vlašské orechy – 2 polievkové lyžice. l.
  • vajcia – 1 ks.
  • med – 2 lyžice. l.
  1. Lístkové cesto bez droždia, v ktorom sa budú jablká piecť, vyberte z obalu a položte na pracovný stôl. Nechajte úplne rozmraziť pri izbovej teplote.
  2. Rúru predhrejeme na 200°C. Jablká umyte a osušte papierovou utierkou. Potom veľmi opatrne pomocou ostrého tenkého noža alebo špeciálneho zárezu odstráňte jadrá so semenami zo strany stonky.
  3. Pripravte jablkovú náplň. Vylúpané vlašské orechy nasekáme nožom. Spojte s medom a premiešajte. Výslednou plnkou naplňte pripravené jablká.
  4. Cesto rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 2-3 mm. Nakrájajte na 4 štvorce. Do stredu položte jablko s náplňou. Zo stredu každej strany štvorca cesta urobte rez v pravom uhle k spodnej časti jablka.
  5. Výsledné trojuholníky cesta zdvihnite nad jablkami a spojte vrcholy. Opatrne stiahnite bočné švy. Vajíčko rozšľaháme a potrieme ním povrch jabĺk v ceste. Pečieme 15–20 minút.

Ratatouille s hroznom

U južných Slovanov boli Jablkové kúpele považované za deň, kedy sa začalo so zberom hrozna, tak sa im aj hovorilo hrozno». V tomto ľahkom zeleninovom ratatouille sú jablká a hrozno doslova cítiť v pohode».

Ratatouille s hroznom
Ratatouille s hroznom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • zemiak
  • jablko
  • petržlen – 1 vetvička
  • estragón – 1 vetvička
  • majorán – 1 vetvička
  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • biele hrozno – 2 strapce
  • cibuľa – 1 cibuľa
  • zeler – 1 stonka
  • sladká paprika – 1 ks.
  • paradajka – 1 ks.
  • cuketa – 3 ks.
  1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Hrozno umyte a osušte. Jablká ošúpeme a nakrájame na 4 časti. Zeleninu nasekáme nadrobno.
  2. Zeleninu, hrozno a jablká uložíme do zapekacej misy, pridáme zmes byliniek.
  3. Nalejte olej a pol pohára vody. Dochutíme soľou, korením, prikryjeme a pečieme 1,5 hodiny v rúre vyhriatej na 200°C, v prípade potreby podlievame trochou horúcej vody. Podávajte horúce.

Rebarborový a jablkový kompót

Voňavé jablko a kyslá rebarbora sú ideálnym párom na osviežujúci letný kompót.

Rebarborový a jablkový kompót
Rebarborový a jablkový kompót

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • rebarbora – 500 g
  • sladké a kyslé jablká – 3 ks.
  • vanilka – 0,5 struku
  • škorica – 1 tyčinka
  • cukor 60 – 70 g
  • citrón 1 kus
  1. Rebarboru nakrájajte na kúsky dlhé 3 cm Jablká nakrájajte na 4 časti, odstráňte jadierka. Každú štvrtinu nakrájajte na stredné kocky.
  2. Priveďte do varu 2.53 litre pitnej vody. Pridajte rebarboru, jablká, cukor, vanilkové semienka a tyčinku škorice. Opäť priveďte do varu.
  3. Počas tejto doby odstráňte tenkú (iba žltú) vrstvu kôry pomocou škrabky na zeleninu. Pridáme do panvice a kompót odstavíme z ohňa. Nechajte vylúhovať 68 hodín Pred podávaním podľa potreby precedíme a vychladíme.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jablká #Jablkové kúpeleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik