Kompót z malín a červených ríbezlí
K receptu
Kompót z malín a červených ríbezlí má veľmi rafinovanú, jemnú sladkokyslú chuť, preto vrelo odporúčame pripraviť si ho na zimu. Lepšiu letnú gastronomickú spomienku si ani nemožno predstaviť! Recept na výrobu takéhoto kompótu je veľmi jednoduchý a celkom prístupný pre každého letného obyvateľa, pretože tieto bobule zvyčajne dozrievajú súčasne. Maliny a ríbezle teda vezmeme, spracujeme, dáme do dózy, naplníme cukrovým sirupom a zrolujeme. Potom, namiesto sterilizácie v panvici s vodou, vložíme nádobu pod teplú prikrývku alebo koberec. Vďaka tomu dostane kompót dodatočnú tepelnú úpravu a bude dokonale skladovaný aj pri izbovej teplote.
zložitosť: ľahko Kalórie: 121,75 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 30 min Pridať. čas: 20 min Použité: 0,35 g/0,18 g/28,93KonzervovaniePrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍMalina 300 gČervené ríbezle 300 gCukor 300 gVoda 2,5 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si trojlitrovú nádobu a veko na malinový kompót. Dôkladne ich umyte sódou bikarbónou. Nádobu sterilizujte nad parou alebo v mikrovlnnej rúre. Povarte pokrievku vo vode tri minúty.
Kompót z malín a červených ríbezlí (gastronom.ru)
Krok 2
Pripravte si maliny na kompót. Jahody umyte pod tečúcou vodou a ošúpte. Vložte do širokej misky naplnenej studenou, mierne osolenou vodou. Nechajte pôsobiť 20 minút. Ak bol v malinách hmyz, budú plávať (treba ich odstrániť štrbinovou lyžicou).
Kompót z malín a červených ríbezlí (gastronom.ru)
Krok 3
Opatrne, aby ste nepoškodili bobule, preložte maliny na stôl vyložený niekoľkými vrstvami papierových utierok. Červené ríbezle roztrieďte, oddeľte od konárov a opláchnite studenou vodou. Dobre osušte na papierových utierkach.
Kompót z malín a červených ríbezlí (gastronom.ru)
Krok 4
Varte sirup na kompót. Nasypte cukor do hrnca a zalejte vodou. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Za stáleho miešania povaríme kompótový sirup asi tri minúty.
Kompót z malín a červených ríbezlí (gastronom.ru)
Krok 5
Položte nádobu na horúci stojan alebo hrubú utierku. Maliny a červené ríbezle nalejte cez široký lievik. Opatrne, aby sme pohár neroztrhli, zalejeme vriacim sirupom.
Kompót z malín a červených ríbezlí (gastronom.ru)
Krok 6
Nádobu s malinami a ríbezľami v sirupe uzavrite a uzavrite. Prevráťte ho na zložený uterák a zabaľte do teplej prikrývky. Necháme úplne vychladnúť.
Kompót z malín a červených ríbezlí (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kompót z malín a červených ríbezlí je možné zvinúť pomocou tradičných plechových viečok alebo priskrutkovať (ručne alebo pomocou špeciálneho zariadenia, ktoré sa predáva v železiarňach).
MIMOchodom
Kompót z malín a červených ríbezlí získa príjemné osviežujúce tóny, ak do pohára s bobuľami pridáte niekoľko vetvičiek čerstvej mäty alebo medovky. Potom obsah naplňte sirupom a varte ďalej podľa receptu.