Čierna je lepšia: Lekár povedal, prečo v káve s mliekom nezostala ani kvapka benefitu
Všetko je to o antioxidantoch
Mlieko pridané do kávy robí tento nápoj oveľa menej zdravým. Gastroenterológ povedal Gazeta.Ru o tomto neočakávanom účinku Daria Utyumova.
Káva podľa nej obsahuje veľké množstvo polyfenolov – prospešných rastlinných zlúčenín bohatých na antioxidanty. Polyfenoly môžu mať pozitívny vplyv na zdravie srdca, kontrolovať hladinu cukru v krvi, znižovať zápaly a znižovať riziko vzniku rakoviny.
V roku 2023 však vedci vykonali štúdiu a zistili, že molekuly mliečnych bielkovín viažu tieto organické zlúčeniny, čím sa výrazne znižuje obsah antioxidantov.
Okrem toho, dodala Utyumova, káva so živočíšnym mliekom nie je najlepším nápojom pre ľudí s intoleranciou laktózy. Ľudia s týmto ochorením jednoducho nebudú môcť nápoj stráviť, pretože ich telu chýba enzým zodpovedný za správne trávenie mliečneho cukru.
Predtým vedci identifikovali vzťah medzi kávou, génmi a nadváhou.