Ako sa figy jedia a ako sa pripravujú: hovoria fanúšikovia fíg
Ako jesť figy? – otázka, ktorá spočiatku spôsobí zmätok, ale len dovtedy, kým sa o figách dozviete viac. O sladkom ovocí sme sa rozprávali so Sergejom Navasartovom, šéfkuchárom moskovskej reštaurácie „Muflon“, ktorý o tom veľa vie. Ukázalo sa, že figy naozaj treba jesť, pripravovať a skladovať špeciálnym spôsobom. Sergey sa s nami podelil o 3 recepty, ktoré sme my, milovníci jedenia fíg, doplnili o naše vedomosti a recepty. Výsledkom je fascinujúci príbeh o tomto úžasnom ovocí.
O čom budeme hovoriť v článku:Čo sú figy, ktoré jeme a nemyslíme na to Čo jeme spolu s figovým ovocím a ani o tom nevieme Ako gurmáni používajú figy na jedlo Osobná skúsenosť, ako šéfkuchár Sergej Navasartov odporúča jesť figyTart s figami podľa mamin receptInstantný basturma šalát s figamiSviečková s bielymi figamiKto by mal a nemal jesť figyStručná história fígAko redakcia gastronom.ru odporúča jesť figy, 11 našich obľúbených receptovSouvlaki s figami Šalát z mozzarelly, figy a fazuleZapečený hermelín s vyprážanými figami s figamiJednoduchý koláč s figamiGalette s karamelizovanými figami cibuľou a kozím syrom Rozvinutá štrúdľa s čokoládou a figami Rakúsky figový kompót Figový džem s citrónom
Stručná história obr
Figy, ktoré dnes jeme, pochádzajú ako kultúrna rastlina v Južnej Arábii (dnešný Jemen, Omán a časti Saudskej Arábie). Zmienky o ňom sa nachádzajú na sumerských tabuľkách z roku 2500 pred Kristom. e. Okrem toho vedci objavili pozostatky figovníka na neolitických náleziskách z roku 5000 pred Kristom. e. Tak boli Romulus a Remus, zakladatelia veľkého Ríma, dojčení vlčicou pod figovníkom. V starovekej Indii bola figa stromom poznania, v tieni ktorého sa Buddhovi zjavila pravda. V starovekom Grécku bolo sladké ovocie symbolom plodnosti.
Gréci a Rimania prevážali figy cez Stredozemné more. V 16. storočí ho františkánski misionári priniesli do južnej Kalifornie (podrobnejšie si o tom povieme nižšie). A obchodníci nosili plody z Judey do Európy. V súčasnosti sa figy jedia po celom svete.
Čo sú figy, ktoré jeme a nemyslíme na to?
Leto sa skončilo, prišla jeseň, čo znamená, že je čas jesť figy a zároveň z nich pripravovať džem, džem, teplé mäsové jedlá, šaláty, občerstvenie, chutné koláče a koláče. Predtým boli v Rusku figy známe iba ako sušené ovocie. Teraz sa čerstvé figy predávajú v supermarketoch a na trhoch, možno ich nájsť v ponuke reštaurácií a kaviarní.
Figovník je subtropický opadavý Ficus Carica. Figovník (tiež známy ako figovník, figovník alebo figovník) je dlhoveký strom, niekedy schopný prinášať ovocie až 200 rokov. Číňania sa mýlili, keď strom nazývali „ovocím bez kvetu“. Práve súkvetia, ktoré pripomínajú hrušku s otvorom na temene hlavy, jeme. Hlavnou nutričnou hodnotou fíg je ich šťavnatá a sladká škrupina. Nezrelé plody obsahujú žieravú mliečnu šťavu, a preto sú nepožívateľné.
Čo jeme s figami a ani o tom nevieme
Ste pripravení dozvedieť sa o tajnej časti fíg, ktoré jeme? Ukázalo sa, že každá figa, ktorú jeme, má vo vnútri aspoň jednu mŕtvu osu! Vysvetľujeme, odkiaľ sa tam osy berú.
Existujú samčie figy (ktoré sú nejedlé) a samičie figy (ktoré jeme). Pretože figa je v podstate obrátená kvetina, samičie kvety potrebujú samčie kvety, aby vytvorili semená a „rozmnožili“ svoje kvetinové potomstvo. Tu sa objavujú špeciálne figové osy na opelenie, ktoré vytvorili úžasnú symbiózu s figami. Figy sú prirodzeným inkubátorom pre osy! V skutočnosti sa osy rodia a umierajú vo figách. Príroda hrala taký trik, že figovník nemôže prežiť bez tohto nejednoznačného procesu, ktorý trvá mnoho storočí. V jedlých figách sa osy nakoniec premenia na bielkoviny.
Pre vnímavých ľudí: v poslednej dobe začali farmári používať samoopelivé druhy fíg.
Ako gurmáni používajú figy na jedlo?
Mnohí gurmáni veria, že figy sú také nezvyčajné a pôsobivé, že si nevedia predstaviť nič lepšie ako čerstvé ovocie na servírovanie občerstvenia a zdobenie elegantného pečiva. Znalci opisujú chuť fíg ako „medovú sladkosť s jemným bobuľovým odtieňom“. A lepkavá dužina zrelých fíg, ktorú mnohí radi jedia, je plná sirupovej šťavy.
Čerstvé figy často nevyžadujú žiadnu manipuláciu ani zmätok. Na rozdiel od Adama a Evy, ktorí si v biblickom Edene zakryli svoju nahotu figovými listami, je najlepšie nechať figu na jedenie „nahú“.
Ideálnym kandidátom na tento prirodzený prístup sú tmavé (čierne) figy. Existuje legenda, že v roku 1759 ju začali aktívne pestovať španielski kňazi cestujúci pozdĺž západného pobrežia súčasných Spojených štátov na hranici s Mexikom. Založili množstvo katolíckych misií, v každej zasadili figovníky.
Zamatová jedlá šupka fíg, tmavofialovej farby, má najčastejšie tvar bujnej dažďovej kvapky. Buničina je tmavo ružová s hnedým odtieňom. Intenzívna džemová chuť fíg je vyvážená jemnou ovocnou kyselinkou. Súhlaste, ako nemôžete jesť takéto figy?! Mimochodom, na radu žien v domácnosti z južného Ruska, čierne figy, napríklad krymská čierna odroda, môžu byť mleté s cukrom, ako sú čierne ríbezle, a uložené v chladničke.
Existujú aj svetlozelené (biele) figy. Má hrubšiu šupku a dužina je žltkastá alebo červená. Predpokladá sa, že biele figy so žltkastou dužinou sú lahodnejšie, pretože majú medovú chuť. Práve tieto figy sa sušia ako prvé.
Teraz si povedzme, čo môžete variť s figami.
Figy pečené s mäsom, dusené na víne, zmiešané so zeleninovými šalátmi alebo pečené ako dezert dodajú každému jedlu medovú vôňu a výraznú textúru. Figy sa skvele spájajú so sušenou šunkou, pripravujú chutney a džemy, návykové zmrzliny a nezvyčajné polevy na pizzu. Našou obľúbenou a najjednoduchšou odpoveďou na otázku, ako jesť figy, je prekrojiť ovocie na polovicu, do stredu každej polovice položiť kúsok fety alebo mäkkého kozieho syra a vychutnávať.
Naším odborníkom na figy je šéfkuchár Sergey Navasartov
Osobná skúsenosť: ako šéfkuchár Sergej Navasartov odporúča jesť figy
- Figy zaujímajú významné miesto v arménskej kuchyni. Arménske figy prichádzajú v bielej a čiernej odrode. Rastie takmer v každom regióne Arménska, no najsladší je na juhu v Meghri, po ňom nasledujú figy z údolia Ararat, čo sa sladkosti týka. Neskorá odroda sa pestuje na severe Arménska – neďaleko mesta Noyemberyan. Arménske figy sú veľmi sladké, s bohatou arómou a tenkou šupkou.
- Pri nákupe fíg na jedenie a varenie nezabudnite skontrolovať šupku. Musí byť neporušená, bez poškodenia. Na figách by nemali byť žiadne čierne škvrny (červí diery) alebo praskliny. Na figy príliš netlačte, aby ste skontrolovali ich zrelosť. Plody figovníka sú jemné a ľahko sa poškodia. Ideálna figa je kyprá a ťažká. Pamätajte, že figy sa umývajú iba pred podávaním a ukladajú sa na list pergamenu. Figy môžete dať na pár dní do chladničky, aby nesčerneli, ale lepšie je zjesť figy v deň nákupu.
- Pred konzumáciou figy nie je potrebné šúpať! Ak sa vám zdá hrot plodu drsný, môžete ho odrezať, ale šupku neodstraňujte. Je jemná, aromatická a ľahko stráviteľná.
- Figy sa jedia bez pitia. Je skvelé podávať čerstvé figy s basturmou a slanými mladými syrmi. Na šaláty je lepšie použiť čierne figy s tenkou šupkou.
- Produkty, ktoré sa hodia k figám: orechy, octy (vrátane balzamika), med, sušené mäso, škorica a kardamón, rozmarín a tymian, syr.
- Figy sa uvaria veľmi rýchlo – stačí ich 6–7 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Zmäkne, praskne a začne z neho vytekať „medová“ šťava. Podávajte pečené figy s bravčovým, jahňacím, kuracím a morčacím mäsom. Napríklad figy môžeme naplniť kozím syrom, zapiecť a podávať s filet mignon.
- Ak chcete, môžete si figy vysušiť. Za týmto účelom vložte celé do rúry predhriatej na 60 °C na 7–8 hodín Použite sušené figy na šaláty a občerstvenie, pridajte do čaju.
- Figy sa pridávajú do koláčov, zdobia sa koláčmi, pripravujú sa kandizované ovocie a plnia sa orechmi. A, samozrejme, robia džem. Arménske ženy v domácnosti si na to často vyberajú mierne nezrelé figy, aby mali hustejšiu šupku. Každé ovocie je prepichnuté špízmi a ponorené do cukrového sirupu na niekoľko hodín. Keď sa vsiakne, figy sa hodinu varia na miernom ohni a stáčajú sa do pohárov. V zime sa takýto figový džem konzumuje s veľkou radosťou.
V reštaurácii pripravujeme dezert s figami – sú to sušené figy s pusinkou z vaječných bielkov a kamats matsun (dekantovaný matsun). Jedlo podávame s konfitovaním z broskýň a malinovým pyré. A robím aj figový tart podľa maminho receptu. Pozrite si recept nižšie.
Prečítajte si viac na gastronom.ru: Prečo sa ananás nazýval ananás?
Figový koláč podľa maminho receptu
Figový koláč podľa maminho receptu
Na prípravu 1 koláča pre 6–Potrebných 8 porcií:
- 100 g vychladeného masla
- 200 g múky
- 100 g cukru plus na posypanie
- 11 g prášku do pečiva
- 3 g vanilínu
- 2 g soli
- 3 polievkové lyžice. l. plnotučná kyslá smotana
- 600 g čerstvých fíg
- 35 g kukuričného škrobu
- 10 g práškového cukru
- Ľadové maslo nakrájajte nožom na malé kocky. Pomelieme na strúhanku s múkou. To sa dá rýchlo urobiť v kuchynskom robote.
- Pridajte cukor, prášok do pečiva, vanilín, soľ a rýchlo premiešajte.
- Pridáme kyslú smotanu a veľmi rýchlo vymiesime cesto, aby sa maslo nestihlo príliš roztopiť. Mali by ste dostať hutné krehké cesto.
- Vytvorte obdĺžnikovú vrstvu, zabaľte do potravinovej fólie. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
- Počas tejto doby nakrájajte každú figu na 4 časti.
- Cesto vyberieme a vyvaľkáme do kruhu, nie príliš tenkého. Preložíme na plech.
- Odstúpte 5 cm od okraja a posypte cesto škrobom. Začnite od stredu a usporiadajte figy do špirály, pevne zbalené.
- Zvyšné sypké cesto zabaľte po okrajoch cez figy a posypte ho trochou cukru.
- Koláč pečieme v rúre predhriatej na 190 °C 25 minút, kým sa úplne neupečie. Vyberte panvicu z rúry, mierne vychladnite a posypte práškovým cukrom. Upečené podávame teplé.
Instantný basturma šalát s figami
Basturma šalát s figami
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 20 g medu
- 60 ml matsuna
- 100 g zeleného šalátu
- 80 g basturmy
- 200 g čerstvých fíg
- 80 g mladého kozieho syra
- 30 ml extra panenského olivového oleja
- Med zmiešame s matsunom a prešľaháme. Pripravenú zmes použijeme na ozdobenie taniera.
- Na tanier položte šalát a nakrájajte naň basturmu.
- Figy nakrájame na 6 kúskov a pridáme k obsahu každého taniera. Posypeme strúhaným kozím syrom a pokvapkáme olivovým olejom.
Sviečková s bielymi figami
Sviečková s bielymi figami
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 20 g cesnaku + 1 strúčik
- 80 g sušených paradajok
- 8 g čerstvého tymiánu + 2–4 vetvy
- 6 g čerstvého rozmarínu
- 120 ml extra panenského olivového oleja
- 60 g masla
- 600 g hovädzej sviečkovice
- 4 biele figy
- 80 g mäkkého kozieho syra
- 20 g čerstvého koriandra
- 20 g čerstvej petržlenovej vňate
- 20 g čerstvého kôpru
- 20 g reaganu (fialová bazalka)
- soľ…