Čierna je lepšia: Lekár povedal, prečo v káve s mliekom nezostala ani kvapka benefitu

Čierna je lepšia: Lekár povedal, prečo v káve s mliekom nezostala ani kvapka benefitu

Všetko je to o antioxidantoch

Mlieko pridané do kávy robí tento nápoj oveľa menej zdravým. Gastroenterológ povedal Gazeta.Ru o tomto neočakávanom účinku Daria Utyumova.

Káva podľa nej obsahuje veľké množstvo polyfenolov – prospešných rastlinných zlúčenín bohatých na antioxidanty. Polyfenoly môžu mať pozitívny vplyv na zdravie srdca, kontrolovať hladinu cukru v krvi, znižovať zápaly a znižovať riziko vzniku rakoviny.

V roku 2023 však vedci vykonali štúdiu a zistili, že molekuly mliečnych bielkovín viažu tieto organické zlúčeniny, čím sa výrazne znižuje obsah antioxidantov.

Okrem toho, dodala Utyumova, káva so živočíšnym mliekom nie je najlepším nápojom pre ľudí s intoleranciou laktózy. Ľudia s týmto ochorením jednoducho nebudú môcť nápoj stráviť, pretože ich telu chýba enzým zodpovedný za správne trávenie mliečneho cukru.

Predtým vedci identifikovali vzťah medzi kávou, génmi a nadváhou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik