Domáca medovina na včelom chlebe
Vďaka móde pre remeselné nápoje, ako aj vďaka celosvetovému trendu opúšťať silný alkohol, teraz medovina zažíva svoje znovuzrodenie. Možno si niekto povie, že medovina je príliš sladká alebo príliš sladká: v prípade nekvalitného produktu je to celkom možné. Ak však hovoríme o odležanom suchom nápoji vyrobenom z prírodných surovín pri dodržaní technologického postupu, bolo by vhodné spomenúť nielen skvelú chuť a vôňu, ale aj zdravotné benefity. Predstavujeme vám domácu medovinu na včelom chlebe – verte mi, že príprava je jednoduchšia, ako sa zdá.
O čom budeme hovoriť v článku:Čo je medovina a kto ju vynašiel Výhody medoviny na včelom chlebeČo je zvláštne na medovine na včelom chlebe Staroveké recepty na medovinu na včelom chlebe domaRecept na medovinu na včelí chlieb bez kvasnícRecept na medovinu na včelí chlieb s droždím hrozienkaRecept na medovinu na včelom chlebe s citrónomRecept na medovinu s plástomRecept na medovinu na včelom chlebe s hrozienkami ishny
Čo je medovina a kto ju vynašiel
Medovina je nízkoalkoholický nápoj s obsahom alkoholu 1,2–9% objemových frakcií etylalkoholu, ktorý sa zvyčajne pripravuje z medu, kvasníc a vody. Bol vynájdený v 18. storočí, no niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom. Mnohé staroveké civilizácie mali svoje medové alkoholické nápoje – od Mayov až po Normanov. Preto môžeme s istotou povedať, že moderná medovina má veľmi dlhú a slávnu históriu.
Napríklad hrdinská báseň Beowulf napísaná v starovekej angličtine nám hovorí o škandinávskom princovi a netvorovi Grendelovi. Po víťazstve dobra nad zlom sa tam konajú medové hody.
Starí Gréci považovali medové nápoje za „nektár bohov“, ktorý liečil všetky choroby a v škandinávskej mytológii sa bojovníci zabití v boji dostali do Valhally, kde na nich čakali celé rieky medu.
V Rusi dávno pred prijatím kresťanstva pripravovali skladovateľný med – veľmi hustý nápoj z prírodného medu a šťavy z bobúľ, ktorý sa ukladal do drevených sudov a potom sa až 60 rokov zahrabával do zeme. Tento med sa podával len pri zvláštnych príležitostiach – pohanské sviatky, svadby, narodenie a pod. Okolo 11. storočia začali pripravovať ďalší nápoj – varený med a do 16. storočia. mnohé technológie sa už stratili. Med totiž nahradila lacnejšia a dostupnejšia vodka.
V 18. storočí však opäť vzrástol záujem o medové alkoholické nápoje. Vtedy sa objavila medovina v jej modernom zmysle. Počas sovietskeho obdobia ho u nás začali pripravovať z vedľajších produktov včelárstva: plástu, plástu, včelieho chleba, ako aj starého a kandizovaného medu, ktorý nebol vhodný na predaj a dlhodobé skladovanie.
Výhody medu na včelom chlebe
Včelí chlieb alebo včelí chlieb je v podstate lisovaný kvetový peľ, ktorý včely umiestňujú do buniek plástu a plnia medom. Vplyvom enzýmov a kvasiniek začína prebiehať anaeróbne (bez prístupu vzduchu) mliečne kvasenie, v dôsledku čoho je produkt konzervovaný.
Včelí chlieb je výživný bielkovinovo-sacharidový produkt. Obsahuje naozaj veľké množstvo vitamínov C, A, D, skupiny B, ako aj všetkých 10 esenciálnych aminokyselín a minerálov, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi potrebné. Preto je včelí chlieb považovaný za veľmi cennú potravinovú prísadu, ktorá má mimochodom príjemnú medovú vôňu s miernou ražnou kyslosťou.
Aj keď medovina obsahuje alkohol, za zdravú sa považuje s mierou. Po prvé, nápoj má antibakteriálne a hrejivé vlastnosti, takže je výbornou prevenciou prechladnutia v chladnom období. Po druhé, enzýmy a minerály obsiahnuté v mede pomáhajú zlepšovať fungovanie vnútorných orgánov a predovšetkým gastrointestinálneho traktu a dýchania.
Nie je vôbec prekvapujúce, že pridaním zdravého včelieho chleba do domácej medoviny je výsledkom ešte viac vitamínový a výživný nápoj, ktorý vám pomôže zotaviť sa z choroby, omladiť, stať sa energickejšími a odolnejšími.
Pamätajte však – striedmo a ešte raz striedmo! Priveľa alkoholu nie je dobré pre nikoho a medovina sa neodporúča deťom, tehotným ženám a nikomu so sklonom k alergickým reakciám.
Aké vlastnosti má medovina z včelieho chleba?
Včelí chlieb sa pridáva do medoviny na tieto účely:
• Ako prírodný zdroj kvasiniek, ktoré dokážu naštartovať proces fermentácie.
• Ako kvasnicové krmivo na predĺženie životnosti hotovej medoviny.
• Na zvýšenie prospešných vlastností nápoja a ako doplnkový zdroj arómy.
Faktom je, že včelí chlieb, rovnako ako med, bobule a ovocie, obsahuje takzvané divoké kvasinky. Med stačí rozriediť vodou (nie vriacou!), pridať včelí chlieb, nechať na teplom mieste kysnúť a po pár dňoch už môžete pozorovať tvorbu peny a uvoľňovanie plynov. To znamená, že sa začal proces výroby medoviny.
Existuje aj iná možnosť – kombinujte med s vodou, priveďte do varu, ochlaďte a potom pridajte včelí chlieb. Po určitom čase začne aj kvasenie, ale tentoraz len vďaka kvasinkám obsiahnutým vo včelom chlebe.
Včelí chlieb je možné pridať po napenení a takmer ukončení vývoja plynu – to znamená, že kvasinky „zjedli“ všetky cukry. V tomto prípade im včelí chlieb poslúži ako nový zdroj potravy a samotný nápoj bude obohatený o užitočné látky a arómy.
Ešte si všimnime, že vôbec nie je zakázané pridávať do medoviny včelí chlieb a lisované droždie súčasne. Týmto spôsobom urýchlite proces a získate lahodný nápoj za maximálne 4 minúty.–6 mesiacov a oveľa skôr.
Staroveké recepty na medovinu na včelí chlieb doma
Keďže medovina je ešte pomerne mladý nápoj, zachovalo sa veľa receptúr, podľa ktorých sa pripravovala v 18. – 19. storočí. Dobrým zdrojom informácií môže byť kniha „Pivovarníctvo (továrne a domáce), výroba kvasu a medoviny“ (1898), ktorú napísal doktor medicíny Leonid Simonov.
Doktor vo svojej práci píše, že domáca medovina sa pripravuje najmä zo zmesi medu a cukru s pridaním „vrchného“ droždia alebo včelieho chleba. Pre vôňu sa do nápoja pridávajú klinčeky, škorica, kardamón, koreň kosatca, citrón, ružový olej, ako aj čerstvá šťava z bobúľ – malina, čerešňa, brusnica atď.
Niektoré recepty používajú namiesto vody brezovú šťavu, ktorá už obsahuje cukry, takže množstvo medu sa zníži.
Medovina na včelom chlebe bez kvasníc
Medovina pripravená s včelím chlebom bez kvasníc je výborným nápojom, ktorý dodá vitalitu a vitamínovú vzpruhu. Má veľmi príjemnú kvetinovú vôňu a jemnú chuť, vďaka čomu sa dobre pije. Pamätajte však – mali by ste byť opatrní s alkoholickými nápojmi.
Medovina z včelieho chleba bez kvasníc (gastronom.ru)
1 hodina
Dodatočný čas až 5 mesiacov
8-10 porcií
Na prípravu potrebujete:
• pitná voda – 4 l
• prírodný med – 1 kg
• včelí chlieb – 150 g
1. Do veľkého hrnca nalejte vodu a pridajte med. Zmes zohrievame na miernom ohni za stáleho miešania, aby sa med nepripálil. Priveďte do varu, zbavte peny.
2. Medovú hmotu dusíme na miernom ohni asi 30 minút, potom ochladíme a pridáme včelí chlieb. Dôkladne premiešame.
3. Panvicu prikryte pokrievkou a umiestnite na teplé miesto mimo priameho slnečného žiarenia. Necháme kysnúť 10–14 dní.
4. Tekutinu preceďte a nalejte do fliaš s tesnou zátkou. Medovinu vložíme do chladničky a necháme 2–4 mesiace.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na nápoj môžete použiť akýkoľvek med. Ideálna je lipa alebo pohánka.
MIMOchodom
Na plnenie do fliaš je najlepšie použiť fľaše z tmavého skla, nie je to však potrebné.
Medovina na včelom chlebe s kváskom
Výroba aromatickej, chutnej a zdravej medoviny doma je celkom možná! Budete potrebovať najčastejšie suroviny: kvások zo supermarketu, chmeľ z lekárne, med a včelí chlieb z včelárskeho obchodu.
Medovina na včelom chlebe s droždím (gastronom.ru)
2 hodiny 30 minút
Ďalší čas 7 dní
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
• artézska voda – 1 l
• med – 300 g
• včelí chlieb – 50 g
• lisované droždie – 10 g
• suchý chmeľ – 3 g
1. Spojte med a vodu. Za stáleho miešania a odstraňovania peny na miernom ohni privedieme do varu. Ochlaďte na 60 °C, pridajte chmeľ.
2. V samostatnej miske zmiešajte teplú vodu, droždie a trochu medu. Dôkladne premiešame a dáme na 2 hodiny na teplé miesto.
3. Medovú tekutinu schladíme na 40°C, vlejeme vykysnutý kvások, pridáme včelí chlieb, premiešame, prikryjeme a necháme na teplom mieste 7 dní kysnúť.
4. Medovinu precedíme cez gázu a nalejeme do fľaše s tesnou zátkou. Uchovávajte v chladničke.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Lisované droždie môžete nahradiť osmotolerantným droždím.
MIMOchodom
Teraz všetky produkty na výrobu medoviny nájdete na trhoviskách.
Medovina na včelom chlebe s hrozienkami
Aby bola medovina obzvlášť aromatická, pridajte včelí chlieb a veľké tmavé hrozienka so semienkami. Len sušené ovocie v žiadnom prípade neumývajte, pretože fermentácia vyžaduje divoké kvasinky, ktoré žijú na bobuliach.
Medovina na včelom chlebe s hrozienkami (gastronom.ru)
40 min
Predĺženie 3–4 týždne
20 porcií
Na prípravu potrebujete:
• pitná voda – 8 l
• med – 2–3 kg
• hrozienka – 400–500 g
• včelí chlieb – 150–200 g
• chmeľ – 3–6 šišiek
1. Med rozrieďte v studenej vode, výslednú tekutinu nalejte do veľkej fľaše. Pridajte včelí chlieb, chmeľ, hrozienka (neumývať!). Dôkladne premiešame.
2. Fľašu uzavrite tesným uzáverom s hadičkou na výstup plynu (hydraulickým tesnením). Fľašu umiestnite na teplé miesto mimo priameho slnečného žiarenia.
3. Asi po 7 dňoch tekutinu preceďte, nalejte do malých fľaštičiek alebo téglikov s pevným uzáverom a ochlaďte. V 2–Medovinu je možné podávať 3 týždne.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Vodné tesnenie je možné nahradiť gumenou rukavicou prepichnutou na niekoľkých miestach. Stačí ho pretiahnuť cez hrdlo fľaše.
MIMOchodom
Nakupujte hrozienka iba od dôveryhodných predajcov. Uistite sa, že je vynikajúcej kvality a čerstvé.
Medovina na včelom chlebe s citrónom
Sľubujeme, že medovina pripravená podľa našej receptúry vás prekvapí svojou vyváženou sladkokyslou chuťou. A to všetko vďaka čerstvo vylisovanej citrónovej šťave.
Medovina na včelom chlebe s citrónom (gastronom.ru)
1 hodina
Ďalší čas 7 dní
10 porcií
Na prípravu potrebujete:
• pitná voda – 3 l
• med – 500 g
• veľký citrón (šťava) – 1 ks.
• včelí chlieb – 100 g
• lisované droždie – 30 g
1. Med rozpustíme v pitnej vode, potom za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Ak sa na povrchu vytvorí pena, odstráňte ju.
2. Kvapalinu ochlaďte na 35 °C–40 °C, pridáme kvások a v teplej vode rozriedený včelí chlieb, premiešame, prikryjeme a necháme 7 dní na teplom mieste.
3. Kvapalinu preceďte cez gázu, pridajte čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu a nalejte do fliaš s pevnými uzávermi. Uchovávajte v chladničke nie dlhšie ako 30 dní.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť nápoj s exotickejšou chuťou, keď citrón nahradíte limetkou.
MIMOchodom
Počas procesu fermentácie, pred precedením, môžete do fľaše pridať citrónovú kôru. To zvýrazní citrusovú chuť.
Medovina s medovníkom
Medovina varená na grile je považovaná za obzvlášť zdravú…