Tvarohový kastról s kuskusom
K receptu
Tvarohový kastról s kuskusom, pečený v rúre – úžasná kombinácia jemného tvarohu a orientálnych cereálií. Kuskus je malá zrnka pšeničnej múky, ktorá sa rýchlo varí a má neutrálnu chuť. Výborne absorbuje chute a urobí zaujímavým takmer každé jedlo. V kombinácii s tvarohom tvorí kuskus dokonalý základ pre kastról, ktorý ho udržiava ľahký a vzdušný. Kuskus s tvarohom, pripravený podľa nášho receptu, môžeme podávať teplý aj studený. Hodí sa k medu, čerstvým ovocím alebo ovociu. Tento sladký kastról je skvelý spôsob, ako začať deň raňajkami. Môže sa podávať na obed alebo popoludňajší čaj.
zložitosť: ľahko Kalórie: 466,28 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 1 hodina Použité: 24,45 g/26,41 g/32,21RúraPečenieDezertVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍKuskus 250 gTvaroh 5% 550 gKuracie vajce 1 kusMaslo 150 gOkvetné lístky mandlí 50 gMletá škorica ochutnaťSoľ ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Kuskus zalejeme vriacou vodou a necháme 30 minút odstáť.
Sladký kuskusový dezert
Krok 2
Tvaroh utrite do sitka, najlepšie dvakrát. Zmiešajte s 2-3 polievkovými lyžicami. l med, v závislosti od suchosti tvarohu.
Sladký kuskusový dezert
Krok 3
Vajíčko rozšľaháme do hladka s malou štipkou soli. Kuskus zmiešajte s maslom a vaječnou zmesou, nechajte odkvapkať prebytočnú tekutinu. Polovicu vložíme do vymastenej okrúhlej formy s priemerom 20 – 22 cm.
Sladký kuskusový dezert
Krok 4
Z tvarohovej zmesi urobíme vrstvu a na ňu poukladáme zvyšok kuskusu. Zarovnáme a dáme piecť do rúry na 200°C na 15-18 minút. Odstráňte formu a nechajte ju, kým nie je pripravená na použitie.
Krok 5
V hrnci s hrubým dnom zmiešajte zvyšný med a 100-150 ml vody. Varte pri nízkej teplote 4-5 minút. Odstráňte z tepla a mierne ochlaďte. Zákusok polejeme medovým sirupom a navrch posypeme mandľami opečenými na suchej panvici. Necháme odstáť aspoň 1 hodinu a podávame.
Sladký kuskusový dezert
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 12,62 g (15,78 % dennej hodnoty) • tuky 13,77 g (15,30 %) • sacharidy 19,91 g (11,85 %) • kcal 253,06 (14,06 %) • sodík 56,29 mg (3,88 %) • cukor spolu 4,88 % 9,02 %) • EFA 7,33 g (36,65 %) • vláknina 1,50 g (5,00 %)
UŽITOČNÉ RADY
Pre kastról je najlepšie použiť nízkotučný tvaroh, optimálny je stredne tučný tvaroh. Ak chcete pokrm urobiť ešte zdravším, zvoľte domáci alebo farmársky tvaroh. Ak z nejakého dôvodu nemôžete použiť kuskus, môžete ho nahradiť krupicou alebo ryžou. Krupica dodá kastrólu extra jemnosť a ryža dodá hustotu a jedlo bude chutnejšie.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na spestrenie chuti tvarohového kastróla s kuskusom môžete pridať rôzne koreniny. Klasická verzia je vanilka a škorica, ktoré dodajú dezertu sladkastú vôňu. Pre osviežujúci akcent môžete použiť aj citrónovú kôru. Ak chcete zvýrazniť chuť jedla, skúste pridať kardamón alebo muškátový oriešok.