Ako urobiť figový džem. 8 najlepších receptov
Figový džem je originálna a veľmi chutná pochúťka, ktorá sa dá pripraviť na zimu alebo jednoducho uvariť ako dezert len za pol hodinu. Táto orientálna bobuľa rastie hojne na juhu, dozrieva 3-krát ročne a podľa niektorých zdrojov je najstaršou kultúrnou rastlinou. Figy nemajú žiadnu vlastnú chuť, sú jednoducho chorobne sladké. Nemá tiež žiadnu arómu, ako napríklad jahody alebo ríbezle. Preto je priestor pre predstavivosť skutočne neobmedzený!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Figový džem
- Figový džem s citrónom
- Figový džem
- Figový džem so škoricou a muškátovým orieškom
- Figy varené v mede
- Rebarborový džem s figami
- Figový džem v pomalom hrnci
- Figovo broskyňový džem s citrónom a ružovým korením
Figový džem sa vyrába z toľkých vecí – s korením, medom, škoricou, kardamónom, pomarančom, vlašským orechom, citrónom, jablkom a rebarborou! Zamerajte sa na svoje chuťové preferencie, pretože s figami je tak jednoduché získať dezert, ktorý vám bude chutiť.
Veľmi zrelé plody môžu pri varení stratiť svoju celistvosť, preto skúste na džem zvoliť jemne nazelenalé figy. Veľa závisí aj od veľkosti – veľké alebo príliš šťavnaté bobule sa takmer nikdy nedajú uvariť celé. V tomto prípade sa hotový džem prerazí mixérom, aby sa získala hladká, nie kašovitá textúra. Okrem toho sa veľké figy môžu po odstránení kože nakrájať na niekoľko kusov alebo variť.
Náš výber obsahuje recepty a odporúčania, ako vyrobiť figový džem, ako aj 8 najlepších receptov.
Figový džem
Skúste si pripraviť figový džem podľa klasického receptu – nie s cukrom, ale s medom. A ak sa obávate, že sa ukáže, že to bude príliš zmätené, potom to tak vôbec nie je, nebojte sa. Najprv si vezmite med, ktorý máte radi. Napríklad lipa, brusnica alebo ohnivník – to sú odrody, ktoré sa považujú za najmenej sladké. A po druhé, vyberte si husté figy s neporušenou, nepopraskanou šupkou – ovocie tak má väčšiu šancu zachovať si celistvosť a menej absorbovať medový sirup.
Figový džem
Na prípravu džemu potrebujete:
- 1 kg zrelých fíg
- 500 g medu
- 2 poháre vody
- Zmiešajte med a vodu v hrnci s hrubým dnom a položte na mierny oheň. Varte za občasného miešania 15 minút.
- Figy umyte, osušte papierovými utierkami a na niekoľkých miestach popichajte vidličkou alebo drevenou špajdľou.
- Ovocie ponorte do vriaceho medového sirupu, varte na miernom ohni, zbavte peny, 2 hodiny, nechajte vychladnúť, vložte do sterilných pohárov a uzavrite. Figový džem skladujte na chladnom mieste.
Poznámka pre majiteľa: Dózy na akúkoľvek prípravu môžete jednoducho a rýchlo sterilizovať pomocou mikrovlnnej rúry. Nalejte do pohárov 1.5–2 cm vody a nastavte na 3–5 minút pri maximálnom výkone. Potom vodu sceďte, poháre vyklopte hore dnom na čistú, suchú utierku a nechajte uschnúť.
mimochodom: Veľké figy sa pred varením zvyčajne na niekoľkých miestach napichajú, aby medový sirup ovocie rýchlejšie a rovnomernejšie nasiakol. Ak máte malé bobule, nemusíte ich prepichovať.
Figový džem s citrónom
Figový džem s citrónom je vždy obzvlášť chutný vďaka svojej kyslosti a citrónová kôra dodáva pochúťke chuť. Pokúste sa vybrať čo najčerstvejšie citróny s tenkou šupkou – obsahujú najviac esenciálnych olejov a takmer neexistujú žiadne tvrdé priečky, ktoré dodávajú horkosť a semená.
Figový džem s citrónom
Na prípravu džemu potrebujete:
- 1 kg fíg, zelenej alebo zelenofialovej
- 600 g cukru
- 2 malé citróny s tenkou kôrou
- 2 lyžičky. balzamikový ocot
- 4 púčiky klinčekov
- Pomocou kuchynských nožníc odrežte stonky fíg (nie úplne). Narežte základňu krížom, hĺbka rezu je približne 5–6 mm. Vezmite ľubovoľné 4 plody a zapichnite do nich púčik klinčeka.
- Citróny dôkladne umyjeme kefkou, nakrájame na kolieska, odstránime všetky jadierka, aby hotový džem nemal horkú chuť. Šťavu uvoľnenú pri krájaní odložíme.
- Vo veľkej panvici s hrubým dnom alebo naparovacej miske zmiešajte balzamikový ocot, šťavu z citrónov a 100 ml studenej vody. Pridajte cukor, pridajte citróny, dajte na stredný oheň, priveďte do varu a zbavte peny. Varte na miernom ohni 10 minút.
- Pridajte figy do sirupu s citrónmi, jemne premiešajte. Priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na nízku, varte 3 minúty, potom odstráňte z tepla a úplne ochlaďte 3 hodiny.
- Miešajte, zohrejte a znova priveďte do varu, znížte teplotu, varte 3 minúty, ochlaďte. Opakujte postup ešte dvakrát každé 3 hodiny, potom vložte do sterilizovaných pohárov a zatvorte.
Poznámka pre majiteľa: Figový džem je možné pripraviť nie s celými citrónmi, ale s kyselinou citrónovou. Vyrovnáva chuť a pôsobí ako dodatočná konzervačná látka, ktorá podporuje dlhšiu trvanlivosť.
mimochodom: Ak o figách pochybujete a chcete skontrolovať, či sa v plodoch nenachádza hmyz, nakrájajte ich a položte ich reznou stranou nadol na niekoľko minút do priehľadnej misky s vodou. Ak nájdete vo vode drobné červy, potom by ste takéto figy nemali jesť.
Figový džem
Figový džem je hustý, sladkokyslý dezert s výraznou arómou. Nie je náročná na prípravu mierne prezretých plodov a celkom sa k nej hodia tie s popraskanou šupkou. Tento džem môže byť výbornou náplňou do koláčov aj jednou z omáčok na syrový tanier.
Figový džem
Na prípravu džemu potrebujete:
- 2 kg čerstvých fíg
- 4 šálky cukru
- 1 pohár brandy
- 2 citróny
- štipka soli
- Citróny umyjeme, zalejeme vriacou vodou, zbavíme kôry a nakrájame na tenké pásiky. Figy umyte a nakrájajte na kocky so stranou 1–1,5 cm.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte figy, citrónovú kôru, cukor, brandy a soľ. Nechajte 1 hodinu pri izbovej teplote, občas premiešajte.
- Na strednom ohni priveďte zmes do varu. Znížte teplotu a varte 30–35 minút za občasného miešania a miesenia zmesi na homogénnu hmotu. Odstráňte z tepla a nalejte horúci džem do sterilizovaných pohárov, nedosahujúcich 1 cm od vrchu, uzatvorte viečkami a sterilizujte vo vriacej vode 10 minút. Necháme úplne vychladnúť a uložíme na chladné a tmavé miesto.
Poznámka pre majiteľa: Ak sa vám zdá figový džem príliš tekutý, pridajte pár nadrobno nakrájaných jabĺk. Pektín, ktorý obsahujú, spôsobí, že hmota bude viskóznejšia a samotná jablková chuť nebude cítiť.
mimochodom: Namiesto citrónu môžete do figového džemu pridať čerstvý pomaranč alebo aj malý grapefruit. V tomto prípade použite kôru aj šťavu.
Figový džem so škoricou a muškátovým orieškom
Figový džem so škoricou a muškátovým orieškom je kyslý, hrejivý a veľmi aromatický. Ak chcete, pridajte aj kardamón a trochu feferónky. Je lepšie podávať s čerstvou horúcou bagetou, toastom alebo slanými krekrami – výsledok vás určite poteší.
Figový džem
Na prípravu džemu potrebujete:
- 1 kg fíg
- 500 g cukru
- 1 tyčinka škorice
- 4–6 g muškátového orieška
- Figy umyjeme, každé ovocie napichneme špajľou, vložíme do hrubostennej panvice a zasypeme cukrom. Nechajte niekoľko hodín, kým figy nepustia šťavu.
- Panvicu položte na strednú teplotu, priveďte do varu a varte 5 minút. Odstráňte z tepla, prikryte uterákom a nechajte 8–10 hodín
- Zmes opäť privedieme do varu a varíme 5 minút, pridáme škoricu a muškátový oriešok. Nechajte to znova na 8–10 hodín
- Tretíkrát privedieme do varu, varíme 10 minút, horúce nalejeme do čistých sterilizovaných pohárov, obrátime, prikryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Užitočný tip: Na tento džem sú ideálne najmenšie figy. Takéto ovocie pri varení lepšie drží svoj tvar a tiež sa ľahšie ukladá do pohárov.
mimochodom: Figový džem sa dá pripraviť nielen s cukrom, ale aj s fruktózou, medom, javorovým sirupom či topinamburovým sirupom. Týmto spôsobom môžete mierne znížiť obsah kalórií tohto dezertu.
Figy varené v mede
Figy varené v mede sú národným dezertom národov Kaukazu. Nielenže vyzerá veľmi krásne a chutne, ale je aj mimoriadne prospešné pre zdravie, pretože figy sú bohaté na vitamíny A, E, C, PP, aminokyseliny, ako aj železo, horčík a draslík.
Figy varené v mede
Na prípravu fíg potrebujete:
- 1 kg čerstvých fíg
- 500 g medu
- Nalejte 2 šálky vody a medu do veľkej panvice s hrubým dnom. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa med úplne nerozpustí.
- Figy umyte v studenej tečúcej vode a osušte. Vložte do horúceho medového vývaru a varte na miernom ohni 2 hodiny, nechajte úplne vychladnúť, potom preložte do pohárov a dajte do chladničky. Podávajte studené.
Poznámka pre majiteľa: Figy varené v mede podávajte s čajom, nesladenou kávou alebo ľahkým bielym vínom. Alebo ako plnohodnotný dezert, ozdobený kopčekom zmrzliny a šľahačkou.
mimochodom: Horúce figy uvarené v mede vložte do sterilizovaných pohárov, zatvorte ich uvarenými viečkami a zabaľte do niečoho teplého, kým úplne nevychladnú. Takto sa figy zachovajú po celý rok.
Rebarborový džem s figami
Rebarbora a figy sú takmer dokonalou kombináciou. Prvý má bohatú sladkokyslú chuť, takže výborne vyvažuje chuť druhého a výsledkom je veľmi chutný a ľahko pripraviteľný džem, ideálny ako na chlebíčky, tak aj na koláč s otvoreným povrchom.
Rebarborový džem s figami
Na prípravu džemu potrebujete:
- 1 kg cukru
- 600 g rebarbory
- 500 g fíg
- Rebarboru ošúpeme a stonky nakrájame na malé kúsky. Nakrájajte figy na plátky. Všetko dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme 2–3 hodiny
- Panvicu položte na vysoký oheň a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte, kým džem nezhustne, asi 25 minút.
- Džem ochlaďte, vložte do čistých suchých pohárov, zatvorte viečkami a uložte na chladné miesto.
Poznámka pre majiteľa: Stonky rebarbory sú veľmi zdravé, keďže obsahujú veľké množstvo vitamínov a vlákniny (na rozdiel od listov, ktoré sú jedovaté). Na prípravu stoniek na zimu ich nakrájajte na malé kúsky a zmrazte. Pridajte do koláčových náplní a zelených smoothies.
mimochodom: Pomarančová príchuť sa hodí k rebarborovému a figovému džemu. Stačí počas varenia pridať trochu kôry a šťavy z jedného pomaranča a uvidíte, ako sa jedlo rozžiari novými vôňami.
Figový džem v pomalom hrnci
Pokrok sa nezastaví a teraz sú hrnce a misky na džem nahradené multivarkou – moderným zariadením s nepriľnavým povlakom na miske. To znamená, že sa nemusíte obávať, že sa džem prilepí na steny a získa nepríjemnú spálenú chuť. Počas celého procesu nemusíte stáť pri sporáku – skvelé, budete súhlasiť!
Figový džem v pomalom hrnci
Na prípravu džemu potrebujete:
- 1 kg fíg
- 500 g svetlého medu
- 2 poháre vody
- Figy umyte a každý plod napichnite na niekoľko miest špajdľou. Multivarič zapnite do režimu „multivarenie“, nastavte teplotu na 160 °C,…