Ako variť bielu fazuľu a ako dlho ju variť
Otázka, ako správne a ako dlho variť bielu fazuľu, sa z času na čas vynára u mnohých kuchárov. Pretože bez ohľadu na to, aké pohodlné sú konzervy, nie je možné s nimi variť niektoré jedlá. Dnes vám podrobne povieme všetko, čo vieme o samotnej bielej fazuľke a ako ju správne pripraviť a použiť na jedlo.
O čom budeme hovoriť v článku:Ako sa biela fazuľa líši od iných druhov Ako si vybrať bielu fazuľu Prečo fazuľu pred varením namáčať a ako to urobiť správne Ako variť bielu fazuľu: všeobecné pravidlá Ako variť bielu fazuľu v pomalom hrnci a tlakovom hrnci Je možné variť bielu fazuľu v dvojitom kotli Ako variť bielu fazuľu v mikrovlnnej rúre Ako používať uvarenú bielu fazuľu
Ako sa biela fazuľa líši od ostatných druhov?
Biela fazuľa má neutrálnu chuť a možno ju kombinovať s takmer akýmkoľvek jedlom (Shutterstock/FOTODOM)
V našich predajniach si môžete kúpiť niekoľko druhov suchej fazule: červenú, čiernu, bielu a pestrú. Je jej oveľa viac druhov. Aby sme vás ale nezaviedli do džungle prírodnej vedy, zameriame sa na druhy fazule, ktoré sú vo varení hojne využívané.
Odporúčame začať s čiernou fazuľou. U nás nie je veľmi populárny, no v krajinách Latinskej a Južnej Ameriky ho jednoducho zbožňujú. Čierne fazule majú zaujímavú sladkastú chuť s ľahkými hubovými tónmi. Varením rýchlo stráca tvar, preto ho treba namáčať (aspoň 6 hodín) a dlhodobo variť na veľmi miernom ohni. Potom fazuľu bohato dochutíme feferónkou, rascou, oreganom, doplníme cibuľou a cesnakom a podávame s ryžou a mäsom (jahňacie, hovädzie, bravčové).
Ďalšou vecou sú červené fazule, alebo, ako ich Briti nazývajú, „obličky“, pre ich jasnú podobnosť s ľudskou obličkou (oblička v preklade znamená „oblička“). Jeho šupka je pomerne hustá a počas varenia sa nezrúti. To je dôvod, prečo červená fazuľa vyzerá skvele v prílohách, polievkach a šalátoch. Jeho chuť je pomerne bohatá a výrazná, čo mu pridáva body aj v očiach kulinárskych odborníkov.
Fazuľa pestrá alebo pinto je považovaná za najbežnejšiu fazuľu na svete. Recepty s ním možno nájsť v rôznych kulinárskych tradíciách. Fazuľu Pinto milujú v oboch Amerikách: tam sa pridávajú do polievok alebo sa drvia na pyré, potom sa jedia v čistej forme alebo sa používajú na plnenie burritos. V Španielsku sa tento produkt varí, vypráža a dusí so zeleninou, mäsom a hydinou.
Nakoniec sa v našom príbehu objavuje biela fazuľa, ktorá si vyslúžila univerzálne uznanie pre svoj jemný, neutrálny „charakter“ a schopnosť kombinovať takmer s akýmkoľvek produktom. Chcete, aby chuť pikantného jedla bola zdržanlivejšia? Pridajte k tomu bielu fazuľu. Chcete „zahustiť“ zeleninový guláš bez toho, aby ste ho preťažili zbytočnými chuťovými akcentmi? Biela fazuľa vám pomôže! Vo všeobecnosti môžu tomuto produktu konkurovať iba cestoviny alebo zemiaky. Biela fazuľa je zároveň oveľa zdravšia ako jej „konkurenti“: obsahuje veľa vitamínov B, síry a železa. Vysoký obsah ľahko stráviteľných rastlinných bielkovín robí tento produkt nenahraditeľným pre vegetariánov, vegánov a ľudí nalačno.
Je pravda, že ako iné druhy suchých fazúľ, biele fazule sa nedajú uvariť za 10 minút: vyžadujú namáčanie aj dlhé tepelné spracovanie. Ale verte mi, výsledok stojí za to.
Ako si vybrať biele fazule
Nie je to ťažké: stačí sa pozrieť na produkt v obale (zvyčajne je buď úplne priehľadný, alebo čiastočne priehľadný). Fazuľa by mala byť hladká a lesklá, dokonca mliečnej farby a približne rovnakej veľkosti. Trhliny sú nežiaduce, rovnako ako prítomnosť veľkého počtu zlomených vzoriek. V balení fazule by samozrejme nemali byť žiadne šupky ani iné „odpadky“. Opatrne prehmatajte zrná. Ak sú pevné a nelepia sa k sebe, dá sa s týmto produktom poradiť. A, samozrejme, skontrolujte dátum výroby bielej fazule a dátum spotreby! Nejaké problémy? Kúpime bielu fazuľu, ideme domov a varíme.
Prečo fazuľu pred varením namáčať a ako to urobiť správne
Bielu fazuľu sa odporúča pred varením na niekoľko hodín namočiť – urýchli sa tým proces varenia (Shutterstock/FOTODOM)
Sme si istí, že tento produkt by bol medzi Rusmi obľúbenejší, keby nebolo problémov s jeho prípravou. Presnejšie povedané, nehovoríme ani tak o „ťažkostiach“, ako o slušnom čase. Biela fazuľa, ako každá iná, vyžaduje niekoľkohodinové namáčanie. Na jednej strane je to potrebné pre urýchlenie procesu ďalšej tepelnej úpravy, na druhej strane pre lepšiu stráviteľnosť produktu. Vplyvom namáčania sa totiž neutralizujú špeciálne látky – lektíny, ktoré dnes mnohí odborníci na výživu stavajú na roveň lepku pre ich schopnosť zhoršovať trávenie a vyvolávať oxidačné procesy v tele. Takže po 6-8 hodinách vo vode sa percento lektínov výrazne znižuje. No dlhé varenie ich takmer úplne zničí.
Ako namočiť bielu fazuľu? Veľmi jednoduché. Roztrieďte fazuľu a opláchnite. Potom nalejte do hrnca a zalejte vodou pri izbovej teplote tak, aby jej hladina stúpla 4-5 cm nad strukoviny. Nechajte 6-8 hodín (napríklad cez noc). Je lepšie, ak fazuľa strávi tento čas na chladnom mieste, pri teplote nie vyššej ako 20 °C. V opačnom prípade môže vykysnúť. Ak chcete fazuľu namočiť na dlhší čas (10-12 hodín), vymeňte vodu každé 4 hodiny
Ako variť biele fazule: všeobecné pravidlá
Takže po uplynutí času namáčania idete do hrnca s fazuľou a uvidíte, že fazuľa sa zväčšila a šupka na nej je vráskavá. Scedíme ich v cedníku a opláchneme pod tečúcou vodou. urobili ste to? Skvelé, teraz môžete začať variť fazuľu!
Ak sa rozhodnete strukoviny jednoducho variť na sporáku, vložte ich do širokého hrnca s hrubým dnom a zalejte pitnou vodou. Lepšie filtrované alebo fľaškové. Jeho objem sa určuje veľmi jednoducho: na 200 g suchej fazule (pred namáčaním) musíte vziať 2–2,5 litra vody.
Naplnené? Panvicu s bielou fazuľou položte na vysoký oheň a priveďte do varu. Pridajte pár štipiek soli. Niektorí hovoria, že to spomaľuje varenie fazule, ale to nie je nič iné ako bežná mylná predstava. Doba varenia sa vôbec nezvýši, ale škrupina fazule v slanej vode sa stane pružnejšou a nepraská. To znamená, že vaša fazuľa po uvarení nebude pripomínať kašu.
Mimochodom, po uvarení vody v panvici znížte oheň na minimum. V tomto prípade nie je potrebné silné varenie, inak sa fazuľa uvarí nerovnomerne. To znamená, že kým vrchná vrstva povolí, stredná zostane pevná. A áno, riziko, že dostanete fazuľovú kašu, keď voda prudko vrie, je 99%. Varte preto pomaly, na miernom ohni 50–60 minút.
A ešte jeden životný hack. Aby bola fazuľa obzvlášť chutná, pridajte do vody bobkový list, malú cibuľu, pár strúčikov cesnaku, mrkvu alebo veľkú vetvičku petržlenu.
Ako variť bielu fazuľu v pomalom hrnci a tlakovom hrnci
V pomalom hrnci sa biele fazule varia v režime „Polievka“ alebo „Dusenie“. Niektoré modely majú špeciálny program „Beans“ (Shutterstock/FOTODOM)
Stále sa nezaobídete bez predbežného namáčania. Pripravené fazule vložte do sita alebo cedníka, opláchnite a vložte do misky multivarkára. Zalejeme vodou tak, aby presahovala hladinu strukovín o 3 cm. Zatvorte zariadenie. Zapnite režim „Polievka“ alebo „Stew“ (1–1,5 hodiny). Ak je váš multivark zároveň tlakový, bude stačiť 30 minút pri maximálnom tlaku. Niektoré multivarky majú program „Beans“, ktorý sa v tomto prípade samozrejme dá použiť.
Ak máte doma bežný tlakový hrniec, ktorého veko sa tesne zatvára a vo vnútri poskytuje vysoký tlak, fazuľu uvarte v ňom. Strukoviny budete musieť ešte namáčať (aspoň z diétnych dôvodov), no celý proces tepelnej úpravy zaberie 20–30 minút.
Je možné variť bielu fazuľu v parnom hrnci?
Tento prístroj si spájame so správnou výživou a zdravým životným štýlom vôbec. Dvojitý kotol totiž zaisťuje lepšie uchovanie vitamínov vo výrobkoch. V prípade bielej fazule, dokonca aj vopred namočenej, sa doba jej varenia predĺži na 2–3 hodiny. Zároveň, v závislosti od modelu parného hrnca, budete musieť do neho pridávať vodu častejšie alebo menej často. V dôsledku toho získate úplne rovnakú fazuľu ako po uvarení na sporáku – chuťou aj nutričnými vlastnosťami. To znamená, že podľa nášho názoru hra nestojí za sviečku.
Ako variť bielu fazuľu v mikrovlnnej rúre
Ale toto zariadenie je ideálne na varenie bielej fazule. Opäť by sa malo najskôr namočiť, potom opláchnuť a vložiť do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. Na jeden diel strukovín vezmite 2 diely vody. Zalejeme ňou fazuľu a trocha osolíme. Vložte do mikrovlnnej rúry a varte na vysokej teplote 7 minút. Potom fazuľu zamiešajte a varte ďalších 15 minút pri 700 W.
Ako používať varenú bielu fazuľu
Miska z bielej fazule (Shutterstock/FOTODOM)
Uvarili ste fazuľu? Podávajte v čistej forme, pridajte vyprážanú cibuľu, šampiňóny a rastlinný olej. Ak vám nevadí vyšší kalorický spoločník vašej fazule, použite grilovanú hruď alebo surovú slaninu. Horúcu fazuľu môžete podávať aj ako prílohu k dusenému mäsu, hydine alebo rybám.
Z bielej fazule si môžete pripraviť akýsi hummus: ihneď po uvarení ich rozomelte v mixéri, potom pridajte cesnak pretlačený lisom, citrónovú šťavu a papriku. Vychladnutú uvarenú fazuľu použite ako prísadu do šalátov so zeleninou, bylinkami, hubami, mäsom alebo na občerstvenie (napríklad tortilly na mexický spôsob). Nakoniec sa do takmer hotových polievok môže pridať uvarená fazuľa: vďaka tomu budú zasýtejšie a obohatia sa o bielkoviny.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #fazuľa #biela fazuľaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach