Domov Lyutenitsa
K receptu
Lyutenitsa je bulharské predjedlo z paradajok a sladkej papriky, ktoré sa môže podávať ako omáčka na zemiaky, mäso a ryby. Ak pripravujete domácu lyutenicu ako samostatné občerstvenie, podávajte ju úplne vychladenú v kombinácii s chlebom, chlebom alebo syrom. Lyutenitsa pripomína lečo alebo druh zeleninového kaviáru. Dôležitou črtou receptúry je použitie sladkej papriky, olúpanej a olúpanej, pečenej až do spálenia.
zložitosť: ľahko Kalórie: 112,40 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 1 hodina 45 minút Použité: 2,15 g/5,22 g/13,81PraženieDusenie, chradnutieBulharská kuchyňaVečeraVečeraObčerstvenieOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 3 PORCIEParadajky vo vlastnej šťave 1 kgPečená sladká paprika 1,5 kgCesnak 25 gPetržlen 40 gChilli paprička 1 kusCukor 120 gČervený vínny ocot 100 mlRafinovaný rastlinný olej 100 mlSoľ ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Papriku nakrájame na malé kúsky.
Lyutenica
Krok 2
Na strednom ohni rozohrejeme olej a pridáme korenie. Varte za stáleho miešania 10-15 minút. Pridáme paradajky, cukor a dusíme ďalších 20 minút.
Lyutenica
Krok 3
Za 3-5 minút. Pred koncom varenia pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a čili papričku (so semienkami alebo bez semien). Miešajte. Pridajte ocot a soľ. Premiešame a ihneď odstavíme z ohňa. Prikryte a nechajte lúhovať 1 hodinu.
Lyutenica
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 2,16 g (2,70 % dennej hodnoty) • tuky 4,32 g (4,80 %) • sacharidy 12,84 g (7,64 %) • kcal 97,31 (5,41 %) • sodík 284,58 mg (19,63 %) • cukor celkom 5,56 g 11,12 %) • EFA 0,58 g (2,9 %) • vláknina 3,38 g (11,27 %)
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete lyutenitsa skladovať na dlhú dobu, pred naplnením sterilizujte poháre a potom ich pasterizujte spolu s lyutenicou 15–20 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V záverečnej fáze prípravy lyutenice upravte množstvo cukru a octu podľa svojej chuti. V závislosti od odrody a zrelosti vašich paradajok môžu byť potrebné rôzne množstvá cukru a kyseliny. Dobrou správou je, že sa navzájom rušia, takže každá nerovnováha sa dá napraviť.