Kompót z egrešov a jabĺk
K receptu
Pripraviť si v letnej sezóne domáci kompót z egrešov a jabĺk znamená uchovať si množstvo vitamínov na zimu a dopriať sebe a svojim blízkym trochu letnej radosti v čase, keď je tých radostí objektívne menej. Kompót na zimu je dobrý, pretože sa pripravuje prakticky bez varenia, čo znamená, že v ovocí sa zachová pomerne veľa užitočných látok. Na kompót si môžete vziať akúkoľvek odrodu egrešov, pokiaľ sú bobule zrelé a pevné. Z jabĺk v kompóte dobre fungujú „biela náplň“, „melba“, „Antonovka“ a ďalšie šťavnaté odrody. V našom recepte na kompót uvádzame pomery na 3-litrovú nádobu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 112,92 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 25 min Pridať. čas: 5 hodín Použité: 0,37 g/0,20 g/28,04PrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍKustovnica 400 gJablká 400 gCukor 250 gPitná voda 2,2 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Egreše dobre umyte a osušte, chvostíky zastrihnite malými nožničkami a odstráňte všetky poškodené a zvráskavené bobule. Ideálne je prepichnúť každé bobule ihlou alebo špáradlom.
Kompót z egrešov a jabĺk (gastronom.ru)
Krok 2
Jablká umyjeme a utrieme obrúskami. Nakrájajte na štvrtiny a odstráňte struky semien. Každú štvrtinu nakrájajte na 2-3 ďalšie úhľadné plátky.
Kompót z egrešov a jabĺk (gastronom.ru)
Krok 3
Sterilizujte trojlitrovú nádobu a veko. Varte vodu. Vložte všetky plátky jabĺk a egreše do horúcej nádoby, naplňte nádobu po vrch vriacou vodou a nechajte 15-20 minút stáť pod vekom.
Kompót z egrešov a jabĺk (gastronom.ru)
Krok 4
Nasypte cukor do hrnca. Nalejte do nej nálev z téglika z egrešov a jabĺk. Hrdlo nádoby môžete zakryť malým sitkom, aby ste vypustili všetku tekutinu. Sirup priveďte do varu a varte 1-2 minúty.
Kompót z egrešov a jabĺk (gastronom.ru)
Krok 5
Nalejte sirup späť do trojlitrovej nádoby s jablkami a egrešom. Ihneď priskrutkujte vrchnák, otočte hore dnom a zabaľte do deky alebo deky. Nechajte úplne vychladnúť.
Kompót z egrešov a jabĺk (gastronom.ru)
Krok 6
Otočte vychladnutú nádobu do normálnej polohy a umiestnite ju na chladné miesto na uskladnenie. Keď sa leto skončí, egrešový a jablkový kompót vás poteší sviežou chuťou a vitamínmi.
Kompót z egrešov a jabĺk (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak sa nechystáte robiť egrešový a jablkový kompót na zimu, ale jednoducho si ho pripravíte na bežné použitie, potom stačí všetky ingrediencie zmiešať v hrnci, kompót povariť 5 minút, nechať trochu vylúhovať teplé miesto a potom vychladnúť.
MIMOchodom
Dóza na náš egrešový a jablkový kompót netreba sterilizovať. Pred pridaním ovocia a lesných plodov ho stačí dôkladne opláchnuť – najlepšie sódou bikarbónou – a opariť vriacou vodou.