Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob
K receptu
Ľahko solené uhorky v gruzínskom štýle sú možnosťou rýchleho nakladania uhoriek. Ako sa gruzínska metóda líši od ostatných? Samozrejme koreniny a bylinky. Ak k tradičnému cesnaku pridáte koriandr, predjedlo už bude voňať po Kaukaze. Zira zvýrazní orientálnu nôtu a čerstvá čili paprička dodá potrebnú pikantnosť. Žiadne čerstvé feferónky? Použite sušené vločky alebo čili prášok. A ak máte adjiku, bude to tiež stačiť. Náš recept je len základom pre experimenty v gruzínskom štýle. Do nakladacej zmesi môžete pridať trochu mletého koriandra alebo slnečnicového chmeľu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 29,91 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 20 min Pridať. čas: 8 hodín Použité: 1,38 g/0,20 g/6,06VečeraVečeraObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoKeď prídu hostiaPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIEuhorky 500 gCesnak 3 klinčekyHorúca čili paprička ochutnaťCilantro 10 gSemená Jeera 1 lyžičkaCukor 0,5 lyžičkyHrubá soľ 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Uhorky opláchnite a vložte do misky so studenou vodou. Nechajte ich 1-2 hodiny odležať, aby absorbovali dodatočnú vlhkosť a pri varení pekne schrumkali.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
Krok 2
Pripravte si ingrediencie na marinádu. Koriandrovú zeleň opláchnite v miske s vodou, aby ste sa zbavili čiastočiek nečistôt, ktoré sa radi hromadia na spodnej časti stoniek. Opláchnite tečúcou vodou, osušte papierovými utierkami a jemne nasekajte.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
Krok 3
Cesnak ošúpeme. Ak ju máte mladú, tak ju jednoducho nasekajte nožom. Ak je cesnak starý, je lepšie najskôr odstrániť klíčky zo stredu strúčikov.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
Krok 4
Semená rasce nasypeme do mažiara, zmiešame s hrubozrnnou soľou a cukrom a zľahka rozdrvíme paličkou. Takto rasca dodá uhorkám počas nakladania viac chuti.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
Krok 5
Odstráňte semená a stopku z čili struku. Ak sa bojíte zjesť niečo príliš pálivé, majte na pamäti, že dužina na stonke je horkejšia ako špička struku a najpálivejšou časťou papriky sú semená. Dužinu nasekáme nadrobno.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
Krok 6
Pripravte si plastovú nádobu s vrchnákom alebo inú nádobu, ktorú možno ľahko uzavrieť a pretrepať. Naspodok prisypeme koriandr, čili papričku a cesnak.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
Krok 7
Po odstránení zadkov z uhoriek ich nakrájame na 4-8 tyčiniek, podľa veľkosti. Vložte do nádoby. Navrch posypeme suchou zmesou rasce, soli a cukru. Zakryte pokrievkou a nádobou zatraste, aby sa korenie premiešalo.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
Krok 8
Nádobu s uhorkami vložte na niekoľko hodín do chladničky. Pravidelne krúživými pohybmi pretrepávajte, aby sa šťava a korenie rovnomerne rozdelili. Je dobré nechať uhorky cez noc a vychutnať si ich výraznú chuť na druhý deň.
Jemne solené uhorky na gruzínsky spôsob (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Mnohé ženy v domácnosti pridávajú do receptu na jemne solené uhorky v gruzínskom štýle kôpor namiesto koriandra. V tomto prípade sa kôpor môže brať so stonkami: obsahujú viac éterických olejov, ktoré dodávajú uhorkám jedinečnú arómu. Hlavná vec je nasekať stonky menšie.
MIMOchodom
Ak chcete, jemne solené uhorky v gruzínskom štýle môžu dostať mierne pikantnú kyslosť. Pridajte trochu octu, nie viac ako polievkovú lyžicu na množstvo uvedené v recepte. Je lepšie použiť biely vínny ocot.