Ako si vyrobiť medovinu doma: najlepšie osvedčené recepty

Ako si vyrobiť medovinu doma: najlepšie osvedčené recepty

Ako si vyrobiť medovinu doma: najlepšie osvedčené recepty

Nízkoalkoholické nápoje sú teraz na vrchole popularity. Na jedálnych lístkoch trendových barov a na pultoch predajní čoraz častejšie nájdete cider, svetlé pivo a samozrejme medovinu – nápoj s tisícročnou históriou vyrobený z medu, vody a kvasníc. Možno vás to prekvapí, ale vyrobiť si medovinu doma nie je vôbec zložité. Nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie ani špeciálne prísady. Recept je jednoduchý a priamočiary, tak poďme variť!

Ako si vyrobiť medovinu doma: najlepšie osvedčené receptyO čom budeme hovoriť v článku:Čo je medovina, bez ktorej to nejde Ako vyrobiť medovinu doma Recepty Moderný recept na medovinu z bobúľ Jednoduchý recept na medovinu bez droždia Medovníkový punč?

Čo je medovina

Archeológovia veria, že medové nápoje sa objavili niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom. Na území moderného Nemecka boli napríklad objavené malé poháre so stopami medu a alkoholu. Tento nález pochádza z európskej doby bronzovej, teda z rokov 2800 a 1800. BC Starovekí Normani verili, že rieky medu čakajú na padlých bojovníkov vo Valhalle a oratórium nebolo nič iné ako med poézie, ktorý darovali bohovia. Starovekí Židia, domorodí obyvatelia Južnej Ameriky a africké kmene mali vlastné nápoje z medu a alkoholu.

V starovekej Rusi bol aj špeciálny nápoj dodávaný med Naši vzdialení predkovia zmiešali 2/3 prírodného medu so šťavou z bobúľ a nechali kvasiť v dubových sudoch zakopaných v zemi po dobu 10 až 60 rokov. Výsledný produkt sa považoval za rituálny a podával sa len pri zvláštnych príležitostiach na svadby, narodeniny, pohanské sviatky.

Moderná medovina sa objavila v XVIII V. Považuje sa za nezávislý nápoj, pretože sa prakticky nepodobá starodávnemu výživnému medu. V súčasnosti je to nízkoalkoholický nápoj so silou zvyčajne 1,29% objemový podiel etylalkoholu. V predajniach nájdete medovinu tradičnú (sladkú, polosladkú, suchú), bobuľovo/ovocnú, obohatenú a originálnu, s prídavkom byliniek a korenín.

Tradičná medovina sa vyrába primárne z 3 ingrediencií med, voda a droždie. Chutí ako veľmi ľahké biele víno s jemnými tónmi medu.

Do obohatenej medoviny sa pridáva alkohol alebo vodka, čím sa jej pevnosť zvýši na 4050°.

Ovocná medovina sa mieša s čerstvo vylisovanou šťavou, napríklad hroznová, jablková, moruše atď.

Korenená medovina bola dlho považovaná za liek. V súčasnosti sa do nápoja pridáva zázvor, šalvia, klinčeky, čierne korenie, škorica atď.

Niektoré medoviny ponúkajú aj experimentálne medoviny, ktoré sú skôr fantáziou na tému tohto nápoja. Napríklad medovina s príchuťou údeného mäsa, javorového sirupu či hríbov. Neexistuje jediný správny recept, a tak si každý príde na svoju originálnu medovinu.

Bez ktorej je medovina nemožná

Ako si vyrobiť medovinu doma: najlepšie osvedčené recepty
Ako vyrobiť medovinu doma: najlepšie osvedčené recepty (gastronom.ru)

Najdôležitejšia a základná vec pri výrobe medoviny Toto je, samozrejme, zlato. Chuť a kvalita hotového nápoja bude závisieť od toho. Existuje názor, že môžete použiť starý alebo kandizovaný výrobok, ale s čerstvým medom bude určite chutiť lepšie. Skvele tu funguje pohánka, ohnivník alebo lipa, no skúste ju kúpiť len od overeného dodávateľa. Bezohľadní výrobcovia často ponúkajú náhradu z cukru a medu najnižšej kvality.

Veľmi dôležitá je aj kvalita vody. V ideálnom prípade je lepšie brať artézsku alebo pramenitú vodu. V krajnom prípade filtrovaná pitná voda.

Kvások do medoviny musí byť živý, preto voľte lisovaný alebo ražný kvások.

Chmeľ dodáva nápoju jemnú horkosť a charakteristickú vôňu. V suchej forme sa predáva v lekárňach alebo na trhoviskách. Ale škorica, zázvor, korenie a muškátový oriešok sa dajú kúpiť v každom obchode.

Ako si vyrobiť medovinu doma

Najprv musíte rozpustiť med vo vode a priviesť výslednú kvapalinu do varu, neustále miešať a odstraňovať výslednú penu. Tu treba byť opatrný a opatrný, keďže med veľmi rýchlo horí. Ak používate korenie, pridajte ich do horúceho roztoku, aby sa mohli uvariť.

Po vychladnutí tekutiny na cca 40 °C do nej treba pridať zriedené droždie. Nezabudnite dodržiavať teplotný režim, inak môžu kvasinky zomrieť a medovina nevyjde.

Proces fermentácie zvyčajne trvá 57 dní. Teplota okolia by mala byť približne 25 °C. Nádoba by mala byť uzavretá vekom (nie tesne, aby unikli prebytočné plyny), ktoré je možné zabaliť do fólie alebo, ak máte fľašu so zátkou, nainštalujte vodný uzáver. A potom už len každý deň kontrolujte medovinu, či nie je pena.

Akonáhle sa pena začne znižovať, nápoj by sa mal precediť, naliať do sklenených alebo plastových fliaš s tesnými zátkami a umiestniť na pár dní do chladničky. Potom už môžete piť medovinu!

Recepty

Moderný recept na domácu medovinu

Skúste si vyrobiť medovinu doma, verte mi je to jednoduchšie, ako sa zdá! Postačí vám med, voda, droždie a trochu trpezlivosti. Čo sa týka chmeľu, ten sa predáva takmer v každej lekárni.

Moderný recept na domácu medovinu
Moderný recept na medovinu doma (gastronom.ru)

Čas varenia: 2 hodiny 30 minútn + 7 dní

Na varenie na 4 porcie treba:

  • med – 300 g
  • lisované droždie – 10 g
  • suchý chmeľ – 3 g
  • artézska voda – 1 l

1. Spojte med a vodu, zahrievajte na miernom ohni, kým sa med úplne nerozpustí, bez privedenia zmesi do varu. Oddeľte časť tekutiny (asi 150200 ml), ochladí sa na 40 °C.

2. Do vychladnutej tekutiny pridáme droždie, dôkladne premiešame a dáme na 2 hodiny na teplé miesto.

3. Zvyšnú tekutinu priveďte do varu, občas premiešajte a odstráňte penu. Ochlaďte na 60 °C, pridajte chmeľ.

4. Tekutinu ochlaďte na 40°C, nalejte vykysnutý kvások, premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte na teplom mieste asi 7 dní.

5. Hotovú medovinu precedíme, prelejeme do fľaše sriterta korok. Uchovávajte v chladničke nie dlhšie ako 30 dní.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto kvásku môžete použiť vopred pripravený a dobre vyzretý ražný kvások.

Mimochodom

Ak chcete znížiť množstvo kvasníc pri výrobe medoviny, môžete pridať hrozienka.

Bobuľová medovina

Bobuľová medovina skutočné kúzlo vo vašom pohári! Okrem lahodnej kyslo-sladkej chuti vám nápoj dodá silnú dávku energie a vitamínov. A to znamená imunitu a dobré zdravie.

Bobuľová medovina
Bobuľová medovina (gastronom.ru)

Čas varenia: 40 min + 45 dní

Na varenie do 68 porcií treba:

  • bobule (brusnice, maliny, čerešne atď.) – 2 kg
  • med – 1 kg
  • pitná voda – 1 l

1. Ošúpte bobule „chvosty“zvyšky a vetvičky, odstráňte semená, ak nejaké existujú. Vezmite prosím na vedomie nie je potrebné umývať bobule!

2. Vložte bobule na dno veľkej fľaše alebo panvice. Med zrieďte studenou vodou, výslednú tekutinu nalejte na bobule. Hornú časť panvice alebo hrdlo fľaše pevne zviažte gázou a nechajte na teplom mieste 45 dní.

3. Počas procesu kvasenia sa na povrchu budúcej medoviny objaví pena, ktorú treba odstrániť. Po 4Medovinu sceďte 5 dní a potom ju nalejte do fliaš s tesnou zátkou.

4. Uložíme na 2 do chladničky alebo pivnice3 mesiace, potom podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Aké ďalšie bobule sú vhodné do medoviny? Napríklad ríbezleA, morušeA a dokonca aj egreše.

Mimochodom

Do medoviny je najlepšie použiť sezónne bobule, určite tak z nápoja dostanete maximum chuti a vône.

Jednoduchý recept na medovinu bez kvasníc

Toto je snáď najrýchlejší recept na medovinu u nás doma. A aby bol nápoj zaručene chutný, skúste si kúpiť hrozienka, ktoré neboli pri výrobe ošetrené oxidom siričitým. Pamätajte, že sušené ovocie, ktoré je príliš lesklé a svetlé, nie je v žiadnom prípade najlepšie.

Jednoduchý recept na medovinu bez kvasníc
Jednoduchý recept na medovinu bez kvasníc (gastronom.ru)

Čas varenia: 15 min + 34 dni

Na varenie do 46 porcií treba:

  • tekutý med – 100 g
  • hrozienka – 100 g
  • artézska voda – 1,5 l

1. Hrozienka rýchlo opláchnite teplou vodou. Vezmite prosím na vedomie Hrozienka nie je potrebné oplachovať pod tečúcou vodou a namáčať vo vriacej vode.

2. Med rozpustíme v 1,5 litri artézskej vody, pridáme hrozienka, prikryjeme pokrievkou a necháme na teplom mieste 34 dni.

3. Penu stiahneme, precedíme cez gázu a tekutinu nalejeme do nádoby s tesnou zátkou.

4. Medovinu odložíme asi na 2 dozrieť na chladné miesto3 mesiace.

Poznámka pre hostiteľku

Na medovinu môžete použiť rôzne druhy hrozienok. Každý z nich má svoju individuálnu chuť a vôňu.

Mimochodom

Na obohatenie chuti tejto medoviny pridajte trochu škorice.

Punč s medovinou

Koktaily, ktoré obsahujú ovocie alebo ovocnú šťavu, sa zvyčajne nazývajú punče. Aby nápoj nebol príliš sladký, pridajte mierne kyslé. Napríklad zelené jablká, husté hrušky alebo ako v našom prípade rakytník.

Punč s medovinou
Punč s medovinou (gastronom.ru)

Čas varenia: 20 min

Na varenie na 2 porcie treba:

  • medovina – 300 ml
  • pomarančový džús – 150 ml
  • pomaranč – 1/2 ks.
  • rakytník – 1 hrsť
  • pomarančový džem – 2 lyžice. l.
  • klinčeky – 2 púčiky
  • bobkový list – 1 ks.

1. Do hrnca nalejeme pomarančovú šťavu, pridáme klinčeky a bobkový list. Priveďte takmer do varu, ale nevarte. Pridajte džem, premiešajte

2. Rakytník vložíme do francúzskeho lisu a zľahka zatlačíme. Zalejeme horúcou pomarančovou šťavou a medovinou. Premiešame a necháme 7-10 minút postáť. Oddeľte sediment spustením piestu.

3. Nakrájajte pomaranč filé bez bielych filmov. Vložte ich do 2 porcelánových pohárov. Prelejeme teplým punčom a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Tento punč si môžete pripraviť s inými citrusovými plodmi.ovsmi: mandarínky, grapefruity atď.

Mimochodom

V horúcich dňoch sa tento punč môže podávať studený a dokonca k tomu pridať trochu ľadu.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #medovinaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik